Realizatoarea documentarului despre Revolutia romana, difuzat maine seara de postul de televiziune Arte, ne-a declarat ca evenimentele din â89 au fost puse la cale de CIA, KGB si serviciile occidentale de informatii.
Canalul Arte va difuza maine seara un documentar socant despre Revolutia din 1989. Concluzia acestui film, la care s-a muncit trei ani, este ca Revolutia a fost pusa la cale de CIA, in colaborare cu KGB si principalele servicii de informatii din Occident. O contributie semnificativa a avut-o si Ungaria. Documentarul nu dureaza mai mult de o ora, dar sintetizeaza documente secrete, marturii si cercetari dintre cele mai minutioase, dupa cum reiese din interviul pe care ni l-a acordat chiar producatorul materialului, Suzanne Brandstatter. LAVINIA TUDORANJurnalul National: Cand ai inceput sa lucrezi la documentar? De ce ai realizat un film despre Revolutia romana? Suzanne Brandstatter: In urma cu aproape trei ani eram interesata sa fac un documentar despre una dintre tarile candidate la Uniunea Europeana. S-a intamplat sa ma intalnesc cu un producator, Gunnar Dedio, care mi-a povestit despre un film produs de compania sa in Romania. Mi s-a parut interesanta ideea de a face un documentar despre Revolutie. Si am decis ca vom realiza impreuna acest film, Gunnar Dedio, ca producator executiv, iar eu, ca producator. Adica, raspundeam de partea creativa a materialului, de script, de abordare. Oricum, dupa ce am aflat ca fusesera facute atat de multe documentare legate de evenimentele din decembrie â89, i-am spus lui Gunnar Dedio ca voi realiza subiectul doar daca il voi putea aborda dintr-un unghi diferit. Mi-a venit ideea de a aseza Revolutia intr-un context mai larg, international, pentru a aduce lumina asupra sa. Aceasta si in contextul in care realizatorii dinaintea mea o privisera ca pe un eveniment local. Eram convinsa ca de aceea nimeni nu reusise sa afle ce s-a intamplat atunci de fapt. Simteam ca singurul mod in care puteam incerca sa explic evenimentele era sa le abordez din afara, facand cercetari in mai multe tari, printre care si Romania, bineinteles.
Bush Senior a tacut malc In afara de premierul ungar, Miklos Nemeth, cu cine ai mai vorbit, in Romania si in strainatate? Ai fost refuzata de cineva? Am vorbit cu numeroase persoane. Multe nici nu apar in documentar. Cei pe care i-am inclus, din Romania, sunt: presedintele Ion Iliescu, Stelian Tanase, Laszlo Tokes, Victor Stanculescu, Doina Cornea, Gheorghe Ratiu si Dan Voinea. Am mai discutat cu Robert Hutchings din SUA, director al Consiliului National de Informatii, congresmanul Christopher Smith, Laszlo Hamos de la Fundatia pentru drepturile ungarilor, dar si cu fostii ofiteri CIA, Milton Bearden, Charles Cogan, Robert Baer. Fostul presedinte al SUA, Bush Senior, nu a vrut sa vorbim. Cercetari in noua tari
Ce dovezi, documente prezinti in documentar? Am vorbit cu oameni multi, din diverse tari, am citit "n" documente, clasificate si declasificate, carti. Am pus piesa cu piesa in tot acest puzzle. Am verificat, reverificat si reverificat. Am rearanjat piesele puzzle-ului. Cand marturiile disidentilor, ale politicienilor, diplomatilor si ofiterilor de servicii de informatii s-au potrivit mi s-a parut just sa le includ in documentar.
In ce tari ai filmat, ai facut cercetari? In Romania, Ungaria, Germania, Austria, Franta si SUA. Am mai discutat insa cu persoane din Marea Britanie, Bulgaria si Norvegia.
Ai fost, in Ungaria, in locurile unde au fost pregatiti oponenti ai lui Ceausescu? Am fost in tabara de la Bicske. Film dedicat poporului roman
Ce efect crezi ca va avea documentarul tau aici, in Romania? Am fost asigurata de mai multi ofiteri cu rang inalt din serviciile de informatii ca, fara ajutor din strainatate, o revolutie nu poate reusi. De asemenea, sunt constienta ca poporul roman a dat dovada de mult curaj - oamenii au iesit in strada spontan, asta este adevarul. De accea am si dedicat filmul tuturor celor care au iesit in strada in decembrie 1989. Sper sincer ca, vazut din acest punct de vedere, filmul meu va fi bine primit si acceptat in Romania. Si sper sa aiba efecte pozitive.
Ce servicii straine de informatii au sustinut CIA in pregatirea Revolutiei romane? CIA a fost ajutata de majoritatea serviciilor occidentale din statele NATO, dar si cele din tarile fostei URSS, precum serviciile ungare si KGB.
Receptionat doar in Colentina si Stirbei Voda In ultima vreme, am primit la redactie mai multe intrebari din partea unor cititori din Capitala, referitoare la felul in care pot fi receptionate emisiunile programului Arte difuzate de firmele de televiziune prin cablu bucurestene. Emisiunile programului Arte sunt preluate in reteaua SC Tour Imex SRL, pe canalul S 28, si retransmise in reteaua centrala Stirbei Voda si in reteaua Colentina. (Radu Popa)
Bukovski sustine teza amestecului KGB Unul dintre cei mai cunoscuti dintre disidentii sovietici, Vladimir Bukovski, care a facut de-a lungul timpului mai multe declaratii referitoare la evenimentele din anul 1989, sustine ca tot ceea ce s-a petrecut in Romania a fost opera serviciilor secrete sovietice, KGB. Bukovski a declarat pentru "Jurnalul National" ca tot ceea ce el sustine este o repetare a ceea ce a stabilit, prin 1990, John Simpson de la BBC. "Da, asa-zisa "Revolutie de catifea" din 1989 din estul Europei a fost o operatiune sovietica, cu scopul de a-i inlocui pe durii regimurilor comuniste cu variatiuni ceva mai liberale. Decizia a fost luata la Moscova, prin ianuarie 1989, iar KGB a primit sarcina de a o pune in aplicare. Generalul Viktor Grusko a fost insarcinat cu aceasta operatiune. In ciuda pregatirilor, in multe dintre statele implicate s-a pierdut controlul asupra procesului pana la urma, iar rezultatele nu au fost exact ceea ce si-a dorit Moscova", spune Bukovski. El da ca exemplu cazul Cehoslovaciei, unde rusii nu au vrut ca Vaclav Havel sa devina presedinte, au vrut o alta persoana, si anume pe Mlynar Zdenek. "In Romania, operatiunea a avut mai mult succes, din punctul de vedere al Moscovei. Ei au vrut ca Iliescu sa vina la putere ca rezultat al acestei operatiuni, iar el a venit la putere. Frontul Salvarii Nationale, care a fost format la scurt timp dupa "Revolutia" din 1989, avea cativa agenti ai Moscovei printre membrii sai, care au fost identificati ca atare cu mult timp inainte de catre generalul Ion Mihai Pacepa, in cartea sa "Orizonturi rosii", publicata in 1978, in SUA", ne-a mai spus Bukovski. L-am intrebat pe renumitul disident cum comenteaza informatiile care circula, referitoare la implicarea serviciilor secrete americane CIA in evenimentele din Romania anului 1989. Bukovski a dat un raspuns mai mult decat diplomatic. "Nu sunt la curent cu nici o implicare americana in aceste evenimente, nu in sensul operational. Dar unele fapte si documente arata ca americanii ar fi putut sti ceva dinainte despre aceasta operatiune. Astfel, in mijlocul evenimentelor dramatice din Romania, Departamentul de Stat al SUA a facut o declaratie potrivit careia Guvernul american ar trata "cu intelegere" orice efort sovietic de a ajuta fortele anti-Ceausescu".
Ai nostri resping scenariul "Arte" Presedintele Ion Iliescu ne-a transmis ieri prin consilierul sau prezidential Corina Cretu ca nu doreste sa comenteze scenariul lansat de documentarul care va fi difuzat de Canalul Arte. Aceeasi atitudine a avut si episcopul reformat Laszlo Tokes, acesta motivand ca nu cunoaste subiectul. Poetul Mircea Dinescu, participant activ la Revolutia din decembrie 1989, a refuzat la randul sau sa comenteze. Claudiu Iordache, fost revolutionar, ne-a declarat: "Suport de multa vreme alegatii legate de posibilitatea ca in decembrie â89 sa nu fi avut loc o revolutie, ci un efort complex din partea marilor puteri. Impreuna cu camaradul meu Lorin Fortuna am contribuit la formarea la Timisoara a primei formatiuni politice antitotalitare la 20 decembrie 1989, cu 48 de ore mai devreme decat aparitia FSN. Frontul Democrat Roman a purtat primele tratative cu membrii Guvernului Ceausescu, chiar cu primulministru Dascalescu, apoi a declarat Timisoara primul oras liber, a provocat greva generala, a imprimat primele manifeste ale revolutiei legate de schimbarea ce urma sa se produca. Sunt certitudini care nu pot fi clasate in custodia unor servicii secrete. Cei care au format prima structura organizata la Timisoara sunt oameni care s-au cunoscut prima data in luptele de strada si cea mai mare dovada a faptului ca nu au fost manipulati este ca ei nu au devenit intre timp nici persoane publice, nici persoane detinatoare de putere publica. In Romania a avut loc o revolutie si nu o revolutie de catifea pentru ca daca-n celelalte tari ale Estului schimbarea a presupus inlocuirea unui singur om, in Romania a insemnat moartea a 1.004 oameni." La randul sau, Petre Roman ne-a declarat: "M-am intalnit cu reporterul de la Arte. Imi aduc aminte ca a insistat pe ideea implicarii serviciilor secrete. I-am spus: "Uite care e povestea: eu nu stiu nimic din toate astea. Evident ca si KGB, si CIA si altii aveau oameni aici, dar CIA nici nu a crezut in schimbarea lui Ceausescu". A, i-am spus daca in martie 1990 la Targu-Mures a fost un scenariu bosniac avant-la-lettre, dar nu are nici o legatura cu Revolutia. E ceva monstruos ce se spune acum. Daca as fi stiut ca merg pe asa ceva, nici nu as fi discutat cu ei. Nu exista nici un argument pentru asa ceva." (Monica Iordache, Oana Stancu, Silviu Sergiu)