x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Greutatea unor articole de presă într-un dosar de omor

Greutatea unor articole de presă într-un dosar de omor

de Adriana Oprea-Popescu    |    18 Sep 2014   •   20:05
Greutatea unor articole de presă într-un dosar de omor
Sursa foto: Greutatea unor articole de presă într-un dosar de omor

Profesorul de matematică Gheorghe Cernat (58 de ani) a fost ucis în seara zilei de 25 iunie 2007. Criminalul a intrat peste el în casă, l-a lovit în cap cu un scaun şi l-a înjunghiat apoi, de patru ori, în zona stângă a pieptului. Cadavrul a fost descoperit abia la 30 iunie, de un învăţător din comună, Tătaru Vasile. Două zile mai târziu, el a recunoscut că l-a ucis pe Cernat, deoarece acesta refuzase să-i împrumute 300 RON şi îl ameninţase că va suna la poliţie, pentru că i-a intrat în casă.

Citeşte şi: Jurnalul Naţional şi Poliţia Română au găsit o fetiţă dispărută, după două decenii

Tătaru Vasile a fost trimis în judecată pentru omor şi violare de domiciliu. În timpul procesului, el a încercat să îşi justifice recunoaşterea faptei susţinând că “are o imaginaţie bogată care l-a ajutat să-şi creeze un scenariu”. Tribunalul Bacău l-a condamnat la 18 ani de închisoare. El a atacat decizia, însă Curtea de Apel Bacău i-a respins apelul. Tătaru a făcut recurs, iar dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), care a decis să trimită cauza, spre rejudecare, la Tribunalul Bacău.

Retorica instanţei

În motivarea deciziei lor, judecătorii de la ÎCCJ au considerat că mobilul crimei, invocat în rechizitoriu şi în motivările instanţelor, nu este credibil. “Pe de altă parte, instanţele nu explică în mod convingător cum inculpatul, pedagog, fost coleg şi colaborator al victimei, profesor de matematică, director de şcoală, l-ar fi omorât pe partea vătămată numai pentru faptul că ar fi refuzat să-i împrumute 300 lei, pe care îi avea lipsă în gestiune soţia sa la magazin, deşi victima îşi încasase salariul ce i se cuvenea pentru vacanţă.

Citeşte şi: EXCLUSIV. Fetiţa dispărută în Retezat, găsită moartă. Cadavrul fetiţei a fost descoperit în lacul Gura Apelor

Era oare refuzul împrumutului un mobil suficient pentru comiterea unei astfel de fapte? Din probele dosarului rezultă, printre altele, că victima, profesor de matematici, era un cadru didactic foarte sever, care lăsa mulţi elevi corigenţi şi chiar repetenţi pe unii, trecându-i în toamnă. Acest fapt a fost constatat şi de presa locală, care într-o primă etapă a considerat crima drept o răzbunare. În această situaţie, se pune problema dacă cercetările n-ar fi trebuit să se axeze pe mai multe piste, să se fi format un cerc de suspecţi, care să fi verificat, dintre elevii lăsaţi corigenţi sau repetenţi în ultimii 3 ani, gradul de probabilitate al comiterii faptei de către unul din aceştia putând fi sensibil mai mare, decât al inculpatului despre care cu greu se poate susţine că ar fi fost în stare să-şi ucidă un coleg şi prieten, numai pentru că nu i-a împrumutat o sumă de 300 lei. Efectuarea cercetărilor şi sub această pistă este cu atât mai necesară cu cât reacţia şefului serviciului de Medicină Legală Bacău, la luarea contactului cu cadavrul victimei, a fost aceea de a spune: “După leziuni, este vorba de o crimă sadică, parcă cineva ar fi vrut să se răzbune”. A se vedea declaraţia făcută de respectivul oficial “Evenimentul zilei”, apărută în cotidian la 2 iulie 2007, fila 31 din dosarul Curţii de Apel”.

Citeşte şi: “Teroristul din Plosca”, care expedia bombe ascunse în cărţi, a fost trimis în judecată

Ca să fim riguroşi, în articolul menţionat de instanţă ca probă, vecina profesorului îşi dădea şi ea cu presupusul despre posibilii autori: “cred că veniseră să fure găini şi i-a văzut. Mai ales că luase acum şi trei salarii pentru vacanţă. Ştiau că are bani”. Opinia ei nu a fost însă însuşită de instanţă.   

ÎCCJ a trimis cauza, spre rejudecare, Tribunalului Bacău, solicitând să fie administrate toate probele solicitate de inculpat, “inclusiv proba cu expertiza dactiloscopică”.

Achitarea şi prejudiciile

Dosarul s-a întors la Tribunalul Bacău. După un an de cercetare judecătorească, Tribunalul Bacău l-a găsit din nou vinovat pe Tătaru Vasile şi l-a condamnat la 18 ani de închisoare. Sentinţa a venit după ce, la 30 martie 2010, Curtea de Apel Bacău luase decizia de a înlocui măsura arestului preventiv cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu. Tătaru a atacat din nou decizia de condamnare, iar la 1 februarie 2011 Curtea de Apel Bacău a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare.

Citeşte şi: O singură crimă, mai multe verdicte. Cine l-a ucis pe profesorul de matematică?

Dosarul s-a întors la Tribunal Bacău. Procesul a durat doi ani, timp în care instanţa a dispus efectuarea de noi expertize în cauză, iar directorul Institutului de Medicină Legală “Mina Minovici" Bucureşti a fost amendat cu suma de 2.000 lei pentru “tergiversarea cauzei, respectiv nepunerea la dispoziţie a materialului probator necesar pentru efectuarea expertizei dactiloscopice”. Obiectul expertizei dactiloscopice îl constituie determinarea provenienţei amprentelor.

Citeşte şi: “Colecţionarul de adolescente” filma partidele sexuale, pentru a-şi şantaja victimele

La 28 februarie 2013, Tribunalul Bacău l-a achitat pe Tătăru Vasile “întrucât fapta nu a fost comisă de inculpat”. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău, dar şi fratele victimei au atacat decizia, iar dosarul a ajuns din nou la Curtea de Apel Bacău. În cinci săptămâni şi doar patru termene, Curtea a închis procesul, respingând apelurile, ca nefondate. Dosarul se mută la ÎCCJ, unde, în mod paradoxal, la 24 ianuarie a.c., instanţa “ia act de retragerea recursului declarat de Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Bacau”, iar decizia prin care Tătaru Vasile a fost achitat devine definitivă.

Citeşte şi: Finalul unei “erori judiciare” – Mihai Moldeanu a fost condamnat definitiv la 23 de ani de închisoare, pentru omor deosebit de grav

Învăţătorul a fost inocentat de justiţie. Uciderea profesorului de matematică este, astăzi, o crimă cu autor necunoscut. Imposibil de rezolvat cu o altă soluţie, atâta vreme cât anchetatorii sunt convinşi că, în 2007, ei au trimis în faţa instanţei criminalul.

În aprilie, Tătaru a dat în judecată statul român, pentru “reparare prejudicii erori judiciare”, cerând despăgubiri materiale de 63.718 lei şi 1.000.000 lei daune morale pentru că a fost ţinut în arest preventiv 2 ani şi 9 luni. Primul termen al procesului care se judecă la Tribunalul Bacău va fi vineri, 19 septembrie.

Click aici pentru mai multe articole de Adriana Oprea-Popescu

×
Subiecte în articol: omor dosar Gheorghe Cernat profesor ucis