x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Instanţa decide azi dacă desface căsătoria miliardarului lui Băsescu. Miza divorţului soţilor Adamescu: 250 milioane euro

Instanţa decide azi dacă desface căsătoria miliardarului lui Băsescu. Miza divorţului soţilor Adamescu: 250 milioane euro

de Ion Alexandru    |    29 Sep 2015   •   09:31
Instanţa decide azi dacă desface căsătoria miliardarului lui Băsescu. Miza divorţului soţilor Adamescu: 250 milioane euro

Judecătoria Sectorului 1 urmează să se pronunţe, astăzi, în procesul de divorţ al soţilor Carmen şi Dan Adamescu. Cei doi au fost căsătoriţi timp de 12 ani şi urmează să împartă o avere de o jumătate de milliard de euro. Pe lângă pretenţiile de 250 de milioane de euro, Carmen Adamescu încearcă să salveze din averea familiei alte milioane de euro prin procesele pe care firmele controlate de ea le-a intentat societăţii Astra Asigurări, aflată în faliment, pentru care a solicitat poprirea conturilor.

Carmen Adamescu a înaintat cererea de divorţ în data de 20 iunie 2015, la Judecătoria Sectorului 1, solicitând instanţei acordarea unui ajutor public judiciar, în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 52/2008, pentru a obţine o jumătate din averea omului de afaceri. Instanţa a stabilit cuantumul taxei de timbru judiciar la 50 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 20% din valoarea pretenţiilor petentei, fapt ce devoalează averea ce ar urma să fie împărţită. Astfel, această avere s-ar ridica la 500 de milioane de euro.

După terminarea vacanţei judecătoreşti, atât cererea de divorţ, cât şi cererea de acordare a ajutorului public judiciar au fost analizate de instanţa de fond, judecătorii cerându-i lui Carmen Adamescu, în data de 4 septembrie, să menţioneze obiectul şi natura procesului pentru care se solicită ajutorul public judiciar, identitatea, codul numeric personal, domiciliul şi starea materială a solicitantului şi a familiei sale, ataşându-se înscrisuri doveditoare ale veniturilor acestuia şi ale familiei sale, precum şi dovezi cu privire la obligaţiile de întreţinere sau de plată. Carmen Adamescu a trebuit să semneze, de asemenea, şi o declaraţie pe propria răspundere în care să precizeze dacă în cursul ultimelor 12 luni a mai beneficiat de ajutor public judiciar, în ce formă, pentru ce cauză, precum şi cuantumul acestui ajutor.

Ajutorul public judiciar se poate acorda unei persoane care face dovada că are un interes legitim cu privire la obţinerea unor bunuri materiale sau valori, pe cale judecătorească, dar care, totodată, face dovada că nu dispune, la momentul deschiderii acţiunii, de disponibilităţi financiare care să acopere taxa de timbru judiciar percepută de stat pentru valoarea pretenţiilor ridicate.


Va urma un proces de partaj şi o nouă cerere de ajutor public judiciar

Carmen Adamescu susţine că nu câştigă “mai mult de 10.000 de euro lunar”. Pentru că nu a depus taxa de timbru, deocamdată familia Adamescu trebuie să se mulţumească doar cu pronunţarea asupra divorţului, urmând, cel mai probabil, un nou proces de partaj, în care va fi înaintată o nouă cerere de ajutor public judiciar. Între timp, Carmen Adamescu, prin intermediul societăţii REX Mamaia SA, încearcă, în materie civilă, să păstreze în familie alte milioane de euro, prin poprirea asigurătorie a conturilor falimentarei Astra Asigurări. În acest caz, este vorba de încă 4,23 milioane de euro care, în urma unei sentinţe favorabile, ar urma să intre în conturile firmei lui Carmen Adamescu.

Citeste si Cum vrea să-şi salveze Adamescu averea 

×
Subiecte în articol: dan adamescu astra asigurari