x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Sugestii, sesizări, reclamaţii: Căminiştii nefamilişti timişoreni primeau amenzi pentru deţinere de reşouri

Sugestii, sesizări, reclamaţii: Căminiştii nefamilişti timişoreni primeau amenzi pentru deţinere de reşouri

27 Ian 2009   •   00:00

Pe Strada Cornet, la numărul 20, s-a construit în urmă cu câţiva ani un bloc cu patru etaje, având destinaţia de că­min pentru nefamilişti al IURT Lugoj. Două aspecte se detaşează prin gravitate şi prin absurd.



Este vorba despre consecinţa unei decizii ero­nate, prin care se îngăduie locatarilor să deţină câte un reşou (600 W) pentru prepararea hranei, în loc să se do­teze oficiile – special amenajate – cu accesoriile necesare unei bucătării. Unii, mai inventivi, spre a umple spa­ţiul, au adus o masă de tenis în oficiu(!), alţii şi-au confecţionat în între­prin­dere grosolane dulapuri din tablă şi fier cornier, pentru a adăposti ve­sela şi te miri ce alte obiecte, asigurate cu lacăte straşnice.

Drept urmare, fie­care găteşte în cameră, după care "uită" să scoată din priză fişa de ali­men­­tare a reşoului. Ba, mai mult, unii au născocit tot felul de impro­vizaţii, constând în şamote străbătute de rezistenţe electrice de mare consum. Cei care ne însoţesc sunt cuprinşi de mirare de ceea ce găsim şi vedem, de dezordinea din camere, de mirosul greu provocat de obiecte adunate şi depozitate vraişte în dulapuri, pe mese, sub paturi. Ne spun că au făcut controale, au depistat câţiva contravenienţi de la regula consumului electric riguros drămuit, ba i-au şi sanc­ţionat cu amenzi de câte… 50 de lei.  

Un alt neajuns este acela că nu exis­tă uscătorii. Le-au desfiinţat pe motiv că tinerii şi-ar fi sustras unii altora rufele. Mult mai bine era dacă se proceda la stabilirea de responsabilităţi în această privinţă, pe paliere, camere etc. Simplu şi eficient. Dar s-a procedat cum era cel mai puţin indicat, iar urmarea este că fiecare dintre locatari şi-a făcut – în întreprindere, fireşte! – tot felul de suporturi pentru rufe, pe care le-au agăţat pe faţada blocului, astfel încât "peisajul" este unul ce denotă neorânduială şi nechibzuinţă.

Factorii de răspundere din întreprindere vin pe la cămin, ni se spune. Sunt vizite de circumstanţă, conchidem noi, având ca argumente faptele. De pildă, reprezentanţi ai comitetului de partid, inclusiv secretarul acestuia, Ion Şchiopu, i-au criticat pe cei câţiva căminişti surprinşi cu reşourile în priză. I-au criticat şi au anunţat conducătorii locurilor de muncă unde lucrează aceştia. Nu este suficient! Dovadă că fiecare procedează, şi de atunci încoace, nelegal…
Aşteptăm măsurile cuvenite.
Constantin Jichiţa          
Drapelul roşu, jud. Timiş, nr. 13656 din 1989

×
Subiecte în articol: special