x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Icoana din sufletul copilului Matei

Icoana din sufletul copilului Matei

22 Dec 2004   •   00:00

CRACIUN FERICIT!
Lucreaza la comanda, nu vinde icoane, ci le daruieste. Are 17 ani, este elev la Liceul "Spiru Haret" din Bucuresti si picteaza de la 3 ani. Icoanele de azi erau atunci simple desene.
EUGENIA MIHALCEA

PERFORMANTA. Pentru icoana expusa anul acesta la Palatul Patriarhiei, baiatul a luat premiul I
Prima icoana, in adevaratul sens al cuvantului, a reusit-o pe la 11 ani, cand deja avea experienta, dupa cum isi aminteste Matei Stoean. Asta, pentru ca inca de la 2-3 ani s-a apucat de desenat spre disperarea parintilor, nevoiti sa stranga si sa stearga desenele copilului. Pe la 3 ani, mazgalelile au inceput sa prinda contur, iar la numai 5 anisori, Matei a inceput sa picteze dupa Biblia ilustrata. Afirmarea a venit insa nu cu mult mai tarziu, la 6 ani, cand a participat la un concurs la Muzeul Satului din Capitala. "Am luat mentiune. A fost un concurs de desen, unde fiecare trebuia sa isi aleaga o casa", isi aminteste Matei.

UCENIC. La Muzeul Satului a revenit dupa ceva ani, cand a fost ajutor de mester la "Vara pe ulita". Mesterul pe care-l insotea i-a spus atunci sa vanda icoanele pe care le-a realizat in timpul programului. "Imediat ce fac icoanele le dau. Nu mi se pare normal sa le vand", spune Matei. Asa i-a spus si mesterului, iar pana la urma si-a vandut lucrarile contra cost, dar numai banii de materiale si nimic mai mult. Mai primeste si acum bani pentru vreo icoana, dar cand lucreaza la comanda si are nevoie de materiale.

Incercarile initiale nu au fost chiar atat de reusite, este de parere Matei, liceean in clasa a XI-a, la Liceul "Spiru Haret" din Bucuresti. Cu greu isi aduce aminte ca prima a fost Sfantul Ioan Botezatorul. "Mi s-a spus ca se picteaza in ulei, dar au iesit culorile foarte groase. Mamei mele ii place", adauga baiatul.

FERESTRE. Acum a ajuns la vreo 50 de icoane pe sticla si mai putin de 10 pe lemn. Cele pe sticla au avut o soarta mai cruda, caci dintre ele a spart vreo 15, iar altele le-a tot spalat de-a lungul timpului pentru a lua alte fete de sfinti. "Vreo 5 am spalat si am pictat peste", recunoaste Matei, care niciodata nu pare a fi multumit de rezultatul final al muncii sale. De aceea, reia mereu tema icoanelor, ajungand sa aiba si trei fete suprapuse.

Icoana Sfantului Andrei, cea cu care a participat anul acesta la concursul organizat de Patriarhia Romana - "Icoana din sufletul copilului" - este a saptea icoana pe lemn pictata de Matei. Profesor care sa-i destainuie din tainele picturii de icoane nu a avut, in schimb a citit cu mare atentie "Erminia picturii bizantine" si a mai primit ceva lamuriri de la un pictor de biserici. "De pictat am inceput singur, uitandu-ma la celelalte icoane". Inca de mic a inceput sa mearga la biserica impreuna cu un prieten, care a insistat foarte mult ca el sa invete sa picteze fetele sfintilor. In timp si-a dat seama ca cel mai mult ii place sa-l picteze pe Arhanghelul Mihail, pe care il realizeaza - ca pe cele mai multe dintre lucrarile sale - intr-o saptamana, maximum doua. Cat despre ritualul pe care il tine de obicei inainte de a se apuca de pictat, nu se spune. Matei a dezvaluit doar ca in perioada dinainte incearca sa nu manance carne, dar alte lucruri sunt taine ale sufletului lui. De ce s-a apucat de pictat icoane ? Pentru a-i ajuta pe oameni sa ajunga cat mai aproape de Dumnezeu. "Exista o legatura cu Dumnezeu pe care ma straduiesc sa o pastrez, sa ii apropii pe oameni de Dumnezeu prin icoanele mele, de aceea, de obicei le si sfintesc", spune Matei, liceeanul care se pregateste sa dea admiterea la Facultatea de Arhitectura din cadrul Universitatii bucurestene "Ion Mincu".

ETICA

"Imediat ce fac icoanele le dau. Nu mi se pare normal sa le vand" - Matei Stoean despre lucrarile pe care le realizeaza

INCEPUT

"De pictat am inceput singur, uitandu-ma la celelalte icoane" - Matei Stoean despre inceputurile sale ca pictor de icoane

HAR

"Exista o legatura cu Dumnezeu pe care ma straduiesc sa o pastrez, sa ii apropii pe oameni de Dumnezeu prin icoanele mele, de aceea, de obicei, le si sfintesc. Chiar daca la inceputuri cand au aparut icoanele nu aveau decat un scop educativ, acum ele sunt ferestre catre Dumnezeu si asa vreau sa le pastrez" - Matei Stoean despre legatura cu Dumnezeu

Picturi in lume

Cand a expus prima icoana la Palatul Patriarhiei, in cadrul concursului "Icoana din sufletul copilului", a fost in clasa a VI-a, aceasta avand ca tema Intrarea in Ierusalim. "Era o icoana foarte mare, pictata pe sticla", isi aminteste Matei Stoean. A luat pentru ea premiul I. Dar a avut icoane care au ajuns si mai departe, la o biserica din Bruxelles.

Concurs expozitie

Palatul Patriarhiei gazduieste in perioada 29 noiembrie - 15 ianuarie expozitia "Icoana din sufletul copilului", lucrarile fiind realizate de elevii care au participat la un concurs national de creatie. Expozitia nationala cuprinde peste 500 de icoane ortodoxe precum si alte marturii crestine, realizate de copii din toata tara, precum si din comunitatile romanesti de peste hotare.
×
Subiecte în articol: special matei dumnezeu icoana icoane