x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro România inteligentă Ministrul Economiei: Cum vedem România în următorii 10 ani? Eu văd România lider regional

Ministrul Economiei: Cum vedem România în următorii 10 ani? Eu văd România lider regional

de Redacția Jurnalul    |    28 Mai 2024   •   16:45
Ministrul Economiei: Cum vedem România în următorii 10 ani? Eu văd România lider regional
Sursa foto: Antena 3 CNN

Ştefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, a identificat trei direcții principale pentru stimularea productivității și redresarea balanței comerciale. Prima direcție vizează stimularea companiilor românești, atât cele cu capital românesc, cât și cele străine, pentru a crește exporturile și valoarea adăugată internă. Programele INVESTALIM și Construct Plus sunt exemple de scheme de ajutor de stat menite să susțină acest obiectiv.

„Aş începe cu Viziunea. Cum vedem România în următorii 10 ani? Eu văd România lider regional. Văd România ca lider regional, din punct de vedere economic, pe toate domeniile de activitate.

Avem oportunităţi, pentru că, de data aceasta, geografia ne este prietenă, pentru că, din punct de vedere geopolitic, România contează foarte mult astăzi şi de aici se nasc foarte multe oportunităţi pe care noi împreună cu mediul de afaceri trebuie să ştim să le transformăm în locuri de muncă mai bune pentru oamenii din România.

Ce înseamnă acest lucru din punctul meu de vedere? Avem trei direcţii la care mă uit foarte intens atunci când generăm schemele de ajutor de stat, instrumentele, mijloacele prin care încercăm să stimulăm productivitatea din România 

Unul dintre aceste obiective la care mă uit este cum redresez balanţa comercială a României şi, de aici, toate schemele de ajutor de stat care vin să stimuleze zonele de dezechilibru. Aţi văzut, avem INVESTALIM, Construct Plus care funcţionează.

Asta înseamnă să stimulăm marii campioni, antreprenorii români, companiile din România, indiferent de originea capitalului, care pot produce valoare adăugată în România, care pot creşte exporturile şi care sunt într-un grad de maturitate al antreprenorului şi al bussiness-ului respectiv, astfel încât să poată să iasă în competiţia europeană, să poată să iasă în competiţia internaţională", a spus Ștefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

A doua direcție se concentrează pe încurajarea creativității și creșterea proprietății intelectuale înregistrate în România. Ministrul a dat exemplul unei drone românești ca un produs inovator rezultat din colaborarea dintre multiple companii locale, evidențiind potențialul de inovare existent în țară.

În final, Oprea a subliniat importanța dezvoltării echilibrate a României. El a menționat necesitatea de a sprijini atât centrele universitare și poli de creștere precum București, Cluj și Timișoara, cât și regiunile mai puțin dezvoltate, precum Botoșani, Teleorman și Oltenia. Programele de ajutor de stat sunt concepute pentru a susține proiecte în aceste zone defavorizate.

"Al doilea lucru. Mă uit la creativitatea pe care românii o au la nevoia de a avea mai multă proprietate intelectuală înregistrată. Mai multe idei care să se transforme în prototipuri şi apoi în produs. Dau un exemplu. Vorbeam zilele trecute despre drona românească. Drona omânească este unul dintre exemplele de lucrui pe care le putem face împreună, pentru că există acest potenţial în România.

Am identificat foarte multe companii care pot contribui la un astfel de produs românesc. Şi atunci, mai multă proprietate intelectuală aduce valoare adăugată a noastră şi aduce valoare adăugată în economie.

Al treilea lucru. Mă uit la dezvoltarea echilibrată a României. Avem nişte poli de creştere. Avem Bucureştiul, Clujul, Timişoara. Sunt zone, în principal, centrele universitare, unde ne dezvoltăm foarte mult, unde ecosistemele antreprenoriale funcţionează foarte bine, unde aducem această plus valoare, dar trebuie să avem o ţară dezvoltată echilibrat, pentru că România este şi la Botoşani, România este şi în Teleorman, România este şi în zona Olteniei.

România este peste tot şi atunci Guvernul trebuie să aibă această ţintă de a dezvolta echilibrat. Dacă vă uitaţi pe schemele de ajutor de stat cum este Construct Plus, cum este INVESTALIM, veţi vedea că acolo sunt criterii legate de dezvoltarea zonelor unde mergem cum astfel de proiecte, pentru că aceste două industrii au acest mare avantaj de a se localiza în zone mai puţin dezvoltate ale României", a mai spus Ștefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, în cadrul Conferinţei RO 3.0.

Ministrul a subliniat și necesitatea unei infrastructuri adecvate, menționând că dezvoltarea economică depinde de finalizarea proiectelor de infrastructură rutieră și feroviară, precum Autostrada Moldovei. De asemenea, el a evidențiat importanța accesului la finanțare pentru companiile românești, inclusiv prin fonduri de risc și crowdfunding, și rolul Bursei de Valori în acest proces.

„Niciodată nu ne vom dezvolta, nu vom atinge aceste obiective fără infrastructură. Şi aici vorbim despre infrastructura rutieră, de exemplu, şi de cale ferată, care aduce foarte mari oportunităţi. Zona Moldovei cu certitudine se va dezvolta când vom avea Autostrada Moldovei finalizată.

Dar mai ales că vorbim despre antreprenoriat, avem nevoie şi de infrastructura financiară. Nu ne vom putea dezvolta niciodată companiile româneşti dacă nu avem un acces la finanţare corespunzător, care înseamnă, în afara sistemului bancar, toate ideile de finanţare pe fonduri de risc pentru start-up-urile în tehnologie, ideile de crowdfunding. Mai mult decât atât, avem nevoie de infrastructura care înseamnă Bursa de Valori.

Transformarea economiei româneşti trebuie să însemne locuri de muncă mai bine plătite. Suntem în această paradigmă de care avem nevoie ca mediu de afaceri, în primul rând. Este una dintr etemele antreprnorilor români, cum facem să avem forţă de muncă calificată în România.

Şi vom aveam forţă de muncă calificată în România în momentul în care vom avea convergenţă între salariul mediu european şi salariul mediu din România", a mai precizat Ștefan-Radu Oprea, ministrul Economiei.

În concluzie, Oprea a subliniat că transformarea economiei românești trebuie să ducă la locuri de muncă mai bine plătite și a subliniat necesitatea de a reduce diferențele salariale între România și media europeană pentru a atrage și menține forța de muncă calificată în țară.

×