x close

Mâncărurile care „întârzie” în stomac

0
Autor: Florin Condurateanu 06 Noi 2017 - 20:10
Mâncărurile care „întârzie” în stomac ILIE BUMBAC / AGERPRES FOTO


Românii au căutat totdeauna bucuria unor mese sărbătoreşti, s-au ospătat cu rudele şi prietenii, au ciocnit căte un pahar sau mai multe, au stat în jurul mesei cu bucate ademenitoare ore lungi. Ce trebuie să ştie mesenii, pentru a nu-şi deregla sistemul digestiv, atunci când le fac ochi dulci mâncărurile, prăjiturile, băuturile, explică profesor doctor Alexandru Oproiu.

 

Florin Condurăţeanu: - Când îţi vine să te lingi pe degete, atât de gustoase sunt preparatele de  la mesele festive, la ospeţele de Crăciun, Paşte, Revelion la ce e cazul să fie atenţi cei cu furculiţa şi lingura în mână?

Prof.Alexandru Oproiu: - Cuvântul de ordine trebuie să fie cumpătarea. Nu e cazul să se bată turcii la gura ta, cum spune românul, nu trebuie să te ghiftuieşti, e înţelept să faci pauze în timpul meselor sărbătoreşti. Mănânci două sarmale şi amâni să te înfrupţi din celelalte, guşti doar o bucăţică de cârnat, şi peste două ore te tratezi cu cealaltă porţiune a preparatului. Între timp, te mai mişti, dansezi, faci o scurtă plimbare pe-afară. Nu trebuie să ajungi la pragul în care nu mai poţi trimite nimic în stomacul umplut, să pui punct când ai senzaţia că ai mai putea mânca, dar te-ai oprit din cumpătare. Pentru a nu deranja sistemul digestiv, e cazul să eviţi alimentele care cresc secreţia de acid în stomac. Grija e bine să se îndrepte şi în a te cenzura să nu sari calul cu mâncăruri care întârzie prea mult în stomac, există alimente care diminuează motilitatea stomacului, sunt frânate mişcările stomacului în vederea golirii acestuia.

 

F.C.: - Menţionaţi produsele care strică echilibrul în aparatul digestiv, mai ales când invitaţii sunt tentaţi să umple farfuriile?

Prof. A.Oproiu: - Sunt de evitat excesele de mâncăruri prea grase, care întârzie staţionarea lor în stomac, ele lenevesc stomacul în dinamica lui de golire a cavităţii stomacale. Carnea prea grasă, supele, ciorbele prea concentrate în carne e bine să fie drămuite, să nu se mănânce prea multe maioneze preparate cu ouă din belşug. Dulciurile concentrate, cozonacul, prăjiturile cu prea mult aluat, torturile cu crème “grele” de ciocolată sunt de vină în starea de disconfort digestiv. Cei cu suferinţe digestive trebuie să aleagă ei preparatele care de-a lungul timpului au constatat că nu le fac rău, nu cresc secreţia de acid, nu inhibă motilitatea stomacului în vederea evacuării alimentelor din stomac. Bine sunt suportate lactatele, laptele. Există oameni cu deficit de lactoză, care nu suportă laptele, ei se vor orienta spre brânza de vaci, spre caş, telemea, mai puţină brânză fermentată gen caşcaval, brânză de burduf. Legumele şi fructele sunt binevenite, chiar crude. Să nu facem excese însă cu roşiile şi vinetele aducătoare de surplus de secreţie acidă. Bine tolerate sunt legumele: dovlecei, cartofi, conopidă, fasole, varză, mazăre. E bine să se mănânce banane şi fructe româneşti: caise, vişine, mere, pere, struguri, prune, pepene verde şi galben. Produc dereglări digestive portocalele, mandarinele, lămâile, grepfruit-urile, ananasul.

 

F.C: - Carnea, alcoolul?

Prof. A.Oproiu: - Sunt recomandate preparatele din carne de pasăre, de vită, de viţel, mai ales ca rasol, la cuptor. Grătarul trebuie folosit astfel ca preparatele din carne să fie bine făcute, nu crude. Carnea de porc, de raţă, de gâscă sunt cărnuri prea grase. Să se evite - din acelaşi motiv - slănina, costiţa, mezelurile, conservele. Peştele e bine tolerat, există bogăţia aceea de acizi graşi omega favorabili, dar nici peştele nu trebuie prăjit, ci rasol sau înăbuşit la cuptor. Prea multă bere, prea mult vin produc exces de secreţie acidă. Suferinzii de gastrită, de ulcer mai bine beau 20 de mililitri de tărie, este un surplus de acid în urma consumului de alcool tare, dar se stimulează şi mucusul cu rol în protecţia stomacului. Băutura nu se bea pe stomacul gol.

 

Cei cu maladii de ficat, hepatite cronice, ciroză, chiar cei cu ficat gras trebuie ca, la mesele festive, să nu se abată de la dieta obişnuită, recomandată de medic, iar la ei consumul de alcool trebuie să fie zero. Ospăţul nu e cazul să strice echilibrul în sistemul digestiv atât de dificil de atins. După o masă bogată, oamenii nu trebuie să se aşeze imediat în pat, căci apare refluxul gastro-esofagian cu arsuri, tuse, iritarea esofagului.

 


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

De ce e bine pentru creier „să nu pui totul la suflet”

De ce e bine pentru creier „să nu pui totul la suflet”
Galerie Foto Creierul uman a fascinat dintotdeauna oamenii de ştiinţă care, nici până în prezent, nu au reușit să-i găsească toate cotloanele şi să-i descifreze în întregime misterele....

România aruncă la tomberon o afacere de 2 miliarde de euro

România aruncă la tomberon o afacere de 2 miliarde de euro
În fiecare an, România produce atât de mult gunoi, că, pentru a-l transporta, îţi trebuie o coloană de camioane lungă de 6.300 kilometri. Cât să înconjori cu ea ţara de două...

Afacerile ex-soției lui Puiu Popoviciu cu opera de artă. Compania, implicată într-un scandal soldat cu o condamnare penală

Afacerile ex-soției lui Puiu Popoviciu cu opera de artă. Compania, implicată într-un scandal soldat cu o condamnare penală
Galerie Foto Doina Nadia Dincă, fosta soție a magnatului fugar Puiu Popo­viciu, și fiica fostului demnitar comunist Ion Dincă “Te leagă”, a achiziționat, în urmă cu doi ani, zece la sută din capitalul...

Jurgen Schunn către guvernanţi: Acceleraţi investitiile şi deschideţi autostrăzile!

Jurgen Schunn către guvernanţi: Acceleraţi investitiile şi deschideţi autostrăzile!
Galerie Foto Schimbările legislative din ultimele săptămâni au pus pe jar mediul de afaceri din România. Reuniţi în diverse asociaţii sau individual, investitorii, autohtoni sau străini, şi-au exprimat...

IT-istul lui Boc, noul om de la Microsoft, pentru stat

IT-istul lui Boc, noul om de la Microsoft, pentru stat
Galerie Foto Unul dintre cei mai potenți oameni de afaceri pe zona IT din Cluj-Napoca, ale cărui firme gravitează în jurul grupării controlate de fostul premier PDL Emil Boc, a primit, zilele trecute, din partea Transgaz,...

În partajul soților Ghiță au intrat DNA și ANAF. Miza: 137,3 milioane euro

În partajul soților Ghiță au intrat DNA și ANAF. Miza: 137,3 milioane euro
Galerie Foto Sebastian Ghiță și soția sa, Mădălina, se judecă nu în unul, ci în trei dosare civile care au ca obiect partajul judiciar și lichidarea regimului matrimonial. Oficial nu există nicio...

Virgil Măgureanu și-a deschis fabrică de alcool. Partener, un condamnat pentru mită

Virgil Măgureanu și-a deschis fabrică de alcool. Partener, un condamnat pentru mită
Galerie Foto În timp ce fostul prieten politic al lui Victor Ponta, Bogdan Diaconu, îl acuză pe ex-premierul României că este omul lui Virgil Măgureanu, de la care s-ar fi inspirat denumirea formaţiunii...

Omul lui Kovesi de la DNA Ploiești, lovit crunt în instanță

Omul lui Kovesi de la DNA Ploiești, lovit crunt în instanță
Galerie Foto Suspendat din magistratură la începutul acestui an, omul de bază al Laurei Codruța Kovesi, de la “unitatea de elită a DNA” din Ploiești, a primit o grea lovitură la Înalta Curte de...

Povestea fugii lui Hayssam a ajuns la final

Povestea fugii lui Hayssam a ajuns la final
Galerie Foto Armatorul sirian Mustafa Tartoussi, proprietarul vasului de marfă Iman T, la bordul căruia autoritățile române presupun că a părăsit țara Omar Hayssam, în anul 2006, rămâne să execute cei...

Dr. Paul Stoicescu: În astmul alergic, tusea nu este însoţită de febră

Dr. Paul Stoicescu: În astmul alergic, tusea nu este însoţită de febră
Tusea este drumul de a elimina surplusul de secreţii din plămâni, dar şi impurităţile inhalate din aer prin acel curent puternic de aer. În pneumonie, sunt prezente fenomenele de tuse şi febră. Î...

Familia lui Florian Coldea, încă o firmă cu activitate în domeniul medical. Probleme cu Fiscul încă de la debut

Familia lui Florian Coldea, încă o firmă cu activitate în domeniul medical. Probleme cu Fiscul încă de la debut
Galerie Foto O nouă companie care a fost înfiinţată de familia lui Florian Coldea, la Cluj-Napoca, a înregistrat în primul an de activitate un profit de aproximativ 60.000 de euro. Societatea, care se ocupă cu...

Rețeaua lui Soros, introdusă direct în clădirea Guvernului României

Rețeaua lui Soros, introdusă direct în clădirea Guvernului României
Mai multe ONG-uri, finanțate direct sau indirect de controversatul miliar­dar George Soros, au fost selectate, în primăvara anului trecut, de către însuși prim-ministrul României de la acea...

Burlanele și jgheaburile de la Palatul Cotroceni, dezghețate iarna cu aparatură de 57.000 de euro

Burlanele și jgheaburile de la Palatul Cotroceni, dezghețate iarna cu aparatură de 57.000 de euro
O firmă din Târgu Mureș va monta, în următoarea perioadă, la Palatul Cotroceni instalații care să menţină temperatura burlanelor şi a jgheaburilor corpurilor de clădire în care funcționează...

Țara creditelor ucigașe

Țara creditelor ucigașe
Galerie Foto Sute de oameni se sinucid anual din pricina datoriilor către bănci sau instituții financiare nebancare. De multe ori aceștia ajung să nu mai vadă nicio ieșire din impas din cauza unor contracte cu clauze care...

Mâncărurile care „întârzie” în stomac

Mâncărurile care „întârzie” în stomac
Românii au căutat totdeauna bucuria unor mese sărbătoreşti, s-au ospătat cu rudele şi prietenii, au ciocnit căte un pahar sau mai multe, au stat în jurul mesei cu bucate ademenitoare ore lungi. Ce...
Serviciul de email marketing furnizat de