x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cu para la Bruxelles - Ceangaii, scosi la inaintare

Cu para la Bruxelles - Ceangaii, scosi la inaintare

de Irina Cristea    |    08 Feb 2006   •   00:00
Cu para la Bruxelles - Ceangaii, scosi la inaintare

Un documentar despre minoritatea ceangailor din Romania provoaca nedumerire si schimburi de scrisori oficiale la nivelul partidelor din Parlamentul European.

Documentarul "Made in Romania - copiii diasporei ceangailor in Romania" a fost prezentat ieri-seara intr-o sala din incinta sediului din Bruxelles al Legislativului Uniunii Europene, la initiativa unui parlamentar ungur din grupul Partidului Popular European (PPE). Pelicula de 42 de minute, semnata de Zsofia Vitrzy, invoca persecutiile suferite de aceasta minoritate in Romania. "Ceangaii traiesc in sate uitate de lume, in saracie si bezna. Limba materna si-o folosesc doar in familie, pentru ca sunt obligati sa vorbeasca romaneste in relatiile cu autoritatile, la gradinita, in scoli si biserici. Cei care vorbesc maghiara sunt umiliti si pedepsiti", se arata in textul invitatiei distribuite in Parlamentul European. Initiativa survine la o saptamana dupa ce senatorul UDMR Gyorgy Frunda a incercat sa agite apele, la Consiliul Europei, privind drepturile minoritatilor etnice din Romania.

CONTROVERSE. Invitatia este facuta in numele europarlamentarului György Schöpflin, membru al partidului ungar de dreapta FIDESZ si afiliat grupului PPE din Legislativul UE. Desi el a folosit pe invitatie sigla crestin-democratilor europeni, liderul grupului, Hans-Gert Poettering, a aratat ca PPE se distanteaza de demersul lui Schöpflin. "Grupul nostru nu este implicat in decizia proiectiei acestui film si nu este responsabil pentru continutul acestuia", se arata intr-o scrisoare a lui Poettering, facuta publica de serviciul de presa al PPE.

Documentul este un raspuns dat euroobservatorilor romani din PD, care au reclamat, pe de o parte, informatiile "trunchiate sau false" prezentate in documentar si, pe de alta parte, titlul nepotrivit al acestuia. "Nu putem intelege cum de o populatie care a trait dintotdeauna in aceste teritorii din Romania poate fi numita diaspora", se arata in documentul semnat de parlamentarul PD Marian Jean Marinescu.

REPLICA. Potrivit prezentarii filmului, in Romania traiesc in jur de 60.000 de ceangai. Preotii si profesorii romani ii fac de ras pe reprezentantii acestei minoritati si ii descurajeaza sa invete si sa vorbeasca limba maghiara, se mai arata in prezentare. O mare parte a filmarilor a fost realizata de copii cu varste cuprinse intre 5 si 8 ani, care au fost invitati sa isi prezinte singuri viata si satul.

Oficialii romani au decis sa raspunda demersului ungar printr-un punct de vedere propriu, pentru a le oferi celor care vad filmul si alte date decat cele prezentate de realizatorii peliculei. In documentul "Minoritatile in Romania si Ungaria - un punct de vedere" este citat presedintele Comisiei pentru afaceri constitutionale a Parlamentului European, Jo Leinen, care a punctat felul in care ungurii si germanii din Romania dispun de scoli, biblioteci si teatre in limba materna. Documentul mai arata ca la recensamantul din 2002 a reiesit ca in Romania traiesc 1.266 de ceangai, dintre care peste 900 au declarat limba romana drept limba materna si reaminteste ca romanii din Ungaria nu se bucura nici pe departe de drepturile pe care etnicii maghiari le au in Romania.

"Credem ca se practica discriminarea, din pacate, iar noi muncim pentru ca aceasta cultura sa mai traiasca un pic", a comentat, pentru Jurnalul National, Hegyeli Attila, etnolog in cadrul Asociatiei Maghiarilor Ceangai din Moldova.
×
Subiecte în articol: special romania