x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Europenii nu cunosc institutiile UE

Europenii nu cunosc institutiile UE

14 Apr 2004   •   00:00

O ancheta realizata de cotidianul Le Monde cu putin timp inainte de alegerile europene dezvaluie faptul ca institutiile UE raman prea putin cunoscute tocmai beneficiarilor lor.

Europenii au o idee falsa despre rolul Parlamentului si al Consiliului de Ministri. Mai putin de o treime dintre cetatenii ei (31%) au intentia de a merge la vot in iunie, relateaza Le Monde, citat de Rador.

LIPSA DE INCREDERE. Analistii sunt de parere ca aceasta stare de spirit deriva dintr-un mare pesimism legat de situatia economica: 46% dintre europeni prezic faptul ca actuala conjunctura se va degrada in 2004, in timp ce 16% raman optimisti.

Si in Est domina pesimismul: 33% dintre persoane cred ca actualele conditii de viata se vor inrautati anul acesta si tot atatea mizeaza pe stagnare, potrivit unui sondaj efectuat in tarile viitoare membre, plus eternele candidate Romania, Bulgaria si Turcia.

SURPRIZE. In mod surprinza tor, Parlamentul European este institutia cea mai cunoscuta: 91% dintre persoanele din Occident au auzit vorbindu-se de acesta si 78% considera ca joaca un rol important in UE. 70% acorda primul rol Comisiei si 58% - Consiliului de Ministri. Aceasta ierarhie, identica si in Europa de Est, arata ca europenii au o viziune eronata in legatura cu functionarea institutiilor lor. "Suprareprezentarea Parlamentului European este fara indoiala legata de numele sau" - sugereaza un analist francez. "Oamenii transfera ceea ce stiu despre Parlamentul lor national asupra Parlamentului European, dar la Bruxelles Legislativul are Idoua capete"", adauga el.

NEIDENTIFICATI. Desi Parlamentul este institutia cea mai plebiscitata, opinia publica nu isi cunoaste eurodeputatii: 44% din persoanele chestionate declara ca "nu au vazut, nu au auzit si nici nu au avut contacte cu un membru al Parlamentului de la ultimele alegeri europene si p.na acum". Doar Danemarca (17%) si Finlanda (26%) fac exceptie.

Mass media nu usureaza aceasta cunoastere: doar 38% dintre persoanele interogate afirma ca au vazut membri ai Parlamentului European la televiziune. 42% dintre persoanele interogate afirma ca le-ar placea sa isi vada eurodeputatii pe micul ecran.

MARINA CONSTANTINOIU

×
Subiecte în articol: special