x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cum a anchetat Kovesi magistrații

Cum a anchetat Kovesi magistrații

de Ion Alexandru    |    27 Iun 2019   •   06:08
Cum a anchetat Kovesi magistrații
Sursa foto: DIANA OROS

Două dintre cele mai prestigioase asociații ale magistraților din România, UNJR și AMR, au transmis DNA o serie de întrebări, somând instituția anticorupție să facă publice informaţii cu privire la înființarea și funcționarea Serviciului de Combatere a Infracțiunilor din Justiție. Este vorba despre o structură neînființată prin lege, ci prin ordin al Laurei Kovesi, condusă de oameni deciși de aceasta, care au deschis mii de dosare din oficiu pe numele judecătorilor și procurorilor, pentru a-i ține “agățați” și presați. Demersul UNJR și AMR vine în condițiile în care, în prezent, se fac presiuni uriaşe pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiţie, organism înființat prin lege și aflat sub controlul exclusiv al Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

 

Conform celor două asociații ale judecătorilor, Serviciul de Combatere a Infracțiunilor din Justiţie, din cadrul DNA, a fost creat, în secret, în anul 2014, și s-a aflat despre existența lui abia în 2017, fiind desființat, anul trecut, după ce a luat naștere, legal, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Deși nimeni, niciun ONG, niciun politician și nicio entitate internațională nu a luat poziție față de structura înființată de Kovesi la DNA, toate aceste organizații au formulat critici agresive împotriva înființării SIIJ, “fără ca acestea să aibă la bază o analiză fundamentată pe date și informații concrete”. UNJR și AMR subliniază faptul că SIIJ a fost înființată ca urmare a unor probleme incontestabile privind anchetarea, în trecut, a judecătorilor și procurorilor, “dosarele vizându-i pe magistrați devenind veritabile mijloace de presiune îndreptate împotriva lor”.

În acest sens, AMR și UNJR au adresat DNA, în baza legii privind accesul la informațiile de interes public, două întrebări concrete cu privire la structura care a funcționat, conspirat, până în anul 2018. Respectiv să furnizeze, în primul rând, “toate actele în baza cărora s-a înființat și a funcționat Serviciul de combatere a corupției in justiție din cadrul Secției de combatere a corupției a DNA, împreună cu expunerea de motive care a stat la baza înființării acestui serviciu”, și, pe de altă parte, “toate ordinele emise de procurorul-șef DNA, procurorul-șef al Secției de combatere a corupției din cadrul DNA și procurorul-șef al Serviciului de combatere a corupției în justiție care au reglementat, modificat, operaționalizat sau vizat activitatea acestui serviciu”.

Mai mult, DNA este somată să pună la dispoziția publicului numele tuturor procurorilor care au funcționat în cadrul fostului Serviciu de combatere a corupției în justiție, perioada în care au activat în cadrul acestuia, precum și vechimea, cât si gradul profesional al fiecăruia în momentul începerii activității în cadrul serviciului, dar și numele procurorilor-șefi ai acestui serviciu, perioada în care au fost în funcție și modalitatea prin care au fost numiți în funcție, distinct pentru fiecare dintre ei, cu indicarea documentului de numire”.

 

Dana Gîrbovan: Nu mai acceptăm să fim anchetați pentru soluțiile pronunțate

Președintele UNJR, judecătorul Dana Gîrbovan, a precizat, legat de acest demers, că “asistăm la o campanie agresivă, bazată pe slogane și temeri, nu pe informații și argumente factuale, având ca țintă SIIJ. Am solicitat aceste informații, pentru a putea face o analiză comparativă obiectivă, pentru a afla care au fost garanțiile de independență a judecătorilor și procurorilor din trecut, atunci când aceștia au făcut obiectul cercetărilor  penale, și care sunt garanțiile din prezent, așa cum ele există în legile în vigoare”.

Magistratul atrage atenţia că “în mod cert, nu vom mai accepta vreodată să fim mințiți sau supuși presiunilor, nici să mai fim anchetați pentru soluții, la fel cum nu vom mai accepta nici dosare deschise și ținute la sertar ani de zile ca mijloace de presiune împotriva magistraților”.

 

Tăriceanu, atac furibund împotriva celor care cer desființarea SIIJ

În același context, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, îi acuză pe cei care folosesc raportul Comisiei de la Veneția ca argument pentru desființarea SIIJ, că sunt apărătorii vechiului sistem. “Vă prefaceți că nu știți de ce s-a înființat această secție. Vă reamintesc eu, pe scurt: pentru că, atunci când de anchetarea magistraților se ocupa DNA, aveam parte, în fapt, de o amplă operațiune de confecționare a unor dosare pentru șantajarea instanțelor de judecată. Când Secția s-a înființat, la DNA dospeau pentru vremuri «oportune» peste 4.000 de dosare pe numele unor magistrați. Când a fost momentul transferului acestor dosare la noua secție, același DNA a clasat mai mult de jumătate dintre ele. Dovadă clară că erau ținute doar ca metodă de șantaj. Pe atunci era totul în regulă, nu-i așa, pentru că doamna Kovesi și acoliții ei aveau drept de viață și de moarte asupra Justiției, punând pumnul în gură judecătorilor și forțându-i să danseze în câmpul tactic după muzica serviciilor”, scrie Tăriceanu pe Facebook.

Acesta sublinază că “acum, când avem o secție dedicată anchetării magistraților, o secție complet independentă și plasată sub autoritatea CSM, garantul independenței justiției, brusc nu mai e în regulă. Oare de ce? Simplu: din interes, ignoranță, ori pur și simplu ticăloșie, sunteți gata să sacrificați libertatea și independența judecătorilor. Sunteți gata să faceți orice ca să îngropați greșelile - eufemistic spus greșeli - trecutului. Sau și mai simplu: din pură complicitate cu artizanii menținerii Justiției în genunchi, de ani și ani de zile. Comuniștii au făcut justiția cu procurorii și securiștii. Regimul Macovei-Kovesi-Băsescu a adăugat acestora arhiva SIPA, CNSAS, ANI sau interceptările ilegale ale SRI. Șantaj, amenințări, intimidări, nu ați precupețit niciun efort. În țara lui Negulescu-Portocală, România a devenit, într-adevăr, o imensă portocală, una mecanică, exact ca în romanul lui Burgess. Naturală și colorată la exterior, dar ascunzând sub coajă un imens și tenebros mecanism de mare precizie - mecanismul dictaturii statului paralel cu sprijinul neprețuit al procurorilor. De asta și nu de altceva vă repugnă Secția specială, nu vă mai ascundeți pe după plop, băieți. Și mai răsfirați-vă, cât de cât, că bate la ochi”.

 

Se cere deconspirarea actelor prin care a fost înființată structura în DNA, notele de fundamentare, numele procurorilor care au lucrat aici și ce experiență profesională i-a recomandat pentru aceste poziții.

 

 

×