x close

Procurorii maziliți de Kovesi atacă astăzi în plenul CSM

0
Autor: Ion Alexandru 30 Aug 2017 - 16:50
Procurorii maziliți de Kovesi atacă astăzi în plenul CSM Karina Knapek/Intact Images


Contestațiile procurorilor Doru Țuluș și Mihaela Moraru Iorga, împotriva hotărârilor din luna iulie ale Secției pentru Procurori a CSM, prin care s-a decis revocarea celor doi din Direcţia Națională Anticorupție, vor fi analizate, în cadrul unei ședințe-maraton a plenului Consiliului Superior al Magistraturii. În paralel, alți cinci procurori au ales să părăsească parchetul condus de Laura Codruţa Kovesi. Patru dintre ei cer să fie transferați de la această unitate de parchet, la nici doi ani de când au câștigat concursurile pentru ocuparea unor posturi vacante în cadrul DNA. Al cincilea procuror DNA a făcut cerere de încetare a activității, prin pensionare. 

Doru Țuluș și Mihaela Moraru Iorga, dușmanii declarați ai șefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, vor compărea, astăzi, în faţa plenului Consiliului Supe­rior al Magistraturii, pentru a-și susține contestațiile formulate împotriva deciziilor Secției pentru Procurori a CSM nr. 524 și 525, din 5 iulie 2017, prin care secția a avizat pozitiv cererile formulate de Kovesi de revocare a acestora din calităţile de procurori în cadrul Direcției Naționale Anticorupție. Atunci, Secția pentru Procurori a decis încetarea activității lui Doru Ţuluș la instituţia anticorupție și transferul acestuia pe un post, din fondul de rezervă, în cadrul Secției de Urmărire Penală și Criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Tot atunci, s-a luat hotărârea ca procuroarea Mihaela Iorga Moraru să își înceteze acti­vitatea la DNA și să fie mutată în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău, de asemenea, pe un post din fondul de rezervă, după ce și această unitate de parchet a sesizat Direcţia de Organizare și Resurse Umane a CSM că nu mai dispune de posturi libere, fiind supraîncărcată toată schema de procurori. 
Înregistrarea care a aruncat în aer DNA 
Scandalul dintre cei doi procurori DNA și Laura Codruța Kovesi, izbucnit la sfârșitul lunii iunie, urmează, așadar, să fie tranșat de către plenul Consi­liului Superior al Magistraturii. Războiul din DNA a început după ce, în presă, a fost difuzată o înregistrare din cadrul unei ședințe a șefilor de secții din DNA, în care Laura Codruța Kovesi le trasa subordonaților săi linii de lucru în dosarele penale pe care aceștia le instrumentează, solicitând chiar „decaparea” unui dosar în care să se ajungă chiar la fostul prim-ministru, Sorin Grindeanu. 
Ulterior difuzării în spațiul public a acestei înregistrări, Laura Kovesi l-a desemnat pe prim-adjunctul său, Marius Iacob, să deruleze o amplă anchetă pentru a afla cine a înre­gistrat ședința și cine a dat înregistrarea în presă. Iacob s-a conformat și a dispus ca fiecare procuror DNA să fie testat cu aparatul poligraf. În același timp, Kovesi a transmis un e-mail intern tuturor subordonaţilor săi, în care i-a asigurat pe aceștia că „făptașul” va fi considerat un infractor. Ca urmare, Doru Țuluș și Mihaela Moraru Iorga, care au refuzat să se supună testului cu aparatul poligraf, au denunţat atitudinea abuzivă a conducerii DNA la Inspecția Judiciară. 
Acuzațiile Laurei Codruța Kovesi 
Răspunsul șefei DNA la această sesizare a Inspecției Judiciare a fost unul prompt. Laura Kovesi, personal, a cerut Secției pentru Procurori a CSM revocarea din funcții a celor doi. În moti­varea cererii sale, Kovesi l-a acuzat pe Doru Țuluș că a închis un dosar penal în care omul de afaceri Mihai Rotaru era acuzat, la plângerea finanţato­rului Universității Craiova, Adrian Mititelu, arătând că, în urmă cu câțiva ani, Tuluș i-a cesionat aces­tuia drepturile litigioase asupra unor salarii restante câştigate de procuror în instanță. În ceea ce o privește pe procuroarea Mihaela Moraru Iorga, Kovesi a susținut că aceasta nu a înregistrat un denunț sau că l-a înregistrat tardiv, într-unul dintre dosarele de urmărire penală pe care le-a avut în instru­mentare. Ulterior, acuzațiile la adresa procuroarei au continuat, aceasta fiind acuzată că s-au găsit sume importante de bani în fișetul său, într-un alt dosar pe care îl avea în lucru. 
Executați de colegi 
Acțiunile șefei DNA și ale Secției pentru Procurori a CSM, dar și cea a procurorului general al României, Augustin Lazăr, în ceea ce îi privește pe cei doi procu­rori intrați în conflict deschis cu Laura Codruţa Kovesi au toate ingredientele unei execuții. În fapt, cei doi sunt suspectați că ar fi la originea înregistrării apărute în mass-media, fapt negat cu vehemență atât de către Doru Ţuluș, cât și de Mihaela Moraru Iorga. De altfel, cei doi procurori erau consideraţi ca fiind oamenii fostului șef al DNA, Daniel Morar, actual judecător la Curtea Constituțională, personaj aflat în relații deloc amiabile cu Laura Kovesi și Serviciul Român de Informații. 
Mihaela Moraru Iorga, pe de altă parte, avea în instrumentare un dosar privind surparea unei bucăţi din Autostrada Sibiu- Orăștie, afacere în care este implicat și fostul soț al Laurei Kovesi, Eduard Kovesi. Deși ambii anchetatori au anunțat, încă de la începutul lunii iulie, că vor ataca atât ordinul de revocare din funcția de procurori la DNA, cât și hotărârile Secției pentru Procurori a CSM, până în prezent doar Mihaela Moraru Iorga s-a adresat instanței de judecată, cerând Curții de Apel București să anuleze ordinul emis de șefa DNA în ceea ce o privește.
Șefa de la DNA Timișoara vrea să se pensioneze 
O a cincea plecare din DNA nu va fi decisă de Secția pentru Procurori a CSM, ci de Plenul Consiliului Superior al Magistra­turii. Asta, deoarece pe ordinea de zi a Plenului se mai află un punct vizând cererea de eliberare din funcţia de procuror al DNA Timișoara a Minodorei Vladu. Aceasta a solicitat aviz pentru pensionare, la mai puțin de doi ani de la transferul ei, în 2015, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara, unde a ocupat funcţia de procuror general adjunct, la structura teri­torială locală a Direcției Națio­nale Anticorupție. Cererea Minodorei Vladu va fi luată astăzi în discuție. 
Patru cereri noi de plecare de la DNA la alte parchete 
Situaţia procurorilor Doru Țuluș și Mihaela Moraru Iorga reprezintă doar două puncte de pe vasta ordine de zi a plenului CSM de astăzi. Magistrații urmează să judece alte 14 contestații împotriva unor hotărâri ale Secției pentru Procurori, dar și ale Secției pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. La aceste puncte se adaugă și vali­darea rezultatelor unor examene pentru intrarea în magistratură sau chestiuni de ordin legislativ. 
În paralel, Secția pentru Procurori a CSM trebuie să decidă, la rândul ei, asupra altor cinci cereri de renunțare la posturile de procurori în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, după ce, la începutul verii, alți numeroși anchetatori au solicitat același lucru. Interesant de această dată este că patru din cei cinci procurori care cer să părăsească DNA activează în subordinea Laurei Codruța Kovesi de mai puțin de doi ani de zile. 
Astfel, Aurelia Claudia Morar-Herbea a solicitat încetarea activității ca procuror DNA și transferul la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea. Aceasta a ajuns la DNA Oradea în anul 2015, prin concurs, transferându-se de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău. 
Al doilea procuror care nu o mai vrea șefă pe Kovesi se numește Roberta Lia Nicolaescu. Aceasta cere transferul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj. Acesteia i se adaugă procurorul Nicolae Cristian Sâvu, care a cerut să fie transferat la Parchetul Judecă­toriei Pitești, dar și Alice Jemboriu, care cere transferul la Parchetul Curții de Apel Oradea. Toți cei în cauză și-au început activitatea ca procurori în cadrul Direcției Naționale Anticorupție în anul 2015. 


 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 Afisari: 1797


Mai multe titluri din categorie

SRI investește 4,6 mil. euro în „ploconul” primit de la Guvernul Ponta

SRI investește 4,6 mil. euro în „ploconul” primit de la Guvernul Ponta
Galerie Foto Peste 20,4 milioane de lei este suma pe care Serviciul Român de Informații, prin Directoratul de Comunicații și Tehnologia Informaţiei București, a atribu­it-o, zilele trecute, pentru achiziția unor lucr

Evaluatorul de casă al DNA a fost „arvunit” de o companie controlată de oamenii lui Puiu Popoviciu

Evaluatorul de casă al DNA a fost „arvunit” de o companie controlată de oamenii lui Puiu Popoviciu
Unul dintre experții de casă ai DNA, care a efectuat expertize controversate în cel puțin două dosare penale celebre, a fost angajat de una dintre companiile controlate de afaceristul Puiu Popoviciu pentru a...

Profesioniştii care nu mai timp să aștepte profesionalizarea

Profesioniştii care nu mai timp să aștepte profesionalizarea
Sfârșim serialul nostru despre învăţământul profesional prezentând şi o posibilă soluţie. Cel puţin temporară. Căci în România singura salvare sigură pare să fie cea î...

Partenerii lui Dorin Cocoş, în afacerea scandaloasă cu terenurile Aeroportului Băneasa

Partenerii lui Dorin Cocoş, în afacerea scandaloasă cu terenurile Aeroportului Băneasa
Faptul că afaceristul Dorin Cocoș „este băgat” în tot și în toate nu este doar o vorbă aruncată în vânt. Fosta soție a lui Dorin Cocoș și mamă a lui Alin Cocoș, Olguța...

Primul cuscru al țării și cele 34 de milioane aspirate de la IKEA

Primul cuscru al țării și cele 34 de milioane aspirate de la IKEA
Galerie Foto Bebe Ionescu, fostul cuscru al lui Traian Băsescu și fost socru al Elenei Băses­cu, figurează, împreună cu soția unui cunoscut afacerist, apropiat al lui Puiu Popoviciu, printre patronii fostei fabrici de...

Uraganul Irma, prin ochii unui român rămas blocat într-un hotel din Miami: „La fiecare rafală mai puternică aveam impresia că un metrou sau un tren trece pe lângă noi”

Uraganul Irma, prin ochii unui român rămas blocat într-un hotel din Miami: „La fiecare rafală mai puternică aveam impresia că un metrou sau un tren trece pe lângă noi”
Galerie Foto Uraganul Irma, format în Oceanul Atlantic după devastatorul uragan Harvey, a lovit Florida cu vânturi de peste 200 de kilometri la oră şi cu ploi torenţiale, a lăsat 560 de mii de locuinţe fără...

Experta care a șters prejudiciul din Dosarul „Flota”, angajată să identifice bunurile furate de Hayssam

Experta care a șters prejudiciul din Dosarul „Flota”, angajată să identifice bunurile furate de Hayssam
Într-unul dintre dosarele începute de Parchetul General în 2004 și finali­zate, în 2012, de DIICOT, cu trimiterea în judecată a sirianului Omar Hays­sam și a cumnatului acestuia,...

Dr. Mihai Măgureanu: Chirurgie fără bisturiu, pe coloana vertebrală

Dr. Mihai Măgureanu: Chirurgie fără bisturiu, pe coloana vertebrală
Durerile de spate sunt suferinţele care conduc cel mai mult la concedii medicale în toată lumea. Discul iese dintre vertebre, se umflă cu lichid sau are rupturi şi apar presiuni pe ramificaţiile nervoase,...

PDL-istul Marcel Hoară ridică la Snagov vile... suedeze

PDL-istul Marcel Hoară ridică la Snagov vile... suedeze
Marcel Hoară, unul dintre vechii reprezentanţi ai fostului Partid Democrat Liberal, introdus de guvernarea portocalie în afacerile cu energie ale statului, a definitivat proiectul imobiliar de lux pe care l-a...

Cum îşi şterg urmele fostul iubit al Ioanei Băsescu și fiul lui Mitică Dragomir

Cum îşi şterg urmele fostul iubit al Ioanei Băsescu și fiul lui Mitică Dragomir
Galerie Foto Giovanni Francesco, fostul iubit al Ioanei Băsescu, și fiul lui Mitică Dragomir, fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Bogdan Dragomir, ambii trimiși în judecată de DNA în două dintre cel...

Un judecător o acuză pe „Controloarea DNA” de fabricare de probe și abuz în serviciu

Un judecător o acuză pe „Controloarea DNA” de fabricare de probe și abuz în serviciu
Galerie Foto Fostul judecător al Curții de Apel Oradea, Traian Munteanu, în prezent pensionat, a acuzat-o, în urmă cu 11 ani, pe șefa echipei de inspecție a Inspecției Judiciare, procuroarea Elena Rădescu,...

Băsescu, „naşul” primei afaceri imobiliare a Elenei Udrea. Povestea cartierului ANL “Lac Grivița”, locul de joacă al politicienilor

Băsescu, „naşul” primei afaceri imobiliare a Elenei Udrea. Povestea cartierului ANL “Lac Grivița”, locul de joacă al politicienilor
În timpul mandatelor de edil ale lui Traian Băsescu, Primăria Capitalei s-a dovedit a fi o instituție extrem de norocoasă, în privința donațiilor de pământuri intravilane pe care le-a primit din...

Băsescu, ocolit de DNA în afacerea terenurilor din Băneasa, donate ilegal de firma lui Puiu Popoviciu

Băsescu, ocolit de DNA în afacerea terenurilor din Băneasa, donate ilegal de firma lui Puiu Popoviciu
Galerie Foto  Afacerea terenurilor din nordul Capitalei, ale Universității de Ştiinţe Agricole București, unde omul de afaceri Puiu Popoviciu a construit unul dintre cele mai importante cartiere rezidențiale din Româ...

Procurorii maziliți de Kovesi atacă astăzi în plenul CSM

Procurorii maziliți de Kovesi atacă astăzi în plenul CSM
Contestațiile procurorilor Doru Țuluș și Mihaela Moraru Iorga, împotriva hotărârilor din luna iulie ale Secției pentru Procurori a CSM, prin care s-a decis revocarea celor doi din Direcţia Națională...

Iași: De la primărie, către firma „de casă” a edilului, încă 3 milioane de euro 

Iași: De la primărie, către firma „de casă” a edilului, încă 3 milioane de euro 
Seria afacerilor pe bani publici dintre Primă­ria Municipiului Iaşi, condusă de Mihai Chiri­ca, succesorul lui Gheorghe Nichita, și firma apropiată a actualului edil, SC Conest SA Iași, continuă. Un ultim...
Serviciul de email marketing furnizat de