x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fisc - Fotbal sub sechestru

Fisc - Fotbal sub sechestru

de Daniela Ivan    |    Sorin Anghel    |    21 Oct 2005   •   00:00
Fisc - Fotbal sub sechestru

Dupa Steaua, FC Arges si FC Brasov, ieri a venit randul cluburilor Gloria Bistrita si Dacia Braila sa se trezeasca sub sechestru. ANAF se da deocamdata la "pestii mici", in timp ce cluburi ca Dinamo si Rapid nu sunt deranjate.

ANAF a declansat o campanie de recuperare a datoriilor de la firmele rau-platnice, printre care si cluburile de fotbal. Mai nou, Finantele au pus sechestru pe clubul Gloria Buzau, pe peluza stadionului Gloria Bistrita si pe vesela clubului Dacia Unirea din Braila. Daniela Ivan Sorin Anghel

Dupa Gigi Becali (Steaua) si Ioan Neculaie (FC Brasov), a venit randul lui Jean Padureanu, presedintele Gloriei Bistrita.

BISTRITA. DGFP Bistrita-Nasaud a pus sechestru pe peluza stadionului Gloria si poprire pe conturile clubului pentru datorii in valoare de 1.028.190 lei, au anuntat reprezentantii Fiscului. "La ora actuala, clubul este in curs de executare silita. Noi am luat masura blocarii conturilor bancare, iar a doua masura pe care am luat-o este sechestrarea unui bun al clubului. Am pus sechestru pe singurul bun pe care l-am gasit: peluza stadionului. La clubul Gloria se desfasoara un control fiscal pentru aducerea la zi a tuturor obligatiilor si, eventual, descoperirea unor noi obligatii", a spus Corneliu David, seful DGFP Bistrita-Nasaud.

FALIMENT? Acesta sustine ca gruparea lui Jean Padureanu ar putea fi declarata falimentara. "In cazul in care intr-o perioada rezonabila de timp nu isi vor achita datoriile, noi putem sa mergem mai departe cu urmarirea acestora, sa declaram clubul in faliment si sa recuperam ce se va putea recupera prin vanzarea intregului patrimoniu", a explicat oficialul DGFP. Jean Padureanu a cerut ajutorul LPF, care, in opinia lui, ar trebui sa ajunga la o intelegere cu Ministerul Finantelor Publice pentru esalonarea tuturor datoriilor pe care le au la bugetul de stat cluburile de fotbal. "Am luat legatura cu sponsorii nostri care sunt dispusi sa ne dea o mana de ajutor, dar nu putem plati pana in 25 octombrie", a afirmat "vicele" Gloriei, Ioan Horoba.

BRAILA. Un alt club sechestrat este Dacia Unirea Braila, care activeaza in Seria I a Diviziei B. "Finantele" au de recuperat o datorie de aproximativ 5 miliarde de lei vechi, motiv pentru care au pus sechestru pe bunurile echipei de fotbal. Doar ca, daca ar fi vandute, acestea nu ar costa mai mult de 42 de milioane de lei. "Suntem sub sechestru de cateva luni, dar ne vom plati datoriile. Ne-au fost puse sub sechestru echipamentul, mobilierul si vesela de la bucatarie", a spus presedintele Daciei, Paul Sandulescu.

Pace intre Gigi Becali si Sebastian Bodu

Judecatorul delegat de la Registrul Comertului va pronunta azi sentinta in cazul disputei dintre ANAF si Gigi Becali (foto) in privinta sechestrului asupra actiunilor la clubul de fotbal Steaua.

Gigi Becali a propus varianta ipotecarii unei suprafete de teren pentru acoperirea datoriilor la stat, daca se va dovedi in final ca raspunde personal pentru datoriile Stelei. Sebastian Bodu si "Latifundiarul din Pipera" s-au intalnit ieri, stelistul venind cu aceasta propunere. Seful ANAF a spus ca DGFP Ilfov a primit de la primariile din judet liste cu bunurile detinute de Gigi Becali, iar Agentia urmeaza sa individualizeze un bun imobil care sa fie constituit ca si garantie pentru recuperarea creantei bugetare in valoare de aproximativ 11 milioane de euro a Clubului Steaua.

"Valoarea expertizata a bunului va trebui sa acopere integral cuantumul creantei. Dupa inscrierea acestei garantii in favoarea Fiscului se va dispune ridicarea tuturor masurilor de indisponibilizare a celorlalte bunuri ale contribuabilului Gigi Becali, urmand sa incasam creanta, prin valorificarea garantiei constituite, in cazul in care se va constata raspunderea personala a acestuia pentru datoriile Stelei", a mentionat Bodu.

Presedintele ANAF sustine ca in acest mod se dovedeste ca intre Fisc si contribuabilul Gigi Becali sau clubul de fotbal Steaua nu exista un conflict. "Ceea ce ne intereseaza pe noi este exclusiv recuperarea creantei bugetare si nu blocarea totala a activitatii contribuabilului Gigi Becali", a spus Bodu, care merge la meciurile Stelei dupa ce "Latinfundiarul din Pipera" isi va plati datoriile.

VIN ALTII
In vizorul ANAF nu intra numai cluburile de fotbal, ci toate societatile comerciale aflate pe listele datornicilor publicate pe site-ul www.mfin ante.ro, ne-a declarat purtatorul de cuvant al ANAF, Dorin Tiganas. "In urmatoarea perioada, in functie de posibilitatile pe care le avem, vom lua la rand toate firmele care au datorii. Acestora le vom aplica prevederile legale care difera in functie de situatia in care se afla. Insa, unii patroni se pot trezi cu sechestru asigurator, aceasta fiind una dintre masurile legale pe care le avem la dispozitie pentru recuperarea datoriilor", spune Tiganas.

DATORNICI
In evidentele ANAF figureaza peste 445 de firme mari care nu si-au platit catre stat ori impozitul pe profit, ori TVA, ori accizele sau alte impozite. Acestea datoreaza Fiscului peste 7,82 miliarde de lei noi. Procedura de executare silita este pornita pentru o suma de 5,1 miliarde de lei, conform datelor ANAF. Printre companii se afla nume grele precum Compania Nationala a Huilei, CFR Calatori, Termoelectrica, Lukoil Black Sea Romania sau Petrotel Lukoil. Si firmele mici si mijlocii au datorii la stat. In evidentele ANAF figureaza 76.000 de contribuabili care datoreaza statului 6,5 miliarde RON.

SOLUTIA ANS
Presedintele ANS, Florian Gheorghe, va incerca sa intervina pentru salvarea cluburilor de fotbal care sunt amenintate cu disparitia in urma tratamentului aplicat de ANAf. "Daca legea spune ca trebuie sa plateasca, atunci sa plateasca, dar trebuie sa inteleaga toata lumea ca nimeni nu poate face rost de sume asa de mari intr-un timp atat de scurt. Am sa incerc sa intervin acolo unde cadrul legal este permisibil. Voi propune ca datornicii sa plateasca mai intai datoriile pe ultimul an, iar restul sumei sa fie reesalonat pe 5 sau pe 7 ani", a spus conducatorul sportului romanesc.

DATORIILE FOTBALULUI
Conform ANAF, peste 100 de cluburi de fotbal au datorii la stat:
  • SC FC Steaua Bucuresti SA 11.597.095 euro
  • CS FC Dinamo Bucuresti 6.595.168
  • FC Brasov 5.371.428
  • AFC National 2000 3.027.798
  • CF Otelul Galati 2.973.646
  • Stiinta "U" Craiova 2.580.000
  • AFC Rapid 2.550.902
  • FC Arges 1.721.395
  • AS FC Sportul Studentesc 1.417.622
  • AS FC Unirea Alba Iulia 770.390
  • CS Poli Unirea Iasi 512.689
  • FC Politehnica Timisoara 448.144
  • Midia Nadodari 357.142
  • ACF Gloria 1922 Bistrita 293.768
  • Dacia Unirea Braila 142.857
  • "U" Cluj 142.857
  • FCM Bacau 34.216
  • CS FC Farul Constanta 11.375

    Cluburi in regula: CFR Cluj, FC Vaslui, Pandurii, Jiul

    Cluburi aflate sub sechestru: Steaua Bucuresti, FC Arges, Gloria Bistrita, FC Brasov si Dacia Unirea Braila.
  • FC ARGES S-A ORIENTAT
    FC Arges are conturile blocate si sechestru pe cladire, pe terenul aferent si pe un autocar inca din luna martie. Directia Generala a Finantelor Publice Arges a actionat repede, numai ca nu indeajuns de rapid pentru a pune in dificultate gruparea pitesteana. Conducerea clubului din Trivale a trecut toate proprietatile si drepturile asupra jucatorilor pe o societate, Sportag, care apoi s-a transformat in SC FC 2005 SA Arges. Prin aceasta societate comerciala isi desfasoara acum activitatea clubul. Finantele Publice au scos de trei ori la licitatie sediul, terenul si autocarul, dar nimeni nu s-a aratat interesat de achizitionarea lor. Presedintele Consiliului de Administratie, Gabriel Chitu, si directorul executiv, Viorel Ilinca, au contestat in instanta sechestrul asupra cladirii si terenului, acestea fiind in patrimoniul actualei societati comerciale. (Andrei Nicolescu)
    ×