x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Romani la razboi

Romani la razboi

13 Sep 2004   •   00:00

PECETEA TERORII - PE FRONT

Dupa ce Romania s-a aliat la campania de combatere a terorismului, Armata Romana a inceput un amplu proces de adaptare la realitatile acestui razboi de tip asimetric.
RAZVAN BELCIUGANU

"Am fost pusi in fata unui alt fel de razboi, purtat in alt fel de conditii", declara loctiitorul sefului Directiei Operatii din Statul Major General, generalul de flotila aeriana Ion Aurel Stanciu. Practic, unitatile Armatei si-au schimbat orientarea din mers, de indata ce primele batalioane au primit botezul focului in Afganistan si apoi in Irak. In acest moment, Romania participa la campania de combatere a terorismului cu 1.231 de militari din diferite arme. Inamicul nu mai este, asa cum era obisnuit pana acum, un alt militar imbracat in uniforma si care lupta in numele unui stat. Inamicul nu are chip, nu are semne distinctive. Atat in Afganistan, cat si in Irak militarii romani au primit misiuni de patrulare, recunoastere si marcare a prezentei in zona, de monitorizare a activitatilor criminale, de escorta convoaie militare si civile, de insotire si protectie VIP, de paza si cercetare apropiata, dar si de actiuni de lupta. In Afganistan, militarii mai scotocesc adaposturile subterane ale talibanilor cautandu-i atat pe ei, cat si armele si munitiile lor. Totodata, se urmareste si atacul si distrugerea acestor adaposturi aflate in pesteri.

PERICOLE. Tocmai pentru ca apartin unei coalitii internationale si pentru ca indeplinesc astfel de misiuni, militarii romani sunt expusi la o multidudine de riscuri. Astfel, exista pericolul de a calca pe mina, de a avea in preajma dispozitive explozive improvizate. In acelasi timp, exista posibilitatea unor atacuri impotriva aeronavelor si tehnicii prin folosirea de rachete portabile si lansatoare, dar si sabotaje asupra bazelor. Rapirile si asasinatele reprezinta o alta amenintare foarte serioasa. La fel si atacurile sinucigase, cu particularitatea, in Irak, ca acestea sunt executate chiar de catre femei si copii. In Irak atentatele pot fi facute cu agenti chimici. In protectia trupelor romane, un rol important il au celulele nationale de informatii ce apartin Directiei Generale de Informatii a Apararii.

DUPA TALIBANI. In Afganistan, militarii romani au de-a face mai ales cu gruparile de talibani. In provincia Kandahar actioneaza sapte astfel de grupuri, aflate sub comanda mullahului Dadullah, fost ministru adjunct al Apararii sub regimul taliban. Luptatorii sunt antrenati pentru a patrunde in Afganistan in perioada alegerilor prezidentiale, pentru a destabiliza situatia si a impiedica desfasurarea acestora.

FATA-N FATA CU MUJAHEDINII. Pericolul apare si de la gruparea Hezb-e Islami Gulbuddin, constituita de mujahedini in 1977 si condusa de fostul ministru Hekmatyar Gulbuddin, care a luptat si impotriva URSS. Obiectivele grupului sunt de a institui un stat fundamentalist in Afganistan si de a alunga actuala Administratie afgana si fortele straine. Hezb-e Islami Gulbuddin numara cateva sute de luptatori "la comanda" si are legaturi cu Al-Qaeda. Militantii temutei retele a lui ben Laden sunt si ei pe lista neagra a militarilor romani.

INAMICII DIN IRAK. Infanteristii trimisi in Irak au in preajma destui dusmani. In primul rand sunt loialii lui Saddam: fosti membri ai partidului Baas, Fedainii lui Saddam, fosti membri ai serviciilor secrete irakiene reuniti in grupari precum Comandamentul General al Fortelor Armate si de Rezistenta pentru Eliberarea Irakului, Rezistenta Populara pentru Eliberarea Irakului, Frontul Patriotic, Al’Awhah, Jihad Al-I’Ilam Al-Siasi Lil Hizb Al-Baas, partidul Baas.

Gruparile politico-religioase (Partidul Reintoarcerii, Armata lui Mohammed, Gruparea Sadr), cu forte estimate la 500 luptatori, reprezinta o alta amenintare. Cea mai activa este gruparea Sadr, care se remarca printr-o intensificare a actiunilor inclusiv impotriva contingentului romanesc. Moqtada Al-Sadr este fiul unui cunoscut cleric siit ucis de regimul lui Saddam. Are aderenta in randul tinerilor si pledeaza pentru retragerea trupelor straine din Irak. Nu mai putin de 800-1.000 de luptatori ai unor organizatii afiliate Al-Qaeda sunt activi in Irak. Principala miscare, Al-Tawhid wal Jihad (Monoteism si Razboi Sfant), este condusa de Abu-Musab al-Zarqawi. Desi afiliata la Al-Qaeda, este separata de aceasta si intr-o oarecare masura chiar concurenta. Liderul are o larga retea de contacte si filiale in cateva tari. Organizatia a incercat executarea unui atac cu bombe la trecerea in noul mileniu pe teritoriul SUA si al Iordaniei.

EROII

Din nefericire, Armata a avut si victime in aceasta lupta de tip nou. Sublocotenentii post mortem Iosif Silviu Fogorosi si Mihail Anton Samuila au pierit la 14 noiembrie 2003, fiind nimeriti de rafale de arma trase asupra TAB-urilor dinspre niste ruine, la 35 de kilometri de baza din Kandahar, Afganistan. Tragedia a indoliat nu numai familiile ostasilor, ci intreaga Romanie. Multi au inteles abia atunci ce inseamna sa lupti cu forte care nu au chip.

GALERIE FOTO

PECETEA TERORII - SUMAR (Editie de colectie - 13 septembrie 2004)

Ce este in mintea teroristului

Aceasta este lumea lor

Ochiul dracului tine iadul pe pamant

Predicatorul sfarsitului

Ucenicii groazei

Lovituri de gratie

Cel de-al patrulea Razboi Mondial

Alerta globala

Romani la razboi

Pentru ei primul glont tras e viata

Troc de partid cu Fratii musulmani

Descoperiti in calea terorii
×
Subiecte în articol: special romani irak afgan