x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Copiii geniali ai Romaniei

Copiii geniali ai Romaniei

31 Mai 2004   •   00:00

La sase ani viseaza teoreme, la zece ani sunt virtuozi ai pianului sau viorii, la 12 ani devin savanti. Copilul-matematician care are in subordine profesori universitari. Micul Pavarotti a impresionat lumea la numai 10 ani. Informaticienii care au ajuns colegii lui Bill Gates. Pictoritele care calca pe urmele lui Picasso. EI sunt pustii ce poarta povara genialitatii. Totul despre copiii-minune ai Romaniei de astazi.

Pentru ca maine este ziua lor. Pentru ca orice tara din lume s-ar putea mandri cu ei, pentru ca sunt copiii nostri geniali le uram La Multi Ani!
CARMEN ANGHEL

Sunt minuni pe langa care trecem in fiecare zi. Agitatia, competitiile mici in care suntem angrenati nu ne dau voie sa deschidem ochii mari. Sa ii vedem si sa multumim Lui Dumnezeu ca exista. Sunt retrasi, timizi, modesti. Duc lupte care pentru oamenii mari ar fi ceva de neimaginat.

Provoaca viitorul pentru ca trecutul si prezentul le au deja la degetul cel mic. Uita de papusi, de masinute, de vacante. Jocul lor este serios. Copilaria lor are deja pletele carunte. Din cand in cand incearca sa le aduca aminte oamenilor mari ca exista.

Nu stiati ca la 3 ani scriam povesti, sau faceam probleme de matematica, sau cantam la vioara ca si cand ne-am fi nascut cu ea lipita de suflet?! Nu stiati ca inca nu am iesit din adolescenta si am ajuns printre cei mai tari informaticieni ai lumii? Ca atunci cand suntem pe scena fluturii aplauzelor zboara neincetat pe langa noi?! Nu stiti ca noi suntem cei care ducem lumea aceasta mai departe?!

Ei bine, de cele mai multe ori, aceste minuni sunt ignorate. In Romania nu exista nici un centru care sa cerceteze inteligenta poporului acestuia! In Romania exista foarte putini oameni mari (cu bani) interesati de copiii-genii. In Romania nimeni nu stie cati copii superdotati exista cu adevarat.

In Romania un copil geniu se poate rata, poate deveni muritor de foame. Din fericire, Dumnezeu, Cel care Le-a daruit harul-minune, are grija de ei. Si din cand in cand cate un copil-minune scapa din cusca cu zabrele facute din ignoranta celor mari si ajunge in diverse colturi ale lumii. Acolo copiii-genii ai romanilor devin lideri! Acolo sunt laudati, premiati, ridicati in slavi, in sensul pur al expresiei. Asta dupa ce, din pacate, in tara pe care nu toti acesti copii se gandesc sa o paraseasca li s-a dat cu flit. Cum sunt copiii-geniali ai Romaniei? Ce povesti au? Ce copilarie traiesc? Cum vad ei lumea prin ochii de copii maturi si geniali? Cum o transforma in muzica, in poezii, in probleme de matematica, in tablouri? Despre incercarile prin care trec si puterea lor de a invinge obstacolele cititi in paginile care urmeaza.

NR. Multumim Fundatiei Nationale „Henri Coanda" de sprijinire a tinerilor superdotati pentru ajutorul acordat la realizarea articolelor din aceasta editie speciala de colectie.

Cerem scuze tuturor copiilor geniali pe care nu i-am putut cuprinde in aceasta editie de colectie.

SUMAR EDITIE DE COLECTIE

Copii geniali ai Romaniei

Livada cu o mie de glasuri

Ca un luceafar "a stralucit si a cazut"

Desface probleme, dar si face

Ana: matematica pura

Tabla de sah este toata lumea lui

Poetesa care vrea sa scoata Valea Jiului la lumina

Copilaria ca antidot

Micul Yehudi Menuhin, un fenomen al viorii

Micul Pavarotti renunta la scena pentru altar

Urmasele lui Picasso

Olimpiada de informatica, viza de Statele Unite

Programatorii mileniului

Doi liceeni au reusit sa modifice manualele

"Talentul se mosteneste din generatie in generatie"
×
Subiecte în articol: special