x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Exclusiv. Reconstituirea, dupa Rimaru: “Era un mielusel, cuminte, frumos foc!”

Exclusiv. Reconstituirea, dupa Rimaru: “Era un mielusel, cuminte, frumos foc!”

de Cristinel C. Popa    |    21 Iul 2015   •   08:47
Exclusiv. Reconstituirea, dupa Rimaru: “Era un mielusel, cuminte, frumos foc!”
Sursa foto: Cristinel C. Popa

Regizorul Dinu Cocea a filmat reconstituirea faptelor violatorului si criminalului in serie Rimaru: “Era un mielusel, cuminte, frumos foc!”

Aveti in fata un text document, publicat in exclusivitate de Jurnalul National! Cu ceva vreme in urma, am stat de vorba, la Iasi, cu marele cineast Dinu Cocea. Discutia, extrem de placuta, s-a lungit pe perioada unei jumatati de zi. In ciuda varstei inaintate, regizorul roman parea in forma, iute in miscari, cu parul valvoi, zambitor si vorbaret, era fericit ca fusese invitat pentru cateva zile in tara pentru a fi omagiat asa cum se cuvenea. Una dintre amintirile pe care le-a adus in atentie atunci se refera la violatorul si criminalul in serie Rimaru. “Eu am facut filme pentru Ministerul de Interne. Securitatea era bineinteles la curent cu ce aveam sa fac. M-a solicitat sa fac un scurt film cu Rimaru. Am avut o legitimatie de la Securitate, ca fiind avocatul lui. Ceausescu a dat ordin la securisti sa nu-l bata nimeni. Si asta, in ciuda faptului ca nu vroia sa spuna nimic. Am stat cu el in celula o zi si o noapte. Era un mielusel, un copil cuminte si baiat frumos foc, ca Alain Delon era de frumos… Mai baiete, tu esti condamnat la moarte, eu a trebuit sa-i demonstrez ca-i vreau binele, ca sunt avocatul lui, si ca-l apar din oficiu. Si i-am aratat legitimatia pe care mi-au dat-o aia. Si vreo juma’ de zi nu mi-a vorbit… I-am spus ca are circumstante atenuante. I-am dat exemplu, bai au mai fost si alti criminali, si au fost condamnati pe viata si au scapat, unul a ajuns chiar directorul inchisorii de la Gherla; dupa ce si-a omorat parintii in ’38, i-a bagat in saramura, in butoaie, inchisoarea Gherla l-a scos din puscarie si l-au facut directorul inchisorii. Si au bagat condamnatii politic in inchisoare si a trait pana la adanci batranete. I-am dat exemplul acesta. Ai circumstante atenuante, i-am zis. El era student la Veterinara, era slabut, vanos, daca iti spun ca semana cu Alain Delon. Mureau fetele dupa el. Acestea ii spalau camasile pline de sange, dar el spunea ca sunt de la disectie pentru ca era student la medicina veterinara”, a povestit regizorul Dinu Cocea.

Dinu Cocea a filmat reconstituirea crimelor lui Rimaru

“Eu am incercat sa-i fac o analiza psihologica. El mi-a spus ca avea sifilis ereditar. Si el nu avea orgasm, avea orgasm numai prin contractia vaginului partenerei. Uite, eu, de exemplu, imi misc urechile. Dar sunt femei care misca vaginul, il contracta si creaza o senzatie sexuala mai puternica la barbat. Iar el, ca sa creeze aceasta reactie, baga cutitul. Cand baga cutitul, se contracta corpul. El mi-a zis: “Eu numai le mangaiam cu cutitul, n-am vrut sa le omor!”. De ce le faceai asta, ba, il intreb? Ca sa-mi fie bine, sa pot sa termin, spunea el. Eu am inteles ce spunea, el baga cutitul, nu vroia sa le omoare, mergea pe ideea ca baga cutitul si termina mai usor actul sexual, daca se poate fara sa omoare femeia. Si am facut cu el reconstituirea. Cu a patra sau a cincea crima. Era o tiganca pe care a prins-o pe strada la ora unu noaptea la cimitirul Sfanta Vineri. Aia, saraca nenorocita, venise acasa, avea un copil. Mama fetei spune: unde umbli nenorocito, copilul plange, nu i-am dat lapte. Du-te si ia lapte de la vecina, si a trimis-o la doua noaptea sa ia lapte. Aia s-a dus dupa lapte, si trecand pe langa cimitir, asta a prins-o. Ca daca nu te…cu mine, te omor. Gata, frumosule, esti frumos! Si s-a dus si s-a culcat cu el pe cruci, pe mormant acolo au facut amor. Lui Rimaru asa de mult i-a placut, ca a cerut-o de nevasta. Femeia era din acelea capabile sa-si contracteze uterul. Dupa care a jurat pe cruce ca se intoarce. Lasa-ma sa ma duc acasa, uite am laptele in mana, il duc la copil. Si s-a dus acasa, la ma-sa. Ea a vrut sa se intoarca, ca am vorbit si cu ea, dar mama-sa i-a inchis usa. El a asteptat-o pana dimineata de l-a fluierat paznicul cimitirului, ca el a sarit gardul. Asta era una din ele. Pe Mihaela Ursu, un biolog, era la institutul de cercetari biologice, a omorat-o pe cand pleca de la institut. Femeia pleca noaptea tarziu, ca facea cercetare si ea pleca noaptea pe jos. Tiganca a scapat, dar pe ea, saraca, a omorat-o. Ea a fost colega cu mine, intr-un fel. Eu eram la Liceul Lazar, ea era eleva la Carmen Sylva. Rimaru mi-a spus si mie, ca si in proces, ca el a invatat de la taica-sau sa faca ceea ce a facut. “Tu m-ai invatat, tata, sa fac treaba asta, ca pe femei sa le…si in lume sa te duci ca sa le prinzi, sa le dai la cap. Ce sa mai stai de vorba cu ele! Si asta a reprodus-o in proces. Tu m-ai invatat atatea sa fac. Si tat-su a fost si el arestat atunci…”, a mai spus Dinu Cocea.

Portret

Ion Rîmaru s-a nascut pe 12 octombrie 1946, in localitatea Corabia si a murit pe 23 octombrie 1971 la Jilava, fiind executat. A fost un asasin în serie român care a fost condamnat la moarte pentru ca a ucis patru femei si a comis numeroase violuri si furturi. Tanarul a terorizat Bucureștiul în perioada anilor 1970-1971, pe când era student la Facultatea de Medicina Veterinara. În anul 1971 a fost condamnat la moarte. A fost dus la Jilava, legat de un stâlp și executat pentru faradelegile sale. Dinu Cocea, cel ce povesteste cele de mai sus – regizor si scenarist roman care s-a stabilit la Paris in anul 1986. El a ajuns celebru datorita apreciatei serii de filme “Haiducii”.


 

×
Subiecte în articol: rimaru