x close

Mâncărurile care „întârzie” în stomac

0
Autor: Florin Condurateanu 06 Noi 2017 - 20:10
Mâncărurile care „întârzie” în stomac ILIE BUMBAC / AGERPRES FOTO


Românii au căutat totdeauna bucuria unor mese sărbătoreşti, s-au ospătat cu rudele şi prietenii, au ciocnit căte un pahar sau mai multe, au stat în jurul mesei cu bucate ademenitoare ore lungi. Ce trebuie să ştie mesenii, pentru a nu-şi deregla sistemul digestiv, atunci când le fac ochi dulci mâncărurile, prăjiturile, băuturile, explică profesor doctor Alexandru Oproiu.

 

Florin Condurăţeanu: - Când îţi vine să te lingi pe degete, atât de gustoase sunt preparatele de  la mesele festive, la ospeţele de Crăciun, Paşte, Revelion la ce e cazul să fie atenţi cei cu furculiţa şi lingura în mână?

Prof.Alexandru Oproiu: - Cuvântul de ordine trebuie să fie cumpătarea. Nu e cazul să se bată turcii la gura ta, cum spune românul, nu trebuie să te ghiftuieşti, e înţelept să faci pauze în timpul meselor sărbătoreşti. Mănânci două sarmale şi amâni să te înfrupţi din celelalte, guşti doar o bucăţică de cârnat, şi peste două ore te tratezi cu cealaltă porţiune a preparatului. Între timp, te mai mişti, dansezi, faci o scurtă plimbare pe-afară. Nu trebuie să ajungi la pragul în care nu mai poţi trimite nimic în stomacul umplut, să pui punct când ai senzaţia că ai mai putea mânca, dar te-ai oprit din cumpătare. Pentru a nu deranja sistemul digestiv, e cazul să eviţi alimentele care cresc secreţia de acid în stomac. Grija e bine să se îndrepte şi în a te cenzura să nu sari calul cu mâncăruri care întârzie prea mult în stomac, există alimente care diminuează motilitatea stomacului, sunt frânate mişcările stomacului în vederea golirii acestuia.

 

F.C.: - Menţionaţi produsele care strică echilibrul în aparatul digestiv, mai ales când invitaţii sunt tentaţi să umple farfuriile?

Prof. A.Oproiu: - Sunt de evitat excesele de mâncăruri prea grase, care întârzie staţionarea lor în stomac, ele lenevesc stomacul în dinamica lui de golire a cavităţii stomacale. Carnea prea grasă, supele, ciorbele prea concentrate în carne e bine să fie drămuite, să nu se mănânce prea multe maioneze preparate cu ouă din belşug. Dulciurile concentrate, cozonacul, prăjiturile cu prea mult aluat, torturile cu crème “grele” de ciocolată sunt de vină în starea de disconfort digestiv. Cei cu suferinţe digestive trebuie să aleagă ei preparatele care de-a lungul timpului au constatat că nu le fac rău, nu cresc secreţia de acid, nu inhibă motilitatea stomacului în vederea evacuării alimentelor din stomac. Bine sunt suportate lactatele, laptele. Există oameni cu deficit de lactoză, care nu suportă laptele, ei se vor orienta spre brânza de vaci, spre caş, telemea, mai puţină brânză fermentată gen caşcaval, brânză de burduf. Legumele şi fructele sunt binevenite, chiar crude. Să nu facem excese însă cu roşiile şi vinetele aducătoare de surplus de secreţie acidă. Bine tolerate sunt legumele: dovlecei, cartofi, conopidă, fasole, varză, mazăre. E bine să se mănânce banane şi fructe româneşti: caise, vişine, mere, pere, struguri, prune, pepene verde şi galben. Produc dereglări digestive portocalele, mandarinele, lămâile, grepfruit-urile, ananasul.

 

F.C: - Carnea, alcoolul?

Prof. A.Oproiu: - Sunt recomandate preparatele din carne de pasăre, de vită, de viţel, mai ales ca rasol, la cuptor. Grătarul trebuie folosit astfel ca preparatele din carne să fie bine făcute, nu crude. Carnea de porc, de raţă, de gâscă sunt cărnuri prea grase. Să se evite - din acelaşi motiv - slănina, costiţa, mezelurile, conservele. Peştele e bine tolerat, există bogăţia aceea de acizi graşi omega favorabili, dar nici peştele nu trebuie prăjit, ci rasol sau înăbuşit la cuptor. Prea multă bere, prea mult vin produc exces de secreţie acidă. Suferinzii de gastrită, de ulcer mai bine beau 20 de mililitri de tărie, este un surplus de acid în urma consumului de alcool tare, dar se stimulează şi mucusul cu rol în protecţia stomacului. Băutura nu se bea pe stomacul gol.

 

Cei cu maladii de ficat, hepatite cronice, ciroză, chiar cei cu ficat gras trebuie ca, la mesele festive, să nu se abată de la dieta obişnuită, recomandată de medic, iar la ei consumul de alcool trebuie să fie zero. Ospăţul nu e cazul să strice echilibrul în sistemul digestiv atât de dificil de atins. După o masă bogată, oamenii nu trebuie să se aşeze imediat în pat, căci apare refluxul gastro-esofagian cu arsuri, tuse, iritarea esofagului.

 


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Teodor Manta: O nouă clasă de politicieni ar putea schimba în bine evoluţia ţării

Teodor Manta: O nouă clasă de politicieni ar putea schimba în bine evoluţia ţării
Sistemul învechit şi inflexibil de gândire a unei părți a românilor și lipsa de motivație și inițiativă a societății ca întreg nu oferă perspective prea favorabile pentru viitor, fiind...

Tel Drum, obligată să ramburseze anticipat liniile de credit, după instituirea sechestrelor asigurătorii

Tel Drum, obligată să ramburseze anticipat liniile de credit, după instituirea sechestrelor asigurătorii
“Măsurile asigurătorii dispuse în cadrul dosarului penal nu sunt incompatibile cu procedura insolvenței”, precizează judecătorul sindic Mariana Nuți Dobrin, de la Secția Civilă a Tribunalului...

Dan Dungaciu: “România a căzut de pe hartă, iar asta nu e asumat de către nimeni”

Dan Dungaciu: “România a căzut de pe hartă, iar asta nu e asumat de către nimeni”
Nu am fructificat aproape deloc – dincolo de anumite avantaje economice – faptul de a fi membru UE și NATO în această regiune. România a ajuns într-o criză internă fără precedent din...

Doctor Mircea Penescu: „Rinichii separă binele de rău în organism”

Doctor Mircea Penescu: „Rinichii separă binele de rău în organism”
Când atât de importantul sistem renal nu-şi mai îndeplineşte rolurile complexe, se deteriorează analizele, cresc otrăvurile din organism - ureea, creatinina, acidul uric - e o stare de uremie şi e...

Mircea Coşea: România încă nu are „clasă politică”

Mircea Coşea: România încă nu are „clasă politică”
Partidele sau grupările politice care există în România au un grad insuficient și provincial de cultură politică şi sunt departe de gradul de profesionalizare din Occident. Practic, România nu...

Șeful DNA Ploiești nu s-a calificat să fie procuror la Parchetul Prahova, dar a fost apt să conducă “unitatea de elită” a lui Kovesi

Șeful DNA Ploiești nu s-a calificat să fie procuror la Parchetul Prahova, dar a fost apt să conducă “unitatea de elită” a lui Kovesi
Galerie Foto Șeful “unității de elită” a DNA din Ploiești, procurorul Lucian Onea, implicat, zilele acestea, în cel mai scandalos episod legat de falsificarea unor probe dintr-un dosar penal, a fost numit...

Radu Călin Cristea: “Au fost momente, în ultimii 10 ani, când m-am simțit mai vulnerabil decât în anii comunismului”

Radu Călin Cristea: “Au fost momente, în ultimii 10 ani, când m-am simțit mai vulnerabil decât în anii comunismului”
Serviciile secrete s-au infiltrat în toate instituţiile statului, cu precădere în Justiţie, prin „proiectul” de țară al fostului președinte Băsescu, schițat în prima reuniune a CSAT...

Primarul Tănăsescu, detectivul asistaților social

Primarul Tănăsescu, detectivul asistaților social
Galerie Foto Un primar din Argeș a decis să dea ajutoare sociale în comună doar celor care au cu adevărat nevoie de ele. A pornit o adevărată cruciadă împotriva alegătorilor care se prefac neajutorați doar ca...

Ioan Aurel Pop: A scăzut calitatea oamenilor politici

Ioan Aurel Pop: A scăzut calitatea oamenilor politici
Clasa politică nu este responsabilă, nu este pregătită, nu se exprimă corect, disprețuiește educația etc. Publicul vede o lipsă de strategie, de proiect de țară care să fie urmat. O spune Ioan Aurel Pop,...

Moldovenii deștepți din IT: o firmă abonată la Transgaz, alta la DNA

Moldovenii deștepți din IT: o firmă abonată la Transgaz, alta la DNA
Galerie Foto O companie care face parte din grupul de firme Elsaco, patronat de magnatul botoșănean Valeriu Iftimie, se ocupă, anul acesta, de mentenanța sistemelor informatice ale Societăţii Naționale de Transport a Gazelor...
Serviciul de email marketing furnizat de