x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Afaceriştii de casă ai PDL se reinventează pe bani grei

Afaceriştii de casă ai PDL se reinventează pe bani grei

de Ion Alexandru    |    24 Feb 2017   •   16:18
Afaceriştii de casă ai PDL se reinventează pe bani grei

Una dintre firmele afaceristului Mihai Neicu, cel care controlează grupul firmelor de pază NEI, implicate într-un dosar de evaziune fiscală trimis în judecată de Parchetul Curții de Apel București, a fost selectată, zilele trecute, de RA-APPS, să ofere regiei guvernamentale servicii de consultanță pentru protecţia contra incendiilor la clădirile de protocol din București și stațiunea Neptun. Mihai Neicu a fost condamnat, anul trecut, de către Tribunalul București, la cinci an de închisoare cu executare, însă, în apel, Curtea de Apel București a redus pedeapsa la trei ani de închisoare cu suspendare. În prezent, firma care derulează afaceri cu Guvernul României este controlată de fiica lui Mihai Neicu, alături de un fost pompier și polițist comunitar de la Sectorul 2. Unul dintre foștii administratori ai companiei în cauză a lucrat și la firma de pază a ginerelui lui Vasile Blaga, Ioan Andrei Rudeanu, trimis, de asemenea, în judecată, pentru evaziune fiscală, chiar în urma unui denunț al lui Mihai Neicu.

 

Regia Autonomă - Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a contractat, în urmă cu trei zile, servicii de consultanță în protecţia contra incendiilor și exploziilor, dar și servicii de consultanță în controlul incendiilor și al exploziilor la imobilele sucursalei București – SAIFI. Contractul vizează imobilele aflate în administrarea Regiei, amplasate în București, dar și la Sucursala Regională Constanța. Afacerea a fost gândită, sub Guvernul Cioloș, în data de 15 decembrie 2016, când RA-APPS a urcat pe SEAP anunţul de participare.

Deși a fost organizată o licitație deschisă, o singură companie a aciziționat caietul de sarcini și s-a înscris la procedura de selecție. Aceasta este SC NEI Fire Protection SRL, cu sediul în București, Sectorul 1. Prețul de pornire al licitaţiei a fost de 149.600 de lei fără TVA. În data de 21 februarie 2017, oferta depusă de către SC NEI Fire Protection SRL a fost deschisă și declarată câștigătoare. Operatorul a solicitat, în schimbul serviciilor pe care urmează să le presteze pentru RA-APPS, 90.273,3 lei cu TVA (20.516,7 euro), pentru lotul 1, care include imobilele din Capitală, și 46.504,8 lei cu TVA (10.569,3 euro), pentru imobilele din județul Constanța, aferente lotului al doilea scos la licitație. Fondurile pentru finanțarea acestui contract sunt asigurate de la bugetul de stat.

 

Cum a jonglat Neicu cu acțiunile firmei

Câștigătorul contractului, NEI Fire Protection SRL, face parte din grupul de firme NEI Holding, alături de NEI Guard, controlat de omul de afaceri Mihai Neicu, fost membru al Partidului Democrat Liberal și un fost apropiat al lui Vasile Blaga.

Potrivit Oficiului Național al Registrului Comerţului, SC NEI Fire Protection SRL a luat ființă în data de 20 septembrie 2010, având drept unic asociat compania de securitate NEI Guard SRL. La acel moment, firma nou-înființată avea ca obiect de activitate servicii pentru societate şi de luptă împotriva incendiilor, precum și de prevenire a acestora. Primul administrator al firmei a fost un anume Stelian Gudacu. Trei ani mai târziu, acționariatul NEI Fire Protect SRL era compus din NEI Management Consulting SRL și un anume Adrian Tudosie Sinica. Acesta din urmă a plecat de la Neicu și a administrat, pentru o perioadă, SC Axis Corporate Security SRL, firma lui Ioan Andrei Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga. În 12 noiembrie 2013, în structura acționariatului SC NEI Fire Protect SRL a intrat însuși Mihai Neicu, cu un aport la capitalul social de 9,1%.  Șase zile mai târziu, Adrian Tudosie Sinică i-a cesionat lui Mihai Neicu pachetul deținut și a părăsit societatea.

La data de 11 august 2014, a avut loc o nouă modificare a acționariatului firmei respective. Mai exact, este majorat capitalul social, prin cooptarea unui nou asociat, în persoana soției lui Mihai Neicu, Florentina Norocica Neicu. Cei doi Neicu dețineau, atunci, 90% din părțile sociale, în timp ce NEI Management Consulting SRL rămăsese cu un pachet de 10 la sută. În iulie 2015, NEI Management Consulting SRL a părăsit cu totul structura SC NEI Fire Protection SRL, cesionându-și părțile sociale către Florentina Norocica Neicu. Tot în iulie 2015, Mihai Neicu i-a cesionat soției sale majoritatea acţiunilor, rămânând doar cu un pachet de 1,1%.

În luna martie a anului trecut, Mihai Neicu și Forentina Norocica Neicu decid cooptarea în societate a altor doi asociați. Primul este fiica lor, Mihaela Neicu, iar al doilea se numește Dumitru Tomegea. Acesta din urmă este un fost pompier, pensionat, care, în perioada 2008-2009, a activat ca referent de specialitate în cadrul Poliţiei Comunitare a Sectorului 2, în timpul mandatului de edil al lui Neculai Onțanu. În 18 martie, soții Neicu decid să cesioneze fiicei Mihaela Neicu toate acțiunile pe care le dețineau la SC NEI Fire Protection SRL. Astfel încât, în prezent, societatea este controlată de Mihaela Neicu, cu 99% din beneficii și pierderi, și de Dumitru Tomegea, cu 1% din capitalul social.

 

Ce imobile de protocol urmează să beneficieze de consultanța NEI

Conform caietului de sarcini întocmit de RA-APPS, în baza căruia, în februarie 2017, SC NEI Fire Protect SRL a primit contractul prin licitație, firma lui Neicu trebuie să presteze activități de consultanță pentru identificarea, evaluarea și controlul riscului de incediu, precum şi să implementeze măsurile de apărare împotriva incendiilor, intervenția operativă pentru acordarea ajutorului persoanelor aflate în pericol, evacuarea bunurilor materiale, stingerea incendiilor și limitarea riscurilor posibile ale situațiilor de urgență.

Serviciile de consultanță în protecția contra incendiilor reprezintă, spune RA-APPS, o achiziție ce se încadrează în intervenții în situații de urgență și se adresează imobilelor aflate în administrarea RA-APPS și a sucursalelor acesteia.

Este vorba de trei categorii de clădiri de protocol vizate de acest contract, prevăzute în anexa caietului de sarcini. Prima categorie se află în administrarea Sucursalei București – SAIFI. Este vorba despre imobilele amplasate îm Bulevardul General Magheru nr. 7, Bulevardul Vasile Lascăr nr. 52, Strada C.A. Rosetti nr. 33, două proprietăți din Bulevardul Constantin Prezan (unul la numărul 24, iar al doilea la numărul 4), 13 apartamente amplasate într-un bloc situat în Bulevardul Ion Mihalache, la numărul 125, un imobil din Calea Victoriei nr. 16-20, un altul în Strada Polonă nr. 3-5, și la cinci adrese din Strada Mihai Eminescu. Este vorba despre un apartament la numărul 56, trei apartamente la numărul 44-48, cinci apartamente la numărul 50-54, tot atâtea la numărul 82-88 și 63 de apartamente de la numărul 124.

A doua categorie de imobile se află în directa administrare a RA-APPS și vizează imobilele din București, din strada Moliere nr. 6-8, respectiv din Bulevardul Ion Mihalache nr. 125. În ceea ce privește Sucursala Regională Neptun, aici este vorba despre Complexul Uzina, din Murghiol – Tulcea, Hotelul Doina, Centrul Internațional de Conferințe Doina și Policlinica Doina, toate din stațiunea Neptun. Suprafața desfășurată totală a acestor imobile este de 58.050,33 metri pătrați.

 

Nei, în afaceri cu Enel și cu Compania Uraniului

Contractul de la RA-APPS nu este singura afacere pe care SC NEI Fire Protection SR a derulat-o cu statul. În 26 ianuarie 2016, firma familiei Neicu a câștigat o licitație organizată de Enel Distribuție Muntenia SA, pentru întocmirea unor lucrări scrise de specialitate privind securitatea la incendiu pentru obiectivele din cadrul Enel Distribuție Muntenia SA, Enel Distribuție Banat SA și Enel Distribuție Dobrogea SA. Din patru oferte primite și trei considerate admisibile, cea câștigătoare a fost a NEI Fire Protection SRL, care a încasat, cu această ocazie, un contract în valoare de 1.399.841,8 lei cu TVA (318.145,9 euro).

Un alt contract pe bani publici la care a participat NEI Fire Protection SRL este cel atribuit, în data de 2 decembrie 2014, de către Compania Națională a Uraniului SA București. Aceasta a contractat servicii de stingere a incendiilor efectuate de echipajul de intervenție pe autospeciala de stins incendii, dar și servicii de dispecerat, ce au fost prestate la Sucursala Feldioara, județul Brașov. Trei firme au fost desemnate să presteze aceste servicii: NEI Fire Protection SRL, Dav Comfire SRL și P Sicom Intermed SA. Valoarea contractului s-a ridicat la 1.133.712,3 lei cu TVA (251.963,1 euro).

La sfârșitul anului trecut, NEI Fire Protection SRL a cerut intrarea în insolvență a Companiei Naționale a Uraniului, aflată într-o situație financiară extrem de grea și căreia Guvernul i-a aprobat recent acordarea unui împrumut de salvare de 62 milioane de lei.

 

Mihai Neicu, condamnat la trei ani cu suspendare pentru evaziune fiscală de 7 milioane de euro

În 2015, Mihai Neicu și mai multe companii din grupul NEI, pe care îl controlează fie direct, fie prin interpuși, a fost trimis în juecată de Parchetul Curții de Apel București, într-un dosar de evaziune fiscală. Sediul companiilor NEI Guard şi al altor 12 societăţi de pază au fost percheziţionate, la sfârşitul anului 2014, de către poliţişti şi procurori, într-un dosar de evaziune fiscală estimată la aproximativ 7 milioane de euro. Potrivit anchetatorilor, NEI Guard făcea parte dintr-o reţea de societăţi de pază care au derulat, în perioada 2009-2014, tranzacţii fictive, prejudiciind, astfel, bugetul de stat.

În luna iulie a anului trecut, Mihai Neicu a fost condamnat, de către magistrații Tribunalului București, la o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare, iar NEI Fire Protection SRL, alături de alte companii, în calitate de părți responsabile civilmente în dosarul penal, au fost obligate să plătească, în solidar cu patronul, prejudiciul de peste 25,6 milioane de lei. Hotărârea Tribunalului București a fost atacată cu apel, la Curtea de Apel București, care, în data de 9 decembrie, a pronunţat decizia definitivă. Mihai Neicu a primit trei ani de închisoare cu suspendare, la care se adaugă interzicerea unor drepturi civile pe o perioadă de încercare de patru ani.

 

L-a denunțat pe ginerele lui Vasile Blaga

Mihai Neicu este cel care l-a denunțat, în 2015, la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, pe Ioan Andrei Rudeanu. Acesta a precizat că “în perioada septembrie 2010 - primăvara anului 2011, am fost solicitat de numitul Blaga Vasile la o discuţie la sediul Partidului Democrat, din Municipiul Bucureşti, Aleea Modrogan. Cu ocazia acestei discuţii, acesta mi-a solicitat să-l ajut pe ginerele său, numitul Rudeanu Ionuţ, care îşi înfiinţase societatea de pază şi protecţie Axis Corporate Security, să obţină contracte de pază cu instituţii de stat şi companii private, şi să îl ajut în managementul acestei societăţi (recrutarea de personal, dotare, întocmirea documentaţiei necesare, participări la licitaţiile publice etc.)". Neicu le-ar mai fi spus anchetatorilor că, în urma discuţiei sale cu Blaga, s-ar fi întâlnit, chiar a doua zi, cu Andrei Rudeanu şi cu soţia acestuia, Agathe Rudeanu, la Hotelul Phoenicia din Bucureşti, pentru o discuţie legată de dezvoltarea Axis Corporate Security. După discuţii, Neicu ar fi convenit cu soţii Rudeanu ca firma acestora să îşi desfăşoare activitatea la etajul unu al clădirii, unde îşi avea sediul compania sa, NEI Guard, iar în continuare l-ar fi ajutat pe ginerele lui Blaga să obţină diverse contracte de pază, prin recomandările pe care i le-ar fi dat prin diverşi beneficiari.

Implicată în dosarul de evaziune fiscală, în care omul de afaceri Mihai Neicu a primit trei ani de închisoare cu suspendare, SC NEI Fire Protection SRL a pus mâna pe un contract de la RA-APPS, scos la licitație în ultimele zile ale Guvernului Cioloș.

Mihai Neicu și-a transferat părțile sociale ale companiei de stingere a incendiilor, imediat după ce a fost pus sub acuzare de procurori, către fiica sa, Mihaela, dar și către un fost angajat al Poliției Comunitare Sector 2.

×