x close

Procurorii maziliți de Kovesi atacă astăzi în plenul CSM

0
Autor: Ion Alexandru 30 Aug 2017 - 16:50
Procurorii maziliți de Kovesi atacă astăzi în plenul CSM Karina Knapek/Intact Images


Contestațiile procurorilor Doru Țuluș și Mihaela Moraru Iorga, împotriva hotărârilor din luna iulie ale Secției pentru Procurori a CSM, prin care s-a decis revocarea celor doi din Direcţia Națională Anticorupție, vor fi analizate, în cadrul unei ședințe-maraton a plenului Consiliului Superior al Magistraturii. În paralel, alți cinci procurori au ales să părăsească parchetul condus de Laura Codruţa Kovesi. Patru dintre ei cer să fie transferați de la această unitate de parchet, la nici doi ani de când au câștigat concursurile pentru ocuparea unor posturi vacante în cadrul DNA. Al cincilea procuror DNA a făcut cerere de încetare a activității, prin pensionare. 

Doru Țuluș și Mihaela Moraru Iorga, dușmanii declarați ai șefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, vor compărea, astăzi, în faţa plenului Consiliului Supe­rior al Magistraturii, pentru a-și susține contestațiile formulate împotriva deciziilor Secției pentru Procurori a CSM nr. 524 și 525, din 5 iulie 2017, prin care secția a avizat pozitiv cererile formulate de Kovesi de revocare a acestora din calităţile de procurori în cadrul Direcției Naționale Anticorupție. Atunci, Secția pentru Procurori a decis încetarea activității lui Doru Ţuluș la instituţia anticorupție și transferul acestuia pe un post, din fondul de rezervă, în cadrul Secției de Urmărire Penală și Criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Tot atunci, s-a luat hotărârea ca procuroarea Mihaela Iorga Moraru să își înceteze acti­vitatea la DNA și să fie mutată în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău, de asemenea, pe un post din fondul de rezervă, după ce și această unitate de parchet a sesizat Direcţia de Organizare și Resurse Umane a CSM că nu mai dispune de posturi libere, fiind supraîncărcată toată schema de procurori. 
Înregistrarea care a aruncat în aer DNA 
Scandalul dintre cei doi procurori DNA și Laura Codruța Kovesi, izbucnit la sfârșitul lunii iunie, urmează, așadar, să fie tranșat de către plenul Consi­liului Superior al Magistraturii. Războiul din DNA a început după ce, în presă, a fost difuzată o înregistrare din cadrul unei ședințe a șefilor de secții din DNA, în care Laura Codruța Kovesi le trasa subordonaților săi linii de lucru în dosarele penale pe care aceștia le instrumentează, solicitând chiar „decaparea” unui dosar în care să se ajungă chiar la fostul prim-ministru, Sorin Grindeanu. 
Ulterior difuzării în spațiul public a acestei înregistrări, Laura Kovesi l-a desemnat pe prim-adjunctul său, Marius Iacob, să deruleze o amplă anchetă pentru a afla cine a înre­gistrat ședința și cine a dat înregistrarea în presă. Iacob s-a conformat și a dispus ca fiecare procuror DNA să fie testat cu aparatul poligraf. În același timp, Kovesi a transmis un e-mail intern tuturor subordonaţilor săi, în care i-a asigurat pe aceștia că „făptașul” va fi considerat un infractor. Ca urmare, Doru Țuluș și Mihaela Moraru Iorga, care au refuzat să se supună testului cu aparatul poligraf, au denunţat atitudinea abuzivă a conducerii DNA la Inspecția Judiciară. 
Acuzațiile Laurei Codruța Kovesi 
Răspunsul șefei DNA la această sesizare a Inspecției Judiciare a fost unul prompt. Laura Kovesi, personal, a cerut Secției pentru Procurori a CSM revocarea din funcții a celor doi. În moti­varea cererii sale, Kovesi l-a acuzat pe Doru Țuluș că a închis un dosar penal în care omul de afaceri Mihai Rotaru era acuzat, la plângerea finanţato­rului Universității Craiova, Adrian Mititelu, arătând că, în urmă cu câțiva ani, Tuluș i-a cesionat aces­tuia drepturile litigioase asupra unor salarii restante câştigate de procuror în instanță. În ceea ce o privește pe procuroarea Mihaela Moraru Iorga, Kovesi a susținut că aceasta nu a înregistrat un denunț sau că l-a înregistrat tardiv, într-unul dintre dosarele de urmărire penală pe care le-a avut în instru­mentare. Ulterior, acuzațiile la adresa procuroarei au continuat, aceasta fiind acuzată că s-au găsit sume importante de bani în fișetul său, într-un alt dosar pe care îl avea în lucru. 
Executați de colegi 
Acțiunile șefei DNA și ale Secției pentru Procurori a CSM, dar și cea a procurorului general al României, Augustin Lazăr, în ceea ce îi privește pe cei doi procu­rori intrați în conflict deschis cu Laura Codruţa Kovesi au toate ingredientele unei execuții. În fapt, cei doi sunt suspectați că ar fi la originea înregistrării apărute în mass-media, fapt negat cu vehemență atât de către Doru Ţuluș, cât și de Mihaela Moraru Iorga. De altfel, cei doi procurori erau consideraţi ca fiind oamenii fostului șef al DNA, Daniel Morar, actual judecător la Curtea Constituțională, personaj aflat în relații deloc amiabile cu Laura Kovesi și Serviciul Român de Informații. 
Mihaela Moraru Iorga, pe de altă parte, avea în instrumentare un dosar privind surparea unei bucăţi din Autostrada Sibiu- Orăștie, afacere în care este implicat și fostul soț al Laurei Kovesi, Eduard Kovesi. Deși ambii anchetatori au anunțat, încă de la începutul lunii iulie, că vor ataca atât ordinul de revocare din funcția de procurori la DNA, cât și hotărârile Secției pentru Procurori a CSM, până în prezent doar Mihaela Moraru Iorga s-a adresat instanței de judecată, cerând Curții de Apel București să anuleze ordinul emis de șefa DNA în ceea ce o privește.
Șefa de la DNA Timișoara vrea să se pensioneze 
O a cincea plecare din DNA nu va fi decisă de Secția pentru Procurori a CSM, ci de Plenul Consiliului Superior al Magistra­turii. Asta, deoarece pe ordinea de zi a Plenului se mai află un punct vizând cererea de eliberare din funcţia de procuror al DNA Timișoara a Minodorei Vladu. Aceasta a solicitat aviz pentru pensionare, la mai puțin de doi ani de la transferul ei, în 2015, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara, unde a ocupat funcţia de procuror general adjunct, la structura teri­torială locală a Direcției Națio­nale Anticorupție. Cererea Minodorei Vladu va fi luată astăzi în discuție. 
Patru cereri noi de plecare de la DNA la alte parchete 
Situaţia procurorilor Doru Țuluș și Mihaela Moraru Iorga reprezintă doar două puncte de pe vasta ordine de zi a plenului CSM de astăzi. Magistrații urmează să judece alte 14 contestații împotriva unor hotărâri ale Secției pentru Procurori, dar și ale Secției pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. La aceste puncte se adaugă și vali­darea rezultatelor unor examene pentru intrarea în magistratură sau chestiuni de ordin legislativ. 
În paralel, Secția pentru Procurori a CSM trebuie să decidă, la rândul ei, asupra altor cinci cereri de renunțare la posturile de procurori în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, după ce, la începutul verii, alți numeroși anchetatori au solicitat același lucru. Interesant de această dată este că patru din cei cinci procurori care cer să părăsească DNA activează în subordinea Laurei Codruța Kovesi de mai puțin de doi ani de zile. 
Astfel, Aurelia Claudia Morar-Herbea a solicitat încetarea activității ca procuror DNA și transferul la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea. Aceasta a ajuns la DNA Oradea în anul 2015, prin concurs, transferându-se de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău. 
Al doilea procuror care nu o mai vrea șefă pe Kovesi se numește Roberta Lia Nicolaescu. Aceasta cere transferul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj. Acesteia i se adaugă procurorul Nicolae Cristian Sâvu, care a cerut să fie transferat la Parchetul Judecă­toriei Pitești, dar și Alice Jemboriu, care cere transferul la Parchetul Curții de Apel Oradea. Toți cei în cauză și-au început activitatea ca procurori în cadrul Direcției Naționale Anticorupție în anul 2015. 


 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 

Mai multe titluri din categorie

Bogdan Stoica: După ce au citit cartea mea, unele cupluri s-au despărţit

Bogdan Stoica: După ce au citit cartea mea, unele cupluri s-au despărţit
Tipul din filme nu există! Cel puţin asta susţine scriitorul Bogdan Stoica. Autorul le oferă femeilor câteva secrete din lumea bărbaţilor pentru ca acestea să-şi înţeleagă partenerii mai bine. În schimb,...

„Locotenentul” lui Kovesi a dezertat. Cum îşi devorează sistemul propriile unelte, după ce le-a folosit

„Locotenentul” lui Kovesi a dezertat. Cum îşi devorează sistemul propriile unelte, după ce le-a folosit
Galerie Foto Şeful DNA Ploieşti, procurorul anticorupţie Lucian Onea, a fost chemat, ieri, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a aflat că a fost pus sub acuzare într-un dosar,...

Ce afaceri noi învârte unul dintre “premierii în aşteptare” ai PNL

Ce afaceri noi învârte unul dintre “premierii în aşteptare” ai PNL
Deputatul PNL, Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei pe vremea guvernării “portocalii”, fost candidat, în 2016, la Primăria Capitalei din partea formaţiunii liberale şi pretendent, în aşteptare,...

Cele 30 de grame de tărâţe împotriva constipaţiei

Cele 30 de grame de tărâţe împotriva constipaţiei
Cel mai indicat pentru lupta cu constipaţia este consumul a 20-30 de grame de alimente bogate în fibre nedigerabile. Un foarte bun remediu pentru această problemă este consumul de tărâţe de grâu, însă există...

Consilierul personal al primarului Robu, tovarăș de chefuri cu interlopii din Timișoara. Cum a reacționat fostul ofițer SRI când a fost întrebat dacă este prieten cu aceștia

Ionuț Nasleu, consilierul personal al primarului Timișoarei Nicolae Robu, care are printre atribuții activitatea Corpului de Control Intern și Antifraudă și „problemele de securitate” din oraș, apare în mai...

Noi domenii pentru programele postuniversitare

Noi domenii pentru programele postuniversitare
Accesul la informație și accelerarea propagării informațiilor din toate domeniile a fost primită cu bucurie de specialiști, dar în scurt timp și-au dat seama că fenomenul e mai mult malefic decât benefic. Pe...

Urmează zile de foc pentru DNA şi pentru Laura Codruţa Kovesi

Urmează zile de foc pentru DNA şi pentru Laura Codruţa Kovesi
Galerie Foto Ultimele zile ale lunii mai vin cu încercări succesive pentru Laura Codruţa Kovesi şi pentru Direcţia Naţională Anticorupţie. Războiul declanşat, anul trecut, de şefa DNA, prin revocarea din cadrul...

Curtea de Apel a judecat ilegal un proces dintre ANI şi fostul chestor de la Camera Deputaţilor

Curtea de Apel a judecat ilegal un proces dintre ANI şi fostul chestor de la Camera Deputaţilor
Galerie Foto Situaţie incredibilă despre cum sunt judecate dosarele în instanţele din România. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că un proces intentat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) fostului chestor...

O nouă execuție marca DNA. Ținta: rivala lui Kovesi de la Tribunalul București

O nouă execuție marca DNA. Ținta: rivala lui Kovesi de la Tribunalul București
DNA a cerut Curții de Apel București arestarea judecătoarei Elena Burlan Pușcaș, magistrat de penal la Tribunalul București, pe care o acuză de luare de mită. Între Elena Burlan și șefa DNA, Laura Kovesi, au...

Dinu Săraru: Doar cerul şi stelele au rămas ţărăneşti, nu mai avem ţărani

Dinu Săraru: Doar cerul şi stelele au rămas ţărăneşti, nu mai avem ţărani
La 86 de ani, scriitorul şi omul de teatru Dinu Săraru îşi surprinde cititorii cu un roman diferit faţă de ce a scris până acum. "Corrida" este o carte care ne prezintă lupta cu viaţa a unui tânăr toreador....

Vidra și Voineasa, surorile-fantomă ale turismului românesc

Vidra și Voineasa, surorile-fantomă ale turismului românesc
Galerie Foto Ceaușescu visa ca numele Republicii Socialiste România să fie pe buzele schiorilor din lumea întreagă. Și pentru asta avea o strategie: să ridice în munții Lotrului cea mai mare rețea de stațiuni turistice...

Achiziție “strategică” la Banca Națională. Aparatura de bar și de restaurant din vilele de protocol ale BNR, controlate la sânge

Achiziție “strategică” la Banca Națională. Aparatura de bar și de restaurant din vilele de protocol ale BNR, controlate la sânge
Galerie Foto Problemele legate de evoluția indicelui ROBOR, a creșterii inflației, a majorării ratei de schimb leu-euro și alte asemenea amănunte par a fi, zilele acestea, la fel de importante, pentru reprezentanți Băncii...

Modelul Belina, importat de Emil Boc la Cluj

Modelul Belina, importat de Emil Boc la Cluj
Galerie Foto Trei kilometri liniari dintr-un drum de interes naţional, aflat în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului Transporturilor, au fost transmişi, în data de 3 mai, prin hotărâre de Guvern,...

Topul imobiliar al politicienilor de vârf ai ultimilor ani. Ce demnitari îl bat pe Iohannis la capitolul case, dar mai ales chirii

Topul imobiliar al politicienilor de vârf ai ultimilor ani. Ce demnitari îl bat pe Iohannis la capitolul case, dar mai ales chirii
Galerie Foto Cine este cel mai avut primar de municipiu din România, din punctul de vedere al terenurilor şi imobilelor pe care le are în posesie? Dar cel mai bogat, din aceeaşi perspectivă, preşedinte sau fost preşedinte de...

Ţara serviciilor. Și românii din străinătate produc informaţii de interes pentru serviciile secrete

Ţara serviciilor. Și românii din străinătate produc informaţii de interes pentru serviciile secrete
Galerie Foto Ministerul pentru Românii de Pretutindeni are, de luna aceasta, aprobată  listă cu documente și informaţii clasificate, cu care lucrează în mod curent, și de care ministrul de resort, Natalia Elena...
Pe 7 iunie, Jurnalul împlineşte 25 de ani. Spune-ţi povestea şi te premiem!
Serviciul de email marketing furnizat de