x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Andrei Caramitru, dușmanul „Ciumei Roșii”, a lucrat cu Victor Ponta, pe vremea când acesta conducea Guvernul PSD

Andrei Caramitru, dușmanul „Ciumei Roșii”, a lucrat cu Victor Ponta, pe vremea când acesta conducea Guvernul PSD

de Ion Alexandru    |    21 Aug 2019   •   08:00
Andrei Caramitru, dușmanul „Ciumei Roșii”, a lucrat cu Victor Ponta, pe vremea când acesta conducea Guvernul PSD

Unul dintre cei mai vocali contestatari ai PSD, ale cărui poziții sunt catalogate, în multe medii, ca fiind extremiste, a conlucrat îndeaproape cu Partidul Social Democrat, pe vremea când această formațiune politică era condusă de Victor Ponta. Numele lui Andrei Caramitru, consilierul onorifc al actualul președinte USR, Dan Barna, care militează pentru cătușe pentru „pesediști” și care se arată ca fiind unul dintre cei mai înverșunați adversari ai „ciumei roșii”, dar și al partidelor tradiționale „corupte și nereformate”, apare pe un document oficial ca membru al unui Comitet director al prim-ministrului Victor Ponta, însărcinat cu punerea în aplicare a unui proiect denumit „Agenda 2019”, care pregătea, printre altele, înființarea Uniuni Social-Liberale (USL), preluarea guvernării, implementarea unor proiecte economice strategice de către PSD și PNL, candidaturile comune din perioada 2012 – 2019 la toate alegerile și inclusiv Președinția Rotativă a României la Uniunea Europeană din 2019. Compania administrată de Andrei Caramitru a devenit, în octombrie 2014, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, partener strategic al Comitetului intreministerial „România – Poarta Europei”, din subordinea prim-minstrului Victor Ponta, contracandidat, la acea dată, al lui Klaus Iohannis.

 

Andrei Caramitru, fiul directorului Teatrului Național din București, Ion Caramitru, devenit, în urmă cu un an, una dintre vocile cele mai puternice ale USR împotriva PSD, cu accente catalogate extrem de violente, la marginea extremismului comunicațional, a deținut, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, începând cu data de 19 iulie 2017, calitatea de administrator al companiei de consultanță McKinsey & Company SRL România. Entitate deținută de un singur asociat, persoană juridică, pe nume McKinsey & Company Inc. România, cu sediul în Delaware, Statele Unite ale Americii.

Conform acelorași date furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, Andrei Dragoș Caramitru a lucrat pentru McKinsey, fiind, la un moment dat, chiar și reprezentantul asociatului unic majoritar nord-american în compania românească, până în data de 7 aprilie 2016, când și-a prezentat demisia.

 

Proiect politic cu bătaie lungă

 

Legătura companiei McKinsey, dar, în special, a lui Andrei Caramitru cu lumea politică de la București nu este una nouă, așa cum s-ar crede la prima vedere, de când mezinul Caramitru s-a asociat mișcării USR, ci este veche de cel puțin șapte sau chiar opt ani. Mai exact, pe data de 7 ianuarie 2017, Victor Ponta, care ocupa, la acel moment, funcția de președinte al PSD publica pe blogul său personal un articol în care anunța apariția unui proiect ambițios, denumit „Agenda 2019”. În fapt, proiectul era schița planului politic și guvernamental al înființării unei alianțe între PSD și Alianța de Centru Dreapta, formată din PNL și PC, și care punea bazele USL, trasa liniile principale de acțiune politică în vederea preluării guvernării, candidaților la alegerile parlamentare și locale din anii 2012 și 2016, precum și strategia politicilor guvernamentale și economice pe termen mediu din acest punct de vedere.

Un an și jumătate mai târziu, USL era deja înregistrată ca alianță politică la tribunal, reușise dărâmarea guvernării lui Traian Băsescu în Parlament, preluase guvernarea, câștigase alegerile locale din vara anului 2012 și organizase deja referendumul pentru demiterea lui Băsescu, din 29 iulie 2019(nu cred că este 2019), invalidat, în condiții asupra cărora nu ne aplecăm aici, de către Curtea Constituțională.

Ei, bine, planul anunțat de Victor Ponta încă din ianuarie 2011, avea să fie pus pe hârtie, în data de 6 septembrie 2012, sub semnătura omului de afaceri Dante Stein, devenind „Agenda 2019” – „Cea mai ambițioasă strategie de dezvoltare a României”. Proiectul, scris pe un număr de 77 de pagini, dezvoltă în amănunt strategia anunțată de Ponta cu un an și jumătate înainte și trasează toate coordonatele de aplicare a acestui plan, cu implemenare limită chiar anul acesta, după finalizarea procesului de preluare de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

 

„Agenda 2019” i-a reunit pe Caramitru, Zgonea și Teodorovici

 

De menționat este faptul că persoana care a redactat proiectul, Dante Stein, fusese numită în calitatea de consilier onorific al prim-minstrului Victor Ponta, în baza deciziei acestuia din urmă cu numărul 471 din data de 11 septembrie 2012, adică la o săptămână după ce a predat documentul despre care vorbim. În cadrul acestei strategii, urma să fie înființat, printre altele, un așa-numit „Comitet director al prim-ministrului”. Iar, conform planului, membrii Comitetului director al primului ministru în cadrul proiectului lui Victor Ponta – „Agenda 2019” au fost aleși dintre persoanele care îndeplinesc anumite criterii. Sunt „gânditori de încredere, strategici”, „acoperă zona specifică”, „sunt energici și orientați către îndeplinirea obiectivelor”, „dețin experiență vastă”, „sunt agili în cofruntări și în rezolvarea situațiilor noi”. Acest comitet director al primului ministru, coform proiectului, urma să se reunească de două ori lunar. 

Cu ce ar fi trebuit să se ocupe acest comitet director al prim-ministrului, conform proiectului „Agenda 2019”? În primul rând, să pregătească pentru premier, înaintea fiecărei ședințe săptămânale de guvern, un raport actualizat cu indicații despre desfășurarea fiecărui proiect în legătură cu liniile generale, dar și o listă de acțiuni necesare. Apoi, să fie alcăuit un punctaj pentru fiecare proiect, în vederea obținerii aprobării finale din partea prim-ministrului. Membrii Comitetului trebuiau să definească, să mențină și să regleze continuu viziunea „Agendei 2019”, prin monitorizarea dezvoltării proiectelor individuale, a obiectivelor, a programului de lucru și al celor de activități, să stabilească termenele, să consulte și să interacționeze cu parteneri de „Twinning”, precum și să coordoneze toate proiectele între ministere. Același Comitet trebuia să direcționeze grupul de lucru, să promoveze „schimbarea mentalității părților interesate”, să sprijine inițiativele părților interesate și să stabilească, în mod regulat, invitațiile programate pentru participarea la ședințe și să întocmească aranjamentele pentru aceste întâlniri.

Alte însărcinări ale acestui Comitet erau dezvoltarea unei campanii publicitare și de comunicare, obținerea aprobării și sprijinului tuturor partenerilor implicați în adoptarea și punerea în aplicare a planului de acțiune, iar Comitetul director al prim-ministrului mai era însărcinat cu crearea cadrului și cu delegarea responsabilităților tuturor celor implicați în derularea proiectului.

La momentul în care acest proiect denumit „Agenda 2019” era redactat și aprobat, respectiv 6 septembrie 2012, erau propuși mai mulți membri care să facă parte din acest comitet director al prim-ministrului Ponta. Printre aceștia se regăsește și Andrei Caramitru, prezentat ca „specialist pentru planificarea guvernării”, din partea companiei McKinsey. Acesta ar fi trebuit să conlucreze cu Valeriu Zgonea, însărcinat cu probleme legislative și legale, Liviu Voinea, care se ocupa cu probleme economice, Dante Stein, în legătură cu probleme de afaceri și industrie și cu... Eugen Orlando Teodorovici, însărcinat cu probleme ale Uniunii Europene.

 

Stein a plecat din Guvern. Caramitru, nu!

 

Autorul strategiei „Agenda 2019”, Dante Stein, a renunțat la calitatea de consilier onorific al prim-ministrului Victor Ponta, în data de 10 decembrie 2013. Când, deja, USL era pe punctul de a se destrăma, lucru petrecut în prima parte a anului 2014. An electoral cu două tururi de scrutin extrem de importante – alegerile europarlamentare și alegerile prezidențiale. La acestea din urmă, Victor Ponta a avut calitatea de candidat din partea Partidului Social Democrat și rival al lui Klaus Werner Iohannis în turul al doilea.

Spectaculos este că, exact în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din anul 2014, Victor Ponta, în calitate de prim-ministru al Guvernului României, a emis o Decizie, cu numărul 269, din data de 1 octombrie 2014, prin care consolidează relația Executivului cu compania McKinsey, administrată, la acea oră, de actalul USR-ist Andrei Caramitru.

Astfel, prin această decizie, se înființează Comitetul interministerial „România – Poarta Europei” cu scopul de a „completa activitatea Unității de implementare a priorităților, înființată în cadrul Cancelariei Primului Ministru, ca parte a unui sistem de implementare a priorităților, în baza unui proiect finanțat din fonduri europene și de la Banca Mondială, care vizează elaborarea de politici publice într-un număr restrâns de sectoare și teme transversale, cu scopul de a dezvolta sectorul privat și de a crea noi locuri de muncă”.

Potrivit documentului oficial citat, Comitetul înființat de Ponta avea rolul de a identifica și structura proiecte economice și de atragere de investiții, în vederea implementării acestora cu celeritate, asigurând corelarea normelor stabilite în planurile de acțiuni cu celelalte angajamente asumate de Guvern în domeniile prioritare. Iar structura era condusă de înaltul reprezentant al Guvernului României pentru proiecte economice, strategice și de diplomație publică, fiind alcătuită din câte un reprezentant din partea Ministerului Economiei, Ministerului Dezvoltării Regionale (adică de la Liviu Dragnea), Ministerului Finanțelor Publice. Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Muncii, Ministerului pentru Societatea Informațională, Ministerului Transporturilor. Ministerului Educației, Ministerului Agriculturii, Departamentului pentru Energie și Departamentului pentu IMM-uri. „Acest Comitet conlucrează cu parteneri strategici, precum Banca Mondială, Institutul Aspen România și McKinsey România”, se arată în Decizia adoptată de premierul Victor Ponta, ultima companie fiind cea administrată, la acel moment, de Andrei Caramitru.

Strategul lui Barna ar fi preferat un premier de la partidul lui Ponta

 

În acest context, este bine de reamintit un episod petrecut imediat după condamnaea lui Liviu Dragnea, când Opoziția se pregătea, cel puțin teoretic, să dărâme Guvernul Dăncilă. La începutul lunii iunie, presa a surprins imagini cu Victor Ponta și cu Dan Barna la o cafenea din Bruxelles, în contextul în care PNL și USR depuneau moțiunea de cenzură. Cu doar câteva zile înainte, Andrei Caramitru scria pe Facebook că l-ar prefera pe Mihai Tudose, omul lui Victor Ponta, în funcția de prim-ministru. Acesta era de părere că „Dacă Tudose devine prim-ministru, o parte din filialele PSD pot trece la ProRomânia. Ceea ce înseamnă ca vechiul PSD se dezintegrează. La următoarele alegeri PSD merge spre 15% și ProRo crește spre 12%. Pentru noi - este cel mai bun lucru - nu mai există un pol puternic antieuropean și PSD gradual devine irelevant. (…) Se poate negocia cu Tudose o serie de OUG-uri esențiale: alinierea legilor justiției cu MCV; legea electorală inclusiv vot la distanță; votul la locale în două tururi; eliminarea OUG 114 etc.”, scria consilierul lui Dan Barna.

Un alt episod demn de menționat este acela în care Victor Ponta a scris, tot pe Facebook, despre o dispută pe care Andrei Caramitru a avut-o cu Mihail Neamțu, pe care Caramitru l-a catalogat ca fiind „un manipulator mai josnic decât Dragnea”. Atunci, Ponta a scris că „Andrei Caramitru este «genuine», iar Neamțu este «Fake». Caramitru este radical, exagerat, extremist – dar este sincer. Neamțu este un arivist, traseist, fals”.

Proiectul „Agenda 2019”, o strategie politică adoptată în 2012, cu termen de implementare anul acesta, l-a inclus pe Andrei Caramitru ca membru al McKinsey România în cadrul comitetului de lucru al premierului Victor Ponta

După ruperea USL și în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, Ponta a decis înființarea unui comitet interministerial „România – Poarta Europei”, care a conlucrat îndeaproape cu aceeași firmă administrată de Andrei Caramitru

×
Subiecte în articol: Andrei Caramitru