x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cei ce ne-au părăsit în 2011. Viorica Bucur: Copiii strigau după mine "Mama lui Donald"

Cei ce ne-au părăsit în 2011. Viorica Bucur: Copiii strigau după mine "Mama lui Donald"

de Maria Sârbu    |    30 Dec 2011   •   21:00
Cei ce ne-au părăsit în 2011. Viorica Bucur: Copiii strigau după mine "Mama lui Donald"

Ii placeacand copiii strigau dupa ea pe strada "Mama lui Donald". Ei o stiau de la televizor, de la desenele animate, caci a lucrat multi ani in Televiziune, unde a realizat "Gala desenului animat". I s-a lipit aceasta eticheta si ea o purta cu mandrie. Viorica Bucur a fost insa un important filmolog, un profesor universitar "extraordinar de dedicat si de competent", la UNATC – Facultatea de Film. A fost autoarea multor altor emisiuni de televiziune si a nenu­ma­rate cronici de film. Si a facut totul din pasiune pentru cinema.

A parasit aceasta lume la 22 august, pe neasteptate. Avea 65 de ani. "Era intruchiparea desenelor animate pentru noi toti"; "... facea oa­menii fericiti"; "... a fost un om tonic, deschis la minte" – asa o descriau unii colegi de breasla. Discret a plecat, precum discreta i-a fost viata. A lasat mult din vasta sa cultura ci­nematografica generatiilor de studenti-cineasti pe care ii iubea atat de tare. Participa la manifestarile de gen, impreuna cu studentii sai, acestia simtindu-i acum lipsa. Este un gol, care nu poate fi completat.

A fost inmormantata la cimitirul Manastirii Cernica, venind aici, in aceste patru luni de la plecarea sa, ca sa mai "sfatuiasca" impreuna, unii din­tre apropiatii ei "copii". In memoria filmologului, Asociatia pentru In­te­grare Culturala Europeana va organiza la Bucuresti, in mai 2012, Festivalul de animatie si film pentru copii "Vio­rica Bucur". Recent a fost anun­tat si un concurs de critica de film, care poarta numele regretatei profesoare de Istoria si Teoria filmului.

Era "perfectiunea unui caracter"
"Din punctul meu de vedere, Viorica Bucur era perfectiunea unui caracter. Ne pare rau. Ei nu i-ar fi placut sa ne intristam foarte tare si ar fi zis: hai sa mai vedem un film. O cunosteam de foarte multi ani. Am vazut multe pelicule impreuna, ne-am bucurat de ele, ne-am certat pe ele. Este foarte greu sa gasesti un interlocutor atat de rafinat", spunea cu mahnire criticul Irina Margareta Nistor. Viorica Bucur s-a nascut la 15 februarie 1946, la Bucuresti. Dupa absolvirea Facultatii de Teatrologie-Filmologie, a fost angajata la TVR (1969-1977). A lucrat in aceasta institutie si intre anii 1990 si 1999. Timp de 15 ani a realizat emisiunea "Gala desenului animat". Despre inceputurile acestei emisiuni, Viorica Bucur isi amintea: "Duminica, timp de o ora, faceam episoade tematice, cu Donald, Pluto.... Emisiunea a avut succes, iar Tudor Vornicu ne-a intrebat daca nu vrem sa facem o productie intreaga dedicata animatiei. Asa s-a nascut, in anii ’70, Gala desenului animat". Aici ea a produs emisiunile "Istoria filmului mut" si "Istoria filmului sonor". A colaborat cu Televiziunea Romana si in 2007, la emisiunea "Cinemaniacii".

×
Subiecte în articol: ne-au parasit in 2011