x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Medicamente potenţial letale, prescrise de escroci care se dau doctori

Medicamente potenţial letale, prescrise de escroci care se dau doctori

de Sergiu Cora    |    30 Iul 2015   •   08:58
Medicamente potenţial letale, prescrise de escroci care se dau doctori
Sursa foto: Picasa 2.7

De un astfel de vindecător am auzit vorbindu-se chiar prin spitalele de stat din Bucureşti, aşa că m-am decis să-i fac o vizită. Cabinetul este o vilă de lângă Bulevardul Ştefan cel Mare, cu un abţibild cu o cruce verde lipit pe poartă şi un puhoi de oameni care aşteaptă să intre. M-am aşezat pe un scaun din curtea vilei şi am intrat în vorbă cu un cetăţean.

„Am auzit că face minuni mari doctorul ăsta. Aşa o fi?”
Domnule, eu am venit din Spania, special pentru el. Mi-au arătat copiii pe internet cum a vindecat doi bătrâni cu un flacon de pastile.”
Bărbatul, la vreo 60 de ani, munceşte în Spania de ceva vreme şi este suspect de cancer la plămâni. Reclama agresivă de pe internet l-a făcut să creadă că ce n-au reuşit medicii să facă, în cazul lui, va reuşi vraciul bucureştean cu o cutie de pilule-minune. După mai bine de o oră, omul intră la consultaţie. În zece minute iese cu zâmbetul pe buze şi cu o pungă plină cu pastile. Îl opresc pentru o clipă şi îl întreb scurt.
„Acestea sunt pastilele?”
„Da!”
„Cât au costat?”
„Cinci milioane (n.r. 500 RON), că am boală grea, aşa mi-a zis doctorul.”
Am inventat o poveste despre o cunoştinţă bolnavă grav şi am intrat la doctor.
„Bună ziua! Eu vin cu o întrebare la dumneavoastră. Am pe cineva bolnav de cancer la stomac...”
„Aoleu! Luaţi loc. Hai că aţi nimerit bine.”
Vraciul, un bărbat în jur de 35 de ani, înalt, atletic şi cu o figură extrem de serioasă, m-a fixat cu privirea de când am intrat pe uşă, până m-am aşezat în faţa lui. Cabinetul este pur şi simplu o cameră cu un birou în mijloc şi un munte de cutii din carton într-un colţ.
„Aveţi ceva analize ale bolna­vului?”
„Nu, din păcate nu am nimic la mine.”
„Nu-i nicio problemă, am mai rezolvat astfel de cazuri.”
Omul pare foarte sigur pe pute­rile sale sau ale pilulelor pe care le vinde. Ca să poată pune un tratament corect, doctorul vrea să ştie cum stau cu banii.
„Ce munciţi dumneavoastră?”
„În vânzări...”
„A, deci câştigaţi binişor.”
„Da, nu pot să mă plâng.”
„Prima schemă ar costa cam 700 de lei.”
I-am spus vraciului că am banii în maşină şi că în cinci minute revin să-i cumpăr pastilele. Înainte de a pleca, l-am rugat să mi le arate. Vraciul a scos dintr-o cutie patru, cinci flacoane cu nişte suplimente alimentare, despre care îmi spune că sunt făcute din argilă de pe Lună.
„Şi vindecă pastilele astea?”
„Vindecă, vindecă. Nimeni nu ştie ce putere au. Vindecă orice.”
Am ieşit din cabinet, nu m-am mai întors după pastilele-minune, însă m-am oprit direct la Minis­terul Sănătăţii. Cei de acolo mi-au spus că bărbatul este mai degrabă un şarlatan, decât medic, şi că în cazul lui, nefiind doctor cu acte, doar Poliţia poate interveni.

Cum Poliţia se bagă doar dacă are vreo plângere, am trecut peste şi m-am prezentat la Agenţia Naţio­nală a Medicamentului, poate ştiu cei de acolo ceva despre pastilele-minune. Evident, răspunsul a fost asemănător cu cel al ministerului.

×