x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 2005 - File de Jurnal:Aratati-le drumul spre casa!

2005 - File de Jurnal:Aratati-le drumul spre casa!

28 Dec 2005   •   00:00

In Romania, conform datelor oficiale, sunt 300 de copii disparuti. Fugiti de acasa, rapiti sau pierduti. De cei mai multi dintre ei nu se mai stie nimic de luni de zile.

In rezolvarea cazurilor de copii disparuti, politistii se ghidau dupa o metodologie prevazuta intr-un ordin intern al IGP: S (de la secret) 1060/2000. Abia dupa 48 de ore de la disparitie incepeau cautarile, fotografia minorului nu era mediatizata, invocandu-se "dreptul la imagine" (n.r. ?!), iar el putea fi dat in urmarire generala si consemn la frontiera abia dupa 20 de zile. Insusi seful Serviciului Urmariri din IGP recunostea ca acest ordin este depasit.

"SE LUCREAZA". Am inceput campania pentru acesti copii la 5 septembrie si tot atunci am lansat si site-ul http://copiidisparuti.jurnalul.ro. La doua zile, a fost gasit primul copil: Patrik Laurentiu Badea, de 12 ani, din Ramnicu-Sarat, care era dat disparut din 12 iunie. Era internat intr-unul din centrele de plasament din Timisoara. A fost recunoscut de angajatii Directiei pentru Protectia Copilului Timis care, afland de existenta site-ului copiidisparuti.jurnalul.ro, au cautat in baza de date toate numele de copii intalnite pe aceasta pagina web.

La inceputul lunii noiembrie, vreme de mai multe zile, Jurnalul National a publicat o scrisoare deschisa, adresata premierului Calin Popescu Tariceanu, ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga si inspectorului general al Politiei Romane, Dan-Valentin Fatuloiu, carora le cerea sa se implice in rezolvarea acestei probleme. Apelul a fost semnat pe pagina de internet a ziarului nostru, de peste 1.200 de romani, care s-au alaturat astfel demersului nostru jurnalistic.

La 3 noiembrie, intr-o conferinta de presa, seful IGP a anuntat ca "se lucreaza la o noua metodologie de actiune, iar recomandarile si sugestiile primite (n.r. - de la Jurnalul National) au fost analizate si vor fi incluse in forma finala a acesteia". In IGP a fost creat un grup de lucru, cu specialisti din toate domeniile de activitate ale politiei specifice cazurilor de disparitie, pentru a finaliza metodologia in regim de urgenta si pentru a asigura implementarea ei la toate unitatile teritoriale.

SECHESTRATE. In aceeasi zi, Jurnalul National publica incredibila poveste a lui Manalau Andrei, un copil disparut si gasit dupa opt ani. La 4 septembrie 1977, cand a disparut de acasa, din satul Puscasi, judetul Vaslui, avea sapte ani. Dupa doi ani de cautari, parintii lui l-au crezut mort si-au incetat sa mai spere. Cu ajutorul Jurnalului National si al Directiei pentru Protectia Copilului Sector 5, Andrei a fost gasit. Vreme de opt ani fusese internat, sub o alta identitate, in centrul "Ciresarii 2" din Bucuresti!

Tot cu ajutorul site-ului copiidisparuti.jurnalul.ro, la inceputul lunii decembrie a fost salvata o minora de 15 ani, sechestrata si obligata sa se prostitueze de o retea de traficanti de carne vie din Bucuresti. Unul dintre clientii minorei, dorind sa o ajute sa scape, a gasit pe internet site-ul si ne-a contactat. La randul nostru, am cerut ajutorul Biroului Investigatii Criminale din IGP, iar minora, impreuna cu alte doua colege de suferinta, au fost salvate.

Campania noastra de presa continua. In fiecare zi vom publica fotografia si semnalmentele unui copil disparut. Pe o parte dintre ei ii puteti vedea pe site-ul copiidisparuti.jurnalul.ro. Gasirea si salvarea lor depinde si de dumneavoastra, cititorii Jurnalului National!

×
Subiecte în articol: special