x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Funeraliile lui Imre Nagy provoacă proteste în mai multe ţări din estul Europei

Funeraliile lui Imre Nagy provoacă proteste în mai multe ţări din estul Europei

20 Iun 2009   •   00:00

Funeraliile solemne organizate vineri, 16 iunie la Budapesta în memoria lui Imre Nagy, prim-ministru al Ungariei în timpul insurecţiei din 1956, au suscitat reacţii negative în mai multe ţări, informa Le Monde, după o ştire AFP.



România s-a considerat ofensată personal şi a înmânat duminică un protest oficial ambasadorului Ungariei la Bucureşti, denunţând "manifestări anti-socialiste, anti-româneşti, şoviniste şi revizioniste" cu ocazia acestei înmormântări. Potrivit Agerpress, ceremonia de vineri de la Budapesta a luat o turnură "clar fascistă" şi este îndreptată împotriva "Partidului Socialist al Muncitorilor din Ungaria, împotriva socialismului şi comunismului cât şi împotriva pactului de la Varşovia".

În Berlinul de Est, agenţia de presă ADN a estimat că cere­monia de la Budapesta a fost o manifestare de osti­litate la adresa partidului comunist ungar şi a Uniunii Sovietice. ADN aminteşte că Imre Nagy a fost condamnat pentru înaltă trădare, dar nu spune nimic despre reabi­litarea sa, nici despre prezenţa primului ministru ungar, domnul Nemeth, la funeraliile sale.

O condamnare şi mai severă vine de la Tirana, unde agenţia albaneză de presă denunţă "pompoasa ceremonie" de vineri amintind că Imre Nagy "a condus în 1956 o contra-revoluţie care viza răsturnarea socialismului în Ungaria". În schimb, la Moscova, organul de presă al tineretului comunist, Komsomolskaia Pravda, doreşte o reexaminare a rolului jucat de URSS în zdrobirea insurecţiei din 1956 din Ungaria  şi scrie: "Numele de Nagy este strâns legat de lupta împotriva stalinismului (...), cât şi pentru un sistem democratic multipartitist şi pentru un pluralism bazat pe independenţă şi suveranitate internaţională. (...) Deoarece tovarăşii noştri unguri sunt decişi să descopere şi să aducă la suprafaţă adevărul în legătură cu anul 1956, este necesar să reevaluăm activităţile guvernului sovietic şi ale altor ţări socialiste în epocă".

×
Subiecte în articol: din presa internaţională