x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Care mai este rolul lui Ceauşescu?

Care mai este rolul lui Ceauşescu?

24 Mar 2009   •   00:00

Nicăieri în lumea comunistă, de­generarea marxismului nu este mai evidentă decât în România, unde orice încercare de realizare socialis­tă este subordonată dictaturii lui Nicolae Ceauşescu.



"Ma­rele Condu­cător", "mult iubitul nostru ghid" şi "geniul din Car­paţi" şi-a numit ne­vas­ta, fiul şi fraţii şi alte rude în posturi înalte de stat, fapt ce i-a determinat pe criticii săi să ia în derâdere "socia­lis­mul de familie". Dezvoltarea normală a fost sacrificată în faţa obsesiei pentru proiecte gran­domane şi plata rapidă a datoriei externe; aceste politici au pauperi­zat una dintre cele mai potente eco­nomii din estul Europei.

Pla­nul de a "sistematiza" zona rurală pare a fi un pretext pentru a distruge identitatea culturală a mino­ri­tăţilor ma­ghiare şi germane din Transilvania. Violarea drepturilor omului pusă pe seama regimului a atras şi mustrări din partea alia­ţilor săi.

Toate aceste suferinţe poate că nu ar fi de interes în afara Balca­nilor dacă în ultimii 25 de ani România nu ar fi atins un anumit statut inter­naţional. Ceauşescu a avut realizări notabile, exercitând anumite ma­nevre diplomatice, specifice pentru un stat mic. Întâi s-a pronunţat cu privire la rolul eco­nomic avut de Uniunea Sovie­ti­că, iar apoi cu privire la cel po­li­tic. Prin poziţia sa naţionalistă, s-a apropiat de Europa de Vest, de Chi­na şi de Statele Unite, atră­gân­du-le sprijinul. Membră al Pactului de la Varşovia, nu numai că în 1968 nu a sprijinit invadarea Ce­hos­lo­vaciei de sovietici, dar a cri­ticat-o în mod deschis.

Pentru o asemenea francheţe şi un asemena curaj - România are graniţă cu Uniunea Sovietică - România a devenit favorita pute­rilor vestice. Admiratorii lui Ceau­şescu însă au trecut cu vederea modul stalinist în care acesta îşi conduce ţara.

Dar, la un moment dat, Ceau­şescu s-a transformat într-un tiran şi s-a izolat astfel, atât în ţară, cât şi în afara ei. În mai multe oraşe, muncitorii s-au revoltat împotriva lui, dar au fost striviţi. De curând, protestele publice au venit din partea unor foşti înalţi demnitari români. Sta­tele Unite deja ridica­seră privile­giile comerciale pe care le oferiseră Ro­mâ­niei în 1970. Acum s-a alăturat Eu­ropei de Vest în cri­ticile cu privire la violările din ce în ce mai grave ale dreptu­rilor omului.

Atât de personală şi nesistema­tică este conducerea lui Ceauşescu, încât se pare că singurul mod prin care se pot elimina efectele sale negative este ca Ceauşescu să ce­deze puterea.
The Washington Post - 24 martie 1989

×
Subiecte în articol: din presa internaţională