x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sarbu, puscasul nemuritor

Sarbu, puscasul nemuritor

09 Aug 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

In istoria moderna a Jocurilor Olimpice, Romania a avut cinci campioni, dar ultimul triumf olimpic dateaza din urma cu 15 ani, de la Seul, cand Sorin Babii a cucerit aurul la proba de pistol liber.
MIHAI IGIROSANU, VICENTIU NEAGOE

La Helsinki, in 1952, romanul Iosif Sarbu a fost deschizatorul de drumuri atat in disciplina respectiva, cat si in sportul olimpic romanesc. Succesul sau a fost si primul al Romaniei la o editie a JO. Acesta a reusit si un record greu de egalat, obtinand 400 de puncte din 400 posibile (!) la pusca libera 40 de focuri, pozitia culcat.

Nascut in 1925, la Sibot (judetul Alba), Iosif Sarbu a trait doar 39 de ani, iar dupa victoria de la Helsinki, medicii l-au sfatuit sa renunte la tir, din cauza unei afectiuni la ochiul drept. El n-a tinut cont si a continuat sa traga pentru Romania pana la sfarsitul scurtei sale vieti. I s-au acordat titlurile de Maestru al Sportului (1951) si Maestru Emerit al Sportului (1953). Stefan Petrescu (1956) si Ion Dumitrescu (1960) au mai adus doua medalii de aur pentru tirul romanesc.

SORIN BABII. Ultima stea a tirului romanesc a fost Sorin Babii. In 1988, la Seul, sportivul legitimat la Steaua Bucuresti a cucerit aurul olimpic la pistol liber. Sportiv specialist in probele de pistol, ofiter al Armatei Romane, antrenor la sectia de tir a CSA Steaua, Sorin Babii s-a nascut in 1963 la Arad. Pentru performantele obtinute i s-a acordat titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar in anul 2000 i-a fost conferit Ordinul National "Pentru Merit in grad de ofiter". La 16 ani dupa succesul repurtat in Coreea de Sud, la 41 de ani, Babii este protagonistul unei reveniri incredibile in tirul mondial. De altfel, Sorin va fi si primul olimpic roman care va intra in competitie la Atena, la data de 14 august.

OLIMPIADA SE INTOARCE ACASA - EDITIE DE COLECTIE (9 august 2004)

Din Antichitate si pana in prezent

Olimpiada a costat 10 miliarde de euro

Istoria notei 10 a inceput la Montreal - Nadia, perfecta!

Gabriela Szabo, regina absoluta

Portdrapelul Romaniei la Atena va fi Elisabeta Lipa: "Inca mai am emotii"

Linca, singurul campion

Sarbu, puscasul nemuritor

Sa nu uitam Munchen si Atlanta!

Cancerul sportului

7 Mari si tari

Componenta delegatiei Romaniei la Olimpiada
×
Subiecte în articol: special