x close

Procurorii maziliți de Kovesi atacă astăzi în plenul CSM

0
Autor: Ion Alexandru 30 Aug 2017 - 16:50
Procurorii maziliți de Kovesi atacă astăzi în plenul CSM Karina Knapek/Intact Images


Contestațiile procurorilor Doru Țuluș și Mihaela Moraru Iorga, împotriva hotărârilor din luna iulie ale Secției pentru Procurori a CSM, prin care s-a decis revocarea celor doi din Direcţia Națională Anticorupție, vor fi analizate, în cadrul unei ședințe-maraton a plenului Consiliului Superior al Magistraturii. În paralel, alți cinci procurori au ales să părăsească parchetul condus de Laura Codruţa Kovesi. Patru dintre ei cer să fie transferați de la această unitate de parchet, la nici doi ani de când au câștigat concursurile pentru ocuparea unor posturi vacante în cadrul DNA. Al cincilea procuror DNA a făcut cerere de încetare a activității, prin pensionare. 

Doru Țuluș și Mihaela Moraru Iorga, dușmanii declarați ai șefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, vor compărea, astăzi, în faţa plenului Consiliului Supe­rior al Magistraturii, pentru a-și susține contestațiile formulate împotriva deciziilor Secției pentru Procurori a CSM nr. 524 și 525, din 5 iulie 2017, prin care secția a avizat pozitiv cererile formulate de Kovesi de revocare a acestora din calităţile de procurori în cadrul Direcției Naționale Anticorupție. Atunci, Secția pentru Procurori a decis încetarea activității lui Doru Ţuluș la instituţia anticorupție și transferul acestuia pe un post, din fondul de rezervă, în cadrul Secției de Urmărire Penală și Criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Tot atunci, s-a luat hotărârea ca procuroarea Mihaela Iorga Moraru să își înceteze acti­vitatea la DNA și să fie mutată în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău, de asemenea, pe un post din fondul de rezervă, după ce și această unitate de parchet a sesizat Direcţia de Organizare și Resurse Umane a CSM că nu mai dispune de posturi libere, fiind supraîncărcată toată schema de procurori. 
Înregistrarea care a aruncat în aer DNA 
Scandalul dintre cei doi procurori DNA și Laura Codruța Kovesi, izbucnit la sfârșitul lunii iunie, urmează, așadar, să fie tranșat de către plenul Consi­liului Superior al Magistraturii. Războiul din DNA a început după ce, în presă, a fost difuzată o înregistrare din cadrul unei ședințe a șefilor de secții din DNA, în care Laura Codruța Kovesi le trasa subordonaților săi linii de lucru în dosarele penale pe care aceștia le instrumentează, solicitând chiar „decaparea” unui dosar în care să se ajungă chiar la fostul prim-ministru, Sorin Grindeanu. 
Ulterior difuzării în spațiul public a acestei înregistrări, Laura Kovesi l-a desemnat pe prim-adjunctul său, Marius Iacob, să deruleze o amplă anchetă pentru a afla cine a înre­gistrat ședința și cine a dat înregistrarea în presă. Iacob s-a conformat și a dispus ca fiecare procuror DNA să fie testat cu aparatul poligraf. În același timp, Kovesi a transmis un e-mail intern tuturor subordonaţilor săi, în care i-a asigurat pe aceștia că „făptașul” va fi considerat un infractor. Ca urmare, Doru Țuluș și Mihaela Moraru Iorga, care au refuzat să se supună testului cu aparatul poligraf, au denunţat atitudinea abuzivă a conducerii DNA la Inspecția Judiciară. 
Acuzațiile Laurei Codruța Kovesi 
Răspunsul șefei DNA la această sesizare a Inspecției Judiciare a fost unul prompt. Laura Kovesi, personal, a cerut Secției pentru Procurori a CSM revocarea din funcții a celor doi. În moti­varea cererii sale, Kovesi l-a acuzat pe Doru Țuluș că a închis un dosar penal în care omul de afaceri Mihai Rotaru era acuzat, la plângerea finanţato­rului Universității Craiova, Adrian Mititelu, arătând că, în urmă cu câțiva ani, Tuluș i-a cesionat aces­tuia drepturile litigioase asupra unor salarii restante câştigate de procuror în instanță. În ceea ce o privește pe procuroarea Mihaela Moraru Iorga, Kovesi a susținut că aceasta nu a înregistrat un denunț sau că l-a înregistrat tardiv, într-unul dintre dosarele de urmărire penală pe care le-a avut în instru­mentare. Ulterior, acuzațiile la adresa procuroarei au continuat, aceasta fiind acuzată că s-au găsit sume importante de bani în fișetul său, într-un alt dosar pe care îl avea în lucru. 
Executați de colegi 
Acțiunile șefei DNA și ale Secției pentru Procurori a CSM, dar și cea a procurorului general al României, Augustin Lazăr, în ceea ce îi privește pe cei doi procu­rori intrați în conflict deschis cu Laura Codruţa Kovesi au toate ingredientele unei execuții. În fapt, cei doi sunt suspectați că ar fi la originea înregistrării apărute în mass-media, fapt negat cu vehemență atât de către Doru Ţuluș, cât și de Mihaela Moraru Iorga. De altfel, cei doi procurori erau consideraţi ca fiind oamenii fostului șef al DNA, Daniel Morar, actual judecător la Curtea Constituțională, personaj aflat în relații deloc amiabile cu Laura Kovesi și Serviciul Român de Informații. 
Mihaela Moraru Iorga, pe de altă parte, avea în instrumentare un dosar privind surparea unei bucăţi din Autostrada Sibiu- Orăștie, afacere în care este implicat și fostul soț al Laurei Kovesi, Eduard Kovesi. Deși ambii anchetatori au anunțat, încă de la începutul lunii iulie, că vor ataca atât ordinul de revocare din funcția de procurori la DNA, cât și hotărârile Secției pentru Procurori a CSM, până în prezent doar Mihaela Moraru Iorga s-a adresat instanței de judecată, cerând Curții de Apel București să anuleze ordinul emis de șefa DNA în ceea ce o privește.
Șefa de la DNA Timișoara vrea să se pensioneze 
O a cincea plecare din DNA nu va fi decisă de Secția pentru Procurori a CSM, ci de Plenul Consiliului Superior al Magistra­turii. Asta, deoarece pe ordinea de zi a Plenului se mai află un punct vizând cererea de eliberare din funcţia de procuror al DNA Timișoara a Minodorei Vladu. Aceasta a solicitat aviz pentru pensionare, la mai puțin de doi ani de la transferul ei, în 2015, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara, unde a ocupat funcţia de procuror general adjunct, la structura teri­torială locală a Direcției Națio­nale Anticorupție. Cererea Minodorei Vladu va fi luată astăzi în discuție. 
Patru cereri noi de plecare de la DNA la alte parchete 
Situaţia procurorilor Doru Țuluș și Mihaela Moraru Iorga reprezintă doar două puncte de pe vasta ordine de zi a plenului CSM de astăzi. Magistrații urmează să judece alte 14 contestații împotriva unor hotărâri ale Secției pentru Procurori, dar și ale Secției pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. La aceste puncte se adaugă și vali­darea rezultatelor unor examene pentru intrarea în magistratură sau chestiuni de ordin legislativ. 
În paralel, Secția pentru Procurori a CSM trebuie să decidă, la rândul ei, asupra altor cinci cereri de renunțare la posturile de procurori în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, după ce, la începutul verii, alți numeroși anchetatori au solicitat același lucru. Interesant de această dată este că patru din cei cinci procurori care cer să părăsească DNA activează în subordinea Laurei Codruța Kovesi de mai puțin de doi ani de zile. 
Astfel, Aurelia Claudia Morar-Herbea a solicitat încetarea activității ca procuror DNA și transferul la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea. Aceasta a ajuns la DNA Oradea în anul 2015, prin concurs, transferându-se de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău. 
Al doilea procuror care nu o mai vrea șefă pe Kovesi se numește Roberta Lia Nicolaescu. Aceasta cere transferul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj. Acesteia i se adaugă procurorul Nicolae Cristian Sâvu, care a cerut să fie transferat la Parchetul Judecă­toriei Pitești, dar și Alice Jemboriu, care cere transferul la Parchetul Curții de Apel Oradea. Toți cei în cauză și-au început activitatea ca procurori în cadrul Direcției Naționale Anticorupție în anul 2015. 


 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 

Mai multe titluri din categorie

Vrei să ai propria unitate militară? Te costă 7.000 €

Vrei să ai propria unitate militară? Te costă 7.000 €
Galerie Foto Câteva zeci de imobile, aflate în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale, au fost trecute, cu câteva zile înainte ca premierul Mihai Tudose...

Dragonul Transilvaniei explică eroarea imaginii vampirizate a Transilvaniei

Dragonul Transilvaniei explică eroarea imaginii vampirizate a Transilvaniei
Galerie Foto Manfred are 56 de ani și iubește Grădina Carpaților... așa sunau spoturile publicitare pentru brandul de țară, dar personajul era fictiv. Manfred Michael Seiler, în schimb, chiar are 56 de ani și promoveaz

Povestea incredibilă a unui bărbat care a stat ascuns sub pământ 22 de ani de frica Securității

Povestea incredibilă a unui bărbat care a stat ascuns sub pământ 22 de ani de frica Securității
Uluitoarea istorie a lui mos Ilie Alecsoaie, care a stat 22 de ani sub pamant, ascuns intr-o groapa, de teama Securitatii. Mos Ilie Alecsoaie, din comuna Roma-Botosani, nu-si poate socoti in cantarul vietii toti cei 75...

Reumatismele ne au pe listă pe toţi

Interviu cu medic primar reumatolog doctor Florin Rădulescu. Reumatismele de uzură în articulaţii, artrozele, sunt foarte dese, reumatismele inflamatorii sunt mai rare. În artroze implantarea unei...

Ţepele de 1 miliard euro de la ANRP, luate la puricat

Ţepele de 1 miliard euro de la ANRP, luate la puricat
O firmă din București va verifica, până la finalul acestui an, peste 2.000 de rapoarte de evaluare care au stat, în perioada 2009-2011, la baza deciziilor emise de căte Comisia Centrală pentru...

Românul care ar putea transforma gunoiul în aur negru

Românul care ar putea transforma gunoiul în aur negru
Țara noastră munţi de gunoaie poartă, noi cerşim din poartă-n poartă. Un român şi-a investit toată averea pentru a pune la punct o tehnică revoluţionară prin care deşeurile din tomberoanele noastre...

Ce salarii încasează și ce proprietăți au șefii polițistului pedofil de la Brigada Rutieră

Ce salarii încasează și ce proprietăți au șefii polițistului pedofil de la Brigada Rutieră
Galerie Foto Dosarele care îl vizează pe agentul Eugen Stan, pedofilul de la Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei, au aruncat în aer Ministerul de Interne. Șeful IGPR, Bogdan Despescu, i-a înaintat, la...

Centenarul Marii Uniri - Povestea fabuloasă a bunicii României Mari

Centenarul Marii Uniri - Povestea fabuloasă a bunicii României Mari
Galerie Foto Pia Bratianu, personalitate fabuloasa, pe nedrept uitata astazi, s-a aflat timp de peste 50 de ani, cu discretie, in miezul celor mai importante evenimente din istoria Romaniei, de la Unirea Principatelor pana dupa...

SRI cumpără detectoare cu raxe X de la apropiați ai generalului „Timpanul”

SRI cumpără detectoare cu raxe X de la apropiați ai generalului „Timpanul”
Galerie Foto Serviciul Român de Informații, printr-o unitate militară din zona Băneasa, a achiziționat, în ultimele zile ale anului trecut, aparatură de detecție cu raze X, pentru controlul bagajelor și coletelor...

România, înecată în gropi de gunoi clandestine

România, înecată în gropi de gunoi clandestine
Galerie Foto Conform ultimelor estimări, în ultimul an, cantitatea de deşeuri aruncate ilegal s-a dublat. Avem gunoaie peste tot: în munţi, pe plaje, în râuri şi lacuri, în parcuri și în...

Petronela Rotar: Am fost nevoită să fiu puternică!

Petronela Rotar: Am fost nevoită să fiu puternică!
Petronela Rotar şi-a surprins fanii din nou cu romanul „Orbi” care s-a vândut în cifre record. Petronela a scris în trecut poezie şi proză scurtă, iar în 2017 primul său roman a...

Activitate de fost polițist: de la operațiuni suspecte cu droguri, la afaceri cu un lider PDL

Activitate de fost polițist: de la operațiuni suspecte cu droguri, la afaceri cu un lider PDL
Părinții unuia dintre cei mai controversați ofițeri de poliție, Petru Daniel Pitcovici, implicat în operațiuni suspecte cu narcotice de mare risc, traficate din America de Sud în Europa, dar și...

Ceramica de Horezu, distrusă de munţi de gunoaie

Ceramica de Horezu, distrusă de munţi de gunoaie
Zona turistică Horezu, vestită în toată lumea pentru ceramica de aici, a devenit de nevizitat din pricina unui munte de deşeuri care s-a înălţat în ultimii ani. Pânza freatică este...

De ce se introduc seminţe radioactive în prostată

De ce se introduc seminţe radioactive în prostată
Despre prostată circulă tot felul de păreri. Normal, este un blestem pentru bărbaţi. După 50 de ani, încep neplăcerile generate de prostată, iar la 80 de ani circa 85% dintre bărbaţi au afecţiuni la...

Operațiunea “Strict Secret” de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Fondurilor UE

Operațiunea “Strict Secret” de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Fondurilor UE
Lista cu informațiile secrete de stat, pe niveluri de securitate, elaborate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, a fost modificată, la sfârșitul anului trecut,...
Serviciul de email marketing furnizat de