x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Camera Deputaților își utilează bucătăria cu echipamente de lux

Camera Deputaților își utilează bucătăria cu echipamente de lux

de Ion Alexandru    |    24 Oct 2017   •   09:13
Camera Deputaților își utilează bucătăria cu echipamente de lux

Restaurantul și bucătăria de la Camera Deputaților vor fi dotate, în curând, cu echipamente de ultimă oră, pentru ca aleșii să beneficieze de cele mai înalte tehnologii în pauzele de masă. Nu mai puţin de 60.000 de lei cheltuie camera inferioară a Parlamentului pe frigidere, cuptoare, mixere și mașini de făcut gheață. Achiziția a fost făcută în ultima zi lucrătoare a săptămânii trecute, prin procedură simplificată, publicată pe SEAP. Această cumpărătură se adaugă alteia, viitoare, Camera Deputaților vizând să achiziționeze mobilier pentru dormitoare, camera de zi și sufragerii.

Camera Deputaților a atribuit, în 20 octombrie, un contract în valoare de 60.253,8 lei cu TVA inclus, pentru achiziția unor echipamente de bucătărie. Intenţia de a cumpăra aceste obiecte datează, potrivit caietului de sarcini care a precedat această procedură, încă din 10 iulie 2017. Trei firme din București, Maxigel SRL, All Trade XXI SRL și Bilancia Exim SRL s-au calificat pentru a primi loturile aferente acestui contract.

Cele trei companii vor livra camerei inferioare a Parlamentului patru cafetiere profesionale de inox, două mixere de mână, zece cuptoare cu microunde prevăzute cu grill, zece frigidere, trei aparate frigorifice, un grătar electric profesional, două frigidere profesionale, un cuptor electric, două mixere cu trei accesorii, două lăzi frigorifice pentru congelare, un robot pentru curățat legume, o mașină de preparat cuburi de gheață și încă un mixer profesional.

Dotări cât pentru un regiment

Caracteristicie tehnice ale acestor echipamente sunt demne de a îndestula necesitățile unei unități militare. Spre exemplu, cafetierele trebuie să aibă o putere de încălzire de 1500 W, o capacitate de zece litri, cu timp de preparare de 30-40 de minute. Mixerele de mână au puterea de 1 KW și sunt prevăzute cu câte un vas de zece litri, iar cuptoarele cu microunde cu grill au o putere de 1.000 W, puterea grill-ului este, de asemenea, de 1.000 W, cu un volum de 22 de litri și panou rotativ.

Frigiderele simple au fiecare un volum de 260 de litri. Aparatul frigorific achiziționat trebuie să fie prevăzut cu o cameră frigorifică de 20 de metri cubi, iar grătarul electric este prevăzut cu o suprafață de lucru striată, cu plită de oțel cu grosimea de 20 milimetri, dotat cu un sistem de scurgere și de colectare a gunoiului rezidual.

Frigiderele profesionale achiziționate au un volum de 1.000 de litri, o putere de 200 W, sunt prevăzute cu uși magnetice, cu panou de control electric, se decongelează automat.

Mai departe, cuptorul electric este prevăzut cu convecție pentru patiserie-panificație şi cu un număr de 15 tăvi de coacere. De asemenea, se mai achiziţionează o ladă frigorifică cu capacitatea de 500 de litri, în timp ce robotul pentru curățat legume este destinat curățării și tăiatului de cartofi, are capacitatea de 30 de kilograme, pe care trebuie să le prelucreze în fiecare minut.

Alte sute de mii de lei cheltuite de la începutul anului

De la începutul anului, Camera Deputaților a făcut tot felul de achiziţii interesante, prin procedură simplificată. A achiziționat, spre exemplu, servicii de asigurare facultativă în caz de avarii, distrugere, furt sau alte evenimente, servicii de preluare și transfer al deșeurilor menajere, servicii de reparare a aparatelor de control tehnic antiterorist, a cumpărat un sistem de traducere pentru conferințele de presă, a montat un sistem de iluminat în sala de plen, a achiziționat platforme autoridicătoare pentru persoanele cu dizabilități, s-a dotat cu videoproiectoare pentru sălile de reuniune, precum și cu echipamente de climatizare.

O altă achiziție, făcută în 24 iulie 2017, vizează furnituri de birou, în valoare de 40.480,58 lei fără TVA, sumă pe care Camera Deputaților a plătit-o către SC Trima-Birotica & Papetărie SRL și către SC Evident Group SRL. În 29 septembrie, au mai fost cumpărate 250 de scaune de vizitator, fixe, prevăzute cu schelet metalic, în valoare de 27.500 de lei fără TVA, bani care au mers către SC Traffic Crairs SRL. Pe 4 octombrie, Camera Deputaților a mai achiziționat, de la SC Sysdom Proiecte SRL și de la SC Silva Sistems SRL, calculatoare în valoare de 390.579 lei fără TVA.

Mașinile cumpărate, mai ieftine decât biletele de avion

Cumpărăturile făcute anul acesta de Camera Deputaților nu se opresc aici. În 11 iulie, aleșii au achiziţionat autoturisme de protocol, autoturisme pentru delegații și autoturisme pentru transportul a mai puțin de zece persoane, în valoare de 3.341.426,65 lei fără TVA. Câștigători licitației organizate în acest sens au fost Țiriac Auto, Automobile Bavaria și Porsche România.

Mașinile au costat, însă, mai puţin decât biletele de avion cumpărate de aceeași instituţie. În martie, Camera Deputaților a achiziționat servicii de transport aerian internațional de pasageri și servicii de cazare în străinătate, pentru perioada 18 aprilie – 31 mai 2017, în valoare de 168.067 lei fără TVA. Acesta a fost doar începutul, deoarece, în 25 mai, instituția a organizat o licitație în urma căreia a atribuit mai multor companii de turism un contract în valoare de 4.000.000 de lei fără TVA.

La sfârșitul anului trecut, în 29 decembrie 2016, Camera Deputaților achiziționase de la Compania Tarom servicii de transport aerian pentru deputați, pe curse regulate naționale interne, aferente zborurilor din anul 2017, în valoare de 3.469.767.5 lei fără TVA.

Pe lângă aceste investiții, în 24 aprilie, Camera Deputaţilor a mai încheiat cu Romfilateria SA un contract de 120.600 de lei fără TVA, pentru achiziţia a 400 de albume filatelice aniversare.

Urmează achiziția de mobilier de dormitor și sufragerie

La sfârșitul săptămânii trecute, presa centrală a publicat faptul că aceeași Cameră a Deputaților a făcut anunțul potrivit căruia intenționează să cumpere și mobilier. Și nu unul de birou, ci mobilier pentru dormitor, pentru camera de zi și pentru sufragerie, pentru care este dispusă să cheltuie nu mai puțin de 166.386 de lei fără TVA. Este vorba despre canapele simple, canapele cu fotolii, fotolii simple sau seturi de canapele cu fotolii și măsuțe. Achiziția va fi făcută, de asemenea, din fonduri de la bugetul instituției.

Maşina de făcut gheață trebuie să producă 150 de kilograme de gheață pe zi și să aibă o capacitate de stocare de 30 de kilograme.

 

×
Subiecte în articol: bucătăria camera deputatilor