Manastirea Bistrita adaposteste, de peste 400 de ani, una dintre icoanele cele mai cinstite in Moldova. Despre icoana Sfintei Ana se spune ca scoate diavolii din oameni, vindecabolnavi, da rod pantecelor sterpe si alunga seceta.
Dupa-amiaza de culoarea mierii imbraca Manastirea Bistrita. Prin curtea imprejmuita de ziduri croite in piatra isi cauta rostul doar cativa credinciosi. Calugarii sunt la ceas de canon, in chilii umbroase. Mergem si noi, pe urmele altora, spre icoana facatoare de minuni.De la intrarea in biserica, drumul spre icoana Sf. Ana, asezata in fata altarului, trece printre morminte princiare. Sub lespezi batrane odihnesc Alexandru cel Bun, sotia sa, Ana, doi fii ai lor - Roman si Vasilisa - Maria Doamna, sotia voievodului Stefan Lacusta. Aici se odihnesc in veci si cronicarul Grigore Ureche, Ivascu Golescu, vornicul Tarii Romanesti, si Iosif I, primul Mitropolit al Moldovei.
La vederea icoanei, ramanem usor descumpaniti. De sub acoperamantul de argint se vad doar fetele Sfintei Ana si al fiicei sale, Fecioara Maria, cu trasaturi de nedeslusit sub o pojghita fumurie. Timpul a tras un val cernit peste chipurile sfintelor.
DAR. Icoana Sf. Ana a fost daruita de Manuel Paleologu, imparatul Bizantului, la 1407, lui Alexandru cel Bun, domnul Moldovei, ca semn al recunoasterii Mitropoliei moldovene de catre Patriarhia Ecumenica. Alexandru cel Bun a donat icoana manastirii. Nu se stie cine si cand a pictat aceasta icoana.
MINUNI. Dinaintea icoanei au ingenuncheat si s-au rugat pentru a avea prunci Maria Enescu, mama lui George Enescu, si Emilia Porumbescu, mama lui Ciprian Porumbescu.
Tot pe seama icoanei de la Bistrita se pune si salvarea de la moarte a voievodului Petru Rares, in 1537. In semn de recunostinta, Petru Rares, revenit pe scaunul domnesc al Moldovei, a innoit manastirea.
Parintele Ciprian, de la Manastirea Bistrita, ne-a spus ca icoana Sf. Ana este solicitata de multe comunitati de crestini din toata Moldova pentru a organiza procesiuni de aducere a ploii atunci cand este seceta. "Aceasta icoana a vindecat pe multi de boli grave si mai ales i-a salvat din ghearele necuratului pe nenumarati demonizati", a adaugat parintele Ciprian.
MARTURII. Lucretia Savu, o credincioasa din Adjud, venita sa se roage Sfintei Ana pentru sanatatea familiei sale, cunoaste multe dintre minunile savarsite de icoana.
"O crestina dintr-un sat de pe-aici, pe care am cunoscut-o acum cativa ani, avea o fetita bolnava de epilepsie. Desi a fost pe la multi preoti, care s-au rugat pentru insanatosirea ei, copila nu se vindeca. Atunci, femeia a cazut in genunchi la icoana Sfintei Ana si, plangand, s-a rugat: "Preasfanta Ana, facatoare de minuni, iti daruiesc tie aceasta fetita. Fa-o sanatoasa!". Imediat, copila a fost foarte tare chinuita de duhul cel rau. Noaptea, i s-a aratat Sfanta Ana in vis si i-a zis ca fata ei s-a vindecat. Si, intr-adevar, dimineata micuta era sanatoasa", ne-a povestit Lucretia Savu.
Ctitoria lui Alexandru cel Bun
Manastirea Bistrita, aflata la 9 km de Piatra Neamt, este principala ctitorie a domnitorului Moldovei Alexandru cel Bun. Inceputa in anul 1400, constructia a fost terminata in 1407. Fortificatiile noi au fost adaugate in timpul lui Stefan cel Mare si Petru Rares. Pictura a fost savarsita in secolul al XVI-lea. Apropierea de oras, dar mai ales icoana facatoare de minuni a Sfintei Ana fac ca manastirea sa fie asaltata de credinciosi in toate zilele.
CLAUDIU TARZIU