x close

Ce salarii încasează și ce proprietăți au șefii polițistului pedofil de la Brigada Rutieră

0
Autor: Ion Alexandru 15 Ian 2018 - 11:18
Ce salarii încasează și ce proprietăți au șefii polițistului pedofil de la Brigada Rutieră
Vezi galeria foto


Dosarele care îl vizează pe agentul Eugen Stan, pedofilul de la Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei, au aruncat în aer Ministerul de Interne. Șeful IGPR, Bogdan Despescu, i-a înaintat, la sfârșitul săptămânii trecute, premierului Mihai Tudose, o Notă Raport cu privire la activităţile desfășurate de poliție, începând cu anul 2009, în aceste spețe și a găsit mai mulți responsabili pentru care a solicitat MAI declanșarea cercetării disciplinare prealabile. În principal, vinovați de această situație au fost găsiți cei de la Secțiile 22 și 18 Poliție, dar și conducerea Brigăzii de Poliție Rutieră a Municipiului București. Din documentul ajuns pe masa premierului lipsește, însă, chiar numele semnatarului. Acest scandal, fără precedent, va lăsa “urme” adânci asupra celor implicați. Mulți dintre ei au credite bancare scadente chiar anul acesta. “Jurnalul” a studiat declarațiile de avere ale polițiștilor aflați pe lanțul responsabililor cu instrumentarea dosarelor în care a fost implicat colegul lor, acuzat de pedofilie. Ce proprietăți dețin aceștia și, mai ales, ce salarii au încasat de la Poliție, urmează să aflăm în continuare.

 

Începem enumerarea declarațiilor de avere cu documentul întocmit chiar de către protagonistul acestui scandal. Agentul de poliție Eugen Stan, identificat ca agresor sexual în serie, s-a încadrat în Ministerul de Interne în data de 15 decembrie 1990, la Comandamentul Trupelor de Jandarmi – Brigada 17 de Jandarmi București. La momentul încadrării. Stan a fost declarat “apt” atât din punct de vedere medical, cât și din punct de vedere psihologic, Între anii 1990 și 2010, în calitate de jandarm, Eugen Stan a participat la misiuni pe linia transmisiunilor, la transporul auto și la paza instituțională. În anul 2007, el a fost sancționat disciplinar, cu “mustrare scrisă”, pentru neglijență în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu. Tot atunci, activitatea lui a fost evaluată cu calificativul “Bun”.

În 20 august 2010, prin ordin al Inspectorului General al Jandarmeriei Române, Eugen Stan a fost transferat, la cerere, în cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și încadrat ca agent de poliție la Brigada de Poliție Rutieră a Capitalei. Activitatea sa din primii ani la Poliția Rutieră a fost una mediocră, întrucât calificativele obținute în 2011 și 2012 au fost “Bun”, ceea ce, în traducere, înseamnă “Rău”. În restul anilor, acest calificativ obținut a fost “Foarte Bun”. La data de 5 iulie 2012, Traian Băsescu l-a decorat pe Eugen Stan cu medalia “Bărbăție și Onoare” Clasa a III-a. Decorarea a avut loc ca urmare a propunerii înaintate, la acel moment, de șeful Poliției Capitalei, pentru că a ajutat persoanele blocate în trafic din cauza zăpezii, în noaptea de Crăciun a anului 2012.

Pentru toată această activitate, Eugen Stan ajunsese, în anul 2016, să încaseze un salariu anual de 42.000 de lei. Ceea ce înseamnă 3.500 de lei lunar. Informația reiese din ultima declarație de avere pe care suspectul de agresiuni sexuale multiple a depus-o pe pagina de internet a Poliției Române. Tot din acest document mai aflăm că, anul trecut, Stan și-a achiziționat un apartament, de 60 de metri pătrați, în județul Ilfov, pentru care a contractat două credite de la BCR, în valoare de 33.000 de euro, scadente în anul 2022 și 2037. Mai deține un autoturism Dacia Logan, fabricație 2008, și un motociclu Kawasaki Ninja, din 1998.

 

Raportul lui Despescu

În data de 12 ianuarie, Bogdan Despescu, șeful IGPR, a înaintat premierului Mihai Tudose o Notă Raport cu privire la verificările efectuate în legătură cu cazul Stan. În ceea ce privește ultimul atac al acestuia, șeful IGPR notează că, în 5 ianuarie 2018, la ora 10.30, a avut loc agresiunea asupra celor doi minori în lift. Evenimentul a fost anunţat la Poliţia Capitalei, La ora 11.20, la fața locului s-a deplasat un echipaj al Secției 22 Poliție, care a ridicat amprente și imaginile video. La ora 17.57, Poliția Capitalei a introdus în sistem informaţiile despre eveniment. A doua zi, pe 6 ianuarie, la ora 9.00, Bogdan Despescu și conducerea Poliției Capitalei au dispus transmiterea cauzei la Parchetul București, care a delegat cauza la Serviciul Omoruri. În 7 ianuarie, Serviciul Omoruri a pus la dispoziția conducerii Poliţiei Capitalei un set de zece fotografii noi cu agresorul. La ora 17.00, Brigada Rutieră a informat Serviciul Omoruri că semnalmentele aparțin agentului lor, Stan Eugen. Imediat, Parchetul Capitalei a autorizat supravegherea tehnică a acestuia. În dimineața zilei de 8 ianuarie, Stan a fost invitat la Serviciul Omoruri și, la ora 16.00, a fost reținut.

Aceasta este viziunea șefului Poliţiei Române cu privire la modul în care au acționat polițiștii pentru elucidarea ultimului atac pe care l-a săvârșit agentul Eugen Stan.

Despescu a trecut în revistă, în Nota-Raport cu pricina, și modul în care s-a lucrat în celelalte dosare privind atacurile precedente ale lui Stan, înregistrate ca fapte cu autor necunoscut, săvârșite în 2 noiembrie 2009, 22 octombrie 2012 și 18 octombrie 2015, dar și a agresiunii pe care a comis-o în noaptea de 10 decembrie 2012, asupra unei femei în vârstă de 32 de ani, când Stan a fost indentificat de Secția 18 Poliție.

 

Responsabilii găsiți de șeful IGPR

Bogdan Despescu a găsit mai mulți responsabili cu privire la modul în care s-a acționat în aceste spețe. Respectiv pe chestorul Mihai Marius Voicu, director adjunct al Poliției Capitalei, împuternicit șef adjunct al IGPR din 21 septembrie 2017, pe chestorul Nicu Dragoș Orlando, împuternicit la conducerea Poliţiei Capitalei din 26 septembrie 2017, dar și 11 polițiști de la Brigada de Poliție Rutieră. Este vorba despre Emanuel Rene Vornicu, șeful direct al lui Eugen Stan, cel despre care se spune că îl folosea pe agentul agresor ca și șofer personal, șeful Brigăzii Rutiere Victor Gîlceavă, adjunctul acestuia Aurelian Călineață, șeful Supravegherii Rutiere de pe sectoaree 3, 4 și 5, subcomisarul Cătălin Ionuț Tudorache, și alți șapte polițiști. Împotriva acestora, Bogdan Despescu a cerut sesizarea șefilor ierarhici în vederea cercetării lor disciplinare.

Mai mult, Despescu a cerut cercetarea disciplinară și a șefului Secției 22 Poliție, comisarul-șef Florin Adrian Pătru, și a altor 6 ofiţeri, dar și a șefului Biroului Investigații Criminale de la Secţia 18 Poliție, Gabriel Ursu. Șeful IGPR ar mai fi vrut să fie cercetați disciplinar și Vasile Daniel Gildo, fostul șef al Brigăzii de Poliţie Rutieră, precum și Radu Viorel, fostul șef al Secției 18 Poliție, însă aceștia s-au pensionat. În ceea ce-l privește pe șeful Poliției Capitalei, Nicu Dragoș Orlando, acesta și-a prezentat demisia, gest urmat și de adjunctul său, Marius Ștefan.

 

Salarii bune, proprietăți îndestulătoare și datorii pe măsură

Ce salarii încasează responsabilii și ce averi au aceștia. Conform declarației de avere, fostul şef al Poliţiei Rutiere, Dragoș Orlando Nicu, deține, împreună cu soția sa, două terenuri intravilane, în suprafață de 836 metri părați, în Bragadiru, judeţul Ilfov, dar și un teren agricol de 1.800 metri pătrați în Clinceni. Mai deţine, la Bragadiru, o casă de 118,06 metri pătrați și un apartament, cumpărat anul trecut, de 37,02 metri pătrați, Are datorii la bancă de 136.900 de lei, scadente anul acesta. Salariul încasat în 2016 de la Poliția Capitalei s-a ridicat la 104.734 de lei.

Șeful direct al lui Stan, Emanuel Rene Vornicu, șef de serviciu la Poliția Rutieră, deține 6,5 hectare de terenuri agricole și 1.400 de metri pătraţi de terenuri intravilane. Are două apartamente și două case, la care se adaugă un autoturism Volskwagen, din anul 2011. Familia Vornicu mai îcasează 6.000 de euro din chirii. Șeful lui Stan are datorii de 50.000 de euro la bănci, scadente în anul 2027. Vornicu a încasat, în 2017, ca polițist, un salariu de 90.000 de lei și a mai câștigat 4.000 de lei din activități agricole.

Fostul șef al Poliției Rutiere, Vasile Daniel Gildo, are și el două terenuri intravilane, de 583,71 de metri pătrați, în București, și o casă de 478 de metri pătrați, construită în anul 2005. Susţine că deţine un autourism Dacia 1310, din anul 1998. Are datorii bancare de 30.000 de euro și de 38.000 de lei scadente în 2018 și 2020. A încasat de la Poliție, în anul 2016, un salariu de 91.876 de lei.

Marius Mihai Voicu, actual inspector general adjunct la IGPR, deține, la Bragadiru, un teren de 500 metri pătrați și o casă în suprafață de 138 metri pătrați. Anul trecut, el a vândut un apartament, cu 255.360 de lei, și un autoturism Suzuki, cu 2.500 de euro. Mai deține trei mașini (o Toyota și o Honda, din 2013, și un Land Rover din 2005). Are datorii, la CEC Bank, de 350.000 de lei, scadente în 2038, și la o altă bancă, scadente în 2020, de 40.000 de euro. Tot de la CEC Bank își ridică salariul și soția sa, în timp ce Voicu a încasat, în 2016, un salariu de 116.191 de lei, la care se adaugă și indemnizația de membru ATOP, de 11.000 de lei.

 

Ce venituri ar pierde cei cărora Carmen Dan le-a cerut demisia

Așa cum precizam mai sus, de pe lista celor care ar trebui să răspundă pentru situația “Stan” lipsesc numele șefului Poliției Române, Bogdan Despescu, și al Șefului Serviciului Omoruri, Radu Gavriș. Celor doi, ministrul de Interne Carmen Dan le-a solicitat demisia sau demiterea.

Bogdan Despescu are, potrivit declarației de avere, datorii de 15.000 de lei la CAR Poliţia Buzău. El a încasat, în 2016, un salariu de 158.370 de lei. Soția sa este polițistă la IPJ Buzău. Împreună cu aceasta, Despescu deține, la Nehoiu, două terenuri intravilane de 3.500 metri pătrați, 12.966 metri pătrați de pădure și 8.666 metri pătraţi de teren extravilan. Are o casă, de 58 metri pătraţi, și un apartament de 74 metri părați, la Nehoiu. Șeful Poliţiei Române mai deține în proprietate un autoturism Volkswagen Passat, model 2001, și are conturi bancare de 191.521 lei și 26.000 de euro.

Radu Gavriș, șeful Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei, are datorii bancare de 76.500 de euro, scadente în anul 2042. Gavriș a încasat, în 2016, un salariu de 96.000 de lei. El deține, împreună cu soția, două terenuri de 695 metri pătrați în orașul Măgurele și în București, un apartament de 87 de metri pătrați în Capitală, cumpărat în 2016, și două autoturisme.

 

3.500 de lei pe lună încasa poliţistul acuzat de pedofilie și agresiuni în serie de la Poliția Rutieră. Agentul Eugen Stan și-a cumpărat, anul trecut, un apartament pentru care are de plătit la bancă 33.000 de euro, până în 2037.

 

Și șefii săi, pe lanţul ierarhic, au datorii bancare. Dar salarii mult mai bune. Mai mulţi dintre aceștia urmează, la cererea șefului IGPR, să fie cercetați disciplinar. Singurele excepții, din acest punct de verere, sunt chiar Bogdan Despescu și șeful de la Omoruri, Radu Gavriș.

Citeşte mai multe despre:   Eugen Stan ,   pedofil

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 

Mai multe titluri din categorie

Teodor Manta: O nouă clasă de politicieni ar putea schimba în bine evoluţia ţării

Teodor Manta: O nouă clasă de politicieni ar putea schimba în bine evoluţia ţării
Sistemul învechit şi inflexibil de gândire a unei părți a românilor și lipsa de motivație și inițiativă a societății ca întreg nu oferă perspective prea favorabile pentru viitor, fiind...

Tel Drum, obligată să ramburseze anticipat liniile de credit, după instituirea sechestrelor asigurătorii

Tel Drum, obligată să ramburseze anticipat liniile de credit, după instituirea sechestrelor asigurătorii
“Măsurile asigurătorii dispuse în cadrul dosarului penal nu sunt incompatibile cu procedura insolvenței”, precizează judecătorul sindic Mariana Nuți Dobrin, de la Secția Civilă a Tribunalului...

Dan Dungaciu: “România a căzut de pe hartă, iar asta nu e asumat de către nimeni”

Dan Dungaciu: “România a căzut de pe hartă, iar asta nu e asumat de către nimeni”
Nu am fructificat aproape deloc – dincolo de anumite avantaje economice – faptul de a fi membru UE și NATO în această regiune. România a ajuns într-o criză internă fără precedent din...

Doctor Mircea Penescu: „Rinichii separă binele de rău în organism”

Doctor Mircea Penescu: „Rinichii separă binele de rău în organism”
Când atât de importantul sistem renal nu-şi mai îndeplineşte rolurile complexe, se deteriorează analizele, cresc otrăvurile din organism - ureea, creatinina, acidul uric - e o stare de uremie şi e...

Mircea Coşea: România încă nu are „clasă politică”

Mircea Coşea: România încă nu are „clasă politică”
Partidele sau grupările politice care există în România au un grad insuficient și provincial de cultură politică şi sunt departe de gradul de profesionalizare din Occident. Practic, România nu...

Șeful DNA Ploiești nu s-a calificat să fie procuror la Parchetul Prahova, dar a fost apt să conducă “unitatea de elită” a lui Kovesi

Șeful DNA Ploiești nu s-a calificat să fie procuror la Parchetul Prahova, dar a fost apt să conducă “unitatea de elită” a lui Kovesi
Galerie Foto Șeful “unității de elită” a DNA din Ploiești, procurorul Lucian Onea, implicat, zilele acestea, în cel mai scandalos episod legat de falsificarea unor probe dintr-un dosar penal, a fost numit...

Radu Călin Cristea: “Au fost momente, în ultimii 10 ani, când m-am simțit mai vulnerabil decât în anii comunismului”

Radu Călin Cristea: “Au fost momente, în ultimii 10 ani, când m-am simțit mai vulnerabil decât în anii comunismului”
Serviciile secrete s-au infiltrat în toate instituţiile statului, cu precădere în Justiţie, prin „proiectul” de țară al fostului președinte Băsescu, schițat în prima reuniune a CSAT...

Primarul Tănăsescu, detectivul asistaților social

Primarul Tănăsescu, detectivul asistaților social
Galerie Foto Un primar din Argeș a decis să dea ajutoare sociale în comună doar celor care au cu adevărat nevoie de ele. A pornit o adevărată cruciadă împotriva alegătorilor care se prefac neajutorați doar ca...

Ioan Aurel Pop: A scăzut calitatea oamenilor politici

Ioan Aurel Pop: A scăzut calitatea oamenilor politici
Clasa politică nu este responsabilă, nu este pregătită, nu se exprimă corect, disprețuiește educația etc. Publicul vede o lipsă de strategie, de proiect de țară care să fie urmat. O spune Ioan Aurel Pop,...

Moldovenii deștepți din IT: o firmă abonată la Transgaz, alta la DNA

Moldovenii deștepți din IT: o firmă abonată la Transgaz, alta la DNA
Galerie Foto O companie care face parte din grupul de firme Elsaco, patronat de magnatul botoșănean Valeriu Iftimie, se ocupă, anul acesta, de mentenanța sistemelor informatice ale Societăţii Naționale de Transport a Gazelor...
Serviciul de email marketing furnizat de