x close

"Nu voi lăsa românilor decât ochii, ca să plângă!"

0
Autor: Simona Lazar Tudor Cires 27 Mai 2012 - 20:09


Daca nu ar fi fost iminent un razboi al Rusiei cu Franta lui Napoleon Bonaparte, negocierile de la Hanul lui Manuc, in 1812, ar fi continuat pana cand granita Principatului Moldovei s-ar fi oprit la Siret. Asa afirma cei mai multi dintre istoricii care au studiat perioada aceea de cateva luni, in care, cu 200 de ani in urma, fara ca romanii sa aiba vreo vina, s-a hotarat taierea trupului Moldovei in doua si despartirea fratilor de frati. Singura noastra vina a fost ca eram la mijloc, intre doua imperii hraparete. Si-atat.

Generalul Kutuzov, cel care a condus negocierile din partea Imperiului tarist, se spune ca ar fi declarat, in acele zile: "Nu voi lasa romanilor decat ochi ca sa planga!". Nici chiar turcii nu intelegeau ura cu care actionau rusii... Nicolae Iorga transcrie, in "Basarabia noastra" (lucrare tiparita la 100 de ani de la evenimente, in 1912), o declaratie deconcertanta a Marelui Vizir de Rusciuc, dinaintea lui Langeron: "E rusinos ca rusii, care stapanesc un sfert al globului, sa se certe pentru o palma de pamant, care nici nu le este folositoare"... Folositoare sau nu, prin Tratatul de pace ruso-turc de la 16/28 mai 1812, rusii si-au adjudecat Basarabia, iar o suta de ani mai tarziu, sfidand orice lege a bunului simt diplomatic, sarbatoreau, la Chisinau si-n toate orasele pamantului furat, aceasta anexare a unui teritoriu romanesc.

Eugen Simion: "Istoria nu e o zeita nepatata"
Cu o suta de ani in urma, Romania marca si ea centenarul cu steagurile in berna si cu o serie de actiuni de protest, sub egida Ligii Culturale, conduse atunci de Nicolae Iorga. Dupa inca o suta de ani - si alte cateva meandre ale istoriei - Liga Culturala a Romanilor de Pretutideni (continuare in spirit a celei de acum un veac) a organizat de asemenea o serie de manifestari pentru comemorarea raptului Basarabie. Actiunile au inceput pe 13 mai, la Chisinau, si s-au incheiat duminica, 27 mai, la Bucuresti, la Hanul lui Manuc, chiar in sala in care s-a semnat tratatul si unde a fost dezvelita o placa memoriala. Au participat mai multi membri ai Academiilor din Romania si Republica Moldova, scriitori, istorici, jurnalisti, oameni de spirit. La manifestare, cum remarca si presedintele Ligii, prof. Victor Craciun, autoritatile romane nu au fost prezente. Probabil din ratiuni diplomatice.

Dintre zecile de minute de discursuri care au tinut sala in picioare, spicuim si noi cateva fragmente.
Acad. Eugen Simion: "Romanitatea e o notiune de discutat cu luciditate si in termeni europeni. Azi, problema nationala nu se poate discuta eficient decat in termenii democratiei si ai constructiei europene. Problema raptului Basarabiei o reprezinta targul intre doua mari puteri, care au impartit ceva care nu le apartinea. Academia Romana a organizat o sesiune speciala la Bucuresti si la Iasi (impreuna cu Academia Republicii Moldova). Ce au facut verii nostri francezi, in frunte cu Napoleon? Am retinut ca Rusia a primit jumatate din Moldova traditionala de la Imperiul Turc, iar Imperiul Turc a cedat ceva care nu-i apartinea. Istoria nu e o zeita nepatata. Acest subiect trebuie sa ex iste in continuare si sa ramana in atentia oamenilor politici. Cu diplomatie, nu cu o retorica ineficienta. Din pacate, timp de 50 de ani n-am vorbit deloc despre acest subiect, iar in ultimele doua decenii am vorbit cu discursuri in de fraze goale. Azi, e o alta lume, o alta Rusie. Spaima noastra traditionala de la Rasarit, Rusia - ca si lumea intreaga - s-a schimbat. Poate ca si in Rusia va invinge democratia si vom putea avea dialog. Cum s-a comportat Europa in aceste doua secole? Turcii si Rusii au impartit Moldova traditionala si au creat o granita care - cu un scurt intermezzo - a tinut doua secole. Ce s-a intamplat in cultura, in acest rastimp? A fost ceva care a continuat dincolo de granita si acest ceva a salvat ideea de unitate nationala. Raptul n-a separat complet cultura romana. Ca niste vase capilare, cultura a continuat sa circule in trupul natiunii. De exemplu: cand s-a infiintat acum 146 de ani Academia Romana, oamenii aceia au avut o idee - sa infiinteze o institutia care sa-i uneasca pe toti romanii de pretutindeni. Printre membrii fondatori sunt trei basarabeni, dar si transilvaneni, Barit a fost chiar presedintele Academiei Romane. Academia a pregatit, de fapt, Marea Unire".

C. Balaceanu-Stolnici: "Kutuzov era un atiroman visceral"
Acad. Constantin Balaceanu-Stolnici: "Am 89 de ani. Fac parte dintr-o familie care a participat de 700 de ani la istoria neamului romanesc. In tragedia care s-a consumat in aceasta camera, romanii n-au nici o responsabilitate. Ca si la luarea Bucovinei, prin pacea de la Kuciuk-Kainargi, ca si la luarea Tinutului Herta, romanii n-au nici un fel de responsabilitate. N-au fost cozi de topor. Toata povestea s-a petrecut la un nivel de decizie care ne depasea, si a carui principala responsabilitate revine curtii de la St. Petersburg, acelei abilitati de a-si intinde teritoriile dincolo de granitele natiunii lor. A doua responsabilitate revine lui Napoleon I, care, dupa ce a cochetat cu rusii, dupa ce l-a sustinut pe Selim al III-lea, i-a abandonat si nu i-a informat la timp. Mai mult inca, si la Erfurt si la Tilsit, intelegandu-se, intrun fel de avanpremiera a Pactului Molotv-Ribentropp, ne-a cedat fara remuscare. Era in epoca o caricatura care prezenta Europa ca pe o prajitura pe care Alexandru I si Napoleon o imparteau in doua. Lucrurile nu s-au intamplat chiar asa si vina francezilor este ca nu au informat la timp Sublima Poarta de ceea ce se pregatea in contra rusilor. A doua raspundere este a Marelui Vizir Ahmet, care s-a lasat prins in capcana pe care i-a intins-o la negocierile de la Rusciuk emisarul rus si, a doua oara generalul Kutuzov, care are reputatia de a fi spus infama fraza: "Nu voi lasa romanilor decat ochii, ca sa planga!", la semnarea tratatului cu Napoleon. Era un antiroman visceral. Victoria lui asupra lui Napoleon i-a asigurat o pozitie importanta, dar e un ticalos. Atat de urat s-a comportat fata de romani, incat chiar Alexandru I s-a sesizat si l-a inlocuit cu altul, dar a fost prea tarziu. Daca turcii ar mai fi asteptat doua saptamani, fenomenul nu s-ar fi intamplat. Am avut ghinion. Dar nu am fost vinovati. Nu suntem vinovati nici ca ni s-a luat Basarabia de Sud, prin pacea de la Berlin, in 1878, sub bagheta lui Bismark. N-am fost vinovati nici cand ni s-a luat Basarabia in 1940, si nici cand ni s-a luat din nou la Paris. Romanii s-au angajat numai in unirea cu Basarabia si niciodata in rapirea ei."

Bicentenarul raptului Basarabiei, la Hanul lui Manuc
Frumosul Han al lui Manuc, cu arhitectura lui superba de sfarsit de secol fanariot, are, in aceste zile, o conotatie... infama. Si asta pentu ca pe 28 mai (16 mai, stil vechi), la orele 13, intr-una dintre incaperile de la etaj, s-a semnat unul dintre cele mai dureroase documente pentru istoria neamului romanesc: Tratatul de pace Ruso-Otoman, care stipula, intre altele, ca jumatate din teritoriul Principatului Moldovei era cedat Rusiei. A fost doar inceputul unui sir de documente nedrepte care au rupt, rand pe rand "halci" din trupul vechii Moldove, cedandu-le "marelui prieten de la Rasarit" (formula care e valabila la oricare dintre timpurile istorice ne-am referi).

Citeste si:

Supravietuitorul - Deportat in Siberia pentru tricolor

Maicutele di Manastirea Tabara au ascuns lista eroilor romani din al doilea razboi mondial


Luni, 28 mai, la exact doua secole distanta fata de nefericitul eveniment, Asociatia Romana de Politica Externa, impreuna cu Asociatia Ambasadorilor si a Altor Diplomati de Profesie, a hotarat sa marcheze momentul. Iar asta se va intampla in sala in care tratatul s-a semnat (vedeti momentul ilustrat intr-o lucrare a lui Steven Richmond, care, sub forma de carte postala ilustrata, poate fi achizitionata pe cateva lire turcesti din orice anticariat din Istanbul) si exact la ora aceea, de acum 200 de ani. "Mai precis, la ora 13:00, pentru ca aceasta este ora la care s-a semnat tratatul. Este ora la care negociatorii s-au trezit din somn, pentru ca-si petrecusera toata noaptea cu femeile usoare ale Bucurestiului", ne spune prof. univ. dr. Aurel Preda, presedintele Asociatiei Romane de Politica Externa. "Vom marca acest eveniment in doua viteze. Prima viteza o va reprezenta evenimentul din sala tratatului, de la Hanul lui Manuc. Va fi o ceremonie sobra. Nu avem nici un motiv sa ne bucuram. Cea de a doua viteza o reprezinta mai multe mese rotunde care se vor tine tot luni, 28 mai, in mai multe medii academice din Capitala". D. prof. univ. dr. Aurel Preda a mai tinut sa precizeze ca cermonia de la Hanul lui Manuc va fi un moment de comemorare la care vor participa, in egala masura, reprezentanti ai mediilor diplomatice, militare si academice.

Citeşte mai multe despre:   basarabia 200,   raptul basarabiei,   16/28 mai 1812

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 

Mai multe titluri din categorie

IT-istul lui Boc, noul om de la Microsoft, pentru stat

IT-istul lui Boc, noul om de la Microsoft, pentru stat
Galerie Foto Unul dintre cei mai potenți oameni de afaceri pe zona IT din Cluj-Napoca, ale cărui firme gravitează în jurul grupării controlate de fostul premier PDL Emil Boc, a primit, zilele trecute, din partea Transgaz,...

În partajul soților Ghiță au intrat DNA și ANAF. Miza: 137,3 milioane euro

În partajul soților Ghiță au intrat DNA și ANAF. Miza: 137,3 milioane euro
Galerie Foto Sebastian Ghiță și soția sa, Mădălina, se judecă nu în unul, ci în trei dosare civile care au ca obiect partajul judiciar și lichidarea regimului matrimonial. Oficial nu există nicio...

Virgil Măgureanu și-a deschis fabrică de alcool. Partener, un condamnat pentru mită

Virgil Măgureanu și-a deschis fabrică de alcool. Partener, un condamnat pentru mită
Galerie Foto În timp ce fostul prieten politic al lui Victor Ponta, Bogdan Diaconu, îl acuză pe ex-premierul României că este omul lui Virgil Măgureanu, de la care s-ar fi inspirat denumirea formaţiunii...

Omul lui Kovesi de la DNA Ploiești, lovit crunt în instanță

Omul lui Kovesi de la DNA Ploiești, lovit crunt în instanță
Galerie Foto Suspendat din magistratură la începutul acestui an, omul de bază al Laurei Codruța Kovesi, de la “unitatea de elită a DNA” din Ploiești, a primit o grea lovitură la Înalta Curte de...

Povestea fugii lui Hayssam a ajuns la final

Povestea fugii lui Hayssam a ajuns la final
Galerie Foto Armatorul sirian Mustafa Tartoussi, proprietarul vasului de marfă Iman T, la bordul căruia autoritățile române presupun că a părăsit țara Omar Hayssam, în anul 2006, rămâne să execute cei...

Dr. Paul Stoicescu: În astmul alergic, tusea nu este însoţită de febră

Dr. Paul Stoicescu: În astmul alergic, tusea nu este însoţită de febră
Tusea este drumul de a elimina surplusul de secreţii din plămâni, dar şi impurităţile inhalate din aer prin acel curent puternic de aer. În pneumonie, sunt prezente fenomenele de tuse şi febră. Î...

Familia lui Florian Coldea, încă o firmă cu activitate în domeniul medical. Probleme cu Fiscul încă de la debut

Familia lui Florian Coldea, încă o firmă cu activitate în domeniul medical. Probleme cu Fiscul încă de la debut
Galerie Foto O nouă companie care a fost înfiinţată de familia lui Florian Coldea, la Cluj-Napoca, a înregistrat în primul an de activitate un profit de aproximativ 60.000 de euro. Societatea, care se ocupă cu...

Rețeaua lui Soros, introdusă direct în clădirea Guvernului României

Rețeaua lui Soros, introdusă direct în clădirea Guvernului României
Mai multe ONG-uri, finanțate direct sau indirect de controversatul miliar­dar George Soros, au fost selectate, în primăvara anului trecut, de către însuși prim-ministrul României de la acea...

Burlanele și jgheaburile de la Palatul Cotroceni, dezghețate iarna cu aparatură de 57.000 de euro

Burlanele și jgheaburile de la Palatul Cotroceni, dezghețate iarna cu aparatură de 57.000 de euro
O firmă din Târgu Mureș va monta, în următoarea perioadă, la Palatul Cotroceni instalații care să menţină temperatura burlanelor şi a jgheaburilor corpurilor de clădire în care funcționează...

Țara creditelor ucigașe

Țara creditelor ucigașe
Galerie Foto Sute de oameni se sinucid anual din pricina datoriilor către bănci sau instituții financiare nebancare. De multe ori aceștia ajung să nu mai vadă nicio ieșire din impas din cauza unor contracte cu clauze care...

Mâncărurile care „întârzie” în stomac

Mâncărurile care „întârzie” în stomac
Românii au căutat totdeauna bucuria unor mese sărbătoreşti, s-au ospătat cu rudele şi prietenii, au ciocnit căte un pahar sau mai multe, au stat în jurul mesei cu bucate ademenitoare ore lungi. Ce...

Compania de autostrăzi, contracte pe bandă rulantă cu un client al DNA

Compania de autostrăzi, contracte pe bandă rulantă cu un client al DNA
Galerie Foto Două firme controlate, direct sau prin interpuși, de către afaceristul piteștean Gheorghe Văsîi, trimis în judecată, în 2015, în dosarul privind cele 80 de autobuze din Pitești, în...

Culmea securităţii: SRI se dotează pe el însuși, contra cost, cu tehnică de investigare informatică

Culmea securităţii: SRI se dotează pe el însuși, contra cost, cu tehnică de investigare informatică
Galerie Foto Serviciul Român de Informații a cumpărat, de la firma… Serviciului Român de Informaţii aparatură specială pentru investigarea infracționalității informatice și pentru analiza probelor...

Există credite de care nici moartea nu te scapă

Există credite de care nici moartea nu te scapă
Galerie Foto Model de credit pe piaţa din România: iei 20.000 de euro, plăteşti timp de cinci ani câte 600 de euro pe lună, iar în ultima trebuie să aduci... tot 20.000 de euro. Ca şi cum ai lua-o de la...

Fostul șef al CCR, Augustin Zegrean, trimite sudori în Irlanda, căpșunari în Olanda și TIR-iști în Germania

Fostul șef al CCR, Augustin Zegrean, trimite sudori în Irlanda, căpșunari în Olanda și TIR-iști în Germania
Galerie Foto Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, omul care l-a salvat, în 2012, pe Traian Băsescu, de rezultatul referendumului de demitere al acestuia din scaunul de la Cotroceni, a intrat...
Serviciul de email marketing furnizat de