x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Explozia devastatoare de la Mihailesti

Explozia devastatoare de la Mihailesti

27 Dec 2004   •   00:00

2004 - ANUL JURNALUL NATIONAL
24 mai 2004. Comuna buzoiana Mihailesti a fost martora unei tragedii. O explozie puternica, inregistrata in jurul orei 5:00 pe DE 85, in dreptul acestei localitati, a semanat moartea pe un perimetru de aproximativ un kilometru.
NEPASARE. Tragedia putea fi evitata daca proprietarii de TIR respectau legea
DURERE. De data asta, moartea a ales tineretea
ANCHETA. Sunt reconstituite ultimele cadre filmate de cameraman
Un TIR, care transporta azotat de amoniu si care a derapat, a explodat in aceasta localitate, ucigand, potrivit bilantului preliminar 16 persoane, intre care sapte pompieri, doi jurnalisti de la Antena 1, iar restul sateni sau participanti la trafic. S-au mai inregistrat de asemenea si zece raniti.

La fata locului s-au deplasat doua autospeciale de interventie, cu cadre si militari in termen de la Grupul de Pompieri Judetean, politisti si doi ziaristi, corespondenti ai postului de televiziune Antena 1: reportera Elena Popescu, in varsta de 26 de ani, si cameramanul Ionut Barbu, in varsta de 25 de ani. In jurul orei 5:50, in timp ce echipele de interventie ale pompierilor incercau sa stinga incendiul iscat in urma deraparii TIR-ului, incarcatura autocamionului a explodat. Corespondentii postului Antena 1 au murit la datorie, explozia surprinzandu-i in timp ce pregateau relatarile de la fata locului. Mai multe persoane au fost ranite, intre care alti cinci pompieri si seful postului de Politie din Mihailesti, transportat in stare critica la Spitalul Floreasca din Bucuresti. Au fost de asemenea distruse cele doua autospeciale ale pompierilor si sase autoturisme. La Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti au fost tratate doua dintre victimele accidentului: seful de post, Gabriel Nicolae Hurlup, in varsta de 34 de ani, si pompierul militar Ilie Marian, in varsta de 20 de ani, ambii in stare grava.

ANCHETE PESTE ANCHETE. La sase zile de la accident, Ilie Botos - procurorul general al Romaniei - preia coordonarea cercetarilor. Ancheta este reluata pentru a treia oara. Rezultatul final va fi facut public in septembrie 2004.

Fostul director general al Doljchim, Ion Gherghe, dar si cei doi patroni ai firmelor transportatoare (Neytransport si Mihtranscom), Mihai Guna, respectiv Ionut Neagoe, se fac vinovati de comiterea infractiunilor de ucidere din culpa, vatamare corporala grava din culpa si distrugere din culpa.

Aceasta a fost concluzia procurorilor Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie care au finalizat rechizitoriul in cazul carnajului de la Mihailesti - Buzau.

Totodata, mai mult de 40 de persoane, dar si firme private ori societati de stat s-au constituit parte civila in acest dosar.

ANCHETA LA FINAL. Pe 30 septembrie 2004, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus trimiterea in judecata a reprezentantilor celor trei firme implicate in tragedia produsa la Mihailesti pe 24 mai. Ion Gheorghe, Ionel Neagoe si Mihai Guna sunt facuti raspunzatori in fata judecatorilor pentru uciderea din culpa a 18 persoane (civili, pompieri si ziaristi), vatamarea corporala din culpa a celor 13 supravietuitori, nerespectarea masurilor de protectie a muncii si distrugere din culpa.

SENTINTA. Judecatoria Buzau a dispus sechestrarea bunurilor celor trei firme implicate in procesul tragediei de la Mihailesti.. Masura a fost luata pentru asigurarea despagubirilor, de peste 7 miliarde de lei, cerute de partile civile, pentru uciderea din culpa a 18 persoane si ranirea altor 13. Completul de judecata a decis indisponibilizarea bunurilor din patrimoniul Combinatului Doljchim Craiova, al firmei Mih Trans SRL si al societatii Ney Transport SRL Piatra-Neamt. In cazul Doljchim, cererea partilor civile a fost aprobata in anumite limite pentru ca o parte a societatii va fi detinuta in curand de concernul OMV. Astfel, executorul judecatoresc a trebuit sa faca o delimitare clara a bunurilor Doljchim de cele ale OMV, care nu are vreo implicare in producerea accidentului.

PREVENTIV. Masura a fost dispusa dupa ce avocatii celor peste 40 de parti civile au sustinut ca exista deja semnale ca firmele acuzate ar fi inceput sa vanda din bunuri, existand primejdia ca despagubirile de peste 7 miliarde de lei sa nu mai poata fi acoperite la terminarea procesului. La ultimul termen a fost prezent in sala de judecata un singur inculpat, directorul Doljchim, Ion Gheorghe. Celilalti doi acuzati, Ionel Neagoe, administratorul Ney Transport, si Mihai Guna, administratorul firmei Mih Trans, au lipsit de la termenul de judecata, motiv pentru care instanta a dispus un nou termen al procesului, la jumatatea lunii ianuarie 2005.

BILANT TRAGIC
  • 1. Doru Mihai Mihalache, capitan, 33 de ani, Buzau
  • 2. Romeo Necula, sergent, 35 de ani, comuna Vernesti, judetul Buzau
  • 3. Georgian Medeleanu, soldat, 21 de ani, comuna Blejani, judetul Buzau
  • 4. Nicolae Jianu, soldat, 25 de ani, comuna Rusetu, judetul Buzau
  • 5. Florin Valentin Oprea, soldat, 21 de ani, comuna Blajani, judetul Buzau
  • 6. Valentin Cezar Manta, soldat, 21 de ani, comuna Tisau, judetul Buzau
  • 7. Silviu Stan, fruntas, 23 de ani, comuna Tisau, Buzau
  • 8. Elena Popescu, redactor-sef, 26 de ani, comuna Valea Ramnicului, judetul Buzau
  • 9. Ionut Ovidiu Barbu, cameraman, 25 de ani, Buzau
  • 10. Daniel Pelmus, 37 de ani, din comuna Mihailesti, judetul Buzau
  • 11. Rica Ionescu, 34 de ani, din comuna Mihailesti, judetul Buzau
  • 12. Emil Serbu, comuna Valea Ramnicului, judetul Buzau
  • 13. Camelia Simion, 50 de ani, Ramnicu Sarat
  • 14. Mihai Magearu, 37 de ani, din Buzau
  • 15. Valentin Magearu, 23 de ani, din Buzau
  • 16. Marian Alincai, 26 de ani, din Roman
  • 17. Marcu Florin, 36 de ani, din Craiova, soferul TIR-ului
  • 18. Ion Tudose, 34 de ani, din comuna Mihailesti, Buzau
  • TEORIE
    Profesorul universitar doctor Emilian Stancu este o somitate a dreptului penal romanesc. "Indatorirea de baza a primei autoritati judiciare sosite la fata locului este aceea de a lua masuri imediate pentru asigurarea locului faptei. Echipa de cercetare, constituita din procurori criminalisti, politisti, legisti, este singura abilitata sa patrunda in perimetrul asigurat. Nimeni altcineva n-avea ce cauta acolo. In cazul de fata, procurorul care conduce ancheta este suveran. El stabileste aria ce urma a fi asigurata cu jandarmi si, eventual, marcata corespunzator."

    O PROPUNERE RAMASA FARA RASPUNS
    REMEMBER. Poate ca urmatorul presedinte isi va aduce aminte care e menirea unei medalii
    Stimate domnule Presedinte Ion Iliescu,

    In tragicul eveniment de la Mihailesti au disparut si doi ziaristi - Elena Popescu si Ionut Barbu, de la televiziunea Antena 1. Ei se aflau in timpul exercitarii profesiei, fiind primii ziaristi din Romania care si-au pierdut viata la datorie.

    Actul lor de curaj si abnegatia fata de profesie au impresionat puternic opinia publica romaneasca si comunitatea jurnalistilor din tara si strainatate.

    Credem, stimate domnule Presedinte al Romaniei, ca sacrificiul celor doi ziaristi, Elena Popescu si Ionut Barbu, merita recunostinta noastra si o inalta apreciere morala din partea societatii. Ne facem o datorie pioasa fata de memoria celor doi ziaristi disparuti prematur si in conditii dramatice sa va supunem judecatii dumneavoastra propunerea de a-i decora post-mortem pe Elena Popescu si Ionut Barbu. Aceste distinctii ar insufla tarie si ar da un reper moral breslei ziaristilor, constituind, totodata, o recompensa morala adusa familiilor indoliate.

    ANTENA 1
    JURNALUL NATIONAL
    ×
    Subiecte în articol: special judeţul comună buzău culpa