x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Două instituţii SE ROAGA de RAAPPS să cedeze Casa Coandă. Vezi ce răspunde Protocolul de Stat

Două instituţii SE ROAGA de RAAPPS să cedeze Casa Coandă. Vezi ce răspunde Protocolul de Stat

de Robert Veress    |    03 Iun 2012   •   18:49
Două instituţii SE ROAGA de RAAPPS să cedeze Casa Coandă. Vezi ce răspunde Protocolul de Stat

Secretarul general al Guvernului, Ion Moraru si ministrul Culturii, Mircea Diaconu, s-au angajat sa faca tot ceea ce depinde de dansii, pentru ca tinta campaniei Jurnalului National, de reinfiintare a Muzeului National Henri Coanda, sa fie atinsa cat de curand.

Dupa doua saptamani de campanie, am ramas cu promisiunile. Inclinam sa credem ca acestea nu au fost, inca, onorate, pentru ca exista in subordinea demnitarilor mentionati persoane, 'mostenite' de la fosta guvernare, care au impiedicat in trecut reinfiintarea Muzeului Coanda si care incearca sa faca, in continuare, exact acelasi lucru.

Probabil, mizeaza pe faptul ca ne vom opri din 'latrat' si ca 'apele se vor linisti'. Ei bine, daca aceasta este speranta lor, este desarta.

Importanta demersului nostru, precum si succesul campaniei 'Coanda', demonstrata de zecile de mii de cititori ai articolelor referitoare la savantul roman si la inestimabila avere pe care a lasat-o Romaniei, ne obliga sa continuam.

Pe langa articolele ce vor urma, Jurnalul National va organiza, in parteneriat cu Asociatia Henri Coanda, o reuniune a reprezentantilor tuturor institutiilor ce sunt sau ar putea fi implicate in procesul de restaurare si revalorificare a uriasului patrimoniu Coanda, care, in prezent, se degradeaza, victima a abuzurilor, ignorantei, uitarii.

In articolul de fata, reiteram problema instrainarii abuzive a imobilului Coanda, donat statului roman de familia Coanda, cu scopul infiintarii unui Muzeu Coanda, muzeu care a existat, insa, doar intre anii 1970 – 1977.

De aceasta data, ne vom focaliza pe responsabilitatea Regiei Autonome Administratia Protocolului de Stat – RAAPPS, care ii trimite la plimbare pe cei care se zbat pentru ca poporul roman sa aiba un Muzeu Coanda.

Am aratat deja cum etajul imobilului Coanda a fost instrainat, fraudulos, prin cooperarea unor factori de decizie din Academia Romana, RAAPPS si a unor persoane fizice – beneficiarii tranzactiei. Asta s-a intamplat in 2008 – 2009.

Care este, insa, statutul parterului Casei Coanda?

Ei bine, de mai bine de un an, RAAPPS refuza sa clarifice acest lucru. De un an incoace, imobilul Coanda este parasit, asteptand un verdict final – va fi instrainat cu totul sau va reveni acolo unde trebuie sa fie, in administrarea unei institutii care sa se ingrijeasca de dorinta lui Henri Coanda si de valorificarea patrimoniului donat de savant?

In corespondenta dintre Ministerul Culturii si Patrimoniului National (MCPN) si RAAPPS, de la finele anului trecut, referitoare la posibilitatea transferului imobilului Coanda – parter, din administrarea RAAPPS in administrarea MCPN, in vederea infiintarii Casei Memoriale Coanda, RAAPPS considera imobilul ca fiind 'INDISPONIBIL pe motiv ca exista o promisiune ferma de inchiriere'. Curios, aceasta 'promisiune ferma' a aparut imediat dupa ce Asociatia Henri Coanda a inceput demersurile publice de infiintare a Casei Memoriale Coanda, demersuri determinate de faptul ca imobilul era liber deja de cateva luni.

In luna ianuarie 2012, Primaria Municipiului Bucuresti a cerut, la randul sau, transferarea in administrarea sa a jumatatii de la parter a Casei Coanda, in scopul infiintarii Casei Memoriale Coanda si realizarii unui pol touristic pentru Bucuresti. RAAPPS respinge si aceasta solicitare. 'Promisiunea ferma' de inchiriere ramane valabila, desi imobilul continua sa fie parasit.

Mai departe, demersul Asociatiei Henri Coanda catre Secretariatul General al Guvernului (in subordinea caruia se afla RAAPPS), prin care se solicita trecerea parterului Casei Coanda din proprietatea privata a statului in proprietatea publica a statului, cu scopul infiintarii Casei Memoriale Coanda, a fost, si el, respins. De data aceasta, motivul invocat a fost diferit: 'datorita faptului ca situatia juridica a imobilului mentionat nu este clarificata, nu consideram oportuna transmiterea acestuia din domeniul privat al statului in domeniul public al statului'.

Ramane ca noua conducere a SGG sa clarifice aceasta nebuloasa cu care RAAPPS a invaluit situatia parterului Casei Coanda.

×