x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Goniti de acasa - Zeci de moldoveni ucisi la Moscova

Goniti de acasa - Zeci de moldoveni ucisi la Moscova

de Nicoleta Butnaru    |    01 Noi 2005   •   00:00
Goniti de acasa - Zeci de moldoveni ucisi la Moscova

Numai in luna octombrie, cateva zeci de cetateni din Republica Moldova au murit in conditii suspecte in capitala Rusiei.

REPORTAJ
Numai in luna octombrie, cateva zeci de cetateni din Republica Moldova au murit in conditii suspecte in capitala Rusiei. Tinerii basarabeni, plecati la munca la Moscova, s-au intors acasa in sicriu, iar trupurile lor poarta urme clare de violenta.

Sambata trecuta, satenii din localitatea Vasieni, din raionul Telenesti, au condus pe ultimul drum pe unul dintre tinerii morti la Moscova. "Pe al nostru, pe Alexei, de 29 de ani, l-au palit in tampla, l-au ucis in tren. Nici nu mi-am inchipuit ca sunt oameni asa de cainosi. Nu mai pot de durere. Mai am la Moscova un fecior si o fata. Le-am scris sa vina acasa. Dar... saracia ne mana in Rusia", ne-au povestit Lidia si Alexei Ciobanu, parintii barbatului ucis. Un alt localnic ne-a povestit ca, "de ani in sir, moldovenii sunt trimisi morti acasa de la rusi, dar nu ia nimeni nici o masura. Multi de-ai nostri mor rapusi acolo. Mai an, cinci de-ai nostri care i-au cerut banii patronului rus au fost urcati intr-un vagon si arsi de vii acolo. Acum, baiatul meu merge de trei ani la Moscova, a venit acu’ acasa si mi-a povestit grozaviile de pe acolo. Mor moldovenii nostri ucisi pe capete. Le dau in cap, le iau banii si-i arunca in padurile din jurul Moscovei. In fiecare primavara, politistii lor aduna mortii nostri de acolo. Noi ce sa facem? Baiatului meu ii e si frica sa mai plece. Murim pentru 500-600 de dolari pe luna. Numai saptamana asta au fost trimisi morti acasa doi din Verejeni, doi din Izvoras, unul din Leuseni, unul din Vasieni si doi din Mandreiti, toti din acelasi raion, Telenesti."

UCIS DE ZIUA LUI DE NASTERE. La 25 septembrie, chiar de ziua lui, tot la Moscova a fost ucis si Sergiu Novokosenov, de 25 de ani. "A fost gasit pe linia ferata. Avea multe gauri in cap si in spate, n-avea un picior si nici o mana. Fusese mutilat. Parintii lui, din Telenesti, l-au inmormantat nu demult, cand l-au trimis rusii in sicriu", ne-a declarat Olga Gherman, primar al unuia dintre satele din raionul Telenesti. Un alt localnic din Verejeni, Ion Gorea, 43 de ani, a fost aruncat din tren dupa ce a fost jefuit. Alti doi tineri moldoveni au murit intr-un accident rutier ciudat. Cica trupurile lor ar fi stat cinci ore pe o sosea din Moscova. Doar familiile lor au incercat sa afle ce s-a intamplat.

Surse autorizate ne-au declarat ca, tot in ultima luna, 17 basarabeni din Orhei ar fi fost trimisi acasa, in sicrie, de la Moscova. Primele informatii despre aceste cazuri ne-au fost furnizate de Victor Cotlau, membru al Uniunii Participantilor la Conflictul Militar (1991-1992) din Republica Moldova.

MISTERE DE NEDEZLEGAT. Curios lucru este ca actele medico-legale care insotesc mortii basarabeni "livrati" de Rusia consemneaza faptul ca moldovenii au murit in mod violent, insa nu si imprejurarile deceselor ori numele autorilor asasinatelor. Autoritatile din Republica Moldova n-au luat pana acum atitudine fata de aceasta situatie. Timid, joi, 27 octombrie, deputatul basarabean Gheorghe Susarenco, a avut o interpelare pe aceasta tema in Parlamentul Moldovei, solicitand Ministerului Afacerilor Interne o ancheta amanuntita.

NUNTA IN CER
Zeci de tineri plecati la munca in Rusia sunt "livrati" morti familiilor, fara explicatii, desi trupurile basarabenilor poarta urme clare de violenta, cum ar fi gauri in cap, maini sau picioare rupte, lovituri in tampla. Moldovenii sustin ca exista precedente, ca nu-i pentru prima data cand basarabenii se intorc intre patru scanduri de pe teritoriul Rusiei si jefuiti, si mutilati. Astfel, in ultimele zile, opt familii din raionul Telenesti si-au ingropat baietii "livrati" de Moscova intre patru scanduri. Miercuri, 26 octombrie, reporterii s-au deplasat in localitatea Leuseni, acolo unde intreaga suflare a satului astepta sosirea microbuzului de la Moscova cu sicriul lui Igor Negrescu (foto), 24 de ani, fost politist basarabean, plecat in urma cu trei luni in capitala Rusiei pentru a castiga ceva mai multi bani: 500-600 de dolari. Era paznic acolo, muncea "la negru", iar vineri, pe 28, avea sa se intoarca acasa, asa cum atesta biletul pe care deja si-l cumparase. La 21 octombrie insa, Igor a murit. Parintilor li s-a spus ca ar fi baut prea multa cafea si a facut infarct. "Am vorbit saptamana trecuta cu el la telefon si l-am intrebat cand vine acasa. Avea ganduri de insuratoare. I-am promis ca o sa inchiriem un colt de gradina de la un vecin si o sa facem cort de nunta. Dar acum… cu banii astia il ingrop. Acum, o sora de-a mea mi-o spus ca a murit de inima. Dar eu nu cred. Nu cred, fiindca e plin raionul de morti tineri, toti ucisi la Moscova", ne-a relatat, plangand, Galina Negrescu, mama lui Igor. Nici tatal acestuia, Victor, nu credea ca baiatul a murit de moarte buna: "Eu cred ca pana nu s-o ogoi Transnistria, asa au sa ne omoare copiii, unul cate unul".

"FRATII" DIN FOSTA URSS NU SUNT DORITI LA MOSCOVA
Tineri militanti rusi din miscarea nationalista Patria au manifestat saptamana trecuta, la Moscova, fata de numarul mare de imigranti din fostele republici sovietice intrati ilegal in Rusia, pe primele locuri situandu-se cei din Republica Moldova, Ucraina, Georgia si Tadjikistan. "Imigranti ilegali care ocupati locurile de munca, afara!", "Moscova pentru moscoviti!" au scandat manifestantii, cu varste cuprinse intre 14 si 17 ani, reuniti in Piata Maiakovski. Doi manifestanti deghizati in imigranti ilegali, care ii reprezentau pe cetatenii din Asia Centrala, propuneau trecatorilor benzina diluata cu "urina de magar", precum si pateuri caucaziene cu carne in care erau viermi din plastic. Cei doi au fost indepartati din zona de organizatori.

"Imigrantii ilegali aduc la Moscova criminalitate si trafic de droguri si ocupa locurile de munca destinate moscovitilor", a declarat Aleksandr Bossih, unul dintre organizatorii manifestatiei. "Trebuie introduse cote pentru recrutarea de straini si trebuie impuse reglementari mai dure pentru sanctionarea celor care recruteaza imigranti ilegali si le inchiriaza locuinte. Fiecarui strain care intra in Rusia trebuie sa i se inregistreze amprentele digitale", a declarat un deputat al Adunarii parlamentare din Moscova. "La Moscova sunt prea multi muncitori straini, in timp ce 40.000 de locuitori ai Moscovei sunt someri. Deoarece sunt dispusi sa munceasca pentru 200 de dolari pe luna, imigrantii determina scaderea generala a salariilor in capitala", a declarat deputatul Viktor Volkov, reprezentant al partidului nationalist de stanga.

In Federatia Rusa au murit 265 de moldoveni. In acest an insa, numai in luna octombrie, intr-un raion din Chisinau si in orasul Orhei au fost inregistrate cateva zeci de asemenea cazuri.
×
Subiecte în articol: special murit Moscova