x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ceausescu: "Va mai dau 100 de lei..."

Ceausescu: "Va mai dau 100 de lei..."

15 Noi 2004   •   00:00

SPECIAL
La Bucuresti, in dimineata zilei de 21 decembrie, era liniste. Organizatorii mitingului au adus oamenii de pe marile platforme industriale. Nimic nu parea sa anunte deznodamantul de mai tarziu. Va prezentam evolutia evenimentelor din 21 decembrie 1989, intre orele 12:00 si 23:00, asa cum a rezultat ea din cumularea mai multor surse concordante.

Cronologia esecului

Click pentru a mari imaginea
PIATA PALATULUI, ORA 11:00. Un miting care trebuia sa fie exemplar si chiar parea ca este pana la acea ora
12:00 Manifestarea populara din Piata Palatului incepe. Lozinci: "Vom munci si vom lupta, tara o vom apara!"; "Ceausescu - Pace!". Iau cuvantul reprezentantii oamenilor muncii din Capitala. Au spus acelasi lucru: "Am luat cunostinta de situatia grava de la Timisoara, de incercarile cercurilor reactionare si imperialiste de a ne abate de pe drumul constructiei socialismului…"; "Sa combatem campania furibunda a imperialismului impotriva statelor care-si apara suveranitatea…". In total, sase vorbitori: cinci tovarasi si o tovarasa. Ultimul i-a adresat sefului statului calduroasa rugaminte de a lua cuvantul. Preambulul mitingului a tinut fix jumatate de ora.

12:30 Ia cuvantul Nicolae Ceausescu. Adreseaza cele mai bune urari oamenilor muncii din Capitala. Rosteste cateva fraze dupa care adreseaza multumiri "organizatorilor acestei manifestari populare".

In momentul in care Ceausescu a luat cuvantul s-au auzit un vuiet puternic si, simultan, niste tipete care au intrerupt discursul

12:31 In momentul in care Ceausescu multumeste organizatorilor, vocea ii este inecata de tumultul ce razbate dinspre multime. Un vuiet grozav, acompaniat de tipete. El ramane cu mana ridicata. Priveste in multime si nu pricepe ce vede si ce aude. Zice "Alo!". O data, de doua, de zece ori. In spatele lui se aude: "Astia vin in sediu!" si "A dat unul cu ceva!". Panica in balconul CC. "Liniste!" - se aude si vocea Elenei Ceausescu, sufocata de zgomotul indecis ce venea de jos. Ramasi fara grai, Nicolae si Elena ciocanesc cu creionul in microfon: "Tovarasi, asezati-va linistiti la locurile voastre!".

12:36 Ea catre el: "Vorbeste-le!". Cineva din spate: "Asta-i o provocare!". Ceausescu isi recapata vocea: "Astazi, am luat o importanta hotarare privind nivelul de trai al populatiei. Vom majora retributia cu 200 de lei…".

12:39 Din nou rumoare, tipete in piata. Dascalescu arata Elenei ceva cu degetul, intr-o zona unde steagurile erau agitate cu multa vigoare. Ceausescu continua discursul.

12:41 Se vede clar cum manifestantii dispre Ateneu parasesc piata.

12:50 Mitingul se termina, Ceausescu si suita intra in CC. In piata a mai ramas putina lume, vreo 15.000 de oameni, care se risipesc in dezordine. Cei speriati de vuietul si detunaturile produse in timpul cuvantarii lui Ceausescu alearga demult pe bulevarde, indepartandu-se de centru. Grupuri de protestatari anticomunisti - intre care, unii martori sustin ca se aflau si agitatori - se regrupeaza la Piata Romana. Altele, la Universitate. Revolutia prinde cheag la Bucuresti

- Nicolae Ceausescu s-a retras din balcon si a ordonat convocarea de urgenta a generalilor Milea Vasile, Vlad Iulian si a ministrului Postelnicu, anuntandu-i preluarea directa a comenzii de catre el si trecerea la actiuni de represalii.

13:30-14:00 - In municipiul Bucuresti, organele de militie au actionat in zona centrala a orasului, operand peste 150 de arestari.

- In fata Hotelului Negoiu a cazut prin impuscare prima victima a Revolutiei, in Capitala. Un maior de militie ucide un manifestant cu foc de revolver.

- A inceput formarea grupurilor de demonstranti care au ocupat partea carosabila a Bd. Magheru si alte strazi din zona centrala.

13:45 - Din ordinul gen. Andruta Ceausescu a fost alarmata Scoala de ofiteri a MI si a intrat in actiune in zona centrala a orasului (in total, 35 de cadre si 927 elevi).

14:00-15:00 - Fortele apartinand MApN au ajuns in Piata Palatului cu misiunea de a intari dispozitivele de blocare existente.

14:30 - S-a ordonat UM 01305 Bucuresti scoaterea in dispozitiv, la Piata Palatului, a TAB-urilor.

15:00 - Doua companii din UM 01908 Bucuresti au ajuns la Intercontinental, unde au inlocuit efectivele UM 01305 Bucuresti.

16:15 - Din ordinul gen. Hortopan au fost trimise efective la Hotelul Continental, Divizia 1, maior Cernat.

Aparatul de represiune se pune in miscare impotriva rebelilor care continua sa protesteze pe arterele principale din Capitala

16:30-16:45 - A avut loc un incident cu un autocamion DAC al MapN, care a lovit 23 de civili si 3 scutieri.

17:00 - Fortele opresioniste au trecut la imprastierea manifestantilor cu furtunuri cu apa. Se fac arestari violente.

17:30 - A sosit la sediul CC grupa de operatori din MStM si de ofiteri de transmisiuni cu mijloacele de legatura necesare, ceruti de gen. Milea.

- S-a ordonat comandantului Aviatiei Militare sa execute doua zboruri de recunoastere cu un elicopter, pentru a urmari miscarile manifestantilor in oras.

18:00 - Emil Bobu, Tudor Postelnicu, gen. Milea si alte persoane care se gaseau la etajul 1 in sediul CC au solicitat interventia garzilor patriotice.

- Secretarul PCR al Capitalei, Barbu Petrescu, a dispus constituirea unui detasament de 5.000 de luptatori din GP, pentru a interveni la unele obiective din Capitala. Din numarul planificat au reusit sa se adune aproximativ 300 de luptatori.

21:00-21:30 - Gen. Vasile Milea a fost chemat la Nicolae Ceausescu, impreuna cu Postelnicu si Vlad.

21:00 - Securitatea si militienii iau cu asalt Piata Romana, punand pe fuga civilii adunati acolo. Unii si-au ars carnetele de partid.

22:45 - Au sosit la sediul CC al PCR ofiterii-elevi ai Academiei Militare de Comanda si St-M.

23:00 - Grupa de transmisiuni ordonata de ministrul Apararii Nationale a sosit la sediul CC.

- S-a solicitat interventia unui nou detasament de 400 de ofiteri-elevi pentru apararea sediului CC.

23:30 - Gen. Milea ordona inlaturarea baricadei de la Hotelul Continental. Tancuri si blindate sparg baricada si ii urmaresc pe manifestanti. Se fac numeroase arestari cu o mare violenta.

In seara zilei de 21.12.1989, conform datelor detinute de Procuratura Militara Bucuresti, au fost 49 de morti, 463 de raniti, iar la mitingul organizat s-au produs 15 raniti. Au fost retinute 698 de persoane.

Gen. Vlad Iulian - seful DSS - ordona serviciului "T" intreruperea ascultarilor telefonice si arderea unor documente.

"Unii ar dori sa reintroduca somajul"

Click pentru a mari imaginea
SCENA BALCONULUI. "Adresez multumiri initiatorilor si organizatorilor acestei mari manifestari populare din Bucuresti, considerand aceasta ca o expresie a hotararii intregului nostru popor de a actiona in stransa unitate in jurul partidului"
Nicolae Ceausescu - Cuvantare la adunarea populatiei din Capitala in Piata Palatului Republicii, 21 decembrie 1989

Dragi tovarasi si prieteni, cetateni ai Capitalei Romaniei socialiste, Doresc in primul rand sa va adresez dumneavoastra, participantilor la aceasta mare adunare populara, tuturor locuitorilor municipiului Bucuresti, un salut calduros, revolutionar, impreuna cu cele mai bune urari de succes in toate domeniile de activitate.

Doresc, de asemenea, sa adresez multumiri initiatorilor si organizatorilor acestei mari manifestari populare din Bucuresti, considerand aceasta ca o expresie a hotararii intregului nostru popor de a actiona cu toata puterea, in stransa unitate, in jurul partidului, pentru apararea independentei, integritatii si suveranitatii Romaniei. Aceasta constituie una din problemele fundamentale ale intregii noastre natiuni.

Inainte de toate, doresc sa va informez pe dumneavoastra despre o importanta hotarare adoptata in aceasta zi de Comitetul Politic Executiv al Comitetului Central al partidului privind nivelul de trai al oamenilor muncii. Am hotarat in aceasta dimineata ca, incepand de la 1 ianuarie, sa majoram in cursul anului viitor retributia minima de la 2.000 la 2.200 lei. De aceasta majorare importanta vor beneficia peste 1.500.000 de oameni ai muncii.

Tot de la 1 ianuarie, vom majora alocatiile pentru copii, intre 30-50 de lei. In raport cu numarul de copii si de retributia oamenilor muncii - ceea ce constituie un ajutor puternic, pentru circa 4.400.000 de copii ai patriei noastre.

De asemenea, se vor introduce indemnizatii de nastere, de l.000 de lei, pentru toate femeile, cu incepere de la primul copil, iar, in continuare, pentru femeile care nasc doi sau mai multi copii indemnizatia la nastere va fi de 2.000 de lei pentru fiecare copil - ceea ce constituie, de asemenea, un puternic stimulent, de ajutor pentru mamele, pentru femeile patriei noastre.

Am hotarat sa majoram pensiile minime de la 800 la 900 lei. Am hotarat, totodata, ca pensia de urmas sa fie majorata cu 100 de lei. Vom creste, de asemenea, ajutorul social de la circa 500 de lei la 800 de lei. Vom asigura, in acest fel, conditii bune, corespunzatoare de munca si viata pentru toti cetatenii patriei noastre.

Aceste masuri demonstreaza cu putere ca - pe masura dezvoltarii economiei - facem totul pentru a asigura ridicarea continua a nivelului de trai, material si spiritual al poporului, potrivit hotararilor Congresului partidului.

In ce priveste evenimentele de la Timisoara, am vorbit despre ele aseara. Apare tot mai clar ca este o actiune conjugata a cercurilor care vor sa distruga integritatea si suveranitatea Romaniei, sa opreasca constructia socialismului, sa puna din nou sub stapanire straina poporul nostru. De aceea, trebuie sa aparam cu toate fortele integritatea si independenta Romaniei!

Cred ca sunt printre dumneavoastra multi care isi reamintesc de marea manifestare din 1968 pentru apararea independentei Romaniei. Fermitatea, unitatea poporului nostru au asigurat independenta si constructia mai departe a socialismului in Romania! Si acum trebuie sa actionam in deplina unitate, cu fermitate impotriva tuturor celor care incearca sa slabeasca forta, unitatea natiunii noastre, care actioneaza in slujba diferitelor servicii de spionaj si cercuri imperialiste, pentru a imparti din nou Romania, pentru a inrobi poporul nostru!

Este necesar, mai mult decat oricand, sa actionam in spiritul democratiei noastre muncitoresti, sa dezbatem cu deplina raspundere toate problemele privind dezvoltarea societatii noastre, avand permanent in vedere ca tot ceea ce realizam in Romania trebuie sa asigure bunastarea poporului, ca socialismul il construim cu poporul si pentru popor, ca trebuie, in orice imprejurari, sa asiguram integritatea si independenta Romaniei!

Cunoasteti ce au facut si spuneau inaintasii nostri: "Murim mai bine-n lupta, cu gloria deplina, decat sa fim sclavi iarasi pe vechiu-ne pamant!". Si trebuie sa luptam, sa traim liberi si independenti!

Unii ar dori din nou sa se reintroduca somajul, sa se reduca nivelul de trai al poporului si - cu scopul deschis formulat - sa dezmembreze Romania, sa puna in pericol insusi viitorul poporului si natiunii noastre independente.

Dragi tovarasi, Cel mai bun raspuns pe care trebuie sa-l dam este unitatea tuturor oamenilor muncii, a intregii natiuni, actiunea ferma de a realiza programele de dezvoltare sociala a patriei si de ridicare continua a nivelului de trai, material si spiritual, al poporului. De noi depinde ca Romania sa ramana in continuare o tara libera, independenta, constructoare a socialismului! Si doresc sa declar si aici ca vom face totul pentru a apara integritatea si suveranitatea Romaniei, libertatea si viata poporului nostru, bunastarea intregii natiuni!

Sa actionam cu intreaga raspundere si sa demonstram forta si capacitatea oamenilor muncii din Capitala, a intregii natiuni, pentru dezvoltarea patriei noastre, pentru bunastarea si independenta natiunii!

Va doresc succese in intreaga activitate! Unitate si actiune ferma impotriva tuturor acelora care vor sa distruga independenta si socialismul in Romania! Aceasta este obligatia noastra, a tuturor! Organizati in toate intreprinderile, peste tot, grupe de ordine, grupe de aparare a socialismului, a tot ceea ce am realizat, a independentei tarii. Cu toti sa actionam in slujba poporului, a independentei, a socialismului!

(Urale si aplauze prelungite; se scandeaza indelung "Ceausescu si poporul!", "Vom munci si vom lupta, tara o vom apara!", "Ceausescu-RSR!").

Pagini coordonate de Poliana Mardari

Nu ratati!
La ora 12:30, niste petarde aruncate in mijlocul participantilor la miting si un vuiet, a carui provenienta nu a putut fi explicata nici pana astazi, au creat panica si au rupt multimea. Revolutia incepuse! Despre acest episod, in ziarul nostru de maine.
×