x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Boala medicamentelor nu are leac în spitale

Boala medicamentelor nu are leac în spitale

de Sergiu Cora    |    17 Iul 2015   •   11:32
Boala medicamentelor nu are leac în spitale

În România lui 2015, dacă n-ai bani şi ai ghinionul să te îmbolnăveşti, poţi să stai zile în şir pe patul de spital fără ca nimeni să-ţi dea măcar o aspirină.

Boala medicamentelor cumpărate de pacienţi n-a dispărut şi nici nu dă semne că va dispărea vreodată din spitalele româneşti. Asta chiar dacă şefii din Sănătate au promis în nenumărate rânduri că fenomenul va deveni istorie.

Din peste 400 de spitale câte sunt în ţara noastră, o singură amendă, la un singur spital, a fost dată pentru că medicii îşi trimiteau pacienţii la farmacie. Şi, dacă doar un singur spital a fost sancţionat, m-am gândit că în restul problema medicamentelor nu mai există.
Aşa că am făcut câteva vizite, nu prin spitale din provincie, ci chiar prin centre medicale din Capitală. Sub acoperirea unui aparţinător al unui pacient, am intrat în vorbă cu bolnavii de pe holuri.

„Doamnă, am şi eu o întrebare, cum mai stă treaba cu medicamentele? Se mai cumpără?”
„Se cumpără, se cumpără, ce să facem...”
Femeia, internată de vreo câteva zile în spital, este resemnată în faţa acestei probleme. Pentru ea vizita la farmacia din colţ a devenit o normalitate. Aşa i-au spus medicii.

„Dar, de ce cumpăraţi, ei n-au medicamente în farmacia spitalului?”
„Nu au toate medicamentele. E lipsă de medicamente, aşa ne zic.”
Aşa că dacă doctorul spune, pacientul n-are decât să scoată bani din buzunar. În fiecare zi, sume cuprinse între zece lei şi o sută de lei, în funcţie de cât de stufoasă e reţeta.

„Am cumpărat pentru ficat, am cumpărat trei medicamente şi pentru inimă...”
„Cât daţi?”
„Vreo 10, 15 lei pe zi!”
Teoretic, bolnava ar trebui să primească aceste medicamente gratuit din spital. Este asigurată în sistemul public de sănătate şi de zeci de ani plăteşte contribuţii. Practic, însă, spitalul nu-i oferă nimic, nici măcar câteva pastile banale.

„Am mai luat şi aspirină!”
„Cum, nici aspirină n-au?”
„Nu au, domnule, nu au nimic. Dacă nu ai bani să te îngrijeşti singur, mori cu zile.”
Îngrozit de cele auzite, dar şi conştient, în acelaşi timp, că situaţia a fost, este şi va fi în continuare aceeaşi, mi-am continuat vizita şi prin alte spitale. Am vrut să văd ce se întâmplă cu pacienţii proaspăt operaţi, care nu se pot deplasa. Nici ei nu primesc pastile? Am aflat răspunsul cât ai clipi chiar de la o pacientă care a experimentat asta.
„Dacă bolnavul nu se poate deplasa, ce se întâmplă?”
„Se duce asistenta şi îi ia! Eu aşa am făcut. I-am dat bani şi mi-a luat.”
Astfel, asistenta se transformă în agent de vânzări şi curier. Totul contra unui comision, desigur. Cam cinci lei pentru o cursă salon - farmacie. Am prezentat situaţiile întâlnite în spitale şi şefilor din sănătate. Am fost asiguraţi că se vor face controale.

Când, însă, nimeni nu ştie. Singurul control care a scos la iveală adevărul şi a fost sancţionat spitalul a fost la Spitalul Judeţean din Râmnicu Vâlcea.

Acolo, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate au aplicat o amendă de 147.000 de lei şi promit că o vor face din nou dacă situaţia nu se va schimba. Ministrul Sănătăţii promite noi controale la toate spitalele din ţară.

De la 1 aprilie 2015, potrivit contractului–cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, spitalele care cer bolnavilor să-şi cumpere medicamente sau materiale sanitare pe perioada internării sunt sancționate cu reținerea a 1% din valoarea contractului cu casa de asigurări de sănătate (CAS), dar se poate ajunge şi până la rezilierea contractului. Pacienții au dreptul să primească gratuit medicamente în perioada spitalizării.

Dacă şi le cumpără singuri, spitalele sunt obligate să le deconteze prin casieriile proprii. În caz contrar, pot reclama spitalul la CAS județeană sau la CNAS.
 

×
Subiecte în articol: medicamente