x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cuscra-bodigard a lui Vasile Blaga, specializată în blocarea licitațiilor pierdute

Cuscra-bodigard a lui Vasile Blaga, specializată în blocarea licitațiilor pierdute

de Ion Alexandru    |    11 Aug 2017   •   08:46
Cuscra-bodigard a lui Vasile Blaga, specializată în blocarea licitațiilor pierdute

Noua firmă de pază a familiei Blaga-Rudeanu, care a intrat în afacerile cu statul după ce ginerele lui Vasile Blaga a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală, contestă toate licitațiile scoase la bătaie de instituțiile publi­ce pentru contractarea serviciilor de pază. Continuatoare a SC Axis Corpo­rate Security SRL, controlată de Ioan Andrei Rudeanu, SC Axis Security SRL este deținută de Aurora Mariana Rudeanu, cuscra lui Vasile Blaga, încercând, numai anul acesta, să se „lipească” de câteva contracte ale Companiei Naționale de Drumuri, ale Primăriei Municipiului Hunedoara și ale Academiei Române, însă fără succes. Două dintre aceste licitații sunt blocate, în prezent, în instanțele de judecată, după ce Axis Security a cerut anularea procedurilor de atribuire. La fond, una dintre contestații a fost respinsă pentru că firma cuscrei lui Blaga nu a plătit taxa de timbru.

În 17 iulie 2017, la Secția de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Hune­doara a fost înregistrată o cauză în care SC Axis Security SRL a acționat în judecată Primăria Municipiului Hunedoara, cerând instanței soluționarea a două contestații pe care Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNCD) nu a vrut să le rezolve.

Este vorba de o contestație depusă la CNSC de Axis Security, prin intermediul Aurorei Rudeanu, cerând Consiliului anularea rezultatului procedurii de atribuire emisă de Primăria Municipiului Hunedoara referitoare la contractarea de servicii de pază, monitorizare, intervenție și transport de valori în municipiul Hunedoara. Firma familiei Rudeanu a solicitat, prin această contestație, ca CNSC să oblige Primăria Municipiului Hunedoara să anuleze comunicările, acuzând neadop­tarea de măsuri, dar și actele subsecvente anterioare sau în legătură cu această licitație, ca nelegale și netemeinice.

SC Axis Security a mai cerut obligarea autorității contractante să reia și să finalizeze procedura de atribuire, mai exact să reeva­lueze oferta declarată câștigătoare, dar și oferta Axis, „cu consecința declarării ofertei SC Gedi Security SRL (firma câștigătoare – n. red.) ca fiind inadmisibilă și declararea ofertei SC Axis Security drept câștigătoare, clasată pe locul 1”.

Nu a plătit taxele de timbru

O altă contestație care vizează aceeași licitație a fost depusă de compania Phoenix Proiect SRL Deva la CNSC, solicitând, la rândul ei, anularea rezul­tatului procedurii de atribuire. Dar a cerut Consiliului să oblige Primăria Municipiului Hunedoara să anuleze decizia prin care SC Axis Security SRL a fost declarată admisibilă.

În 12 iulie, Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a hotărât, printr-o decizie fără cale de atac, să admită excepția lipsei competenței de soluţionare a contestațiilor înaintate de SC Axis Security SRL și SC Phoenix Proiect SRL, astfel declinându-și compe­tența în favoarea Tribunalului Hu-nedoara, cu men-ţiunea că CNSC nu s-a pronunţat asupra fondului cauzei. În acest fel, dosarul a ajuns la Tribunalul Hunedoara unde, în data de 1 august, judecătorii au decis să respingă cererea de eșalonare a taxei de timbru datorate de SC Axis Security SRL, în calitate de reclamantă.

În schimb, a admis, în parte, cererea formulată de SC Phoenix Proiect SRL, dispunând eșalonarea taxei de timbre în ceea ce privește această companie, taxă în cuantum de 18.069,92 de lei, pe care urmează să o achite în două tranșe lunare.

Situația contractului de pază scos la licitație de Primăria Hunedoara este, și la acest moment, incertă. Dosarul nu a fost finalizat deoarece, la ultimul termen de judecată, care a avut loc în 7 august, instanța a constatat lipsa de procedură, motiv pentru care a amânat cauza pentru astăzi, 11 august.

Contestație la Academia Română

Aceasta nu este singura licitație pe care firma cuscrei lui Vasile Blaga a contestat-o anul acesta. În data de 8 mai, SC Axis Security SRL, prin repre­zentantul ei, Aurora Mariana Rudeanu, s-a adresat aceluiași Consiliu Național pentru Soluționarea Contestațiilor, reclamând de această dată Academia Română, într-o procedură de atribuire a unui contract care viza servicii de pază a obiectivelor aflate în adminis­trarea instituției, a bunurilor acesteia, precum și servicii de protecție a persoa­nelor și a transportului monetar.

Conform acestei contestaţii, valoarea contractului, împărțit pe loturi, se ridică la peste 600.000 de lei fără TVA. O contestație similară a fost depusă, tot împotriva procedurii de atribuire comu­nicată de Academia Română, și de o altă firmă de pază. Este vorba de SC Swat Force International SRL, cu sediul în București. Într-o manieră asemănătoare celei în care Consiliul s-a pronunțat în dosarul Primăriei Hunedoara, și de această dată CNSC a decis să trimită cauza spre soluționare instanţei de judecată.

Dosarul a ajuns pe masa judecă­torilor Secției de Contencios Admi­nistrativ și Fiscal de la Tribunalul București, fiind înregistrat în data de 21 iunie 2017. Ambele firme contestatare au dobândit calitatea de reclamante. Pe 1 august, și Tribunalul București a constatat că cererile de chemare în judecată a Academiei Române nu au fost timbrate, motiv pentru care au fost anulate. SC Axis Security SRL și SC Swat Force International SRL aveau dreptul să atace cu recurs decizia Tribunalului București, în teren de 10 zile de la comunicare.

Pe rolul CNSC există mai multe dosare în care firma cuscrei lui Vasile Blaga a contestat rezultatul unor licitații organi­zate de instituţii ale statului. Astfel, un contract licitat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (fosta CNANDR), care viza contractarea unor servicii de pază aferente Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timi­șoara, a fost atacată de SC Axis Security, fără succes. Contestația a fost respinsă. Aceeași soartă au avut-o contestațiile depuse împotriva rezultatelor de atri­buire a unor contracte ale Administrației Naționale Apele Române – Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea, sau Elec­trocentrale București SA.

 

Contracte preluate de la fiul său în timpul guvernării Cioloș

Mama lui Ioan Andrei Rudeanu a intrat pe piața contractelor de pază scoase la bătaie de instituţiile statului după ce vechea firmă a ginerelui lui Vasile Blaga, Axis Corporate Security, a ajuns să fie urmărită penal și să intre în insolvență. În data de 9 mai 2017, prin licitație deschisă, contractul având ca obiect încheierea unui acord-cadru pentru servicii de asigurare a pazei patrimoniului prin patrulare și posturi fixe, pe autostrada A1, tronsonul Ilia-Remetea Mare, a fost câștigat de SC Axis Security SRL Deva, care a solicitat un preț de 6.584.138,88 de lei fără TVA, adică 7.835.125,3 lei cu tot cu TVA (1.741.138,9 euro). În aceeași zi, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a mai licitat un alt contract, pentru aceeași autostradă, care viza servicii de asigurare a pazei patrimoniului prin patrulare și posturi fixe pe tronsonul Cinta-Ilia. Câștigător a fost tot SC Axis Security SRL. Valoarea contractului s-a ridicat la 7.961.064,6 lei cu tot cu TVA, adică 1.769.125,5 euro. De altfel, noua firmă Axis a intrat pe piața contractelor publice sub Guvernul Cioloș, fiind desemnată să monitorizeze, timp de patru ani, peste 112 kilometri din Autostrada A1, aflată în aria de competenţă a Direcției de Drumuri Timișoara.

În luna martie a anului trecut, când CNADNR, prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov, a scos la licitație serviciile de pază și monitorizare a sectoarelor din subordine (Sibiu, Târgu Mureș, Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe), a fost declarată câștigătoare tot oferta depusă de SC Axis Security SRL, care a propus un cost de 7 8 8 . 6 9 7 , 6 lei fără TVA, adică un tarif cu 16.970,4 lei mai mic decât suma maximă pe care CNADNR era dispusă să o achite pentru aceste servicii. În total, compania de drumuri a achitat firmei cuscrei lui Vasile Blaga suma de 946.437,12 lei cu TVA inclus, adică 215.000 de euro. O lună mai târziu, în data de 20 aprilie 2016, Muzeul Civilizației Dacice și Romane a atribuit aceleiași firme un contract pe o durată de opt luni, având ca obiect servicii de pază, monitorizare și patrulare la Castelul Bethlen Magna Curia Deva, mai precis a clădirii administrative, a secției de etnografie și artă populară de la Orăștie, a secției de arheologie Sarmizegetusa și a complexului de monumente din situl cu același nume. Valoarea acestui contract s-a ridicat la 490.705,6 lei fără TVA.

Obiect de activitate: stingerea incendiilor

Din datele furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) aflăm că SC Axis Security SRL a fost înființată în data de 25 ianuarie 2012, în municipiul Deva, județul Hunedoara, având ca obiect activități de protecție și gardă. Asociatul unic și administratorul firmei este Mariana Aurora Rudeanu, nimeni alta decât mama lui Ioan Andrei Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga. În ianuarie 2013, cuscra fostului lider liberal decide să completeze obiectul de activitate al societății cu activități de luptă împotriva incendiilor și de prevenire a acestora, precum și cu forme de învățământ. Ultima notificare la Registrul Comerțului referitoare la SC Axis Security SRL datează din 2015, când mama lui Ioan Andrei Rudeanu, Aurora Mariana Rudeanu, a decis să mute sediul social al companiei, din strada Mihai Viteazul în strada Santuhalm, municipiul Deva.

×
Subiecte în articol: vasile blaga andrei rudeanu