x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Alexandru Nicolae Păunescu: Conciliatorii sunt colaboratori. Sunt plătiţi la dosar, indiferent de soluţie

Alexandru Nicolae Păunescu: Conciliatorii sunt colaboratori. Sunt plătiţi la dosar, indiferent de soluţie

de Daniela Ivan    |    25 Mai 2016   •   14:21
Alexandru Nicolae Păunescu: Conciliatorii sunt colaboratori. Sunt plătiţi la dosar, indiferent de soluţie
Sursa foto: Adrian Manolache

Clienţii care nu-şi mai pot plăti ratele la creditele luate de la bănci sau de la IFN-uri şi care nu au reuşit să ajungă la o înţelegere cu instituţia finanţatoare pot apela la ajutorul unui conciliator. Cei interesaţi trebuie să se adreseze Centrului de soluţionare alternativă a litigiilor din domeniul bancar (CSALB), instituţie înfiinţată în septembrie 2015, potrivit Ordonaței 38/2015, dar care funcționează, efectiv, de la finalul lunii ianuarie 2016.

Alexandru Nicolae Păunescu, directorul departamentului juridic din BNR, membru al Colegiului de Coordonare al CSALB, spune că, deşi sediul instituţiei este la Bucureşti, orice român se poate adresa Centrului, nefiind necesară prezenţa fizică.

 

Rep: Multe persoane se plâng că au avut experienţe neplăcute cu băncile. De aceea, vă rog să explicaţi în ce constă această soluție alternativă pe care le-o oferiți oamenilor?

Pentru început aș vrea să spun că alternativ înseamnă în afara instanței. Fac această precizare pentru că s-a spus public că această procedură ar ridica semne de întrebare în ceea ce privește constituționalitatea pentru că îngrădește accesul oamenilor la instanță Sub nici o formă Centrul de soluționare alternativă nu poate să ia locul instanței de judecată.

 

Rep: Dar ce poate să facă, totuşi?

Poate să soluționeze litigiile în sensul de a aduce părțile, banca și consumatorul, de o parte și de alta, iar un conciliator ascultă ambele părți. Și încercă să soluționeze un litigiu pe cale amiabilă. Nu este necesară prezența fizică se poate lua legătura prin telefon, prin email. Spun asta pentru că au fost întrebări de ce acest Centru este înfiinţat numai în Bucureşti şi ce face un consumator care e din Cluj, de exemplu. Orice persoană poate să ia legătura cu conciliatorul prin telefon și doar în situația în care acesta, conciliatorul, consideră că este necesară prezența consumatorului acesta este chemat la Centrul de soluționare, iar pentru cazuri extreme un conciliator poate să se deplaseze în teritoriu.

 

Rep:Dacă se dă o soluție în favoarea clientului poate banca să o respingă?

Evident că fiind vorba despre o procedură voluntară oricare dintre părți poate să nu fie de acord cu soluția conciliatorului. Orice parte se poate retrage, oricând, pe perioada de derulare a concilierii.

 

Rep: Și după ce se retrag, ce urmeză?

Merg în instanță sau merg la mediere. Da, medierea este o altă procedură de soluționare alternativă cu care nu ne ocupăm noi. Se ocupă orice mediator, e o altă lege, o altă reglementare.

 

Rep: Dar dacă ambele părți spun da, ce valoare are acest da, mai poate fi atacat în instanță?

Este lăsată o perioadă de 15 zile în care părțile au în continuare posibilitatea să se răzgândească, iar după acestă perioadă conciliatorul emite o hotărâre care este executorie. Adică este titlu executoriu și poate fi contestată în instanță doar pentru chestiuni care țin de executatrea silită.

 

Rep: Adică?

Contestaţii la executarea silită pe chestiuni care ţin mai mult de formă, de legalitate. Gândiți-vă că un judecător se va trezi cu un dosar în instanță și cu un client care va spune: am fost de acord și cu soluția propusă și cu hotărârea unui conciliator după care mi s-a năzărit și m-am răzgândit. Nu știu ce va zice acel judecător și cât de acceptabil din punct de vedere juridic va fi acel dosar în instanță. Este o chestiune pe care va trebui să o lămurim pentru că nu avem încă jurisprudență, este important să vedem exact care va fi conduita, atitudinea judecătorilor în ce privește CSALB.

 

Rep: Consumatorul nu plăteşte nimic, doar băncile. Cât de independent poate fi Centrul, între cele două părți, dacă este finanțat de bănci?

 

CSALB nu se ocupă de soluţionarea efectivă a litigiilor bancare.

 

Rep: Dar totuși dă o soluție

Nu, Centrul de soluționare este o platformă, o infrastructură. Cei care se ocupă efectiv de soluționarea alternativă sunt conciliatorii care nu sunt angajaţii Centrului. Sunt colaboratori ai Centrului, sunt persoane cu experienţă. Diferenţa dintre mediere şi conciliere este că mediator poate fi oricine care face un curs de câteva săptămâni, iar pentru conciliatori este nevoie de experienţă în domeniul soluţionării litigiilor bancare. Vorbim despre economişti sau de jurişti. Noi am solicitat ca economiştii şi juriştii să aibă experienţă de minim 10 ani în domeniu, majoritatea sunt profesori universitari, economişti experţi auditori. Numele lor sunt publice există o listă cu CV-urile lor pe site-ul SALB.

 

Rep: Dar pe conciliatori cine îi plăteşte, că aţi spus că nu sunt angajaţii centrului, ci colaboratori?

Centrul de Soluţionare a Alternativelor Bancare este finanţat de către bănci, iar conciliatorii sunt plătiţi de către Centru pe baza unui contract de colaborare, sub nici o formă plată nu are legătură cu modalitatea de soluţionare a dosarului. În momentul în care s-a făcut un dosar, conciliator primeşte indemnizaţia indiferent că soluţionează în favoarea unei bănci, a unui consumator sau în favoarea ambelor părţi.

 

Rep: Deci nu este condiţionat în nici un fel. Nici moral că ştie că ia banii de la bănci? O zicală spune că cine plăteşte masa comandă şi meniul...

Conciliatorul nu e plătit de bancă, ci de centru. Noi avem bugetul de la bănci şi pentru fiecare dosar în parte există un onorariu, indiferent de modalitatea în care este soluţionat.

 

Rep:Aveti un buget fix, este publică această informaţie?

 

Nu se publică, dar am anunţat că este vorba despre aproximativ 600 de mii de euro pe an.

 

Rep: Acum că începe să funcţioneze “Darea în plată”, cum vă afectează această nouă reglementare?

Este posibil să vină la Centru mai mulţi clienţi şi să considere că noi suntem o platformă utilă pentru a negocia cu băncile pentru că s-a spus că această lege are unicul scop de a crea un instrument pentru consumatori să negocieze cu băncile. Dacă e aşa, SALB poate fi folosit foarte bine ca platformă de negociere. Condiţia necesară pentru a veni la noi este să fi încercat în prealabil rezolvarea chestiunii cu banca direct, nu e nevoie de un document scris, ci măcar de un email pe care l-a primit un consumator care s-a adresat nemulţumit băncii. Email prin care să se spună că nu este de acord cu soluţionarea directă.

 

Rep: Dacă o bancă nu a fost de acord cu negocierea directă de ce ar reuşi mai bine un conciliator? Acesta este şi argumentul pentru care oamenii să vină la dumneavoastră.

Nu aş putea să vă dau o explicaţie de ce băncile rezolvă această chestiune prin intermediul unui terţ, deşi au fost contractate de client. Dar s-a întîmplat şi pentru noi este un plus. Banca Centrală a recomandat băncilor să găsescă o soluţie amiabilă cu clienţii astfel încât să nu se ajungă cu dosarul în instanţă, dar nu putem să controlăm conduita băncilor sau IFN-urilor decât să le spunem că e de preferat, că de aceea s-a ajuns în situaţia asta de impas, să se găsescă o soluţie de comun acord cu consumatorul.

Centrul a primit, în cele trei luni de funcţionare, 47de cereri care s-au transformat în nouă dosare care deja se află la conciliatori, iar alte 16 sunt în faza de filtrare sau de completare a dosarului. Alte 21 de solicitări au fost respinse, motivul principal ținând de faptul că acei comercianți care făceau obiectul plângerii nu erau bănci sau instituții financiare. Au existat şi două cazuri în care banca a respins soluția impusă prin arbitraj pentru că într-unul din cazuri instanța dăduse deja o hotărâre definitivă, iar al doilea caz era un dosar aflat pe rolul unei instanțe într-o fază extreme de înaintată, iar banca a considerat că e prea târziu să soluționeze alternativ litigiul. Alte două litigii aveau o valoare sub 1.000 de lei şi au fost respinse, având în vedere costurile cu procesarea dosarului şi plata conciliatorului ar fi putut fi mai mari.

 

În schema de organizare sunt 13 posturi de angajaţi, plus 12 colaboratori care sunt conciliatorii, dar pe măsură ce mai apar cereri şi dosarele de soluţionat se înmulţesc o să mărim lista de conciliatori

Noi nu vrem să avem dosare de soluționat. Primul motiv pentru care centrul a fost înființat este detensionarea relației dintre bănci și consumatori, care nu este neapărat una antagonică, ci una comercială, consensuala.

Consumatorul se poate adresa la numărul 021.94.14, între orele 12-15. Am lăsat doar trei ore pentru că cei care răspund la telefon sunt şi cei care se ocupă de filtrarea dosarelor. În plus, putem fi contactaţi şi la emailul office@csalb.ro.Termenul limită de soluţionare este de 90 de zile de la data de la care dosarul este complet.

De cele mai multe ori clienții au nevoie de o interfață umană cu care să vorbească, nu neapărat să negocieze. Să vadă că au parte de puţină atenţie din partea băncii. Dacă o instituţie finnaciară preferă să nu aibă “pe rol” un dosar de soluționare alternativă pentru CSALB, ci sa ia direct legatura cu acel consumator pentru a solutiona de comun acord  solicitarea acestuia, este un câștig pentru noi.

×