x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Cartierul fake-urilor sau cum să-ți faci rost cu puţini bani de tehnologie „de Colentina”

Cartierul fake-urilor sau cum să-ți faci rost cu puţini bani de tehnologie „de Colentina”

de Sergiu Cora    |    16 Sep 2015   •   16:58
Cartierul fake-urilor sau cum să-ți faci rost cu puţini bani de tehnologie „de Colentina”

“Boss-ule, îţi dau un telefon şmecher?” Este întrebarea pe care cu siguranţă mai toţi dintre noi am auzut-o ori de câte ori am trecut prin faţa unor pieţe din Capitală.

La o primă vedere, telefoanele vândute de negustorii dubioşi par gadgeturi de ultimă generaţie, abia apărute peste mări şi ţări, în realitate, însă, ele valorează cam cât două kilograme de cartofi.

Cine le vinde, de unde le ia şi mai ales ce sunt aceste aparate sunt doar câteva dintre întrebările care m-au măcinat şi la care evident, am căutat răspunsul direct la sursă. Am plecat spre ieşirea din Bucureşti, chiar la marginea cartierului Colentina, unde se află un aşa-zis centru comercial şi locul numai bun să găseşti, la preţ de chilipir, gadgeturi de ultimă ora. Nici n-am apucat să cobor bine din autobuz că mă şi loveşte o întrebare.

“Boss-ule, îţi dau un telefon şmecher?
“Ce telefoane ai?”
„Ce te interesează?”

Vânzătorul, un bărbat înalt, bine făcut, cu un lanţ gros la gât şi cu ceva tatuaje pe braţe, are marfă pentru toată lumea. Orice marcă de smartphone ai căuta, la el găseşti în mod sigur. De un anumit tip de gadget m-am interest şi eu, unul despre care ştiam sigur ca se va lansa abia peste o lună şi pe care îl văzusem doar în nişte poze scăpate de producător în câteva reviste de profil. Surpriza a fost că în Colentina, aparatul era pe stoc.

“Stai pe loc două minute! Stai? Că îţi aduc acum! Dar îţi spun, te costă ceva!”
“Stau, să văd daca îmi place.”

N-au trecut două minute, că omul se întoarce, cu o mână băgată, aproape până la cot, în buzunar. Se uită în stânga şi-n dreapta şi scoate minunăţia. La prima vedere, recunosc, am rămas fără cuvinte. Aparatul omului era aproape identic cu cel văzut în poze. Am început să răsfoiesc meniul smartphone-ului. Ecranul era facut dintr-un plastic de calitate îndoielnică, iar multe aplicaţii din minunea de telefon inteligent erau scrise în chineză.

„Dar astea de ce apar aşa cu litere chinezeşti?”
„Păi e din softul lui!”
„Unele sunt în engleză, altele în chineză, de ce nu sunt toate la fel?”
„E făcute în China, că toate e făcute acolo, în ziua de azi şi la decodare se mai întâmplă să mai rămână şi în chineză. Dar telefonul e perfect original”...

Literele chinezeşti au fost motivul perfect să nu cumpăr gadgetul pe care oricum îl butonasem cam mult, totuşi am aflat preţul. Iniţial aparatul se vindea cu o mie de lei. Când m-am despărţit de vânzător aş fi putut cumpăra telefonul cu patru sute de lei, poate chiar şi mai puţin. Cam nervos că nu i-a ieşit afacerea, omul ţine să mă avertizeze, în caz că mă hotărăsc să cumpăr telefoane de la tarabă.

„E plin de ţepari aici. Ai grijă... Eu ţi-l dădeam ieftin că aveam nevoie de bani!”

Am plecat, dar am realizat după câteva minute că telefonul mult lăudat de vânzător nu era nici singurul din talcioc şi nici pe departe original. Aparatul era o copie, un fals. Mi-a mărturisit-o un alt comerciant, ceva mai onest care le vindea cu 150 de lei, bucata. Produsele vin în containere, cu vaporul, din Asia. Carcasa arată aporape la fel cu cea a unei mărci cunoscute, însă aşa zisele telefoane nu au nicio legătură cu originalele.

În afară de faptul că poti vorbi o lună, două la el, telefonul inteligent de Colentina – China, nu are nicio funcţie care să funcţioneze. Mai mult, nici vânzătorii din talcioc nu prea ar avea voie să funcţioneze cu astfel de telefoane false. Activitatea lor i-ar putea băga în puşcărie şi trei ani de zile.

×