x close

Un chef de sănătate

0
Autor: Alex Nedea 18 Apr 2017 - 14:30
Un chef de sănătate
Vezi galeria foto


Unul din cei mai buni bucătari români, chef Cezar, cutreieră țara în lung și-n lat pentru a-i învăța pe copiii din școli să mănânce sănătos. O face voluntar, convins că așa poate lupta cu una din cele mai triste realități ale României: suntem în topul țărilor cu diabet în rândul copiilor. Iar asta este în special din pricina mâncării.

 

În jurul unei săli de sport dintr-o școală gimnazială din Ploiești se aude un amalgam de glasuri ca atunci când te apropii de locul unui concert public. Sunt voci amestecate din care distingi un „Heei” strigat de o voce în microfon, urmat de sute de glăscioare care răspund cu un „Ho!” prelungit. Pe măsură ce te apropii, urechea distinge și câteva cuvinte din spatele pereților sălii. O voce bărbătească întreabă. „Sănătatea începe din....” iar sute de glasuri de copii răspund: „farfurieee”. Înăuntru găsești sute de copii din clasele primare în extaz. Aplaudă, strigă, țipă. Am imaginea copilului meu de patru ani care își astupă gurița cu ambele mâini de fiecare dată când vede legume crude în farfurie și nu îmi vine să cred cum zeci de micuți sunt aduși în extaz de o simplă discuție despre varză, spanac, varză, broccoli sau castraveți. Și totuși bucătarul din fața lor reușește cumva să le capteze în mod miraculos atenția.

 

„Să ne imaginăm că mâna noastră stângă sunt legumele. Haideți, legumele suuus! Iar în dreapta sunt fructele. Haideți, și dreapta suuus! Și acum le amestecăm”. Chef Cezar bate din palme, iar copiii îl imită amuzați. Le explică apoi că legumele nu sunt pur și simplu niște legume. Dacă te uiți la ele cu băgare de seamă, sunt, fiecare dintre ele, niște super-eroi. „Uaaau!”, se aud exclamații. Super-eroul Avocado e protectorul inimii. Strugurele face curățenie generală în organism, Varza e inamicul tuturor afecțiunilor, Super-eroul Pepene e responsabil cu hidratarea, iar Roșia e cea care protejează pielea.

„ Ce ne dau legumele și fructele?”, întreabă bucătarul. Urmează o salată de răspunsuri dinspre copii. „Vitamine!”.  „Calciu”. „Energie”. „Sănătate”. „Exact. Vitamine și calciu care înseamnă energie”, le răspunde bucătarul folosind ca ingrediente în susținerea lui răspunsurile ad-hoc ale copiilor. „Iar energia înseamnă sănătate. Dar aveți grijă la energie! Căci energia aia denumită generic «calorii» trebuie arsă”. Apoi le explică cât de important e să facă sport, să facă mișcare și le arată o portocală. „De ce să mănânc o portocală când pot să mănânc niște suplimente nutritive din farmacie?”, întreabă ironic. Câțiva copii înțeleg gluma. Alții privesc nedumeriți. „Câți dintre voi primesc acasă suplimente nutritive?”. Cam un sfert din adunare e cu mâinile ridicate. „Vă spun un singur lucru: suplimentele alea pe care le luați voi pot fi înlocuite cu brio de super-eroii noștri. De exemplu Omega 3. De unde luăm noi Omega 3? Cine este responsabil cu Omega 3 dintre eroii noștri? ”. „Avocado!” se aude din sală. „Foarte bine! Inima are nevoie de așa ceva pentru că e o substanță care curăță vasele de sânge. Știți vasele de sânge cum arată? Există un inamic al acestora numit colesterol. Iar cu el luptă Omega 3 pe care o găsiți în nuci, în alune, în semințe de dovleac, de floarea-soarelui. Dar mare atenție, am o veste proastă pentru voi: toate astea trebuie să fie neprăjite.”

Prezentarea se termină cu zeci de copii care tabără pe bucătar pentru a cere autografe. O fetiță întreabă ce e acela un Zucchini, văzut în lista super-eroilor. „E un dovlecel”. Bucătarul scoate unul din recuzită și îl face cadou: „Să i-l duci mamei să ți-l gătească”.

 

Este al șaptelea an în care chef Cezar străbate România de la Arad și până la Constanța, de la Iași și până la Craiova pentru a le spune copiilor ce anume ar trebui să mănânce pentru a rămâne sănătoși. A fost în sute de școli și a vorbit cu  zeci de mii de copii. „Faptul că îi învățăm pe copii despre legume și fructe se va răsfrânge asupra lor, iar peste câţiva ani, când vor intra într-un restaurant, vor ști să comande și altceva decât cartofi prăjiți la garnitură. Dacă îi întrebi acum ce mănâncă ei ca garnitură, toți îți vor răspunde: «Cartofi prăjiți!»  Odată cu prăjeala uleiului la temperatură foarte mare se emană toxine care intră în organism și atunci trebuie să le anihilezi”, ne zice bucătarul și imediat ne prepară imaginar un meniu salvator.  „Și cu ce le anihilezi toxinele? Cu salate. Vii cu crudități, cu legume, fructe. Poți să îți faci o salată din legume și să și storci apoi niște portocală în loc de lămâie, ca să fie mai plăcută la gust”.

Nu au fost șapte ani ușori. De multe ori au simți rezistența inexplicabilă a directorilor de școli care se opuneau să îi primească. Dar proiectul „Sănătatea începe din farfurie” a mers mai departe. Și va merge și de acum încolo, căci obiectivul final al tot acestui efort depus de bucătar de atâta amar de vreme este să-i convingă pe cei din Minister să introducă în mod obligatoriu în curriculă cursuri de alimentație sănătoasă, așa cum se întâmplă în Occident. „În țările civilizate, fast food-urile au început să aibă probleme cu vânzările. La noi e plin. Peste tot sunt numai șaorme și burgheri de toate felurile. Căci din păcate, părinții preferă de multe ori să își premieze copiii la mall la fast-food pentru trei note bune, în loc să îi premieze cu o rachetă de tenis”.

 

 

 

Cine este Chef Cezar

Cezar Munteanu, un expert în bucătăria internațională, a fost chef la un restaurant de cinci stele din București, după ce ani în șir a reprezentat România în afara țării, fiind bucătarul oficial al misiunilor diplomatice românești din Washington DC, Roma sau OSCE. De șapte ani oferă consultanță pentru hoteluri și restaurante.

De când se știe s-a visat în bucătărie,  inspirat de părinții săi care locuiau la Mangalia. A început de jos. După ce a terminat o școală profesională cu profil „alimentație publică” pe vremea când încă se mai învăța ceva în cele de acest gen, a ajuns la spălatul vaselor și tăiatul legumelor în restaurantele de pe litoral. A fost ajutor de bucătar în stațiunile Venus și Neptun. Apoi a luat calea restaurantelor europene pentru a învăța meserie de la faimoși chefi ai lumii precum Kranzl, Matt, Lagret, Dietr, Marchessi sau Massari.

 


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 3615


Mai multe titluri din categorie

Prof. dr. Dafin Mureșanu: De ce nu mai putem spune „ți-a murit şi ultimul neuron”

Prof. dr. Dafin Mureșanu: De ce nu mai putem spune „ți-a murit şi ultimul neuron”
Accidentul vascular cerebral (AVC) este cea mai serioasă problemă de sănătate şi una dintre principalele cauze de mortalitate în România. Cu toate acestea, creierul uman nu încetează să ne...

Lovitură pentru DNA: abuzul în serviciu, dezincriminat și în raport cu Legea anticorupție

Lovitură pentru DNA: abuzul în serviciu, dezincriminat și în raport cu Legea anticorupție
Galerie Foto Parchetul condus de Laura Codruța Kovesi a încasat, luna aceasta, una dintre cele mai dure lovituri, într-un dosar cele­bru, care a ținut prima pagină a ziarelor. Generalul în rezervă...

Picioare crăcănate și în X, etape normale în dezvoltarea copiilor

Picioare crăcănate și în X, etape normale în dezvoltarea copiilor
Părinţii, mereu grijulii cu micuţii lor, sunt foarte preocupaţi şi de primul cuvânt rostit, dar în egală măsură şi de întâii paşi. Adesea se sperie de fiecare amănunt la picioarele...

Complicele lui Mircea Băsescu, Marian Căpățînă, eliberat pe șest

Complicele lui Mircea Băsescu, Marian Căpățînă, eliberat pe șest
Condamnat, la mijlocul anului trecut, alături de Mircea Băsescu, în dosarul în care fratele fostului președinte a fost găsit vinovat că a luat bani de la familia lui Bercea Mondial, pentru a...

Cum vrea LUDOVIC ORBAN „să frăgezească” majoritatea PSD-ALDE

Cum vrea LUDOVIC ORBAN „să frăgezească” majoritatea PSD-ALDE
Abia instalat în fruntea PNL, Ludovic Orban a dezvăluit pentru Jurnalul Naţional principalul obiectiv al partidului pentru sesiunea de toamnă: să „frăgezească” majoritatea PSD-ALDE prin racolări...

Amănunte incendiare cu privire la istoricul moșiei lui Băsescu. Rețeaua mamă-fiică-soacră din Afacerea Nana 

Amănunte incendiare cu privire la istoricul moșiei lui Băsescu. Rețeaua mamă-fiică-soacră din Afacerea Nana 
Galerie Foto Afacerea terenurilor agricole din localitatea Nana, județul Călărași, care au intrat, în 2013, în posesia fiicei fostului președinte Traian Băsescu, a fost construită, în mod infracțional, timp...

Telenovela „Elodia” – episoade noi în 2017

Telenovela „Elodia” – episoade noi în 2017
Galerie Foto Deși condamnat, în 2014, la 16 ani și opt luni de pușcărie pentru ucide­rea soției sale Elodia Ghinescu, fostul polițist Cristian Cioacă, devenit, în timpul anchetei, rival al prim-adjunctului...

Șeful ANSVSA: România poate fi considerată o insulă de siguranţă epidemiologică în partea aceasta a Europei

Șeful ANSVSA: România poate fi considerată o insulă de siguranţă epidemiologică în partea aceasta a Europei
România nu se confruntă la ora actuală cu niciun focar de pestă porcină africană, deşi este înconjurată de această boală care evoluează în opt state, fiind "strânsă ca...

Legăturile logodnicului Elenei Udrea cu garda veche din procuratura lui Iliescu

Legăturile logodnicului Elenei Udrea cu garda veche din procuratura lui Iliescu
Galerie Foto Conceptul referitor la faptul că „lumea este mică” pare a fi confirmat cu subiect și predicat de către Elena Udrea. Protejata lui Traian Băsescu a făcut, zilele trecute, anunțul potrivit căruia s-a...

Adrian Diţă, ANCOM: România va fi prima ţară cu tehnologie 5G. Tarifele de roaming vor scădea în următorii patru ani

Adrian Diţă, ANCOM: România va fi prima ţară cu tehnologie 5G. Tarifele de roaming vor scădea în următorii patru ani
Adrian Diţă, cel care va conduce Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) în următorii şase ani, doreşte o schimbare majoră de abordare a instituţiei, prin...

Dr. Irina Strâmbu: Abandonarea fumatului este binevenită în orice fază a unei boli de plămâni

Dr. Irina Strâmbu: Abandonarea fumatului este binevenită în orice fază a unei boli de plămâni
Umblă diverse legende prin populaţie legate de bolile de plămâni. Multe dintre ele sunt eronate, oamenii au auzit prin telefonul fără fir aceste zvonuri deformate privitoare la unele terapii. Vom...

CCR distruge ultima speranță a procurorului Eva

CCR distruge ultima speranță a procurorului Eva
Galerie Foto Curtea Constituțională a emis o motivare devastatoare, prin care a respins excepția de neconstituționalitate invocată de fostul procuror ieșean Emilian Eva, acuzat de comerț ilegal cu tablouri și opere de artă. ...

Samsarul căruia procurorul Țuluș i-a cesionat drepturile salariale a executat silit Ministerul Justiție

Samsarul căruia procurorul Țuluș i-a cesionat drepturile salariale a executat silit Ministerul Justiție
Galerie Foto În scandalul fără precedent declanșat la vârful Direcției Naționale Anticorupție, războiul se poartă cu toate armele pe masă. Unul dintre procurorii care au îndrăznit să-i facă Laurei...

Campanie JURNALUL NAŢIONAL: Țara unde inginerii nu știu ce e milimetrul

Campanie JURNALUL NAŢIONAL: Țara unde inginerii nu știu ce e milimetrul
Lipsa școlilor profesionale distruge economia românească în toate sectoarele, de la alimentație publică și turism, până la industria constructoare de mașini sau cea extractivă. Am vorbit cu...

Cum s-a remarcat premierul Tudose la cursurile de la SRI

Cum s-a remarcat premierul Tudose la cursurile de la SRI
Noul premier Mihai Tudose şi premierul demis Sorin Grindeanu au trecut amândoi pe la Colegiul Superior de Securitate Naţională, arondat SRI. Au făcut specializarea în ani diferiţi dar au avut acelaşi...
Serviciul de email marketing furnizat de