x close

Experta care a șters prejudiciul din Dosarul „Flota”, angajată să identifice bunurile furate de Hayssam

0
Autor: Ion Alexandru 13 Sep 2017 - 14:10
Experta care a șters prejudiciul din Dosarul „Flota”, angajată să identifice bunurile furate de Hayssam
Vezi galeria foto


Într-unul dintre dosarele începute de Parchetul General în 2004 și finali­zate, în 2012, de DIICOT, cu trimiterea în judecată a sirianului Omar Hays­sam și a cumnatului acestuia, Mihai Nasture, una dintre companiile de ape minerale implicate, Moldo Drinks SA, a rămas fără patrimoniu și mijloace fixe. Astăzi, compania se află în faliment, iar lichidatorul judiciar s-a constituit parte civilă în procesul penal, pentru recuperarea prejudiciului, dar și pentru stingerea debitelor firmei. Cu acest prilej, lichidatorul a încercat să pună mâna pe documentele contabile ale societății, în vederea identificării operațiunilor din care să reiasă ce mijloace fixe (terenuri, imobile, utilaje sau autovehicule) au fost înstrăinate sau scoase, prin orice mijloace, din patrimoniul companiei. Persoana la care s-a apelat pentru identificarea acestor documente este nimeni alta decât expert-contabila Carmen Caracaș, cea care, în anul 2007, a lucrat pentru DNA la întocmirea expertizei contabile din Dosarul „Flota”, expertiză care a stabilit că prejudiciul cauzat de dispariția navelor românești este zero.

Afacerile lui Omar Hayssam au fost puse pe butuci, după anul 2006, când sirianul a fugit din România, după ce a fost acuzat de terorism, în cauza privind răpirea celor trei jurnaliști în Irak. Averea sirianului, așa cum anunța, încă din 2005, Traian Băsescu, a trecut, în mare parte, la un apropiat al fostului preșe­dinte, medicul Mohamad Yassin. Iată însă că mulți ani mai târziu, oamenii care au avut, în trecut, de-a face cu Traian Băsescu încercau să identifice alte surse de venituri ale lui Omar Hayssam, „neexploatate”.

Experta fostului preşedinte a căutat documentele sirianului chiar și acasă

Informații uluitoare reies dintr-un raport al lichidatorului judiciar al compa­niei SC Moldo Drinks SA, Beta Insolvency IPURL, întocmit anul acesta în dosarul de faliment al firmei în cauză. Încă din anul 2009, lichidatorul a încercat să iden­tifice, potrivit acestui raport, bunurile SC Moldo Drinks SA, solicitând Tribunalului București, care avea pe masă acest dosar, permisiunea de a angaja un expert-con­tabil. Acesta urmează să efectueze dili­gențe pentru identificarea terenurilor, clădirilor instalațiilor și autovehiculelor înregistrate în evidențele contabile, dar și să identifice mijloacele fixe care au ieșit din evidenţa contabilă a SC Moldo Drinks SA, precum și să stabilească modalitățile de ieșire din societate a acestor bunuri (contracte de vânzare-cumpărare, casare, asocieri în participațiune etc.). Conform lichidatorului judiciar, această expertiză este utilă pentru readucerea în patrimo­niul companiei a bunurilor care au fost casate fictiv.

În acest sens, Beta Insolvency IPURL a desemnat o persoană de specialitate, respectiv pe experta Carmen Caracaș, care să analizeze documentele societății și să întocmească expertiza contabilă având obiectivele descrise mai sus. Ulterior, Carmen Caracaș a anunţat lichidatorul judiciar că s-a deplasat în Strada Gârlei din Capitală, unde se găsește locuința lui Omar Hayssam, unde spera să găsească documentele contabile ale SC Moldo Drinks SA. Nu le-a găsit.

Mai mult, spune lichidatorul judi­ciar, Carmen Caracaș s-a deplasat la persoana lăsată custode de către orga­nele de urmărire penală asupra arhivei SC Moldo Drinks SA, consultând mai multe documente existente. Printre acestea, însă, nu se regăseau și acte contabile care să lămurească situația patrimoniului societății.

 

Afacerea cu apă minerală, anchetată de DIICOT

În 2004, DIICOT a demarat cercetări în dosarul nr. 274/P/2004, pentru fapte penale săvârșite de Omar Hayssam, de fratele acestuia, Omar Mohamad, de cumnatul său, Mihai Nasture, și de o altă persoană, în legătură cu un număr de societăți comerciale care derulau operațiuni sub denumirea de „Grupul Manhattan”. În 2012, procurorii au finalizat ancheta și au trimis dosarul în instanță, la Tribunalul Bucu­rești, unde Omar Hayssam și ceilalți au fost puși sub acuzare pentru delapidare cu consecințe deosebit de grave.

Conform rechizitoriului, Omar Hayssam, Omar Mohamad, Mihai Nasture și Călin Vîlcu au acționat, în perioada 1999-2001, în vederea fraudării patrimoniului SC Moldo Drinks SA, cu suma de 1.270.263.784 de lei vechi, prin însușirea și traficarea utilajelor societății, în sensul întocmirii unui aviz de însoțire a mărfii prin care au fost tranzacționate aceste bunuri către o altă companie, SC Bucovina Mineral Water SA. În fapt, prin această operațiune, spun procurorii, s-a procedat la transferarea Fabricii de Apă din Vatra Dornei în patrimoniul unei soci­etăți a cărei activitate era controlată de membrii grupului infracțional organizat, condus de Omar Hayssam.

În legătură cu mijloacele fixe transferate, SC Moldo Drinks SA a emis facturi căre SC Bucovina Mineral Water, în condițiile în care această din urmă companie era parte a unui contract de asociere în participațiune cu prima, iar mijloacele fixe facturate constituiau aportul în natură adus de SC Moldo Drinks SA în această asociere.

Așteaptă undă verde pentru executarea silită

În 2012, Omar Hayssam și complicii săi au fost trimiși în judecată nu doar pentru acţiunile de dela­pidare a SC Moldo Drinks SA, dar și pentru fapte similare în legătură cu bunurile altei companii, SC Rio Soft Drinks SA. Procu­rorii precizau, în rechizitoriu, că ei au acționat în legătură cu patrimoniile acestor societăți “ca față de niște bunuri proprii, efectuând acte de dispoziție. Astfel, ei au activat pentru ca bunurile respective să fie scoase definitiv din patri­moniul celor două societăți comerciale”.

Lichidatorul judiciar al SC Moldo Drinks SA a constituit compania ca parte civilă în acest dosar penal, cu suma de 35,4 milioane de lei și 5,95 milioane de dolari.

În 23 februarie 2017, lichidatorul a cerut permisi­unea instanței de judecată ca un executor judecătoresc să procedeze la executarea silită a bunurilor celor inculpați.

 

Expert contabilul din Dosarul „Flota” a căutat, în zadar, la cererea lichidatorului judiciar, documentele care să arate ce bunuri a înstrăinat Moldo Drinks SA. Carmen Caracaș a luat legătura chiar și cu custodele desemnat de DIICOT pentru a pune mâna pe aceste documente.

Copiii lui Omar Hayssam s-au lansat în afaceri

Afacerile familiei lui Omar Hayssam din nordul Moldo­vei continuă și astăzi, în ciuda faptului că averea sirianului a fost transferată către alte persoane, printre care și către controversatul doctor Mohamad Yassin. Potrivit informați­ilor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, în anul 2012, când dosarul Moldo Drinks SA era trimis în judecată, un apropiat al lui Omar Hayssam, sirianul Dali Fatema, deschidea o nouă companie, denumită SC Golden Wood SRL. În septembrie 2014, asociatul unic al companiei a decis înlocuirea administratorului Daniela Trocinescu, cu fiul cel mic al lui Omar Hayssam, Omar Călin-Khaled. Celălalt fiu al sirianului condamnat pentru terorism, Omar Cătălin Khaldoun, înființa, în data de 7 septembrie 2011, în vila lui Hayssam din Strada Gârlei, Sectorul 1, compania SC Omar Brothers Group SRL, soci­etate care se ocupă cu comerțul cu ridicata a materialului lemnos și a materialelor de construcții sau a echipamente­lor sanitare. În actul de constituire al societății se vorbește despre operațiuni de import-export. Două luni mai târziu, în 1 noiembrie 2011, fiul cel mare al lui Omar Hayssam era primit în acționariatul unei alte companii, cu sediul în Vatra Dornei. Este vorba despre SC Palmera Serv Impex SRL, care se ocupă tot cu lemn și care a fost înființată de sirienii Abdul-Ghani Eyad și Omar Abaz. Acesta din urmă i-a vândul lui Omar Cătălin Khaldoun 96% din capitalul social al companiei. În 2015, fiul lui Hayssam a cesionat 31,25% din capitalul social al SC Palmera Serv Impex SRL către patronul fratelui său, Fatema Dali, dar și către un alt cetățean sirian, pe nume Khattab Lena.

Omar Cătălin Khaldoun a fost numit, în 25 mai 2015, în consiliul de administrație al companiei Ro Star Trading SRL, unde acționari erau, până în 31 octombrie 2016, SC Rio Bucovina SRL și SC Speranța Concept SRL. La sfârșitul anului 2016, Speranța Concept SRL i-a vândut toate acți­unile deținute la Ro Star Trading SRL celuilalt asociat, Rio Bucovina devenind unic acţionar.

 

Reședința sirianului „geme” de firme

Vila lui Omar Hayssam, din Strada Gârlei, din zona Băneasa, găzduiește, în prezent, sediile sociale sau punctele de lucru ale mai multor firme pe care, în trecut, le-a controlat direct, sau firme care apar­țin unor apropiați. Regăsim aici sediul social al SC Iapit Divers SA, al SC Tio Cars Center SRL (deținută de partenera de afaceri a fiului cel mare, Khataab Lena, sau Uno International Management Eximp SRL. Asociatul unic al acestei companii este o companie bulgărească, înregistrată la Ruse, pe nume Rombo Grup. Administratorul acestei firme este Omar Mahmoud, fratele lui Omar Hayssam.

De altfel, Union Inter­national Management Eximp SRL, împreună cu Mihai Nasture, cumnatul lui Hayssam, dar și cu un anume Ramiro Gabriel Gheorghiu, deţin acțiunile SC Iapit Divers SA, compania prin interme­diul căreia Omar Hayssam intenționa, cu ani în urmă, să ridice niște blocuri pe terenul Patinoarului Floreasca.

 

Coincidențele „băsiste” în care apare numele lui Carmen Caracaș

 

Carmen Caracaș, persoana angajată de lichidatorul judiciar al SC Moldo Drinks SA, împreună cu Constantin Tănase, a făcut parte din echipa de experţi contabili care, în urma realizării raportului de expertiză din data de 18 septembrie 2007, au redus prejudiciul din Dosarul „Flota” de la 300 de milioane de dolari, la zero. Cei doi experți autorizați C.E.C.C.A.R. au fost selectați de Direcția Nați­onală Anticorupție să lucreze la această nouă expertiză în luna ianuarie a anului 2007.

Anularea prejudiciului de 300 de milioane de dolari din Dosarul „Flota” i-a servit direct intereselor lui Traian Băses­cu, scăpându-l, astfel, de facto, încă din 2007 de răspunderea penală pentru dispariția flotei comerciale a României. Asta, deoarece noua expertiză care a constatat un prejudiciu zero în acest dosar a fost realizată la cererea celor 80 de inculpați, printre care s-a aflat, la vremea respectivă, și fostul preșe­dinte. Însă treaba cea mai grea au făcut-o experții contabili, care au reușit performanța diminuării prejudiciului în această cauză cu 300 de milioane de dolari.

În urmă cu doi ani, „Jurnalul Național” dezvăluia că, dacă ștergerea prejudiciului din Dosarul „Flota” i-a servit intere­selor personale ale lui Traian Băsescu, proaspăt înființata Agenție Națională de Integritate a servit intereselor politice ale regimului fostului președinte, la ambele mecanisme contribuind soții Carmen și Mugur Jak Caracaș. De mențio­nat este faptul că CNI a numit, prin votul membrilor acestui organism, conducerea Agenției Naționale de Integritate, iar printre beneficiarii acestui vot se numără și în prezent fostul șef al ANI, Horia Georgescu, trimis în judecată într-unul dintre dosarele referitoare la fraudele de la ANRP.

S-a ocupat de afacerile familiei Udrea-Cocoş

Iar legăturile expert-contabilei Carmen Caracaș cu grupul de interese al lui Traian Băsescu nu se opresc aici. Chiar înainte să lucreze în Dosarul „Flota”, aceasta a luat contact direct cu cei mai apropiați oameni ai fostului președinte. Astfel, în 10 aprilie 2006, în Monitorul Oficial al României, partea a IV-a, este publi­cat un act adițional al acționarilor companiei SC Elan Grup SRL. Acționarii erau Udrea Elena Gabriela, Cocoș Dorin, Petre Ion și Urlich Olimpia, care au decis „numirea în funcția de lichidator al societății firma Prestige Expert S.C.P.A.J.L SRL, reprezentată legal de administratorul Caracaș Carmen”. Astfel, expertul care, unsprezece luni mai târziu, avea să șteargă prejudiciul din Dosarul „Flota” a preluat administrarea societății familiei Udrea-Cocoș. Fostul administrator al Elan Grup SRL se numea Neculai Udrea și este nimeni altul decât tatăl fostului ministru al Turismului, Elena Udrea. SC Elan Grup SRL a fost înființa­tă, la data de 8 aprilie 2002, de către Elena Udrea, împreună cu Ana Maria Topoliceanu și cu Neculai Udrea, în calitate de administrator, firma având ca obiect de activitate restaurante. În decembrie 2002, Ana Maria Topoliceanu cesionează acțiunile către Dorin Cocoș, Ion Petre și Olimpia Urlich.


 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 Afisari: 2771


Mai multe titluri din categorie

Cel mai tânăr erou de război român din istorie, umilit de ţara pe care a slujit-o

Cel mai tânăr erou de război român din istorie, umilit de ţara pe care a slujit-o
Galerie Foto Generalul maior în rezervă Marin Lungu este cel mai tânăr veteran din istoria celui de-al doilea Război Mondial, erou al Armatei Române, supravieţuitor al unui lagăr nazist, decorat cu cele mai...

Mere sau morcovi pentru curăţarea dinţilor şi masajul gingiilor

 Mere sau morcovi pentru curăţarea dinţilor şi masajul gingiilor
Puţini iau în considerare un fapt de necontestat: dantura este un veritabil organ cu multiple funcţii. Spălatul viguros pe dinţi, de minimum două ori pe zi este o regulă, iar întreţinerea danturii la...

De la cine cumpără DNA toner în valoare de 100.000 de euro

De la cine cumpără DNA toner în valoare de 100.000 de euro
Direcția Națională Anticorupție a făcut o achiziție în valoare de 100.000 de euro pentru a-și asigura “provizia” de cartușe cu tonner pentru imprimante până în luna februarie a anul...

Afacerea care cutremură PSD. Brațul Pavel și Insula Belina, date spre închiriere la Tel Drum de Guvernul Boc

Afacerea care cutremură PSD. Brațul Pavel și Insula Belina, date spre închiriere la Tel Drum de Guvernul Boc
Galerie Foto Ancheta declanșată de DNA în privința modului în care Insula Belina și Brațul Pavel, situate în albia minoră a fluviului Dunărea, au ajuns să fie închiriate de Tel Drum SA, după ce Guvern...

SRI investește 4,6 mil. euro în „ploconul” primit de la Guvernul Ponta

SRI investește 4,6 mil. euro în „ploconul” primit de la Guvernul Ponta
Galerie Foto Peste 20,4 milioane de lei este suma pe care Serviciul Român de Informații, prin Directoratul de Comunicații și Tehnologia Informaţiei București, a atribu­it-o, zilele trecute, pentru achiziția unor lucr

Evaluatorul de casă al DNA a fost „arvunit” de o companie controlată de oamenii lui Puiu Popoviciu

Evaluatorul de casă al DNA a fost „arvunit” de o companie controlată de oamenii lui Puiu Popoviciu
Unul dintre experții de casă ai DNA, care a efectuat expertize controversate în cel puțin două dosare penale celebre, a fost angajat de una dintre companiile controlate de afaceristul Puiu Popoviciu pentru a...

Profesioniştii care nu mai timp să aștepte profesionalizarea

Profesioniştii care nu mai timp să aștepte profesionalizarea
Sfârșim serialul nostru despre învăţământul profesional prezentând şi o posibilă soluţie. Cel puţin temporară. Căci în România singura salvare sigură pare să fie cea î...

Partenerii lui Dorin Cocoş, în afacerea scandaloasă cu terenurile Aeroportului Băneasa

Partenerii lui Dorin Cocoş, în afacerea scandaloasă cu terenurile Aeroportului Băneasa
Faptul că afaceristul Dorin Cocoș „este băgat” în tot și în toate nu este doar o vorbă aruncată în vânt. Fosta soție a lui Dorin Cocoș și mamă a lui Alin Cocoș, Olguța...

Primul cuscru al țării și cele 34 de milioane aspirate de la IKEA

Primul cuscru al țării și cele 34 de milioane aspirate de la IKEA
Galerie Foto Bebe Ionescu, fostul cuscru al lui Traian Băsescu și fost socru al Elenei Băses­cu, figurează, împreună cu soția unui cunoscut afacerist, apropiat al lui Puiu Popoviciu, printre patronii fostei fabrici de...

Uraganul Irma, prin ochii unui român rămas blocat într-un hotel din Miami: „La fiecare rafală mai puternică aveam impresia că un metrou sau un tren trece pe lângă noi”

Uraganul Irma, prin ochii unui român rămas blocat într-un hotel din Miami: „La fiecare rafală mai puternică aveam impresia că un metrou sau un tren trece pe lângă noi”
Galerie Foto Uraganul Irma, format în Oceanul Atlantic după devastatorul uragan Harvey, a lovit Florida cu vânturi de peste 200 de kilometri la oră şi cu ploi torenţiale, a lăsat 560 de mii de locuinţe fără...

Experta care a șters prejudiciul din Dosarul „Flota”, angajată să identifice bunurile furate de Hayssam

Experta care a șters prejudiciul din Dosarul „Flota”, angajată să identifice bunurile furate de Hayssam
Într-unul dintre dosarele începute de Parchetul General în 2004 și finali­zate, în 2012, de DIICOT, cu trimiterea în judecată a sirianului Omar Hays­sam și a cumnatului acestuia,...

Dr. Mihai Măgureanu: Chirurgie fără bisturiu, pe coloana vertebrală

Dr. Mihai Măgureanu: Chirurgie fără bisturiu, pe coloana vertebrală
Galerie Foto Durerile de spate sunt suferinţele care conduc cel mai mult la concedii medicale în toată lumea. Discul iese dintre vertebre, se umflă cu lichid sau are rupturi şi apar presiuni pe ramificaţiile nervoase,...

PDL-istul Marcel Hoară ridică la Snagov vile... suedeze

PDL-istul Marcel Hoară ridică la Snagov vile... suedeze
Marcel Hoară, unul dintre vechii reprezentanţi ai fostului Partid Democrat Liberal, introdus de guvernarea portocalie în afacerile cu energie ale statului, a definitivat proiectul imobiliar de lux pe care l-a...

Cum îşi şterg urmele fostul iubit al Ioanei Băsescu și fiul lui Mitică Dragomir

Cum îşi şterg urmele fostul iubit al Ioanei Băsescu și fiul lui Mitică Dragomir
Galerie Foto Giovanni Francesco, fostul iubit al Ioanei Băsescu, și fiul lui Mitică Dragomir, fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Bogdan Dragomir, ambii trimiși în judecată de DNA în două dintre cel...

Un judecător o acuză pe „Controloarea DNA” de fabricare de probe și abuz în serviciu

Un judecător o acuză pe „Controloarea DNA” de fabricare de probe și abuz în serviciu
Galerie Foto Fostul judecător al Curții de Apel Oradea, Traian Munteanu, în prezent pensionat, a acuzat-o, în urmă cu 11 ani, pe șefa echipei de inspecție a Inspecției Judiciare, procuroarea Elena Rădescu,...
Serviciul de email marketing furnizat de