x close
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Mâncărurile care „întârzie” în stomac

0
Autor: Florin Condurateanu 06 Noi 2017 - 20:10
Mâncărurile care „întârzie” în stomac ILIE BUMBAC / AGERPRES FOTO


Românii au căutat totdeauna bucuria unor mese sărbătoreşti, s-au ospătat cu rudele şi prietenii, au ciocnit căte un pahar sau mai multe, au stat în jurul mesei cu bucate ademenitoare ore lungi. Ce trebuie să ştie mesenii, pentru a nu-şi deregla sistemul digestiv, atunci când le fac ochi dulci mâncărurile, prăjiturile, băuturile, explică profesor doctor Alexandru Oproiu.

 

Florin Condurăţeanu: - Când îţi vine să te lingi pe degete, atât de gustoase sunt preparatele de  la mesele festive, la ospeţele de Crăciun, Paşte, Revelion la ce e cazul să fie atenţi cei cu furculiţa şi lingura în mână?

Prof.Alexandru Oproiu: - Cuvântul de ordine trebuie să fie cumpătarea. Nu e cazul să se bată turcii la gura ta, cum spune românul, nu trebuie să te ghiftuieşti, e înţelept să faci pauze în timpul meselor sărbătoreşti. Mănânci două sarmale şi amâni să te înfrupţi din celelalte, guşti doar o bucăţică de cârnat, şi peste două ore te tratezi cu cealaltă porţiune a preparatului. Între timp, te mai mişti, dansezi, faci o scurtă plimbare pe-afară. Nu trebuie să ajungi la pragul în care nu mai poţi trimite nimic în stomacul umplut, să pui punct când ai senzaţia că ai mai putea mânca, dar te-ai oprit din cumpătare. Pentru a nu deranja sistemul digestiv, e cazul să eviţi alimentele care cresc secreţia de acid în stomac. Grija e bine să se îndrepte şi în a te cenzura să nu sari calul cu mâncăruri care întârzie prea mult în stomac, există alimente care diminuează motilitatea stomacului, sunt frânate mişcările stomacului în vederea golirii acestuia.

 

F.C.: - Menţionaţi produsele care strică echilibrul în aparatul digestiv, mai ales când invitaţii sunt tentaţi să umple farfuriile?

Prof. A.Oproiu: - Sunt de evitat excesele de mâncăruri prea grase, care întârzie staţionarea lor în stomac, ele lenevesc stomacul în dinamica lui de golire a cavităţii stomacale. Carnea prea grasă, supele, ciorbele prea concentrate în carne e bine să fie drămuite, să nu se mănânce prea multe maioneze preparate cu ouă din belşug. Dulciurile concentrate, cozonacul, prăjiturile cu prea mult aluat, torturile cu crème “grele” de ciocolată sunt de vină în starea de disconfort digestiv. Cei cu suferinţe digestive trebuie să aleagă ei preparatele care de-a lungul timpului au constatat că nu le fac rău, nu cresc secreţia de acid, nu inhibă motilitatea stomacului în vederea evacuării alimentelor din stomac. Bine sunt suportate lactatele, laptele. Există oameni cu deficit de lactoză, care nu suportă laptele, ei se vor orienta spre brânza de vaci, spre caş, telemea, mai puţină brânză fermentată gen caşcaval, brânză de burduf. Legumele şi fructele sunt binevenite, chiar crude. Să nu facem excese însă cu roşiile şi vinetele aducătoare de surplus de secreţie acidă. Bine tolerate sunt legumele: dovlecei, cartofi, conopidă, fasole, varză, mazăre. E bine să se mănânce banane şi fructe româneşti: caise, vişine, mere, pere, struguri, prune, pepene verde şi galben. Produc dereglări digestive portocalele, mandarinele, lămâile, grepfruit-urile, ananasul.

 

F.C: - Carnea, alcoolul?

Prof. A.Oproiu: - Sunt recomandate preparatele din carne de pasăre, de vită, de viţel, mai ales ca rasol, la cuptor. Grătarul trebuie folosit astfel ca preparatele din carne să fie bine făcute, nu crude. Carnea de porc, de raţă, de gâscă sunt cărnuri prea grase. Să se evite - din acelaşi motiv - slănina, costiţa, mezelurile, conservele. Peştele e bine tolerat, există bogăţia aceea de acizi graşi omega favorabili, dar nici peştele nu trebuie prăjit, ci rasol sau înăbuşit la cuptor. Prea multă bere, prea mult vin produc exces de secreţie acidă. Suferinzii de gastrită, de ulcer mai bine beau 20 de mililitri de tărie, este un surplus de acid în urma consumului de alcool tare, dar se stimulează şi mucusul cu rol în protecţia stomacului. Băutura nu se bea pe stomacul gol.

 

Cei cu maladii de ficat, hepatite cronice, ciroză, chiar cei cu ficat gras trebuie ca, la mesele festive, să nu se abată de la dieta obişnuită, recomandată de medic, iar la ei consumul de alcool trebuie să fie zero. Ospăţul nu e cazul să strice echilibrul în sistemul digestiv atât de dificil de atins. După o masă bogată, oamenii nu trebuie să se aşeze imediat în pat, căci apare refluxul gastro-esofagian cu arsuri, tuse, iritarea esofagului.

 


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Președintele, făcut KO de CCR. O nouă decizie devastatoare

Președintele, făcut KO de CCR. O nouă decizie devastatoare
Galerie Foto Opinia Comisiei de la Veneția, cerută de președintele Klaus Iohannis asupra legilor de modificare a legilor Justiției, nu poate fi valorificată în cadrul examenului de constituționalitate a legislației adoptate d...

Fidelitatea poate reprezenta uneori adevărata victorie asupra timpului

Fidelitatea poate reprezenta uneori adevărata victorie asupra timpului
Galerie Foto Continuăm astăzi seria de interviuri-document cu cei care au împlinit sau împlinesc în 2018 venerabila vârstă de 100 de ani, români care s-au născut odată cu România Mare şi care sunt martorii vii ai...

Cât câştigau românii acum un sfert de secol

Cât câştigau românii acum un sfert de secol
Valoarea salariilor s-a prăbuşit încă din primul an al tranziţiei, atingând în 1993 58,9% din valoarea din 1990, iar în anii 1997-1998 nivelul cel mai scăzut: 56-58% din nivelul din 1990. Căderea a fost...

Andreea Marin a destăinuit prima dată cum i-a murit mama în braţe la Jurnal

Andreea Marin a destăinuit prima dată cum i-a murit mama în braţe la Jurnal
O altă invenţie de succes a Jurnalului a fost ediţia de colecţie. La momentul în care cariera în televiziune a Andreei Marin  urca ameţitor ,Jurnalul a scris “Jurnalul Andreei Marin”, prima scriitură...

1993. Anul în care s-a născut Jurnalul. Tu ce făceai acum 25 de ani? (5)

1993. Anul în care s-a născut Jurnalul. Tu ce făceai acum 25 de ani? (5)
La începutul vieții. Sau la începutul carierei. La școală sau aproape de examenele de maturitate. Sunt doar câteva dintre răspunsurile oferite de oamenii care au schimbat fața României în ultimii 25 de ani....

Teatrul pentru copii – o lecție timpurie despre bucurie

Teatrul pentru copii – o lecție timpurie despre bucurie
Galerie Foto Actrița Gabriela Ioniță consideră că teatrul îi ajută pe copii să se dezvolte armonios și frumos în procesul lor de maturizare artistică și umană. ”Fără copii teatrul ar pierde din bucurie, din emoția...

De ce vor secuii autonomia

De ce vor secuii autonomia
Galerie Foto România împlinește un veac de la Marea Unire, dar evenimentul nu e un motiv de bucurie pentru toți cetățenii ei. Comunitatea maghiară se simte din ce în ce mai puțin reprezentată de București și cere...

1993. Anul în care s-a născut Jurnalul. Tu ce făceai acum 25 de ani? (4)

1993. Anul în care s-a născut Jurnalul. Tu ce făceai acum 25 de ani? (4)
Galerie Foto La începutul vieții. Sau la începutul carierei. La școală sau aproape de examenele de maturitate. Sunt doar câteva dintre răspunsurile oferite de oamenii care au schimbat fața României în ultimii 25 de ani....

Puştiul Mutu i-a strecurat mingea printre picioare veteranului Zanetti

Puştiul Mutu i-a strecurat mingea printre picioare veteranului Zanetti
Succes spectaculos la fotbal, succes incontestabil la femei frumoase coz. Adi Mutu. Abia cucerise primele aplauze în România, era un tinerel doldora însă de talent şi Mutu este achiziţionat de Inter. Prima...

Iohannis schimbă Constituția, nu pe Kovesi

Iohannis schimbă Constituția, nu pe Kovesi
Galerie Foto La şase zile de la publicarea în Monitorul Ofical a Deciziei CCR, prin care preşedintele este obligat să semneze decretul de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA a Laurei Kovesi, Klaus Iohannis a declarat...

„A mai trecut România prin vremuri grele şi oamenii s-au descurcat”

„A mai trecut România prin vremuri grele şi oamenii s-au descurcat”
Galerie Foto Seria de interviuri-document cu români care au împlinit 100 de ani în anul Centenarului continuă cu a cincea poveste de viaţă a unui român simplu. În episodul de astăzi, care face parte şi el din Programul Cult...

Câţi salariaţi erau. Unde lucrau. Câte firme erau în România

Câţi salariaţi erau. Unde lucrau. Câte firme erau în România
Unul din primele efecte ale perioadei de tranziţie de la economia centralizată la cea de piaţă, bazată, în special, pe libera iniţiativă, a fost privatizarea economiei. În cazul României, acest proces a fost...

1993. Anul în care s-a născut Jurnalul. Tu ce făceai acum 25 de ani? (3)

1993. Anul în care s-a născut Jurnalul. Tu ce făceai acum 25 de ani? (3)
La începutul vieții. Sau la începutul carierei. La școală sau aproape de examenele de maturitate. Sunt doar câteva dintre răspunsurile oferite de oamenii care au schimbat fața României în ultimii 25 de ani....

Papaiani a udat-o cu un sifon pe o actriţă

Papaiani a udat-o cu un sifon pe o actriţă
Jurnalul s-a ferit mereu să fie piua a doua, a zgândărit interlocutorii să spună totdeauna noutăţi, exclusivităţi.Pentru întâia dată, îndrăgitul actor Sebastian Papaiani a povestit pentru Jurnal cum soarta...

Chirurgia pe tubul digestiv pentru slăbit nu se adresează tuturor graşilor

Chirurgia pe tubul digestiv pentru slăbit nu se adresează tuturor graşilor
Tot mai des se aude fraza: “Mă duc să-mi tai stomacul, că nu reuşesc să slăbesc”. Intervenţia nu este o bagatelă şi face parte din chirurgia bariatrică. Interviu cu profesor doctor Nicolae Iordache de...
Pe 7 iunie, Jurnalul împlineşte 25 de ani. Spune-ţi povestea şi te premiem!
Serviciul de email marketing furnizat de