x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje "Munţii Carpaţi ar putea deveni un Yellowstone al Europei". Un nou film despre România, după celebrul "Wild Carpathia"

"Munţii Carpaţi ar putea deveni un Yellowstone al Europei". Un nou film despre România, după celebrul "Wild Carpathia"

de Diana Scarlat    |    18 Ian 2013   •   23:28
"Munţii Carpaţi ar putea deveni un Yellowstone al Europei". Un nou film despre România, după celebrul "Wild Carpathia"
Charlie Ottley: un freelancer din Marea Britanie care munceşte pentru a promova imaginea României
Charlie Ottley a călătorit prin toată lumea, a cunoscut multe locuri senzaţionale şi mulţi oameni minunaţi, dar s-a îndrăgostit în mod iremediabil de România, pe care vrea să o promoveze în întreaga lume. Munca lui pentru ţara noastră are ca scop transformarea României în principalul loc de atracţie pentru turiştii străini, dar şi educarea oamenilor de aici în spiritul conservării patrimoniului natural şi cultural, astfel încât paradisul acesta terestru – aşa cum descrie el ţara noastră - să nu sufere asemenea altor zone din Europa şi din lume.

Prima mare realizare a lui Charlie şi a echipei din care face parte este filmul documentar de 45 de minute “Wild Carpathia”, care a devenit celebru în întreaga Europă imediat după lansare. Filmul îl include şi pe moştenitorul Marii Britanii, Prinţul Charles de Wales, îndrăgostit, de  asemenea, de România. Echipa se pregăteşte acum să producă partea a doua şi partea a treia a filmului. “Partea a doua va fi despre zona dintre munţi şi mare: de la Carpaţii Meridionali vom merge către Delta Dunării. Vom surprinde frumuseţea naturală a peisajelor sublime, dar şi obiectivele culturale şi mileniile de istorie. Una dintre zonele cele mai frumoase este la Băile Herculane, unde o întreagă staţiune turistică a fost construită de austrieci în secolul al XVIII-lea, pe locurile unde sunt şi astăzi termele romane de acum 2000 de ani.
Partea a treia se va concentra pe nordul ţării: Maramureş şi Bucovina.
Noi vom prezenta tot ce este mai frumos în acest paradis pe care îl aveţi aici. Ne concentrăm pe a prezenta România cu tot ceea ce are extraordinar!”, explică Charlie Ottley, pentru Jurnalul Naţional.

Pentru cei care cred că îmbogăţirea poate veni din distrugerea mediului înconjurător şi a istoriei milenare, echipa britanică are un mesaj: mai mulţi bani pot veni din turism decât din defrişări! “Bineînţeles, oamenii trebuie să trăisască, să producă, să se dezvolte, dar trebuie să aibă grijă să păstreze frumuseţile naturii şi superbele construcţii gotice, baroce sau din alte perioade istorice. Banii se pot face din turism şi de la cei care vor veni aici, să viziteze aceste locuri minunate. Dacă se vor tăia pădurile, va fi nevoie de alte două sute de ani ca ele să crească la loc. Munţii Carpaţi ar putea deveni un Yellowstone al Europei (Parcul Naţional Yellowstone, cel mai important din Statele Unite ale Americii, n.r.). Încerc să fac totul astfel încât să arăt tuturor cât de specială este această ţară. Mă interesează să fac ceva bun aici. Am călătorit prin toată Europa şi am văzut destule zone distruse, comunităţi dezintegrate, turism iresponsabil care a distrus peisajele altă dată superbe. S-a întâmplat în Germania, în Franţa, în Marea Britanie şi, văzând cât de uşor se întâmplă acelaşi lucru şi aici, încercăm să-i facem pe oameni să înţeleagă faptul că ar trebui să oprească această distrugere. Dacă s-ar fi făcut asta acum 500 de ani şi la noi, lucrurile ar fi stat mult mai bine acum”, mai sune Charlie.

Cei care au urmărit cu atenţie filmul Wild Carpathia, au putut vedea un interviu făcut de Charlie cu Prinţul Charles de Wales, dar secretul din spatele acestui interviu este cunoscut de puţini: “În Wild Carpathia am filmat interviul cu prinţul Charles într-o zonă rurală din Scoţia, nu din România, tocmai pentru a sublinia contrastul dintre cele două ţări şi pentru a trage, astfel, un semnal de alarmă pentru oamenii din România: Pădurile din Scoţia au fost defrişate; frumoasele păduri virgine care existau cu 100 de ani în urmă în Scoţia nu mai există astăzi, iar acelaşi lucru se întâmplă, din nefericire, şi cu unele zone din România. Acest lucru ar trebui oprit. În Scoţia au scăpat de tăiere câteva zone de pădure, apoi s-a încercat replantarea copacilor, dar nimic nu mai poate să crească astăzi pe acele terenuri, pentru că defrişările au distrus solul şi au provocat un dezastru pentru mediul înconjurător. Acesta este pericolul, aşa ceva s-ar putea întâmpla şi în România. Văzând pădurile de aici, am vrut să fac ceva pentru oamenii care şi-ar putea da seama ce ar trebui să facă pentru a nu distruge ceea ce au!”, mai spune Charlie.

În afară de faptul că este îndrăgostit de România, ca şi prinţul Charles şi asemenea tuturor celorlalţi membri ai echipei din care face parte, Charlie este un jurnalist freelancer, care şi-a căutat timp de mulţi ani drumul în viaţa profesională. “Când eram în liceu visam să fac ceva care să oprească distrugerea mediului înconjurător. Am vrut să fiu scriitor, am vrut să fiu jurnalist, dar am început prin a lucra în vânzări, pentru că mi-am dat seama că nu aş putea reuşi să fiu jurnalist. E foarte greu să devii jurnalist în UK, aşa că am făcut facultatea şi m-am angajat la departamentul de vânzări al unei publicaţii. Am încercat să fac trecerea de la vânzări la partea editorială, dar asta nu e posibil, pentru că, aşa cum ştii că se întâmplă peste tot în presă, partea editorială spune mereu că susţine publicaţia şi doar datorită ei sunt posibile vânzările, iar, pe de altă parte, oamenii de la vânzări susţin că publicaţia trăieşte exclusiv datorită departamentului lor”, mai spune freelancerul de astăzi. I-a luat câţiva ani să se orienteze în carieră: a absolvit studiile universitare şi s-a angajat, iniţial, pe un salariu atâtd e mic, încât nu şi-a mai putut permite să se întreţină singur şi s-a mutat cu părinţii, apoi s-a angajat la o publicaţie din Statele Unite, de unde a plecat după scurt timp, întorcându-se în ţară. “M-am întors în UK şi am început să scriu poezii pentru nunţi şi diverse ocazii speciale. Am fost primul poet de nunţi din UK”, povesteşte Charlie. Astăzi este freelancer şi scrie şi pentru radio, face şi filme documentare, are şi un editorial de weekend, cu sfaturi pentru petrecerea timpului liber în modurile cele mai plăcute, dar a reuşit să-şi lege munca şi de prima sa dorinţă: aceea de a lupta împotriva distrugerii mediului înconjurător.

“Am fost angajat până la 26 de ani, iar de atunci sunt freelancer şi am 41, dar nu m-aş întoarce niciodată la un birou, ca angajat. E un stil diferit de viaţă: trebuie să fii responsabil, disciplinat trebuie să-ţi gestionezi bine timpul, banii şi munca. Dar mereu îţi alegi singur ceea ce vrei să faci, iar asta este extraordinar!”, explică Charlie Ottley.

În UK face filme pentru companii sau diferite producţii particulare.
În cazul filmului documentar Wild Carpathia, a muncit aproximativ şapte luni, împreună cu ceilalţi membri ai echipei, iar toţi au făcut acest lucru în primul rând pentru cariera lor şi pentru a realiza ceea ce ei numesc “un exerciţiu de promovare” care să-i încurajeze pe oameni să călătorească.




×