x close

Un chef de sănătate

0
Autor: Alex Nedea 18 Apr 2017 - 14:30
Un chef de sănătate
Vezi galeria foto


Unul din cei mai buni bucătari români, chef Cezar, cutreieră țara în lung și-n lat pentru a-i învăța pe copiii din școli să mănânce sănătos. O face voluntar, convins că așa poate lupta cu una din cele mai triste realități ale României: suntem în topul țărilor cu diabet în rândul copiilor. Iar asta este în special din pricina mâncării.

 

În jurul unei săli de sport dintr-o școală gimnazială din Ploiești se aude un amalgam de glasuri ca atunci când te apropii de locul unui concert public. Sunt voci amestecate din care distingi un „Heei” strigat de o voce în microfon, urmat de sute de glăscioare care răspund cu un „Ho!” prelungit. Pe măsură ce te apropii, urechea distinge și câteva cuvinte din spatele pereților sălii. O voce bărbătească întreabă. „Sănătatea începe din....” iar sute de glasuri de copii răspund: „farfurieee”. Înăuntru găsești sute de copii din clasele primare în extaz. Aplaudă, strigă, țipă. Am imaginea copilului meu de patru ani care își astupă gurița cu ambele mâini de fiecare dată când vede legume crude în farfurie și nu îmi vine să cred cum zeci de micuți sunt aduși în extaz de o simplă discuție despre varză, spanac, varză, broccoli sau castraveți. Și totuși bucătarul din fața lor reușește cumva să le capteze în mod miraculos atenția.

 

„Să ne imaginăm că mâna noastră stângă sunt legumele. Haideți, legumele suuus! Iar în dreapta sunt fructele. Haideți, și dreapta suuus! Și acum le amestecăm”. Chef Cezar bate din palme, iar copiii îl imită amuzați. Le explică apoi că legumele nu sunt pur și simplu niște legume. Dacă te uiți la ele cu băgare de seamă, sunt, fiecare dintre ele, niște super-eroi. „Uaaau!”, se aud exclamații. Super-eroul Avocado e protectorul inimii. Strugurele face curățenie generală în organism, Varza e inamicul tuturor afecțiunilor, Super-eroul Pepene e responsabil cu hidratarea, iar Roșia e cea care protejează pielea.

„ Ce ne dau legumele și fructele?”, întreabă bucătarul. Urmează o salată de răspunsuri dinspre copii. „Vitamine!”.  „Calciu”. „Energie”. „Sănătate”. „Exact. Vitamine și calciu care înseamnă energie”, le răspunde bucătarul folosind ca ingrediente în susținerea lui răspunsurile ad-hoc ale copiilor. „Iar energia înseamnă sănătate. Dar aveți grijă la energie! Căci energia aia denumită generic «calorii» trebuie arsă”. Apoi le explică cât de important e să facă sport, să facă mișcare și le arată o portocală. „De ce să mănânc o portocală când pot să mănânc niște suplimente nutritive din farmacie?”, întreabă ironic. Câțiva copii înțeleg gluma. Alții privesc nedumeriți. „Câți dintre voi primesc acasă suplimente nutritive?”. Cam un sfert din adunare e cu mâinile ridicate. „Vă spun un singur lucru: suplimentele alea pe care le luați voi pot fi înlocuite cu brio de super-eroii noștri. De exemplu Omega 3. De unde luăm noi Omega 3? Cine este responsabil cu Omega 3 dintre eroii noștri? ”. „Avocado!” se aude din sală. „Foarte bine! Inima are nevoie de așa ceva pentru că e o substanță care curăță vasele de sânge. Știți vasele de sânge cum arată? Există un inamic al acestora numit colesterol. Iar cu el luptă Omega 3 pe care o găsiți în nuci, în alune, în semințe de dovleac, de floarea-soarelui. Dar mare atenție, am o veste proastă pentru voi: toate astea trebuie să fie neprăjite.”

Prezentarea se termină cu zeci de copii care tabără pe bucătar pentru a cere autografe. O fetiță întreabă ce e acela un Zucchini, văzut în lista super-eroilor. „E un dovlecel”. Bucătarul scoate unul din recuzită și îl face cadou: „Să i-l duci mamei să ți-l gătească”.

 

Este al șaptelea an în care chef Cezar străbate România de la Arad și până la Constanța, de la Iași și până la Craiova pentru a le spune copiilor ce anume ar trebui să mănânce pentru a rămâne sănătoși. A fost în sute de școli și a vorbit cu  zeci de mii de copii. „Faptul că îi învățăm pe copii despre legume și fructe se va răsfrânge asupra lor, iar peste câţiva ani, când vor intra într-un restaurant, vor ști să comande și altceva decât cartofi prăjiți la garnitură. Dacă îi întrebi acum ce mănâncă ei ca garnitură, toți îți vor răspunde: «Cartofi prăjiți!»  Odată cu prăjeala uleiului la temperatură foarte mare se emană toxine care intră în organism și atunci trebuie să le anihilezi”, ne zice bucătarul și imediat ne prepară imaginar un meniu salvator.  „Și cu ce le anihilezi toxinele? Cu salate. Vii cu crudități, cu legume, fructe. Poți să îți faci o salată din legume și să și storci apoi niște portocală în loc de lămâie, ca să fie mai plăcută la gust”.

Nu au fost șapte ani ușori. De multe ori au simți rezistența inexplicabilă a directorilor de școli care se opuneau să îi primească. Dar proiectul „Sănătatea începe din farfurie” a mers mai departe. Și va merge și de acum încolo, căci obiectivul final al tot acestui efort depus de bucătar de atâta amar de vreme este să-i convingă pe cei din Minister să introducă în mod obligatoriu în curriculă cursuri de alimentație sănătoasă, așa cum se întâmplă în Occident. „În țările civilizate, fast food-urile au început să aibă probleme cu vânzările. La noi e plin. Peste tot sunt numai șaorme și burgheri de toate felurile. Căci din păcate, părinții preferă de multe ori să își premieze copiii la mall la fast-food pentru trei note bune, în loc să îi premieze cu o rachetă de tenis”.

 

 

 

Cine este Chef Cezar

Cezar Munteanu, un expert în bucătăria internațională, a fost chef la un restaurant de cinci stele din București, după ce ani în șir a reprezentat România în afara țării, fiind bucătarul oficial al misiunilor diplomatice românești din Washington DC, Roma sau OSCE. De șapte ani oferă consultanță pentru hoteluri și restaurante.

De când se știe s-a visat în bucătărie,  inspirat de părinții săi care locuiau la Mangalia. A început de jos. După ce a terminat o școală profesională cu profil „alimentație publică” pe vremea când încă se mai învăța ceva în cele de acest gen, a ajuns la spălatul vaselor și tăiatul legumelor în restaurantele de pe litoral. A fost ajutor de bucătar în stațiunile Venus și Neptun. Apoi a luat calea restaurantelor europene pentru a învăța meserie de la faimoși chefi ai lumii precum Kranzl, Matt, Lagret, Dietr, Marchessi sau Massari.

 


 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

„Băieţii deştepţi” care dau la lopată pentru 80 milioane euro

„Băieţii deştepţi” care dau la lopată pentru 80 milioane euro
Galerie Foto Zilele trecute, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutriere a anunțat public că au fost semnate toate acordurile cadru și contractele aferente serviciilor de deszăpezire a drumurilor naționale,...

De ce e bine pentru creier „să nu pui totul la suflet”

De ce e bine pentru creier „să nu pui totul la suflet”
Galerie Foto Creierul uman a fascinat dintotdeauna oamenii de ştiinţă care, nici până în prezent, nu au reușit să-i găsească toate cotloanele şi să-i descifreze în întregime misterele....

România aruncă la tomberon o afacere de 2 miliarde de euro

România aruncă la tomberon o afacere de 2 miliarde de euro
În fiecare an, România produce atât de mult gunoi, că, pentru a-l transporta, îţi trebuie o coloană de camioane lungă de 6.300 kilometri. Cât să înconjori cu ea ţara de două...

Afacerile ex-soției lui Puiu Popoviciu cu opera de artă. Compania, implicată într-un scandal soldat cu o condamnare penală

Afacerile ex-soției lui Puiu Popoviciu cu opera de artă. Compania, implicată într-un scandal soldat cu o condamnare penală
Galerie Foto Doina Nadia Dincă, fosta soție a magnatului fugar Puiu Popo­viciu, și fiica fostului demnitar comunist Ion Dincă “Te leagă”, a achiziționat, în urmă cu doi ani, zece la sută din capitalul...

Jurgen Schunn către guvernanţi: Acceleraţi investitiile şi deschideţi autostrăzile!

Jurgen Schunn către guvernanţi: Acceleraţi investitiile şi deschideţi autostrăzile!
Galerie Foto Schimbările legislative din ultimele săptămâni au pus pe jar mediul de afaceri din România. Reuniţi în diverse asociaţii sau individual, investitorii, autohtoni sau străini, şi-au exprimat...

IT-istul lui Boc, noul om de la Microsoft, pentru stat

IT-istul lui Boc, noul om de la Microsoft, pentru stat
Galerie Foto Unul dintre cei mai potenți oameni de afaceri pe zona IT din Cluj-Napoca, ale cărui firme gravitează în jurul grupării controlate de fostul premier PDL Emil Boc, a primit, zilele trecute, din partea Transgaz,...

În partajul soților Ghiță au intrat DNA și ANAF. Miza: 137,3 milioane euro

În partajul soților Ghiță au intrat DNA și ANAF. Miza: 137,3 milioane euro
Galerie Foto Sebastian Ghiță și soția sa, Mădălina, se judecă nu în unul, ci în trei dosare civile care au ca obiect partajul judiciar și lichidarea regimului matrimonial. Oficial nu există nicio...

Virgil Măgureanu și-a deschis fabrică de alcool. Partener, un condamnat pentru mită

Virgil Măgureanu și-a deschis fabrică de alcool. Partener, un condamnat pentru mită
Galerie Foto În timp ce fostul prieten politic al lui Victor Ponta, Bogdan Diaconu, îl acuză pe ex-premierul României că este omul lui Virgil Măgureanu, de la care s-ar fi inspirat denumirea formaţiunii...

Omul lui Kovesi de la DNA Ploiești, lovit crunt în instanță

Omul lui Kovesi de la DNA Ploiești, lovit crunt în instanță
Galerie Foto Suspendat din magistratură la începutul acestui an, omul de bază al Laurei Codruța Kovesi, de la “unitatea de elită a DNA” din Ploiești, a primit o grea lovitură la Înalta Curte de...

Povestea fugii lui Hayssam a ajuns la final

Povestea fugii lui Hayssam a ajuns la final
Galerie Foto Armatorul sirian Mustafa Tartoussi, proprietarul vasului de marfă Iman T, la bordul căruia autoritățile române presupun că a părăsit țara Omar Hayssam, în anul 2006, rămâne să execute cei...

Dr. Paul Stoicescu: În astmul alergic, tusea nu este însoţită de febră

Dr. Paul Stoicescu: În astmul alergic, tusea nu este însoţită de febră
Tusea este drumul de a elimina surplusul de secreţii din plămâni, dar şi impurităţile inhalate din aer prin acel curent puternic de aer. În pneumonie, sunt prezente fenomenele de tuse şi febră. Î...

Familia lui Florian Coldea, încă o firmă cu activitate în domeniul medical. Probleme cu Fiscul încă de la debut

Familia lui Florian Coldea, încă o firmă cu activitate în domeniul medical. Probleme cu Fiscul încă de la debut
Galerie Foto O nouă companie care a fost înfiinţată de familia lui Florian Coldea, la Cluj-Napoca, a înregistrat în primul an de activitate un profit de aproximativ 60.000 de euro. Societatea, care se ocupă cu...

Rețeaua lui Soros, introdusă direct în clădirea Guvernului României

Rețeaua lui Soros, introdusă direct în clădirea Guvernului României
Mai multe ONG-uri, finanțate direct sau indirect de controversatul miliar­dar George Soros, au fost selectate, în primăvara anului trecut, de către însuși prim-ministrul României de la acea...

Burlanele și jgheaburile de la Palatul Cotroceni, dezghețate iarna cu aparatură de 57.000 de euro

Burlanele și jgheaburile de la Palatul Cotroceni, dezghețate iarna cu aparatură de 57.000 de euro
O firmă din Târgu Mureș va monta, în următoarea perioadă, la Palatul Cotroceni instalații care să menţină temperatura burlanelor şi a jgheaburilor corpurilor de clădire în care funcționează...

Țara creditelor ucigașe

Țara creditelor ucigașe
Galerie Foto Sute de oameni se sinucid anual din pricina datoriilor către bănci sau instituții financiare nebancare. De multe ori aceștia ajung să nu mai vadă nicio ieșire din impas din cauza unor contracte cu clauze care...
Serviciul de email marketing furnizat de