x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cum se făceau afacerile la Compania Naţională de Investiţii

Cum se făceau afacerile la Compania Naţională de Investiţii

de Ion Alexandru    |    31 Iul 2015   •   11:48
Cum se făceau afacerile la Compania Naţională de Investiţii
Sursa foto: GRIGORE POPESCU

Risipa făcută din banii publici de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, pe vremea când această instituţie a fost condusă de Vasile Blaga şi, ulterior, de către Elena Udrea, nu este cercetată de niciun procuror, deşi succesorul acestora, actualul şef SRI, Eduard Helvig, a sesizat aceste aspecte DNA încă din vara anului 2012.

Printre „tunurile” date în această perioadă de Compania Naţională de Investiţii se numără şapte contracte, atribuite către trei firme controlate de aface¬ristul clujean Gicu Agenor Gânscă, cercetat penal într-un dosar instrumentat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţi¬unilor de Criminalitate Organi¬zată şi Terorism. În total, firmele în cauză au încasat de la Compania Naţională de Investiţii aproximativ 10 milioane de euro pentru construcţia unor săli de sport şi a unor bazine de înot – celebrele investiţii cu care se laudă şi astăzi Elena Udrea.

Peste 700 de milioane de euro a chel¬tuit Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în mandatele de miniştri ale lui Vasile Blaga şi Elena Udrea, pentru investiţii care au „hrănit” clientelele fostului Partid Democrat Liberal. Multe dintre firmele care au contractat lucrări scoase la bătaie de Compania Naţională de Investiţii aparţin fie unor reprezentanţi ai PDL, fie unor oameni de afaceri care au sponsorizat cu sume importante campania lui Traian Băsescu din anul 2009.
Trimis în judecată de DIICOT pentru manipularea Bursei RASDAQ
Unul dintre afaceriştii care au derulat afaceri serioase pe banii Companiei Naţionale de Investiţii se numeşte Gicu Agenor Gânscă, din Cluj-Napoca. Acesta a fost cercetat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, pentru că, în anul 2007, a manipulat Bursa RASDAQ. Potrivit procuro¬rilor, Gânscă a cumpărat, în baza unui antecon¬tract de vânzare-cumpărare, acţiunile firmei Antrepriza Construcţii Industriale Bistriţa SA, oficializând tranzacţia cu ajutorul Bursei, pentru a oferi tranzacţiei un aspect de legalitate. În rechizitoriul prin care Gânscă a fost trimis în judecată, în luna noiembrie a anului 2010, anchetatorii precizează că Gicu Gânscă a încheiat, în cursul anului 2007, cu directorul ACI Bistriţa SA, Ioan Blaga, un antecontract de vânzare-cumpărare, care au vizat vânzarea unui prim pachet, de 343.092 de acțiuni, după care a achiziţionat un alt pachet, majoritar, de peste 3,6 milioane de acţiuni. Anchetatorii susţineau că Gânscă a utilizat informaţii preferenţiale, inside trading, reuşind, astfel, ca doar într-un minut, să ajungă proprietarul ACI Bistriţa SA, achiziţionând acţiunile cu preţul de 0,1 lei bucata. ¬
În acelaşi dosar, au mai fost trimişi în judecată Rareş Nilas, directorul BT Securities – Direcţia de Brokeraj a Băncii Transilvania, avocatul Victor Puşa şi doi brokeri.

Toate aceste lucrări au fost atribuite în perioada în care Gicu Gânscă şi una dintre firmele abonate la contractele Companiei Naţionale de Investiţii se aflau fie în faza de urmărire penală la DIICOT, fie în faza de judecată, la Curtea de Apel Cluj. În 2011, procesul a fost suspendat, iar dosarul a fost trimis spre examinare la Curtea de Justiţie a Uniunii Euro¬pene de la Luxemburg. Aici, judecătorii au consi-derat că, în tranzacţia referitoare la acţiunile ACI Bistriţa SA, nu a fost manipulată piaţa de capital. În martie 2013, toţi inculpaţii din dosar au fost achitaţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Altă companie, alte lucrări.
De data aceasta, săli de sport
Bazinele de înot nu au reprezentat singura obsesie a Elenei Udrea în materie de investiţii strategice, dar şi o sursă prin care s-au pompat fonduri guvernamentale către firmele de partid. O altă serie de lucrări de inves¬tiţii a constat în construcţia de săli de sport. Gânscă a participat şi la acest program. De data aceasta, prin intermediul unei alte companii controlate de el. Este vorba despre societatea TIM SA Cluj-Napoca, firmă prin care Gicu Gânscă a construit pentru Compania Naţională de Investiţii trei săli de sport, dotate cu teren de handbal şi un bazin olimpic.
Contractele au fost încasate de TIM SA Cluj-Napoca în datele de 6 ianuarie, 13 mai şi 29 iulie 2010, iar lucrările contractate au fost executate în comuna Racaşdia, judeţul Caraş-Severin, Măerişte, judeţul Sălaj, şi municipiul Cluj-Na¬poca. În total, pentru aceste lucrări, Compania Naţională de Investiţii a plătit suma de 11.350.000 de lei, cu TVA inclus.

Societate anchetată de procurori, cu mare trecere la banul public

Deşi procesul era în toi, atât Gicu Gânscă, dar şi ACI Bistriţa SA au participat la diverse licitaţii organi¬zate de Compania Naţională de Investiţii. Spre exemplu, la data de 11 ianuarie 2010, când deja la minister se instalase Elena Udrea, iar la conducerea CNI fusese „unsă” fosta prietenă a acesteie, Ana Maria Topoliceanu, SC ACI Bistriţa SA şi-a adju¬decat un contract în valoare de 23,08 milioane de lei, cu TVA inclus, pentru construcţia unui bazin de polo în municipiul Cluj-Napoca.
O altă societate controlată de afaceristul Gicu Agenor Gânscă se numeşte SC Grup 4 Instalaţii SA Cluj-Napoca. Această firmă a început relaţia cu Ministerul Dezvoltării Regionale încă de pe vremea când instituţia era condusă, în calitate de ministru, de actualul copreşedinte al Partidului Naţional Liberal, Vasile Blaga. Astfel, la data de 24 noiem¬brie 2009, în plină campanie pentru alege¬rile prezidenţiale, SC Grup 4 Instalaţii SA a primit, în urma câştigării unei licitaţii, de la Compania Naţio¬nală de Investiţii, un contract în valoare de 4,44 milioane de lei, cu TVA, pentru construcţia unui bazin de înot olimpic în Turda. La data de 19 mai 2010, aceeaşi firmă a mai încasat de la CNI alte 4,52 milioane de lei, cu TVA, pentru construcţia unui bazin similar în localitatea Marghita.
 

×