x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Nouă ani de la prima mare înfrângere a lui Traian Băsescu 

Nouă ani de la prima mare înfrângere a lui Traian Băsescu 

de Ion Alexandru    |    15 Iun 2021   •   07:25
Nouă ani de la prima mare înfrângere a lui Traian Băsescu 

În 2012, la apogeul PDL-ului și al lui Traian Băsescu, venea o lovitură de proporții pentru fostul președinte. Una care s-a dovedit a fi chiar fatală „portocaliilor”. Pe 10 iunie 2012, la alegerile locale, Partidul Democrat Liberal pierdea fără drept de apel în fața nou-formatei Uniuni Social-Liberale (USL). Această uniune politică și electorală a câștigat fără drept de apel alegerile locale, reușind chiar performanța să câștige 90% dintre Consiliile Județene, în timp ce PDL a câștigat unul singur. Acestea au fost proporțiile victoriei USL, alianță formată din PSD, PNL și PC. 

 

Uniunea Social Liberală a apărut la inițiativa profesorului Dan Voiculescu, care a reușit să-i aducă la aceeași masă pe liderii social-democraților și ai liberalilor, iar demersul s-a concretizat în februarie 2011, atunci când a fost semnat protocolul oficial de înființare al USL. În mai 2012 USL a format guvernul, cu Victor Ponta premier. Asta, după trei ani de guvernare băsistă, una dintre cele mai negre perioade din istoria post-decembristă a României. 

În ciuda diferențelor doctrinare și ale trecutului în care mereu s-au aflat în opoziție unii cu ceilalți, elementul care a unit PSD și PNL a fost chiar Traian Băsescu, care a reușit să-i unească pe principalii săi opozanți. Inclusiv „deprecierea imaginii României pe plan internațional”, așa cum spunea atunci liderul PNL, Crin Antonescu, a fost unul dintre motivele pentru care a apărut USL. 

În data de 10 iunie 2012, la scurt timp după demiterea, prin moțiune de cenzură, a guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu, Uniunea Social Liberală obținea 70,27 la sută din voturile pentru posturile de consilier județean, în timp ce PDL-ul lui Traian Băsescu abia obținea 15,39 la sută. Partidul lui Dan Diaconescu, PPDD, lua, atunci, 9,10 la sută din voturi. USL a obținut 36 de mandate de președinte de consiliu județean, în timp ce partidul lui Băsescu obținea unul singur. Este vorba despre Consiliul Județean Alba.

 

PDL-ul a fost anihilat

Explozia electorală de la acel moment a făcut ca 1.351 de posturi de primar, 13.415 mandate de consilieri locali și 723 de locuri în consiliile județene să revină Uniunii Social Liberale. Partidul Democrat Liberal a reușit să obțină doar 498 de posturi de primar, 6.354 de locuri în consiliile locale și 212 locuri în consiliile județene.

La București, Sorin Oprescu obținea un al doilea mandat de primar general, ca independent, dar susținut de USL, primind 54,79 la sută din voturi. Candidatul partidului controlat de Traian Băsescu, Silviu Prigoană, a luat doar 17,12 la sută din voturi. Aceeași situație dezastruoasă pentru PDL s-a înregistrat și la votul pentru componența Consiliului General al Municipiului București, unde a obținut 11 mandate. USL a luat 37 de mandate. Alte 7 mandate au aparținut PPDD. 

 

Dan Voiculescu: „USL a devenit o necesitate istorică”

 

În lucrarea „Uniunea Social Liberală - Ideea care l-a îngenuncheat pe Traian Băsescu”, profesorul Dan Voiculescu preciza că, dacă Traian Băsescu n-ar fi fost atât de Traian Băsescu, făcând toate erorile şi abuzurile posibile, poate că USL ar fi rămas doar un proiect utopic, o imposibilitate tehnică. 

„În schimb, Traian Băsescu fiind el însuşi, Uniunea Social Liberală a devenit o necesitate istorică. Evaluând în profunzime acţiunile şi realităţile anului 2010, îndrăznesc să afirm că decisivi pentru formarea USL nu au fost nici Dan Voiculescu, nici Crin Antonescu, nici Victor Ponta, nici alţi lideri politici de la PSD sau PNL, ci, în primul rând, Traian Băsescu, < guvernatorul > reuşind performanţa de a demola atât de mult, încât a generat, fără să vrea sau să înţeleagă, o forţă constructivă cu sens contrar”, notează Dan Voiculescu.

 

Uniunea s-a rupt după ce PNL l-a acuzat pe Victor Ponta că și-a încălcat promisiunile

 

USL s-a rupt în 2014, în luna februarie, chiar înaintea alegerilor europarlamentare. Asta, după ce Partidul Național Liberal a ieșit de la guvernare, acuzându-l pe Victor Ponta că și-a încălcat în mod repetat promisiunile.

Totuși, USL rămâne una dintre cele mai puternice alianțe politice care a reușit performanța ca, la cea de-a doua suspendare a lui Traian Băsescu, în 29 iulie 2012, să aducă la referendumul de demitere peste 7,4 milioane de români. În ciuda acestui vot covârșitor, printr-o „erată” de seară, la Curtea Constituțională, acest referendum nu a fost validat. În toamna aceluiași an, Uniunea Social Liberală a spulberat partidul lui Traian Băsescu în alegerile pentru Parlamentul României. 

×
Subiecte în articol: Traian Băsescu  Dan Voiculescu