x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special “Involuție tehnologică” în 12 ani, de la cazul “Elodia” la cazul “Caracal”

“Involuție tehnologică” în 12 ani, de la cazul “Elodia” la cazul “Caracal”

de Ion Alexandru    |    06 Aug 2019   •   07:46
“Involuție tehnologică” în 12 ani, de la cazul “Elodia” la cazul “Caracal”

În urmă cu exact 12 ani, România era țintuită în fața televizoarelor, într-unul dintre cele mai spectaculoase cazuri de dispariție, instrumentate după 1989 - cazul avocatei brașovene Elodia Marilena Ghinescu. Suspectul principal că ar fi ucis-o, i-ar fi tranșat cadavrul și i-ar fi ascuns rămășițele pământești a fost, de la bun început, soțul acesteia, fostul polițist Cristian Cioacă. Deși condamnarea lui Cioacă, venită șapte ani mai târziu, s-a făcut fără ca procurorii și polițiștii să descopere cadavrul sau vreo bucată din acesta, în 2007, când cazul se afla în centrul atenției opiniei publice, autoritățile păreau a fi mult mai eficiente decât astăzi, când nu au nicio idee ce s-a întâmplat cu cele două tinere răpite de Gheorghe Dincă, din Caracal. Și tehnologia de astăzi pare a fi mult mai neputincioasă decât în urmă cu 12 ani, când procurorii au putut reface punct cu punct, pas cu pas, traseul telefoanelor mobile (nu inteligente, ca în zilele noastre) ale Elodiei, până la momentul distrugerii lor fizice, precum și ale lui Cristian Cioacă. Localizarea aparatelor a fost făcută milimetric. Astăzi, pentru găsirea telefonului Alexandrei, anchetatorii au beneficiat de “ajutorul” lui Dincă, iar pentru găsirea telefonului Luizei se fac eforturi disperate, de câteva zile, pentru descoperirea locului în care acesta a fost aruncat. Cât despre identificarea și localizarea telefoanelor utilizate de Dincă, inclusiv cel de pe care s-a apelat la serviciul 112, este rușinos să mai discutăm.

 

Tragedia din Caracal are loc la 12 ani de la dispariția fără urmă a Elodiei Ghinescu. Diferența dintre cazul Elodia și cel al Alexandrei și Luizei este aceea că, dacă în primul exemplu, dispariția a fost anunțată de Cristian Cioacă după cinci zile, în situația din Olt, din 2019, disparițiile au fost sesizate de familii imediat. În cazul Elodia, după ce Poliția Brașov nu a dat prea multă dovadă de interes în a elucida problema, dosarul a fost preluat de Parchetul General, Secția de Urmărire Penală. La Caracal, polițiștii sesizați nu au făcut nimic timp de două luni și jumătate de la sesizarea dispariției Luizei, iar în cazul Alexandrei, doar faptul că victima a sunat la 112 și având în vedere relația de rudenie cu Alexandru Cumpănașu au făcut ca autoritățile să se miște. Nu și eficient, după cum bine se vede.

De la momentul la care Alexandra a dispărut, în ziua de 24 iulie 2019, Poliția și Parchetul nu au făcut absolut nimic pentru a localiza semnalul telefonului mobil inteligent pe care fata îl avea asupra ei. Și nici după ce a Alexandra a contactat 112 și Poliția de pe telefonul răpitorului, autorităţile nu au făcut aproape nimic. 12 ore le-au trebuit pentru a localiza, dar nu cu siguranță de 100%, casa lui Gheorghe Dincă, după care au așteptat, până pe 26 iulie, la ora 6.00, pentru a pătrunde pe această proprietate.

 

Traseul lui Cioacă, identificat pas cu pas

Cu 12 ani în urmă, în dosarul “Elodia”, Procuratura a identificat la milimetru traseul telefoanelor mobile ale Elodiei Ghinescu și ale lui Cristian Cioacă. Spre exemplu, telefoanele victimei au fost localizate, în ziua de 29 august 2017, ca aflându-se în apartamentul celor doi soți, din Brașov, până la ora 16.30, după care există suspiciunea că au fost distruse. Mai mult, telefoanele lui Cristian Cioacă au condus la refacerea întregului traseu parcurs de acesta în noaptea crimei. Adică, tehnologia de atunci a pus la dispoziția anchetatorilor informația potrivit căreia, în noaptea de 29 spre 30 august 2007, telefonul lui Cristian Cioacă s-a deplasat pe ruta Brașov-Pitești, pe traseul Rucăr-Bran, fiind identificat, la un moment dat, în locuința amantei de la acel moment a polițistului. Apoi, telefonul a fost localizat, atât static, cât și în mișcare, deplasându-se pe ruta Pitești-Brașov. Procurorii au avut la dosar imortalizat chiar și momentul în Cristian Cioacă a oprit autoturismul, în munți, pentru a-și face nevoile. După care a fost identificată exact ora la care telefonul lui Cristian Cioacă a revenit în apartamentul conjugal din Brașov. Este vorba despre ora 3.00.

Totodată, înainte de dispariția semnalului telefoanelor Elodiei, tehnica din 2007 a relevant faptul că acestea se aflau în același loc din care emitea semnal și telefonul lui Cristian Cioacă. Semnalul telefonului lui Cioacă a fost identificat, de asemenea, în apartamentul din Brașov, în cursul zilei de 30 august, când Cristian Cioacă a plecat pentru a ascunde cadavrul.

 

Anchetă de “Ev Mediu”

Cu ce avem de-a face, în 2019, la Caracal? Cu găsirea telefonului Alexandrei, aruncat în parcul orașului, dar doar după ce prezumtivul asasin Gheorghe Dincă le-a indicat anchetatorilor locația unde l-a aruncat. Dincă îi plimbă pe anchetatori de mai bine de trei zile pe câmpurile județului, prin lanuri de porumb și floarea soarelui, în căutarea telefonului Luizei. Se folosesc detectoare de metale și zeci de căutători de la Criminalistică și de la Jandarmerie. O adevărată evoluție tehnologică.

 

Crimă fără cadavru vs oase arse într-un mod ce nu stă în picioare

O altă diferență flagrantă între cele două cazuri este aceea a încadrărilor juridice făcute de anchetatori. În 2007, în septembrie, Cristian Cioacă a fost reținut pentru 24 de ore pentru săvârșirea infracțiunii de omor, deoarece criminaliștii au prelevat din apartamentul și din autoturismul acestuia urme de sânge aparținând Elodiei. Nimic altceva. Aceste probe au fost coroborate cu rezultatele obținute în urma testării cu aparatul poligraf, care au evidențiat că Cristian Cioacă a avut un comportament simulat. Însă în momentul în care s-a cerut, la Curtea de Apel Brașov, arestarea preventivă a lui Cioacă, pentru omor, judecătorul a respins cererea, cerând Procuraturii probe că Elodia este moartă. Proba juridică a venit câțiva ani mai târziu, când, în urma demersurilor făcute de familie, s-a obținut declararea morții pe cale judecătorească. În 2014, Cristian Cioacă a fost condamnat definitiv la 15 ani și 8 luni de închisoare, dar doar după ce au schimbat încadrarea juridică a faptei din omor, în lovituri cauzatoare de moarte.

La Caracal, avem o arestare preventivă pentru răpire și viol. În ciuda faptului că există și au fost ridicate din curtea suspectului fragmente osoase calcinate care, în urma analizelor medico-legale genetice, au relevat ADN-ul Alexandrei, dosarul este în continuare instrumentat de DIICOT. Ceea ce în opinia mai multor juriști consultați de “Jurnalul” poate genera probleme serioase în momentul în care Dincă va fi trimis în judecată pentru omor calificat, putând fi invocată nulitatea urmăririi penale, ca urmare a administrării probelor de către un Parchet necompetent material.

Traseul telefoanelor Elodiei și ale lui Cioacă, refăcut milimetric în 2007. În 2019, localizarea apelului la 112 făcut de Alexandra, realizată după 12 ore. Aparatul, găsit după o săptămână. Telefonul Luizei nu a fost descoperit

 

 

×
Subiecte în articol: cristian cioaca elodia ghinescu