x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Blestem - Sa ai gura de Targoviste

Blestem - Sa ai gura de Targoviste

de Costin Anghel    |    Mihai Stirbu    |    10 Sep 2006   •   00:00
Blestem - Sa ai gura de Targoviste

Istoria orala a neamului consemneaza multe povestiri pe care cartile nu le vor consemna poate niciodata. quot;"Gura de Targovistequot;" nu e doar o expresie...

Multe intamplari din istoria romanilor poarta in spate povesti pline de umor. Moartea lui Alexandru Sutu anii de domnie 1818-1821 nu e nici ea lipsita de quot;"veseliequot;". Directorul Directiei Arhivelor Nationale Istorice Centrale DANIC, prof. univ. dr. Marcel Ciuca, ne-a impartasit povestea quot;"Gurii de Targovistequot;" si a blestemului ce pare sa-l fi rapus pe Alexandru Sutu.

ZESTREA FARA DE NOROC. Se spune ca voievodul Tarii Romanesti Alexandru Sutu si-a maritat fata dupa un tanar, ca toate fetele. Socru mic fiind, dar si domnitor, a hotarat sa ii acorde fetei sale o zestre demna de fiica unui stapan de tara. Sfatuitorii si apropiatii lui i-au spus ca mosia libera a orasului Targoviste, fosta capitala a Tarii Romanesti, este domneasca, deci el poate sa o ia si sa o dea fiicei sale la casatorie. Ca atare, domnitorul n-a stat pe ganduri si si-a inzestrat fata cu mosia orasului Targoviste.

quot;"Targovistenii, stiind ca este mosie libera domneasca, dar libera, din vremea lui Matei Basarab cand ei capatasera un hrisov de la acesta, in sensul de a stapani in liniste mosia orasului, s-au revoltatquot;", povesteste dl Ciuca. Rascoala targovistenilor este considerata ca fiind prima rascoala oraseneasca din istoria Tarii Romanesti.

quot;"Se spune ca au venit in numar mare la Bucuresti, cu jalba-n protap, exista expresia de atunci #194;#171;cu paie aprinse#194;#187;, si i-a primit reprezentantul domnului. A arestat o parte dintre ei si au fost nevoiti sa se intoarca la Targoviste.quot;"

De aici incolo... incepe povestea quot;"Gurii de Targovistequot;". Oamenii nu s-au impacat cu hotararea lui Voda si a situatiei lor viitoare, motiv pentru care quot;"ei au revenit in numar si mai mare in Bucuresti. Targovistenii au venit intr-o procesiune mare, cu preoti in frunte, imbracati in odajdii grele, cu lumanari albe aprinse, care blestemau: #194;#171;Sa moara Voda si sfatuitorii sai#33; Sa moara Voda si sfatuitorii sai#33;#194;#187;. Si stingeau lumanarile respective intr-un butoi cu pacura neagraquot;".

Voda le-a respectat dorinta#33; Coincidenta in istorie#33; Moare Voda#33; Alexandru Sutu a murit in 1821. quot;"Doamna l-a tinut trei zile in fotoliu, la fereastra, ca sa vada poporul ca nu a murit, ca se zvonise ca Voda a murit. Incepusera miscarile in Oltenia. Tudor Vladimirescu pornise cu armata catre Bucuresti, cu pandurii lui. S-a tras concluzia ca Voda a murit din cauza blestemelor celor veniti din Targoviste. De aici s-a pornit in popor zicala #194;#171;gura de Targoviste#194;#187;. Pentru cel care blestema si se intampla blestemul i se spunea: #194;#171;Ce gura de Targoviste esti#33;#194;#187;quot;".

PANDUR. In costum national, unul dintre urmasii lui Tudor Vladimirescu

SI ETERISTII IL quot;"IUBEAUquot;". quot;"Se spune ca eteristii au incercat si mai inainte sa-l ucida pe Sutu, pentru ca el era antieterist. Sutu isi avea palatul domnesc unde este acum Hotelul Majestic. Domnitorul era gazduit in niste case boieresti de pe Calea Victoriei vechi. Din casele boieresti, printr-o punte inchisa, el intra direct peste strada in Biserica De-o Zi, care era in spatele Arhitecturii. El intra pe acolo, asculta slujba si revenea pe pasarela. Spune legenda ca eteristii l-au pus acolo pe unul la un colt ca sa-l astepte si sa-l omoare. Cand a aparut Voda, era impunator, cu barba alba, eteristul s-a speriat si a fugit. Astfel, a scapat cu viata din incercarequot;", explica directorul de la DANIC.

quot;"Istoria orala consemneaza si povestea conform careia Voda avea la mana un izvor, un loc unde pielea nu era inchisa din nastere, care musteste, si doctori eteristi s-au angajat sa il trateze, dar de fapt pe acolo il otraveau, prin bandajele pe care i le puneau, spunandu-i ca-i fac binequot;" - Marcel Ciuca, director DANIC

Mai mereu pacaliti

La catva timp dupa moartea lui Alexandru Sutu, vaduva sa a restituit documentele luate de Voda de la targovisteni, la prima lor quot;"vizita in Bucuresti. In gandul lor a ramas totusi ideea ca istoria s-ar putea repeta mai ales ca nu aveau hrisovul lui Matei Basarab. S-a dus vorba in jur, si unul Vlasceanu a spus ca a vazut acel hrisov prin Pitesti. Le-a cerut bani pentru a-l recupera, iar apoi s-a dovedit ca este fals si au ramas targovistenii cu buza umflataquot;".

quot;"Targovistenii au venit intr-o procesiune mare, cu preoti in frunte, imbracati in odajdii grele, cu lumanari albe aprinse, care spuneau: #194;#171;Sa moara Voda si sfatuitorii sai#33; Sa moara Voda si sfatuitorii sai#33;#194;#187;, si stingeau lumanarile respective intr-un butoi cu pacura neagraquot;" - Marcel Ciuca, director DANIC

Scrisorile rusilor despre Voda

Evenimentele au fost inregistrate si de o serie de reprezentanti diplomatici ai unor tari. Reprezentantul Rusiei in Tara Romaneasca, Ignati Iakovenko, angajat la Consulatul rusesc din Bucuresti, in timpul evenimentelor, a trimis scrisori familiei care se afla la Petersburg si dadea informatii despre ce se intampla in Bucuresti la 1821. Aceste corespondente au fost publicate.
×
Subiecte în articol: martorii vodă sutu