x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Centenarii

Centenarii

22 Mar 2004   •   00:00

Sunt in viata si au strabatut de la un cap la altul cel mai zbuciumat veac al Romaniei. Au trecut prin doua razboaie, trei dictaturi, trei oranduiri sociale. Viata fiecaruia dintre ei e un roman. Jurnalul National va prezinta povestile emotionante si incredibile ale catorva din cei peste 9.000 de romani care au depasit suta de ani.

Click aici pentru a asculta surpriza muzicala a editiei de astazi
Isi duc existenta in liniste, inconjurati de cei dragi, gata mereu sa-si spuna povestea celor care au rabdare sa-i asculte. Chiar au ce povesti. Asta pentru ca prin fata ochilor li s-a perindat cel mai zbuciumat secol al Romaniei.

MAGDA MARINCOVICI

In Romania traiesc circa 9.500 de centenari, potrivit statisticilor de la Evidenta Informatizata a Populatiei. Desi pare greu de crezut, polul batranetii in tara noastra se afla in comuna Stejarul, din judetul Tulcea. Bunica Romaniei, machedoneanca Agora Rafte, a implinit 114 ani in urma cu sapte zile. Pe aceasta o despart doar 120 de zile de cea mai batarana femeie a planetei, americanca Charlote Benkner.

Povestile pe care le prezentam asaza inaintea ochilor oricui vrea sa le citeasca oglinda vie a ultimei sute de ani - viata strabatuta prin doua mari razboaie, trei dictaturi, trei oranduiri sociale. Se adauga fapte din viata de toate zilele, suferinte umane greu de evitat, caderi, sperante, mici sau mari victorii. Maestrul Ion Irimescu isi priveste, din spatele unui secol, opera. Agora Rafte a adunat, in cei 114 ani, pulberea refugiului din trei tari. Mos Lupu, de 102 ani, a fost argatul reginei Maria. Andrei Atal, de 106 ani, a fost martorul spanzurarii lui Emil Rebreanu, cel care a devenit personajul Apostol Bologa din romanul „Padurea spanzuratilor". La cei 109 ani ai sai, mos Tanase isi viziteaza prin spitale nepotii, mai tineri cu cateva decenii si mai bolnavi. Vrajitoarea Maria Macelaru a adunat, in cei 104 ani, toata drama mamei care-si vede copiii murind de foame, in deportarea tiganilor in Transnistria. Fiecare viata in parte, alaturi de alte si alte istorii, e un adevarat roman: o suta de ani de Romania, tara in care ei si-au facut, la propriu, Veacul.

Care sa fie secretul longevitatii acestora? Ramane un mister cum acesti oameni acoperiti de necazuri au gasit mecanismele necesare sa incetineasca imbatranirea.


"In sistemul national informatic de evidenta a populatiei din Romania figureaza aproximativ 9.500 de persoane cu v.rsta peste 100 de ani"

inspector principal Mariana Alexandrean ofiter de presa Directia Generala de Evidenta Informatizata a Persoanei

Gena lui Matusalem

Un grup de cercetatori din Islanda au identificat asa-zisa gena a lui Matusalem, legendarul personaj biblic. O secventa de ADN (acid dezoxiribonucleic) este responsabila pentru longevitatea oamenilor. "Am studiat trasoarele genetice si am constatat ca batranetea viguroasa este conferita de o gena unica. Aceasta produce o proteina care ajuta oamenii sa traiasca pana la varste inaintate", sustine Kari Stefansson, directorul companiei de biotehnologie DeCode Genetics. Descoperirea "genei lui Matusalem" creeaza perspectiva ca sa fie puse la punct medicamente care sa prelungeasca viata umana.

Din secretele centenarilor

  • Toata viata si-au mentinut raportul normal dintre greutate si inaltime
  • Acest raport nu a fost pastrat prin diete de slabire, ci printr-o alimentatie echilibrata, superioara calitativ si respectand orarul meselor principale
  • Au avut o alimentatie predominant vegetariana, fara a renunta la carne, ci eliminand dulciurile concentrate si fainoasele
  • Au evitat sedentarismul
  • Au fost inconjurati permanent de prieteni, de o familie iubitoare
  • Nu sunt persoane depresive
  • S-au bucurat de confort financiar
  • Au avut longevivi in familie
  • Au pretuit si s-au ingrijit de starea lor de sanatate. (Sursa: Organizatia Mondiala a Sanatatii)

Paradoxuri

S-a spus ca stresul este un factor care grabeste instalarea batranetii. Si totusi majoritatea persoanelor daruite sa traiasca mult au fost martori ai multor evenimente cu o mare incarcatura emotionala (revolutii, razboaie, catastrofe naturale) pe langa cele personale. Paradoxal este ca unii centenari au fost chiar fumatori de cursa lunga. In timpul razboaielor, multi centenari au avut perioade grele de cumplite restrictii alimentare.


Bunicul Pamantului s-a stins

Spaniolul Joan Riudavets Moll, cel mai batran barbat al planetei, potrivit Cartii Recordurilor, a murit in urma cu doua saptamani, la varsta de 114 ani. Centenarul de meserie pantofar s-a nascut pe 15 decembrie 1889, in acelasi an cu Charlie Chaplin si Adolph Hitler. I-au supravietuit trei fice, cinci nepoti si sase stranepoti. Cartea Recordurilor nu l-a declarat inca pe succesorul sau.


Cel mai batran barbat din lume

Fred Hale New York SUA

Data nasterii 1 decembrie 1890

113 ani, 113 zile

Functionar oficiul postal caile ferate


Cea mai batrana femeie din lume

Charlotte Benkner, Ohio SUA

Data nasterii: 16 octombrie 1889

114 ani si 127 de zile

Casnica


Cel mai batarn barbat din Romania

Tanase Tanase

comuna Stejaru, judetul Tulcea

109 ani si 158 de zile

Cioban


Cea mai batrana femeie din Romania

Agora Rafte

Data nasterii: 15 martie 1890

Comuna Stejaru, judetul Tulcea 114 ani si 7 zile

Taranca


CONTINUARE: "Ma rog in fiecare zi ca bunul Dumnezeu sa nu-mi gaseasca certificatul de deces"

×
Subiecte în articol: special