x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Vasile Bărbulescu, cumnatul lui Nicolae Ceauşescu

Vasile Bărbulescu, cumnatul lui Nicolae Ceauşescu

06 Noi 2009   •   00:00
Vasile Bărbulescu, cumnatul lui Nicolae Ceauşescu
Sursa foto: Arhivele Naţionale/

● Funcţii deţinute în 22 decembrie 1989: membru CC al PCR (din 1979), membru al Secretariatului CC al PCR (din 1986); deputat în Marea Adunare Naţională (din 1969).

● Decoraţii: "Erou al muncii socia­liste" (1972); Ordinul "23 August", clasa I (1984).

● Construcţia dosarului: În arhive­le CC al PCR, informaţiile despre Vasile Bărbulescu se regăsesc în dosarul întocmit pe numele soţiei sale, Elena (sora lui Nicolae Ceauşes­cu). Tocmai de aceea, informaţiile re­fe­ri­toare la Bărbulescu sunt sumare.

● Date biografice: Fişa de cadre a lui Vasile Bărbulescu (foto) a fost întocmită în 1974. Din aceasta aflăm că începuse "de jos", lucrând în perioada 1942-1949 ca muncitor la o moară din Scorniceşti.

După război, ur­mând exemplul consătea­nului său, s-a înscris în Uniunea Tineretului Comunist, iar în 1947 a fost numit secretar al organizaţiei UTC din comuna Scorniceşti.

Din dosarul său de cadre rezultă că a fost un comunist "conştiincios", fiind promovat pe linie de partid în conformitate cu vârsta şi vechimea sa. Astfel, în 1949 a fost desemnat instructor la Comitetul UTC al plăşii Potcoava.

După satisfacerea stagiului militar (1949-1950), Vasile Băr­bu­lescu a fost promovat activist la Comitetul raional Slatina, în funcţia de instructor. Ulterior, partidul l-a trimis instructor la Comitetul regional UTC Argeş, în perioada 1952-1954. La finalul acestui stagiu a primit carnetul de membru al Partidului Muncitoresc Român, întor­cându-se în satul natal, unde a lucrat la CAP.

După doi ani, în 1958, Vasile Bărbulescu a fost numit preşedinte al Comitetului executiv al Consiliului popular comunal Scorniceşti.
A deţinut această funcţie până în 1960, când a fost desemnat preşe­dinte al CAP Scorniceşti.

Despre familia lui Vasile Băr­bu­lescu, dosarul de cadre oferă pu­ţine informaţii. Părinţii săi au fost mem­bri ai CAP-ului din Scor­niceşti. În 1974, când i s-a întoc­mit fişa de cadre, erau decedaţi. Avea cinci fraţi: un frate profesor supli­nitor, membru de partid; un frate şi două surori lucrau în CAP Scorniceşti, membri de partid; o soră era maistru zootehnist, membră de partid. Avea trei copii: două fete şi un băiat.

● Studii: Şcola de partid de şase luni - 1950; Academia de Studii Social-Politice "Ştefan Gheorghiu" din Bucureşti, Facultatea de Eco­nomie - 1974.

● Moment-cheie în ascensiunea politică: Alegerea cumnatului său în fruntea Partidului l-a ajutat pe Bărbulescu să promoveze. În 1968 a fost ales membru al Comitetului judeţean de partid Olt şi apoi deputat în Marea Adunare Naţională (1969).

● Carieră politică: În noiembrie 1982, Nicolae Ceauşescu l-a impus pe fratele soţiei în funcţia de prim-secretar al Comitetului ju­de­ţean de partid şi preşedinte al Comitetului Executiv al Consiliului popular al judeţului Olt, funcţie pe care a deţinut-o până în 1986. În perioada 2 martie 1983-29 octom­brie 1987 a fost membru al Consi­liului Silviculturii.

×
Subiecte în articol: special dosar cadre cpex