x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Conflict de interese în jurul reabilitării Centrului de Plasament Vidra

Conflict de interese în jurul reabilitării Centrului de Plasament Vidra

de Ion Alexandru    |    15 Mai 2017   •   16:59
Conflict de interese în jurul reabilitării Centrului de Plasament Vidra
Sursa foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Consiliul Județean Ilfov a atribuit lucrările de consolidare a pavilionului central din incinta Centrului de Plasament din Vidra, instituție destinată institu­ționalizării copiilor cu dizabilități sau diagnosticați cu virusul HIV, unei firme de construcții controlate de un fost asociat al unui ex-director din cadrul autorității contractante, actual consilier superior pe probleme de investiții și achiziții din cadrul Primăriei Sectorului 4. Aceeași firmă a fost parte a unui consorțiu de patru companii care, în urmă cu doi ani, a primit chiar de la Primăria Sectorului 4 un contract în valoare de peste 40 de milioane de euro, pentru execuția unor lucrări de reabilitare termică a blocurilor din Sectorul 4 al Capitalei. Astăzi, societatea în cauză are alți patroni și a fost supusă unui proces de divizare.

Construcția pentru reabilitarea căreia Consiliul Judeţean Ilfov a pus la bătaie peste 400.000 de euro se află în localitatea Vidra, județul Ilfov, și a fost ridicată în anul 1950. Compusă dintr-un subsol parțial, un parter, un etaj și un pod, clădirea cu pricina a avut, inițial, destinaţia de sediu al filialei locale a fostului Partid Comunist Român (PCR). Ulterior, obiectivul a găzduit o școală cu profil agricol, apoi a fost transformat în sediul unui institut de cercetări agricole, după care a devenit spital de copii. Începând cu anul 2004, Consiliul Județean Ilfov a dat clădirii o nouă destinație, anume aceea a Centrului de Plasament nr. 7 pentru copii cu dizabilităţi și diagnosticți cu HIV.

La mijlocul lunii august a anului trecut, proprietarul clădirii, respectiv Consi­liul Județean, a decis să restaureze o parte a acestui amplasament, mai exact să contracteze servicii de lucrări de execuţie pentru reabilitarea și modernizarea pavilio­nului central al acestui centru de plasament. Potrivit caietului de sarcini, pavilionul central se află într-o stare destul de accen­tuată de degradare, necesitând înlocuirea tuturor instalațiilor clădirii, înlocuirea învelitorii, înlocuirea finisajelor interioare și exterioare, anveloparea termică a construc­ției și consolidarea clădirii, în vederea aducerii ei la clasa de risc seismic RSIII. Din această clasă fac parte construcțiile care, sub efectul unui cutremur, din proiectare pot prezenta degradări structurale, care nu afectează, însă, semnificativ siguranța structurală a construcției.

A oferit prețul cel mai scăzut

Pentru atribuirea contractului, Consiliul Județean Ilfov a ales metoda simplificată, plecând de la un cost maxim al lucrărilor de 2.513.399,42 lei fără TVA. La această procedură s-au înscris, potrivit anunțului de atribuire publicat pe SEAP, șase companii de construcții. Este vorba despre SC Pro Deny Construct SRL din Periș, SC Ilcons SRL din Slatina, SC ElectroVâlcea SRL din Râmnicu Vâlcea, SC Ciscom Expo SRL Brăești, SC DCO General Construct SRL din Dragomirești Deal și SC Art Construct ACM, cu sediul în localitatea ilfoveană Popești-Leordeni.

În urma deliberării ofertelor depuse, Consiliul Județean Ilfov a ales oferta care prezenta prețul cel mai scăzut, în speță oferta făcută de către SC Art Construct ACM Popești-Leordeni, care a oferit un preț de 1.718.509,69 lei fără TVA. Adică 2.062.211, 6 lei cu TVA inclus (469.000 de euro).

Încrengătură de firme de construcții

Firma câștigătoare, SC Art Construct ACM SRL, a fost înființată, potrivit ONRC, în anul 2008 și avea, la acel moment, un asociat unic și administrator în persoana lui Lucian Petrescu, născut în anul 1971 și domiciliat în cartierul Floreasca, din Sectorul 2 al Capitalei. Sediul compa­niei se afla în incinta clădirii Celofan, din Popești-Leordeni, și avea ca obiect de activitate lucrările de construcție a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale.

Tot de la Registrul Comerțului aflăm că, în 30 octombrie 2006, asociatul unic al SC Art Construct ACM SRL a înființat o altă companie, pe nume SC Art Glass SRL, cu sediul tot în Popești- Leordeni, la aceeași adresă cu prima firmă, și care are ca obiect de activitate construcția de clădiri și lucrări de geniu. Lucian Petrescu deținea un pachet de 50 la sută din SC Art Glass SRL, și funcția de administrator, în timp ce cealaltă jumătate din acțiunile societății era deținută de un anume Adrian Dragoș Cormoș, născut în anul 1975.

Adrian Dragoș Cormoș a ocupat, în perioada 2008-2009, funcția de director executiv în cadrul Consiliului Județean Ilfov, adică instituția care a atribuit firmei fondate de partenerul de afaceri al lui Cormoș, SC Art Construct ACM SRL, contractul referitor la reabilitarea pavilionului central al Centrului de Plasament nr. 7 din Vidra.

În ceea ce privește SC Art Glass SRL, societatea înființată de Adrian Dragoș Cormoș și de Lucian Petrescu, aceasta  deține, tot începând cu anul 2008, pachetul de acțiuni al unei alte socie­tăți, pe nume SC MKD Termoplus SRL, care se ocupă cu fabricarea articolelor din material plastic. Mai departe, SC MKD Termo­plus SRL deține, la rândul ei, 25 la sută din capitalul social al SC Art Grup GIE SRL, cu sediul de asemenea în Popești-Le­ordeni, alături de SC Art Glass SRL, Art Pro Design SRL (cu sediul la aceeași adresă) și SC Art Construct ACM SRL. Şi SC Art Grup GIE SRL se ocupă tot cu lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale.

A vândut acțiunile propriului tată

Legătura dintre SC Art Construct ACM SRL și fostul director al Consiliului Județean Ilfov, Adrian Dragoș Cormoș, este, așadar, una evidentă. În 2009, Cormoș a părăsit Consiliul Județean și a devenit director de achiziţii în cadrul Primăriei Sectorului 4 din București. Înainte de acest transfer, funcționarul a decis să iasă din structura acționariatului SC Art Glass SRL. Astfel, potrivit unei notificări menționate la Oficiul Național al Registrului Comerțului, în data de 30 martie 2009, a avut loc o adunare a asoci­aților SC Art Glass SRL, unde Adrian Dragoș Cormoș a decis să cesioneze cele 50 la sută din părțile sociale deținute. Noul asociat este Vasile Cormoș, născut în 13 noiembrie 1946, în Bihor, cu domi­ciliul în București. Acesta este nimeni altul decât tatăl fostului director din cadrul Consiliului Județean Ilfov, trans­ferat în interes de serviciu la Direcția de Investiții, Achiziții Publice și Dezvoltare din cadrul Primăriei Sectorului 4, unde a activat inclusiv anul trecut, când a depus, pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, ultimele declarații de avere și de interese.

 

Lucrările de reabilitare a pavilionului central al Centrului de Plasa­ment din Vidra scot din bugetul Consiliului Județean Ilfov suma de 469.000 de euro cu tot cu TVA. Art Construct ACM a oferit prețul cel mai scăzut din toate cele șase oferte depuse.

Cine este noul patron

În ceea ce îl privește pe fondatorul SC Art Construct ACM SRL, compania selecționată, în urmă cu doi ani, de Primăria Sectorului 4, să anvelopeze termic blocurile de locuințe, dar și cea selectată, așa cum am arătat mai sus, să reabiliteze pavilionul central al Centrului de Plasament nr. 7 din Vidra, aflat în parohia Consiliului Județean Ilfov, acesta a părăsit, la rândul lui, compania, dar și o altă firmă pe care o deținea. În 2008, Lucian Petrescu, împreună cu soția sa, Diana Maria Petrescu, au înființat o companie pe nume SC Itech SRl, care avea ca obiect de activitate comerțul cu ridicata al mașinilor și echipamentelor de birou. În anul 2010, Lucian Petrescu decide să părăsească structura acționariatului, cedându-i soției toate părțile sociale.

Într-un mod similar, Petrescu a scăpat și de acțiunile deținute, în calitare de unic asociat, la SC Art Construct ACM SRL. Astfel, la data de 24 august 2011, Lucian Petrescu decide să aprobe majorarea capitalului social al firmei de construcții, prin cooptarea unui nou asociat, în persoana lui Sorin Cristache, din Voluntari. Odată efectuată această modificare, Lucian Petrescu a rămas să dețină 74,63 la sută din capitalul social al companiei, iar restul de 25,37 la sută aflându-se în proprietatea lui Sorin Cristache. Trei luni mai târziu, mai exact în data de 24 noiembrie 2011, Lucian Petrescu decide să-i cesioneze lui Sorin Cristache toate acțiunile, părăsind structura acționariatului SC Art Construct ACM SRL, acesta din urmă devenind asociat unic.

Ulterior, în 2015, în această companie îl regăsim pe Sorin Cristache, cu 29,85% din acțiuni, alături de un anume Silviu Valentin Cruţescu, cu 70,15 la sută din capitalul social. Cei doi decid, în 5 august 2015, să divizeze parțial SC Art Construct ACM SRL, fiind înfiinţată SC Art Building Contractor SRL.

Anul trecut, potrivit ultimei notificări de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, Silviu Valentin Cruțescu a decis să-i revândă pachetul majoritar de acțiuni de la SC Art Construct ACM SRL lui Sorin Cristache, părăsind structura acționariatului.

 

Fostul partener de afaceri - director de achiziții la Primăria Sectorului 4

În timp ce Adrian Dragoș Cormoș, fost asociat al SC Art Glass SRL, alături de fondatorul SC Art Construct ACM SRL se ocupa de achizițiile publice ale Primăriei Sectorului 4, în septembrie 2014, instituția în cauză a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achiziiților Publice) un anunț de participare, având numărul 153825, prin care a anunţat că intenționează să contracteze lucrări de reabilitare termică a unor blocuri de locuinţe din sector. Suma pe care Primăria Sectorului 4 era dispusă să o cheltuiască, cu această ocazie, se ridica la peste 68 de milioane de euro, fără TVA. Procedura de contractare a acestor lucrări a fost una care a inclus organizarea unei licitații publice, procedură supervizată de Adrian Dragoș Cormoș. În aceste condiții, la data de 21 octombrie 2015, Primăria Sectorului 4, prin Direcția de Achiziții, a ales drept câștigătoare oferta clasată pe locul al doilea, mai exact cea depusă de către o asociere de patru firme, printre care se numără și... SC Art Construct ACM SRL. Din asocierea declarată, atunci, câștigătoare a licitației mai făceau parte SC Grant CPC SRL, SC Adrian Construct SRL și SC Concelex SRL. Valoarea finală a contractului cu Primăria Sectorului 4 s-a ridicat la 40 de milioane de euro fără TVA.

×