x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Parseh Margosian la 112 ani se simţea ca la 42 (foto). Tratamentul pentru întinerire, miracol sau propaganda comunistă?

Parseh Margosian la 112 ani se simţea ca la 42 (foto). Tratamentul pentru întinerire, miracol sau propaganda comunistă?

de Cristinel C. Popa    |    15 Iul 2014   •   14:51
Parseh Margosian la 112 ani se simţea ca la 42 (foto). Tratamentul pentru întinerire, miracol sau propaganda comunistă?
Sursa foto: Foto: Cristinel C. Popa

Cu “elixirul” său, bătrânii coborau din pat şi dansau, li se înnegrea părul şi căpătau un psihic şi o memorie de invidiat, departe de senilitate. Totul cu un simplu tratament cu procaină administrat la Institutul de Geriatrie “C.I. Parhon”. Aşadar propaganda comunistă prezenta adevărate “minuni” făcute de “cuviosul” om de ştiinţă Ana Aslan. Un caz deosebit, tratat la unitatea geriatrică din capitală, este cel al sovieticul Parseh Margosian, un fost muncitor în port adus la clinica bucureşteană complet senil şi externat “zdravăn”, ca un “flăcău” de 42 de ani. Cu părul înnegrit de binefacerile tratamentul comunist românesc. “Cel mai bătrân (primul centenar - n. red.) dintre internaţi a fost Parseh Margosian (foto - n. red.) al cărui caz a fost publicat în câteva publicaţii medicale. Avea vârsta de 112 ani. La internarea sa, prezenta o slăbiciune generală a organismului. Era un caz evident de longevitate. În urma tratamentului, starea bătrânului s-a ameliorat sensibil. El nu mai stă în pat şi cu toată vârsta înaintată, se plimbă în fiecare zi şi circulă cu uşurinţă, vorbeşte curent cele şapte limbi orientale pe care le cunoaşte, îşi aminteşte de evenimentele îndepărtate şi reţine datele noi. Forţa sa musculară a crescut, petele pigmentate cu care îi era acoperită pielea au dispărut şi părul alb îşi reia culoarea”, scrie Ana Aslan.

Alte cazuri de aşa-zisă vindecare miraculoasă

Aşadar, în primii ai de la descoperirea miraculoasă a fost revigorat un bărbat de 112 ani. Aslan notează despre rezultatele sale clinice: “Am constatat că tratamentul cu procaină influenţează favorabil gândirea, memoria, atenţia şi stimulează creşterea părului, a unghiilor, micşorează ridurile şi petele senile ale pielii, influenţează favorabil arterioscleroza celebrală şi Parkinsonul senil, redă mobilitatea articulaţiilor, stimulează gonadotropii (legat de potenţă - n. red.), sunt doar câteva din rezultatele clinice”. Se spune că aceste substanţe au o acţiune de tip vitaminic. Rezultatele cele mai spectaculoase scot în evidenţă efectul benefic al acestei substanţe în procesul îmbătrânirii, la nivelul sistemului nervos şi al pielii. Astfel de lucruri susţineau comuniştii în primele decenii ale socialismului. Ei pretindeau că au găsit leacul ideal al întineririi, elixirul vieţii fără de bătrâneţe - procaina (novocaina), viitorul gerovital, ce era promovat în special de către Ana Aslan. La Institutul de Geriatrie “C.I. Parhon” din Bucureşti, fondat în 1951 pentru tratamentul bătrâneţii, au fost spitalizaţi sute de bătrâni cu vârste între 60 şi 92 de ani. Mii de cazuri de longevitate au fost examinate, fiind experimentate diferite tratamente, din care cel mai bun a fost de departe cel cu procaină (Novocaină, cum i s-a mai spus). Personalităţi marcante ale lumii, preşedinţi, şefi de state, vedete din lumea artistică au venit la Bucureşti pentru a se bucura de tratament.

“La 84 de ani a renunţat la baston, părul creşte negru la tâmple şi cel alb se repigmentează”

Pe lângă bătrânul de 112 ani prezentat mai sus, un alt caz interesant este cel al Ortensiei Iorgulescu. Aceasta era cu moralul la pământ considerând la internare că viaţa sa s-a sfârşit şi că trăieşte ultimile zile. Suferea de angină pectorală şi de dureri atroce în genunghi, ce o împiedica să se deplaseze. “Tratamentul nu numai că i-a redat sănătatea dar i-a dat de asemenea dorinţa şi forţa “de a începe o viaţă nouă”…Astăzi (după ani - n. red.), la 84 de ani, ea este activă timp de 12 ore pe zi - tricotează, citeşte, se plimbă. O fractură de peroneu, intervenită în 1958, s-a sudat într-o lună în aşa fel, încât nu are nevoie nici măcar de baston pentru a merge”. Fenomene de întinerire sunt de asemenea vizibile la Toma Nicolae, un alt internat în căminul Institutului, în vârstă de 76 de ani. “În urma unui accident cerebral pe care l-a avut la 68 de ani rămăsese paralizat de partea dreaptă şi pierduse facultatea de a vorbi. În timpul unui tratament de trei ani cu procaină fenomenele au încetat, bolnavul şi-a recâştigat mişcările şi folosinţa vorbei. Acum el şi-a reluat meseria de croitor. Mersul este normal, modificările hemiplegice au dispărut complet. Părul creşte negru la tâmple şi părul alb se repigmentează”, mai notează Aslan.

Blondă din nou după 70 de ani

“Sunt exact 10 ani de când am început să trătăm pe Maria Jugănaru, pe atunci în vârstă de 70 de ani. Ea suferea de o artrită la genunchi foarte dureroasă şi care o împiedica să facă cea mai mică flexiune. Complet vindecată de artrită, starea sa generală s-a îmbunătăţit de asemenea sensibil în timpul tratamentului, culoarea pielii a devenit mai luminoasă, pielea e mai elastică, muşchii s-au întărit. Blondă după 70 de ani , a scris un ziarist care cita cazul său. Într-adevăr părul i s-a repigmentat şi, la 80 de ani, are aceeaşi culoare pe care o avea cu mulţi ani în urmă”.

Propagandă, adevăr sau minciună?

Regimul comunism publica în diferite tratate, reviste şi lucrări rezultatele clinice ale administrării leacului minune. “Acţiunea procainei (novocainei) duce la reducerea invalidităţii, îmbunătăţirea memoriei şi a forţei fizice, reducerea efectelor arteriosclerozei”. Împreună cu colaboratorii săi Aslan a experimentat atât la om, cât şi la animale tratarea reumatismului cu rezultate extraordinare. “Atât la animal, cât şi la om, am remarcat, în afară de ameliorarea fenomenelor articulare ameliorarea nutriţiei organismului. Greutatea animalului a crescut în urma tratamentului şi părul său a devenit mai strălucitor. La bătrâni am observat o stare de optimism, o ameliorare a memoriei şi a forţei fizice”, povesteşte Aslan în “Orizonturi”. Tratamentul propriu-zis a început în 1951 pe 25 de cazuri în vârstă de 60 până la 92 de ani. Injecţii intramusculare cu Novocaină, de trei ori pe săptămână, 12 injecţii după care o pauză de 10 zile . Acesta era tratamentul administrat la institut. “La Institut cei trataţi desfăşoară diferite activităţi într-un atelier special amenajat: ţes covoare, tricotează, confecţionează păpuşi în frumoase costume populare româneşti, brodează, dau lecţii de franceză şi alte limbi străine, ajută la munca gospodărească a căminului, la grădinărit, se plimbă şi merg la spectacole. Apreciază televiziunea şi ascultă radio. Frecventează biblioteca lor şi citesc ziare, reviste şi cărţi. Vizitatorii Institutului sunt impresionaţi de optimismul şi bucuria lor de a trăi… Acţiunea sa (a procainei - n. red) se manifestă asupra muşchilor, vaselor şi inimii, aparatului digestiv. Procaina influenţează o serie de boli ale pielii de origine nervoasă - sclerodermia, psoriasis, vitiligo. Din punctul de vedere al sistemului nervos central, substanţa exercită o acţiune eutrofică analgezică; ea influenţează atât fenomenul excitaţiei cât şi pe acela al inhibiţiei scoarţei cerebrale şi a nucleilor de la baza creierului, echilibrând funcţiile sistemului nervos central şi ale sistemului neurovegetativ. Are o acţiune antialergică, ce are efect în urticarii, astm, guturai şi alte afecţiuni similare”. Într-un episod viitor vom arăta şi părerea speciliştilor în domeniu cu privire la acest aşa-zis medicament/elixir miraculos.
(Va urma)

×