x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Traseul șpăgii în dosarul ,,Gala BUTE”

Traseul șpăgii în dosarul ,,Gala BUTE”

de Ion Alexandru    |    29 Apr 2015   •   12:31
Traseul șpăgii în dosarul ,,Gala BUTE”
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Sume de bani primite drept şpagă de Elena Udrea, în dosarul „Gala Bute,” au fost virate, printr-un circuit halucinant, în conturile unei firme admi-nistrate de cumnatul Claudiei Copaci, care a deţinut, până anul trecut, funcţia de director la Cancelaria preşedintelui României, Traian Băsescu. Legătura dintre Băsescu, Udrea şi familia Copaci este una atât de strânsă, încât fostul preşedinte a participat, în anul 2010, la nunta angaja-tei sale cu Mircea Copaci, fostul preşedinte al CS Dinamo şi frate al lui Alexandru Copaci, cel care a realizat, cu bani din şpagă, tot în 2010, printuri digi¬tale cu sigla PDL, cu ocazia alegerii Elenei Udrea la conducerea PDL Bucureşti.

Anul 2010 pare a fi cel mai prolific, din punct de vedere infracţional, al Elenei Udrea şi al cercului de afaceri dezvoltat în jurul aces¬teia, cerc cu ramificaţii inclusiv în Palatul Cotroceni. Potrivit rechizitoriului întocmit de DNA în dosarul „Gala Bute”, Elena Udrea a folosit o parte din şpaga solicitată patronului Termogaz Company pentru a-şi finanţa „ungerea” la conducerea organizaţiei Bucureşti a PDL. Anchetatorii arată că, la data de 20 septembrie 2010, Ştefan Lungu a plătit din contul SC Last Time Studio suma de 19.659 lei, către firma New Consulting & Engineering Grup SRL, pentru servicii de publicitate „prestate cu ocazia unui eveniment organizat la data de 21 noiembrie 2010 la Palatul Parlamentului”. La acea dată a avut loc Consiliul de Coordonare al Organizaţiei de Bucureşti a PDL, când Elena Udrea a fost aleasă preşedinte, firma New Consulting & Engi-neering Grup ocupându-se cu decorarea sălii cu printuri digitale de mari dimensiuni inscripţionate cu sigla PDL.

Toată „floarea” băsistă a fost la nunta lui Copaci
Lucrarea a fost efectuată şi supravegheată de Alexandru Theodor Copaci, administra¬torul societăţii în cauză. Alexandru Copaci este nimeni altul decât fratele lui Mircea Laurenţiu Copaci, fost preşe-dinte al CS Dinamo, căsătorit, în anul 2010, cu Claudia Copaci (fostă Constantin), personaj care a deţinut, până la plecarea de la Cotroceni a lui Traian Băsescu, funcţia de director în cadrul Cancelariei Administraţiei Prezidenţiale. Antena 3 a dezvăluit, în pre-mieră, la data de 20 septembrie 2010, în ziua în care Claudia şi Mircea Copaci s-au căsătorit, că la nunta lor au fost prezenţi, printre alţii, Traian Băsescu, Elena Udrea, Dorin Cocoş, Valeriu şi Raluca Turcan, Vasile Blaga şi Gheorghe Şte-fan, zis „Pinalti”. 20 septem-brie 2010 este exact data când Lungu Ştefan a efectuat plata către firma administrată de Ale-xandru Copaci, fratele mirelui.

Potrivit Registrului Comerţului, firma New Consulting & Engineering Grup SRL este deţinută în proporţie de 100% de un anume Mihail Marencu, dar este administrată de Alexandru Theodor Copaci. La cinci zile de la nunta fratelui Mircea şi de la încasarea banilor pentru evenimentul Elenei Udrea de la Palatul Par¬lamentului, firma în cauză a devenit client fidel al „ţevii” cu bani publici. La data de 25 septembrie 2010, MDRT, condus de Elena Udrea, a atribuit SC New Consulting & Engi-neering Grup SRL un contract finanţat din fonduri europene de 661.614,98 lei cu TVA pen¬tru amenajarea unui stand al MDRT la Târgul Internaţional de Turism „World Travel Mar¬ket”, organizat la Londra. La 9 martie 2011, MDRT atribuie un alt contract, în valoare de 1.016.050 lei fără TVA, finan-ţat tot din fonduri UE, pentru servicii similare cu ocazia des¬făşurării Târgului de Turism de la Berlin, în perioada 9-13 martie 2011. Câştigătoarea contractului a fost firma SC 911 Casa de Print şi Producţie SRL, ai cărei acţionari sunt aceiaşi Alexandru Copaci şi Mihail Marencu. La 20 octom¬brie 2011, aceeaşi societate a mai încasat de la ministerul Elenei Udrea un alt contract, în valoare de 584.627,7 lei, pentru prestarea de servicii similare cu ocazia desfăşurării ediţiei din acel an a Târgului Internaţional de Turism de la Londra.

Parteneriat politic prolific
În aprilie 2011, firma duetului Alexandu Copaci - Mihail Ma-rencu, SC Lida Exclu¬siv SRL, a fost angajată de ADP Sector 6, instituţie aflată atunci în parohia primarului PDL Cristian Poteraş, pentru a efectua în regim de urgenţă lucrări de instalaţii electrice. Contractul, atribuit prin negociere directă, a avut valoarea de 497.000 de lei fără TVA. În anul 2012, aceeaşi firmă a furnizat Direcţiei de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat Târ¬govişte decoruri de iluminat sportiv, pentru suma de 1.209.677 lei fără TVA. Instituţia în cauză se află în zona administrată la vremea respectivă de „baronul găinar”, Florin Popescu, foarte apro¬piat de Elena Udrea. Ceea ce pare cu adevărat scanda-los este faptul că, în timp ce firmele lui Alexandru Copaci au fost abonate la contracte cu statul, pe vremea gu-vernării Bă-sescu-Udrea- Boc, acelaşi Alexandru Copaci, împreună cu tatăl său, Virgiliu Pe-truş Copaci , constituiau fundaţia „Asociaţia Banul Public din România”.


×
Subiecte în articol: gala bute Elena Udrea