x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Un chef de sănătate

Un chef de sănătate

de Alex Nedea    |    18 Apr 2017   •   14:30
Un chef de sănătate

Unul din cei mai buni bucătari români, chef Cezar, cutreieră țara în lung și-n lat pentru a-i învăța pe copiii din școli să mănânce sănătos. O face voluntar, convins că așa poate lupta cu una din cele mai triste realități ale României: suntem în topul țărilor cu diabet în rândul copiilor. Iar asta este în special din pricina mâncării.

 

În jurul unei săli de sport dintr-o școală gimnazială din Ploiești se aude un amalgam de glasuri ca atunci când te apropii de locul unui concert public. Sunt voci amestecate din care distingi un „Heei” strigat de o voce în microfon, urmat de sute de glăscioare care răspund cu un „Ho!” prelungit. Pe măsură ce te apropii, urechea distinge și câteva cuvinte din spatele pereților sălii. O voce bărbătească întreabă. „Sănătatea începe din....” iar sute de glasuri de copii răspund: „farfurieee”. Înăuntru găsești sute de copii din clasele primare în extaz. Aplaudă, strigă, țipă. Am imaginea copilului meu de patru ani care își astupă gurița cu ambele mâini de fiecare dată când vede legume crude în farfurie și nu îmi vine să cred cum zeci de micuți sunt aduși în extaz de o simplă discuție despre varză, spanac, varză, broccoli sau castraveți. Și totuși bucătarul din fața lor reușește cumva să le capteze în mod miraculos atenția.

 

„Să ne imaginăm că mâna noastră stângă sunt legumele. Haideți, legumele suuus! Iar în dreapta sunt fructele. Haideți, și dreapta suuus! Și acum le amestecăm”. Chef Cezar bate din palme, iar copiii îl imită amuzați. Le explică apoi că legumele nu sunt pur și simplu niște legume. Dacă te uiți la ele cu băgare de seamă, sunt, fiecare dintre ele, niște super-eroi. „Uaaau!”, se aud exclamații. Super-eroul Avocado e protectorul inimii. Strugurele face curățenie generală în organism, Varza e inamicul tuturor afecțiunilor, Super-eroul Pepene e responsabil cu hidratarea, iar Roșia e cea care protejează pielea.

„ Ce ne dau legumele și fructele?”, întreabă bucătarul. Urmează o salată de răspunsuri dinspre copii. „Vitamine!”.  „Calciu”. „Energie”. „Sănătate”. „Exact. Vitamine și calciu care înseamnă energie”, le răspunde bucătarul folosind ca ingrediente în susținerea lui răspunsurile ad-hoc ale copiilor. „Iar energia înseamnă sănătate. Dar aveți grijă la energie! Căci energia aia denumită generic «calorii» trebuie arsă”. Apoi le explică cât de important e să facă sport, să facă mișcare și le arată o portocală. „De ce să mănânc o portocală când pot să mănânc niște suplimente nutritive din farmacie?”, întreabă ironic. Câțiva copii înțeleg gluma. Alții privesc nedumeriți. „Câți dintre voi primesc acasă suplimente nutritive?”. Cam un sfert din adunare e cu mâinile ridicate. „Vă spun un singur lucru: suplimentele alea pe care le luați voi pot fi înlocuite cu brio de super-eroii noștri. De exemplu Omega 3. De unde luăm noi Omega 3? Cine este responsabil cu Omega 3 dintre eroii noștri? ”. „Avocado!” se aude din sală. „Foarte bine! Inima are nevoie de așa ceva pentru că e o substanță care curăță vasele de sânge. Știți vasele de sânge cum arată? Există un inamic al acestora numit colesterol. Iar cu el luptă Omega 3 pe care o găsiți în nuci, în alune, în semințe de dovleac, de floarea-soarelui. Dar mare atenție, am o veste proastă pentru voi: toate astea trebuie să fie neprăjite.”

Prezentarea se termină cu zeci de copii care tabără pe bucătar pentru a cere autografe. O fetiță întreabă ce e acela un Zucchini, văzut în lista super-eroilor. „E un dovlecel”. Bucătarul scoate unul din recuzită și îl face cadou: „Să i-l duci mamei să ți-l gătească”.

 

Este al șaptelea an în care chef Cezar străbate România de la Arad și până la Constanța, de la Iași și până la Craiova pentru a le spune copiilor ce anume ar trebui să mănânce pentru a rămâne sănătoși. A fost în sute de școli și a vorbit cu  zeci de mii de copii. „Faptul că îi învățăm pe copii despre legume și fructe se va răsfrânge asupra lor, iar peste câţiva ani, când vor intra într-un restaurant, vor ști să comande și altceva decât cartofi prăjiți la garnitură. Dacă îi întrebi acum ce mănâncă ei ca garnitură, toți îți vor răspunde: «Cartofi prăjiți!»  Odată cu prăjeala uleiului la temperatură foarte mare se emană toxine care intră în organism și atunci trebuie să le anihilezi”, ne zice bucătarul și imediat ne prepară imaginar un meniu salvator.  „Și cu ce le anihilezi toxinele? Cu salate. Vii cu crudități, cu legume, fructe. Poți să îți faci o salată din legume și să și storci apoi niște portocală în loc de lămâie, ca să fie mai plăcută la gust”.

Nu au fost șapte ani ușori. De multe ori au simți rezistența inexplicabilă a directorilor de școli care se opuneau să îi primească. Dar proiectul „Sănătatea începe din farfurie” a mers mai departe. Și va merge și de acum încolo, căci obiectivul final al tot acestui efort depus de bucătar de atâta amar de vreme este să-i convingă pe cei din Minister să introducă în mod obligatoriu în curriculă cursuri de alimentație sănătoasă, așa cum se întâmplă în Occident. „În țările civilizate, fast food-urile au început să aibă probleme cu vânzările. La noi e plin. Peste tot sunt numai șaorme și burgheri de toate felurile. Căci din păcate, părinții preferă de multe ori să își premieze copiii la mall la fast-food pentru trei note bune, în loc să îi premieze cu o rachetă de tenis”.

 

 

 

Cine este Chef Cezar

Cezar Munteanu, un expert în bucătăria internațională, a fost chef la un restaurant de cinci stele din București, după ce ani în șir a reprezentat România în afara țării, fiind bucătarul oficial al misiunilor diplomatice românești din Washington DC, Roma sau OSCE. De șapte ani oferă consultanță pentru hoteluri și restaurante.

De când se știe s-a visat în bucătărie,  inspirat de părinții săi care locuiau la Mangalia. A început de jos. După ce a terminat o școală profesională cu profil „alimentație publică” pe vremea când încă se mai învăța ceva în cele de acest gen, a ajuns la spălatul vaselor și tăiatul legumelor în restaurantele de pe litoral. A fost ajutor de bucătar în stațiunile Venus și Neptun. Apoi a luat calea restaurantelor europene pentru a învăța meserie de la faimoși chefi ai lumii precum Kranzl, Matt, Lagret, Dietr, Marchessi sau Massari.

 

×