x close

Milioane de euro de la CFR Călători pentru firma unui fost director al companiei de stat

0
Autor: Ion Alexandru 02 Oct 2017 - 09:05
Milioane de euro de la CFR Călători pentru firma unui fost director al companiei de stat Dan Marinescu/Intact Images
Vezi galeria foto


Aproximativ 40 de milioane de lei este valoarea contractelor pe care compania deținută de unul dintre foștii directori ai Societății Naționale de Transport Feroviar “CFR Călători SA” le-a încheiat cu societatea de stat pe care a condus-o, dar și cu Compania Națională de Căi Ferate CFR SA. Tudor Vlad, numit la conducerea companiei de stat încă din anul 2005, a rezistat în funcții importante sub mai multe guvernări și, în final, în 2012, a devenit acţionar majoritar al SC Euro Construct SA Constanța, entitate agreată la majoritatea contractelor încheiate de CFR pentru servicii de salubrizare a vagoanelor de călători sau de întreținere și lucrări de reparații curente. Firma în cauză a fost preluată de la un fost consilier local al fostului partid al lui Dan Diaconescu, PP-DD, iar ca cenzor a activat, la un moment dat, soția unui alt șef de la CFR Călători – Sucursala Regională Constanța.

 

Afacerile în zona transportului de persoane pe calea ferată merg foarte bine, în condițiile în care CFR se confruntă, de ani de zile, cu mari probleme. Atât de bine merg aceste afaceri, încât un fost director al CFR Călători reușește să pună mâna pe zeci de contracte scoase la “mezat” de compania pe care a condus-o.

 

Contract fără licitație

Potrivit unui anunț publicat de SNTCF “CFR Călători” SA pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), compania de stat a contractat, fără licitație, la sfârșitul lunii trecute, servicii de salubrizare pentru vagoanele de călători și automotoare. Valoarea contractului, împărțit pe mai multe loturi, se ridică la 3.155.344,1 lei cu TVA inclus, adică 701.187,6 euro. Loturile pe care acest contract a fost împărțit se referă la serviciile de salubrizare a vagoanelor de călători aflate în Revizia de Vagoane București-Grivița, în Depoul de Vagoane București-Basarab și în Depoul de Vagoane de Călători București.

Autoritatea contractantă nu a organizat vreo licitație pentru a atribui acest contract, alegând calea negocierii, fără publicarea unui anunţ de participare. CFR Călători SA justifică această manieră de atribuire, invocând faptul că serviciile, produsele sau lucrările contractate nu pot fi oferite decât de un anumit ofertant, din motive tehnice.

Astfel, din anunțul de atribuire citat, aflăm și cine este acel ofertant special, deoarece doar acesta a depus oferte. Este vorba despre compania constănţeană SC Euro Construct SA, care și-a adjudecat toate cele trei loturi, încadrându-se, așa cum se va vedea în continuare, în singurul criteriu de atribuire stabilit de autoritatea contractantă. Anume, acela al prețului cel mai scăzut.

 

Prețul cel mai scăzut, adică o diferență de câteva sute de lei

În data de 19 septembrie 2017, între SNTCF CFR Călători SA și SC Euro Construct SA Constanța, a fost încheiat contractul cu numărul 286, negociat de la o valoare fără TVA de 1.556.180 de lei, la o valoare finală fără TVA de 1.555.240 de lei, rezultând o diferență de preț între valoarea totală estimată de CFR și cea finală, atribuită, de 940 de lei. Acest lot este aferent serviciilor pe care SC Euro Construct SA urmează să le presteze la Revizia de Vagoane București-Grivița.

În aceeași zi, a mai fost încheiat între cele două entități contractul având numărul 288, a cărui valoare inițială estimată de către autoritatea contractantă se ridica la suma de 870.120 de lei fără TVA. SC Euro Construct SA a oferit, în final, un preț de 869.160 de lei fără TVA, CFR reușind, astfel, să economisească pentru serviciile pe care le-a achiziționat, aferente vagoanelor Reviziei de Vagoane București-Basarab, 960 de lei.

Tot în data de 19 septembrie 2017, SNTCF “CFR Călători” SA a mai încheiat cu aceeași firmă contractul cu numărul 287, aferent serviciilor de salubritate a vagoanelor aflate la Depoul București Călători – Revizia de Automotoare. Suma pe care autoritatea contractantă a fost dispusă să o cheltuiască pentru acest lot se ridica la 227.400 de fără TVA, iar SC Euro Construct SA a oferit un preț de 227.150 de lei fără TVA, cu 250 de lei mai scăzut.

În total, cele trei loturi au scos din bugetul SNTCF “CFR Călători SA”, doar pentru aceste servicii, suma de 3.155.344,1 lei cu TVA (701.187,6 euro).

Alt contract, semnat la trei zile după primul

Potrivit unor date furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, SC Euro Construct SA Constanța, firma care și-a adjudecat acest contract, este controlată de către fostul director general al SNTCF “CFR Călători SA”, Tudor Vlad, în calitate de acționar majoritar. De altflel, la doar trei zile după parafarea acestei afaceri în data de 22 septembrie 2017, aceeași autoritate contractantă a atribuit un alt contract, în valoare de 314.217,12 lei cu TVA inclus (aproximativ 70.000 de euro), pentru contractarea de servicii de salubrizare a amortizoarelor și/sau a ramelor electrice expuse în vagoanele de călători ale companiei, aflate la Depoul Medgidia (Stația Medgidia, Stația Constanța și Stația Mangalia).

Și de această dată a fost depusă, pentru contractarea serviciilor aferente acestui lot, o singură ofertă. Cea a SC Euro Construct SA, care a oferit un preţ fără TVA mai mic cu 104 lei decât cel pe care SNTCF “CFR Călători SA” era dispusă să-l achite, potrivit anunțului de atribuire.

Relațiile patronului Euro Construct SA cu CFR Călători

SC Euro Construct SA Constanța, companie care a luat ființă în anul 2002, este controlată de fostul director general al SNTCF “CFR Călători SA”, Tudor Vlad, personaj care a ocupat mai multe funcții de conducere în Guvernul României, inclusiv cea de director al Sucursalei CFR Călători Constanța. Tudor Vlad a fost numit la conducerea CFR Călători în anul 2005 și a condus compania până în anul 2006. Ulterior, la inițiativa fostului ministru democrat-liberal al Transporturilor, Radu Berceanu, Tudor Vlad a fost propus la conducerea Autorității Feroviare Române.

În perioada 2009-2012, Vlad a ocupat funcția de șef al Regionalei CFR Călători Constanța. Potrivit informațiilor apărute în presa locală, același Tudor Vlad a deținut acțiuni într-o altă societate abonată la contractele companiei de stat, în special ale Regionalei Constanța. Este vorba despre SC 2010 SRL, înființată de fostul director al SNTCF “CFR Călători” SA în anul 2007. Ulterior, în firma cu pricina a intrat ca asociat persoană juridică SC Transfer Grup SRL, iar în anul 2009, Tudor Vlad a decis să renunțe la calitatea de asociat în firma pe care a fondat-o cu doi ani înainte.

Afaceri similare, pe bandă rulantă, începând cu anul 2009

Revenind la SC Euro Construct SA Constanța, aflăm informații extrem de interesante. Una dintre acestea ar fi aceea potrivit căreia societatea l-a avut, până în anul 2012, drept asociat majoritar pe omul de afaceri Vasile Ivanof, fost consilier local la Primăria Medgidia, din partea Partidului Poporului – Dan Diaconescu (PPDD). De la acesta a cumpărat Tudor Vlad majoritatea ațiunilor în anul 2012, devenind asociat majoritar cu 87,25 la sută din SC Euro Construct SA.

Ceilalți acționari ai SC Euro Construct SA Constanța sunt, conform informațiilor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, Constantin Străinu, Gheorghe Șerbănescu, Ovidiu Mugurel Gherț, Nicoleta Papuc și Niculina Bolchiș.

Și acționarul Constantinn Străinu a lucrat la CFR Călători și mai deține, în calitate de asociat, Compania Euroest SRL și SC Eurofer Trans SRL, care au derulat, la rândul lor, contracte cu Compania Națională de Căi Ferate. 

O altă informație la fel de interesantă este aceea potrivit căreia, până în anul 2013, unul dintre cenzorii SC Euro Construct SA a fost Daniela Țăranu, soția lui Gabriel Țăranu, fost director, la rândul lui, al Sucursalei CFR Călători Constanța.

În aceste condiții, este de înțeles relația contractuală pe care SC Euro Construct SA Constanța a derulat-o, în ultimii ani, nu doar cu CFR Călători SA, dar și cu Compania Națională de Căi Ferate CFR SA. “Jurnalul Național” a luat la mână toate contractele atribuite de companiile de căi ferate în ultimii opt ani. Este vorba despre contracte de salubrizare a vagoanelor de călători sau a automotoarelor, sau de contracte vizând prestarea de servicii de întreținere sau lucrări curente la calea ferată. Între 10 iunie 2009 și luna trecută a anului curent, potrivit acestor evidențe, SC Euro Construct SA Constanţa a încheiat cu aceste autorități contractante nu mai puțin de 41 de contracte. Unele atribuite direct, altele prin licitații organizate, unele (majoritatea) derulate individual, existând, însă, și câteva pe care compania constănțeană le-a derulat în parteneriat cu alți operatori economici de profil. Valoarea totală a acestor contracte se ridică la nu mai puţin de 35.708.357,2 lei cu TVA inclus și se referă la alte contracte decât cele două despre care am făcut referire la începutul acestui articol.

 

Patronul SC Euro Construct SA a fost director al CFR Călători, nominalizat de Radu Berceanu la conducerea Autorității Feroviare Române și, ulterior, a condus Sucursala CFR Călători de la Constanța.

 

Din compania care astăzi prestează servicii pentru CFR Călători mai face parte un alt salariat al societății de stat, iar până acum câțiva ani, cenzor a fost soția unui alt șef al Sucursalei CFR Călători Constanța.

 

 

Citeşte mai multe despre:   CFR calatori

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 Afisari: 3639


Mai multe titluri din categorie

Dr. Magda Pârvu: Atacul bolilor reumatismale inflamatorii începe la degete, la articulaţiile mici

Dr. Magda Pârvu: Atacul bolilor reumatismale inflamatorii începe la degete, la articulaţiile mici
Galerie Foto Bolile care strică articulaţiile nu sunt doar acele artroze, maladii degenerative, de uzarea articulaţiilor, de degradarea lor, de roaderea cartilajului şi deteriorarea lichidului sinovial, de ungere. Există şi...

DNA, lovitură prin ricoşeu. Ce alte închirieri ar putea fi anchetate

DNA, lovitură prin ricoşeu. Ce alte închirieri ar putea fi anchetate
Galerie Foto Sute de proprietăţi ale statului, administrate de Apele Române, au fost scoase la închiriere, alături de Brațul Pavel și Insula Belina, în peri­oada 2010-2012, potrivit unor documente...

Dr. Mihai Negruşoiu: După repararea fracturii, păstrarea tijelor metalice leneveşte oasele

Dr. Mihai Negruşoiu: După repararea fracturii, păstrarea tijelor metalice leneveşte oasele
Perioada gipsului şi-a trăit traiul, acum doar 5% dintre fracturi se mai soluţionează cu montarea gipsului. Restul fracturilor se rezolvă cu intervenţie chirurgicală de rearanjare a oaselor rupte. Interviu...

Primăria lui Boc cheltuie 1,3 milioane de euro pe beculețe pentru pomii de iarnă

Primăria lui Boc cheltuie 1,3 milioane de euro pe beculețe pentru pomii de iarnă
Galerie Foto Un “tunuleț” de peste 1,3 milioane de euro, din banii municipalității, s-a parafat, în urmă cu trei zile, la Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Instituţia condusă de fostul premier PDL-ist Emil B...

Două judecătoare și o procuroare și-au pierdut funcția de magistrat din cauza „ambiţiei”. Au concurat împotriva omului lui Kovesi și au fost executate

Două judecătoare și o procuroare și-au pierdut funcția de magistrat din cauza „ambiţiei”. Au concurat împotriva omului  lui Kovesi și au fost executate
Galerie Foto Fostul procuror-șef al DIICOT, Alina Bica, fostele judecătoare Antonela Anne Mary Costache și Veronica Cîrstoiu, precum și judecătoarea Elena Burlan, au intrat, pe rând, în vizorul Direcției...

Ordin al ministrului Justiției: Persoanele arestate vor fi informate în scris că au dreptul să nu declare nimic

Ordin al ministrului Justiției: Persoanele arestate vor fi informate în scris că au dreptul să nu declare nimic
Săptămâna trecută, în Monitorul Oficial al României a fost publicat un Ordin comun, semnat de ministrul Justiției, Tudorel Toader, de ce al Afacerilor Interne, Carmen Dan, la care au acheisat preșe...

Tariful RUȘINOS cu care se ÎNCHIRIAZĂ Transfăgărășanul

Tariful RUȘINOS cu care se ÎNCHIRIAZĂ Transfăgărășanul
Jurnaliștii publicației Ora de Sibiu dezvăluie tariful pe care CNAIR îl practică pentru închirierea drumului despre care emisiunea Top Gear spunea că este cel mai frumos drum din...

De la „Femeia anului”, la dormit în parc. Un împrumut de coșmar

De la „Femeia anului”, la dormit în parc. Un împrumut de coșmar
Galerie Foto Cum poate un simplu împrumut să ruineze viața unui om? Povestea Paulei Banu care și-a pierdut casa pentru un credit de câteva mii de euro dezvăluie riscurile unor contracte-capcană care există pe...

Umbra lui Kovesi. Istoria neromanțată a consilierei Tițian

Umbra lui Kovesi. Istoria neromanțată a consilierei Tițian
Galerie Foto Scandalul imens de la DNA, generat de rezultatele controalelor efectuate de inspectorii Inspecției Judiciare la instituția condusă de Laura Kovesi, o readuce în atenția opiniei publice pe judecătoarea Dana...

Miza războiului din DNA: dosarul privind Autostrada Sibiu-Orăștie

Miza războiului din DNA: dosarul privind Autostrada Sibiu-Orăștie
Galerie Foto La sfârșitul anului 2015, mai mulți subcontractori ai lucrării tronsoanelor Autostrăzii Sibiu-Orătie au început să dea declarații la DNA într-un dosar deschis, încă din 2013,...

Noua taxă auto va trece pe la RAR şi primărie. Cum s-ar putea calcula noua taxă de mediu

Noua taxă auto va trece pe la RAR şi primărie. Cum s-ar putea calcula noua taxă de mediu
Galerie Foto La nici un an de la eliminarea timbrului de mediu, românii se vor confrunta cu un nou soi de taxă suplimentară pe autovehicule. Fie că-i va spune taxă de înmatriculare, rovignetă de mediu sau în...

Noi “pomeni” guvernamentale de peste nouă milioane de euro de la buget

Noi “pomeni” guvernamentale de peste nouă milioane de euro de la buget
Compania Națională Poșta Română a primit, la sfârșitul lunii trecute, de la Regia Autonomă - Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, un contract de peste opt milioane de euro, pentru ca...

A pierdut casa şi a rămas şi dator. Pericolele nevăzute din spatele unor credite

A pierdut casa şi a rămas şi dator. Pericolele nevăzute din spatele unor credite
Galerie Foto În fiecare an, sute de oameni se sinucid din cauza datoriilor la bănci sau la instituţii financiare nebancare (IFN). De cele mai multe ori ajung în situația asta pentru că în contractele lor au...

Milioane de euro de la CFR Călători pentru firma unui fost director al companiei de stat

Milioane de euro de la CFR Călători pentru firma unui fost director al companiei de stat
Galerie Foto Aproximativ 40 de milioane de lei este valoarea contractelor pe care compania deținută de unul dintre foștii directori ai Societății Naționale de Transport Feroviar “CFR Călători SA” le-a...

Anchetează, dar încasează: Parchetul General, împroprietărit pe model „Belina”

Anchetează, dar încasează: Parchetul General, împroprietărit pe model „Belina”
Galerie Foto În timp ce DNA anchetează dou membrii ai actualului Guvern pentru că, în 2013, au promovat o Hotărâre de Guvern prin care Insula Belina și Brațul Pavel au fost transmise din proprietatea publică...
Serviciul de email marketing furnizat de