x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Început de an cu succese la handbal

Început de an cu succese la handbal

de Delia Gomoescu    |    21 Ian 2009   •   00:00

În urmă cu 20 de ani, handbalul românesc încă avea un cuvânt de spus în Europa. Nu numai cel feminin, dar şi cel masculin. La începutul anului 1989, nici fetele, nici băieţii n-au zăbovit prea mult în vacanţă. În luna ianuarie, reprezentantele României în cupele europene la handbal feminin au avut meciuri dificile, însă toate au izbutit să meargă mai departe, în timp ce naţionala masculină a câştigat un puternic turneu la Paris.



În prima manşă a optimilor CCE, campioana Mureşul Tg. Mureş a învins la scor, 32-23, formaţia norvegiană Byasen I.L. Trondheim. "Mure­şencele au jucat mai slab în prima parte a meciului, atacurile au fost lente, din poziţii fixe, cu ezitări în conducerea mingii şi cu multe ratări (inclusiv pe contraatac), iar apărarea a fost adesea depăşită de infiltrările norvegiencelor (...) Cu totul altfel au jucat mureşencele după pauză: atacuri rapide, derutante, datorate unei gândiri lucide şi eficiente, ca şi o apărare bine organizată majoritatea timpului", relata ziarul Spor­tul. Returul de la Trondheim, de la 21 ianuarie, avea să fie dramatic, fetele antrenate de Valentin Pop fiind în­vin­se, 19-27, dar reuşind calificarea în sferturi graţie unui gol înscris în ultimele secunde de Eva Mozsi.

La rândul său, Ştiinţa Bacău a trecut în primul meci al optimilor Cupei Cupelor cu 24-22 de echipa est-germană Empor Rostock. Ro­mâ­n­­cele au izbutit însă o calificare la limită după înfrângerea la doar un gol, 19-20, din partida retur. "La Rostock, studentele au făcut un joc pe măsura prestigiului lor şi a performanţelor înregistrate în ultima vreme sub conducerea antrenorilor Mihai Pintea şi Costel Petrea, joc în urma căruia au pierdut, e drept, cu 19-20, dar diferenţa minimă le-a asigurat accesul la faza superioară a competiţiei", scria Sportul.

După un prim meci dezamăgitor în care au fost învinse, 23-29, jucătoarele de la Chimistul Rm. Vâlcea s-au revanşat în retur, pe teren propriu, spulberându-şi cu 34-18 adversarele cehoslovace de la ZVL Tatran Preşov. Sportul relata, la vremea respectivă, performanţa vâl­cencelor: "Splendidă victorie du­minică dimineaţă în Sala Sportu­rilor de aici! Chimistul Rm. Vâlcea, la capătul unui joc de autentică clasă internaţională, a câştigat cu 34-18 partida-retur a «optimilor» de fi­nală ale Cupei IHF cu formaţia ce­hoslovacă ZVL Preşov. Handbalistele vâlcene au evoluat de astă dată la o cotă ridicată a potenţialului de care dispun, atât echipa în ansamblul ei, cât şi fiecare dintre ju­cătoare".

La rândul său, reprezentativa mas­­culină de handbal a participat, în luna ianuarie, la un puternic tur­neu la Paris, competiţie pe care de altfel a şi câştigat-o. "Echipa pre­gătită de antrenorul emerit Cornel Oţelea şi Ghiţă Licu a ocupat primul loc într-o competiţie ce a reunit echipe puternice din Europa. În finală, naţionala României a învins cu 25-20 echipa sovietică Neva Leningrad", nota Sportul. Handbaliştii români se aflau în plină pregătire pentru jocurile din Grupa B a Campionatului Mondial, care urmau să se dispute în luna fe­bruarie.

Handbal feminin – cupele europene

Optimi: tur (14-15 ianuarie) – retur (21-22 ianuarie)
CCE: Mureşul Tg. Mureş – Byasen I.L. Trondheim    32-23    19-27    
Cupa Cupelor: Ştiinţa Bacău – Empor Rostock    24-22    19-20
Cupa IHF: ZVL Tatran Preşov – Chimistul Rm. Vâlcea    29-23    18-34

Handbal masculin – turneul de la Paris

România – Barma Karvina (Cehoslovacia)    25-20
România – Franţa (tineret)    23-22
România – Dynamo Berlin (RFG)    29-24
Finala: România – Neva Leningrad (URSS) 25-20

×
Subiecte în articol: special