x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Afaceri lacustre

Afaceri lacustre

27 Sep 2004   •   00:00

SECRETELE DELTEI - OBIECTIVE TURISTICE

 

In satul de vacanta de la Rosu s-au investit 300.000 de dolari. Sunt 86 de locuri de cazare, iar turistii sunt adusi de la Tulcea cu salupa rapida.
CRISTIAN PETRU, VALENTIN ZASCHIEVICI

 

Pana acum cativa ani, baza BTT de la Rosu era preferata de mineri. Veneau la aer curat, cu undita-n spate si, mai mare rasul, cu saci de porumb pentru indopat pestele. Sindicatele le acopereau 80% din costuri. Acum, paradisul verde al minerilor e populat de nemti si elvetieni. Turisti supercivilizati, care n-ar arunca o guma de mestecat in apa. Si dispusi sa plateasca un pret frumos ca sa auda cum tipa broasca-n pliscul pelicanului.

 

Starostele bazei, Gheorghe Ignat, a fost pana acum doi ani jupan la Intercontinental si cunoaste secretele turismului "subtire", pe care le pune-n slujba prietenului sau, actualul patron al satului de vacanta "Rosu". Investitia s-a ridicat la vreo 300.000 de dolari si se regaseste in cele 86 locuri de cazare, doua stele la 17 euro/loc si trei, la 28 euro/loc, cu mic dejun inclus. Turistul e primit la Tulcea cu salupa rapida, e cazat la aer conditionat ca nici nu-l miroase tantarul, e indopat cu plachie de crap, plimbat "ecologic" in zonele protejate, sa nu faca deranj. La inceput veneau mai mult pescari, anul acesta insa au misunat turisti inarmati doar cu binocluri si camera video.

 

SFANTU GHEORGHE. Aflata la aproape patru ore de mers cu pasagerul pana la Tulcea, Sfantu Gheorghe si-a pastrat o parte din salbaticie si din puritate. Strazile acoperite de nisip, Dunarea si Marea Neagra au inceput sa ii atraga pe turisti abia in ultimii 30 de ani. Locuitorii din Sfantu Gheorghe si-au renovat casele, au construit vile, iar preturile de aici nu sunt foarte mari. Daca stii sa te tocmesti, o camera poate sa te coste doar 300.000 de lei pentru o noapte. Ca peste tot in Delta, tantarii ii deranjeaza pe turisti. Dar ce inseamna cateva intepaturi daca esti aproape de mare si de Dunare si in acelasi timp departe de civilizatie?!

 

GURA PORTITEI. Intre lacul Razelm-Razim si Marea Neagra, pe o limba de pamant, in ultimii ani a rasarit un rai pentru turisti. De la Jurilovca si pana la Gura Portitei sunt vreo 20 de kilometri, pe care vaporul ii parcurge intr-o ora si jumatate. Pentru multi, limba de pamant dintre mare si lacul Razelm reprezinta paradisul pierdut la Vama Veche. Turistii se pot caza si in casele satenilor din Jurilovca. Preturile sunt mai mici, iar lipovenii primitori.

 

UZLINA. Cel mai mare complex turistic din Delta este "Cormoranul" din Uzlina. E dotat cu patru sali de conferinte, doua saune, doua terenuri multifunctionale (unde se poate juca tenis, volei, handbal si baschet), teren de badminton, are zece biciclete de teren, zece cai, ambarcatiuni pentru plimbari pe Dunare, pescuit si schi nautic si poate asigura, la cererea clientilor, plimbari cu elicopterul.

 

GORGOVA. Una dintre cele mai noi pensiuni din Delta se afla la Gorgova, pe bratul Sulina. Proprietarul, Gheorghe Ghitulescu, a absolvit cursuri de agroturism in Franta. S-a intors pus pe fapte mari, a obtinut credit de la banca si asta-vara si-a deschis pensiune. Turistii vin, mai ales straini. Lumea se intelege cu ei pentru ca strainii vor liniste, sa nu-i deranjeze nimeni, sa nu vada pe nimeni, sa se refaca. Omul ii duce sa dea la peste, sa se plimbe cu barca, ii lasa sa aiba grija de animalele lor. Strainii vin mereu, curiosi sa vada cum se traia acum cateva zeci de ani.

 

PERIPRAVA. Pescarii sportivi si turistii care vor sa beneficieze de conditii bune de cazare nu trebuie sa o ocoleasca. Barcile cu motor care pot fi inchiriate asigura acestora transportul prin imprejurimi sau pana la Matita, unde amatorii, de asemenea, se pot caza. Zona este de o deosebita frumusete, inca neatinsa de civilizatie. Camerele beneficiaza de toate conditiile: de dusuri cu apa calda si televizoare. Turistii care prefera sa-si petreaca vacanta intr-o gospodarie de pescar pot locui intr-una din casele acestora din satul Periprava. Avantajul Perdipravei este ca distanta pana la Dunare si pe canalele putin umblate este foarte mica. Matita este o insulita inconjurata de apa situata intr-o zona practic neumblata.

 

 

SECRETELE DELTEI - SUMAR (Editie de colectie - 27 septembrie 2004)

 

Geneza Paradisului

 

Uscat nascut din preaplinul apelor

 

Istoria "mincinosilor"

 

Turnul Babel la gurile Dunarii

 

Recomandarile lui Cousteau

 

Coloniile durerii

 

Viata ca o prada

 

Aici, copiii imbatranesc mai repede

 

Liane de Delta

 

Nepotul piratilor din Caraorman

 

Se face prea mult curent pe Dunare

 

Ruina poarta numele Sulina

 

Vaneaza cu ochiul

 

Mos Ivan se roaga sa scape de peste

 

Afaceri lacustre

 

Razboiul Bistroe

 

Cine si cum administreaza Delta?

 

Pescarii migratori
×
Subiecte în articol: special